Feladták a védekezést Felsőzsolcán - árvízhelyzet percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Vasárnap délutánra 3900-ra nőtt az árvíz miatt kitelepített emberek száma országszerte. Nyolc megyében van vészhelyzet, több mint 23 ezren védekeznek. Az árvízhelyzet az elmúlt 24 órában összességben nem romlott, Felsőzsolca kivételével, ahol már a védekezés is hasztalan. A vonatközlekedés még mindig akadozik, számos út nehezen járható, de az időjárás már segíti a védekezést, és egyes folyókon is megkezdődött az apadás. Kövesse a helyzetet percről percre az [origo]-n!Ha van fotója, a Videa.hu-ra feltöltött videója, küldje el nekünk a hirek@origo.hu címre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül277 bejegyzés
02:13
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Újabb utcákat vett birtokba a Bódva

Edelényben újabb utcákat vett birtokba a Bódva áradata. Bár már nem esik, derült az ég, a folyó vízszintje folyamatosan emelkedik - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója pénteken éjfélkor. Az árhullám elképesztő méreteket ölt, csak nehéz rakodógépekkel, lánctalpasokkal lehet átjutni a víz által kettészakított település egyik oldaláról a másikra. Mindenhol homokzsákok vannak. A sötétben fáklyákkal világítanak, mert a villanyoszlopokat már korábban áramtalanították. A belvárosi Bódva-hídról szinte érinteni lehet a folyót. A töltések mentén még mindig rakják a homokzsákokat ott, ahol még lehet védeni.

02:25
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Megkezdődik a kitelepítés Felsőzsolcáról is

A Sajó áradása miatt azonnal megkezdődik a Miskolchoz közeli Felsőzsolca lakosainak kitelepítése - közölte szombat éjfél körül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Sok száz embert menekítenek ki a több mint hétezer lakosú városból. Az időseket, gyerekeket Miskolcra viszik - mondta az ügyeletes. Tudomása szerint a miskolci sportközpont jégcsarnokában helyezik el őket. A felnőttek maradnak a településen, és részt vesznek az árvíz elleni védekezésben.

02:25
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Tengerként hömpölyög a Bódva

Tengerként hömpölyög a folyó Szendrő felé a Bódva völgyében, ahol több száz embert kellett kiköltöztetni pénteken késő éjjel. Azok a szakemberek, akik átjutottak a vízfolyásokon, az MTI kérdésére pénteken éjfélkor úgy fogalmaztak: Szendrő felé a Bódva völgyben látni sem lehet a szárazföldet, mindössze egy-egy magasabb fa lombkoronája utal arra, hogy nem ott van a folyó medre.

Szendrőládnál házak sorai állnak vízben, a településen több száz embert kellett kiköltözni. A szomszédos Szendrőben már a fél várost víz borítja. Szaniszló János, a település polgármestere az MTI-nek azt mondta: "itt ekkora víztömegnél már nem lehet védekezni". Szalonnán szintén több család kényszerült otthonának elhagyására. A településen átvezető közúton 800 méteres szakaszon ömlik át a víz. A félméteres vízátfolyáson, amelynek a sodrása igen erős, gyakorlatilag szinte lehetetlen átjutni.

04:01
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Megkezdik a kitelepítést Edelényben

Lesodorta a homokzsákokból rakott töltésmagasítást a Bódva Edelénynél, a kisvasúti hídnál csütörtök éjjel - jelentett az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója péntekre virradóra. A megáradt folyó egy méter magasan, mintegy 15 méter hosszan vitte le a homokzsákokat. Először úgy tervezték, hogy az egészet megtámasztják géppel, de a szakemberek véleménye szerint ezzel már nem lehet megoldani a problémát.
 
Molnár Oszkár polgármester az MTI-nek a helyszínen azt mondta: a Bódva utca és az Újtemplom utca lakóit kiköltöztetik a kitelepítési terv szerinti befogadó-helyre, elszállásolásukat közintézményben oldják meg. Négy helyet jelöltek ki egy esetleges kiköltöztetés esetére: három általános iskolát, illetve a pilléreken álló ifjúsági házat. Ennek a területnek a lakóit az utóbbiban helyezik el.

