Ártalmas lehet az egészségre a műanyag palack

Vágólapra másolva!
A műanyag palack és számos más termék egyik összetevőjeként használt biszfenol-A nevű vegyszerről először mutatták ki francia kutatók, hogy káros hatással lehet az emésztőrendszerre. 
Vágólapra másolva!

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás szerint az állatok emésztőrendszere negatívan reagált a biszfenol-A (BPA) kis mennyiségére is.
Az emberi sejteken végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a vegyszer csökkentette a bélfal áteresztő képességét (permeabilitását) és az immunrendszer válaszát az emésztőszervi gyulladásokra.

BPA-t használnak a polikarbonát műanyagok és az epoxi-gyanták előállításához, amelyekből cumisüvegek és italos palackok készülnek; az utóbbi műanyaggal bélelik az üdítős és konzervdobozokat, sőt az a fogtömésekben is megtalálható.

Az utóbbi évtizedekben 130-nál több tanulmány kapcsolta össze a BPA-t komoly egészségügyi problémákkal. Összefüggésbe hozták például a mellrákkal, elhízással és a korai pubertással is.

A toulouse-i Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai szájon át adagoltak patkányoknak BPA-t az emberre biztonságosként megállapított napi mennyiség tizedének megfelelő koncentrációban. Megállapították, hogy csökkent a bélfal áteresztő képessége, ezáltal romlott a tápanyagok felszívódása.


Azoknál a patkányutódoknál, amelyek már anyjuk méhében vagy a szoptatás során biszfenolnak voltak kitéve, nagyobb volt a súlyos emésztőrendszeri gyulladás kialakulásának kockázata.