Rekordhideg tél Skóciában

Vágólapra másolva!
Az angol meteorológiai szolgálat, a Met Office tájékoztatása szerint az elmúlt száz év leghidegebb téli hónapjain vannak túl a Skóciában élők, de Angliában és Walesben is szokatlanul hideg volt az elmúlt két hónap.  
Vágólapra másolva!

A fagypont körüli hőmérsékletek számunkra teljesen megszokottak a téli hónapokban, ám az óceáni éghajlatú Angliában ritkaság számba megy. Az óceáni éghajlat jellemzője, hogy a hűvös nyarakat enyhe telek követik, ám idén a tél is meglehetősen hideg időt hozott a szigetországba.

2009 decembere és 2010 januárja Skócia két leghidegebb téli hónapja volt, mióta 1914-ben elkezdődtek a meteorológiai mérések a térségben. De az ország más részeiben is szokatlanul hideg volt az idei télből eddig eltelt két hónap. Észak-Írországban 1962/63 tele volt hasonlóan hideg, míg Angliában és Walesben utoljára 1981/82 telén mértek ilyen kemény fagyokat.

A szigetországban december közepén havazással és fagyos idővel köszöntött be a tél. A januári minimum hőmérséklet általában fagypont körül alakult, Skóciában pedig sokfelé -5 fok körüli értékeket mértek.

A Skócia északi részén található, picike hegyvidéki faluban, Altnaharra-ban, a leghidegebb januári éjszakán -22,3 fokig hűlt a levegő.