Természetes fehérje segíthet megelőzni a H1N1-fertőzést

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók olyan természetes fehérjecsoportot találtak, ami segít kivédeni a sertésinfluenzát és más vírusokat, például a nyugat-nílusi vírust és a trópusi láz kórokozóját. A felfedezés hatásosabb kezelési módszerekhez vezet.
Vágólapra másolva!

Tenyésztett emberei sejteken kísérletezve a Howard Hughes Orvosi Intézet (HHMI) kutatói azt találták, hogy ezen fehérjék antivirális hatásukat a vírusszaporodás gátlásán keresztül fejtik ki.


A felfedezés, melyet a Cell című újság online kiadásában közöltek, hatásosabb antivirális gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet, köztük megelőző szerekhez, melyeket az influenzatranszmisszió lassítására lehet majd használni.


Az influenza vírus, hasonlóan más vírusokhoz, a sejtek fehérjéit használja fel ahhoz, hogy fenntartsa magát. Tanulmányukban a kutatók 120 gént írtak le, melyek szükségesek a H1N1 sokszorozódásához..


"Azonban úgy találtuk, vannak ellentétes működésű gének is, amiktől ha megszabadul az influenza, a replikáció fokozódni fog" - írja a munkacsoport vezetője, Stephen Elledge, a Harvard Orvosi Egyetem munkatársa.


Ha megnő ezen fehérjék termelése, a a vírusszaporodás teljes gátlását eredményezi.


"Ez a munka illusztrálja milyen fontos kölcsönhatásban van az öröklött immunválasz és a vírusreplikáció" - mondta Robert Lamb, az illinoisi Északnyugati Egyetem virológusa.


Egy meglepő felfedezés szerint, mely a H1N1 vírusra koncentrált, ezek a fehérjék más vírusokat is gátolnak, például az úgynevezett nyugat-nílusi vírust és a trópusi láz kórokozóját.


"Ezen fehérjék túl nagy mennyiségben valószínűleg hosszútávon kedvezőtlen hatásúak, azonban jelenleg még nem tudjuk ezt biztosan" - mondta Elledge, megjegyezvén, hogy további kutatások szükségesek annak eldöntésére, hogy ezek a fehérjék képezhetik-e a jövőben antivirális terápia alapját.


Az Egyesült Államokban 10 ezerre becsülik a sertésinfluenzában meghalt betegek számát - közülük 1100 gyermek - mióta áprilisban először mutatták ki az influenza új fajtáját.


Thomas Frieden, az amerikai Járványügyi Központ (CDC) vezetője szerint közel 50 millió eset volt, melyből több mint 200 ezret kórházban kezeltek.