Kedvezményeket kérnek az ipari parkok

Vágólapra másolva!
Fejlesztési pályázatoknál kisebb önrészt követeljenek az ipari parkokban múködő vállalkozásoktól - többek között ezt szorgalmazza az ipari parkok egyesülete. 
Vágólapra másolva!

Gazdasági súlyának megfelelő szabályozást szeretne az Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesülete (IPE), amely pénteken tartotta közgyűlését. Tóth János, az IPE elnöke emlékeztetett arra, hogy az ipari parkok társadalmi, gazdasági szerepe, fejlődési lehetőségeik az elmúlt években - Magyarország EU-tagságával is összefüggésben - gyökeresen megváltoztak. Az ipari parkoknak az utóbbi hónapokban, a gazdasági válság révén további kihívásokkal kellett és kell szembenézniük. Az egyesület mindezeket figyelembe véve igyekszik olyan fejlesztési stratégiát kialakítani, amely az ipari parkok, s a betelepült cégek alkalmazkodóképességét, versenyképességét javítani képes.

Ebbe beletartoznak a kedvezmények is, például a fejlesztési pályázatoknál az alacsonyabb önrész lehetőségének, illetve az elbírálásnál elsőbbség biztosítása az ipari parkokba települt vállalkozások számára - mondta Tóth János.

210 ezer foglalkoztatott

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium becsült adatai szerint 2009-ben 210 ipari park volt az országban, míg 1997-ben még csak 28. Ennek megfelelően ez idő alatt a parkok területe is kibővült, 11,5 ezer hektárra, a korábbi 2,35 ezer hektárról. A parkok beépítettségének szintje látványosan, 21,5 százalékról 56 százalékra javult a fenti időszakban.

Ezzel párhuzamosan a parkokba települt vállalkozások száma 3700-ra nőtt 320-ról, s az 1997-es 21 ezres létszám is mintegy tízszeresére, 210 ezerre duzzadt. Fejlesztésre a parki vállalkozások 2500 milliárd forintot fordítottak 2009-ben, szemben az 1997-es, 166 milliárd forintos adattal. Az ipari parkokba települt vállalkozások árbevétele tavaly már 10 ezer milliárd forint volt, míg 1997-ben még 619 milliárd. Ebből az export 514 milliárd forintról 6 ezer milliárd forintra növekedett, ellenben az export aránya a múlt évre 69 százalékra csökkent az 1997-es 83 százalékról.

Az ipari parkok létrejötte és fejlődése az elmúlt 15 évben az ország gazdaságpolitikájában sok vonatkozásban nem csupán meghatározó, de sikeres is volt. A létrejött ipari parkok segítettek a 90-es évek válságtérségeinek a kilábalásban, a munkahelyteremtésben, fejlesztési forráshoz jutásban, a gazdaság versenyképességének minőségi javításában. A több mint 200 ezer munkahely, az ipari teljesítmény (termelési, szolgáltatási volumen, export) több mint harmada jelzi, hogy ez a szervezeti forma beváltotta a hozzá fűzött reményeket - tette hozzá az IPE elnöke.