Javított prognózisán a Világbank

Vágólapra másolva!
Optimistább lett a Világbank, a szervezet legfrissebb prognózisa szerint Kína és India vezetésével idén közel 3 százalékkal növekedhet a világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Mérsékelt globális élénkülést vár az idén a Világbank. A 2010-re vonatkozó tavaly júniusban megjelent 2 százalékos növekedés jósoló előrejelzéssel szemben a legfrissebb prognózisban 2,7 százalékos bővüléssel számol a szervezet, 2011-ben már 3,2 százalékos többletet valószínűsítenek a Világbank szakértői, akik egyúttal jelezték, a fellendülés erejét vesztheti, ha a kormányok visszavonulnak a válságkezelésből.

A jelentés szerint a világgazdaságban várható idei növekedés egyenetlen lesz, a legkevésbé a gazdag országok bővülnek. A növekedésben a szervezet szerint Kína és India jár majd élen, előbbi ország idén és 2011-ben is várhatóan 9 százalékos növekedést érhet el, Indiában pedig 7,5 és 8 százalékos lehet a többlet, míg az euróövezetben 1, az Egyesült Államokban az idén 2,5 százalékos emelkedés várható, jövőre pedig 1,7, illetve 2,7 százalékos bővülési ütemre van kilátás.

Ezzel párhuzamosan a fejlődő országok gazdaságának bővülését a szigorúbb hitelezési feltételek és a hitelhiány fogja vissza, ebben az országcsoportban Világbank a következő 5-7 évben 0,2-0,7 százalékpontos növekedést vár a hitelszűke miatt.