Érdemes a gyereket bacilusokon edzeni

Vágólapra másolva!
A maszatos kézről vagy padlóra pottyant étellel benyelt baktérium még nem árt meg a gyerekeknek, sőt később segíthet megvédeni őket bizonyos felnőttkori kórságoktól, köztük a szívbetegségektől.
Vágólapra másolva!

"A kutatásunkból kiderül, hogy az egészen fiatal korban ultra-tiszta, ultra-higiénikus környezetben nevelt gyerekek felnőttként sokkal hajlamosabbak a gyulladásokra, ami egy egész sor betegség kialakulásának kockázatát növeli, köztük a szív- és érrendszeri betegségekét" - mutatott rá Thomas McDade, a tanulmány szerzője.

Az amerikai kutatók egy Fülöp-szigeteken készült tanulmány adatait használták, amely születésüktől 22 esztendős korukig követte a vizsgálatban résztvevők egészségügyi állapotát.

A gyerekek az 1980-as években jöttek világra 3327 filippínó édesanyától. A kicsiket az első két évben kéthavonta vizsgálták, majd húszas éveikig négy-öt éves időközönként.

A kutatók külön figyeltek a higiéniás viszonyokra, amelyek a gyerekeket körülvették: például, hogy a háztartásban szabadon szaladgáltak-e a disznók és a kutyák. A felnőtt korban elvégzett vérvizsgálat megállapította, bár a filippínó gyerekek sokkal több fertőzésen estek át, mint az amerikaiak, a vérükben a gyulladásra utaló C-reaktív protein(CRP)-szint 80 százalékkal alacsonyabb volt, mint az amerikaiaké.

McDade és csoportja arra a következtetésre jutott: az alacsony CPR-szint annak köszönhető, hogy a filippínók sokkal több fertőzéses betegségnek vannak kitéve.

A Proceedings of the Royal Society honlapján is megjelent tanulmány másik megállapítása szerint a magas CRP-szinttel rendelkező felnőtteknek gyermekkorukban nem volt otthon háziállatuk.

Mint McDade megjegyezte, ez nem azt jelenti, hogy minden szülő rohanjon valamilyen potenciális fertőzéseket közvetítő házi kedvencet venni, de arra azért ügyelni kell, hogy elég közönséges mikrobával és bacilussal találkozzon a kisgyerek, amitől erősödhet az immunrendszere.