05:00
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Megérkeztek az első kitelepített felsőzsolcaiak Miskolcra

Az árvíz miatt Felsőzsolcáról kitelepítettek első csoportja vasárnap hajnali három órakor megérkezett a közeli Miskolcra. Autóbusszal tucatnyi fáradt, elcsigázott idős ember, kialvatlan szemű gyerek érkezett a Vörösmarty Általános Iskolába, és voltak olyanok is, akik személyautóval jöttek. Rögtön lepihentek, sokan még egy forró teát sem kértek.
   
Mokrai Mihály Miskolc alpolgármestere mint helyi védelmi parancsnok azt mondta: 1300 felsőzsolcai befogadására készültek fel. Általános iskolákat, gimnáziumokat, a városi sportközpont jégcsarnokát jelölték ki befogadóhelynek, de ha szükséges, még több iskolát nyitnak meg. A kitelepítettek ellátásról is gondoskodnak - tette hozzá. Leskó György polgári védelmi alezredes arról számolt be, hogy Miskolc szombaton homokkal, sóderrel, homokzsákok tízezreivel segítette a hétezer lakosú Felsőzsolcát, de a víz egyre csak emelkedik, terjed, nem lehet várni a kitelepítéssel.

05:45
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Csónakkal mentik a lakókat Edelényben

Óriási erővel önti el a borsodi Edelényt a megáradt Bódva. A városban a Bódva és az Újtemplom utcáknál csónakokkal menekítik a lakókat - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója pénteken hajnalban. Vannak, akik nem akarják elhagyni otthonukat, őket erőszakkal nem hozzák ki.

Az elöntött területre már gumicsizmával sem lehet bemenni, mert a rendőrök elmondása szerint a víz  olyan erővel zúdul, hogy kerítést is ledönt.  A településen a rendőrök, a tűzoltók, a vízügyi szakemberek próbálják menteni, ami még menthető. Most az a feladtuk a védekezőknek, hogy megpróbálják megfékezni a víz áradását.

A posta utcájában is áll a víz. Ott egy pénzintézet, egy görög katolikus templom és a folyó felé vezető útszakasz áll vízben. Edelény  megközelíthetetlen. A város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket, és akit csak lehet, eltérítenek, mert a városba nem lehet bejutni.

07:00
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták a váci Kőszentes hidat

Hajnali öt órakor lezárták Vácon a Kőszentes hidat, mert a patak vízszintje annyira megemelkedett, hogy elöntötte - közölte Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A híd Vác belterületén, a 2-es számú főúton a Diadal térnél, a körforgalom előtt található. A Budapest felé közlekedők az M2-es felé kerülhetnek, a kosdi, illetve a rádi felhajtónál hajthatnak fel az M2-es útra.

08:11
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Észak-Magyarországon még mindig rossz a vasúti helyzet

Észak-Magyarországon még mindig sok helyen korlátozásokra és vonatpótló buszok közlekedésére kell számítani - közölte a MÁV. A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely illetve Nyíregyháza vonalon Nyékládháza és Miskolc, valamint Szerencs és Mezőzombor között csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Szombaton 15 órától Miskolc és Felsőzsolca között az egyik vágányt le kellett zárni, ez újabb késéseket okoz. A vonatok itt átlagosan 25-30 percet késnek.

Vasárnap egész nap valamennyi, a 80. számú vonalon (Budapest-Miskolc-Nyíregyháza, Budapest-Miskolc-Hidasnémeti, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Bp.Nyugati - körIC-k -, Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely és viszont viszonylatban) közlekedő feláras vonat hely- és pótjegy nélkül vehető igénybe.

A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj települést és az állomást is elöntötte az ár. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között szintén vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem járnak a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan.

A Miskolc-Bánréve-Ózd vonalon, Putnok-Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat, azonban a volánjáratok közlekedése is változhat az árvízhelyzet miatt. A menetrend szerinti Volán járatokon elfogadják a havi, félhavi, 30 napos bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.

Somoskőújfalu-Fülek (Filakovo, Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel. A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítjákaz utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók. Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Ipolyszög között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

08:11
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A Tolcsva áradása miatt költöztettek ki 20 családot

Újból kiöntött pénteken reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván a Tolcsva patak, amely legutóbb kedden árasztotta el a falut. Az MTI úgy tudja, hogy több mint 350 házat veszélyeztet a víz, amely 80 centiméterrel magasabban tetőzött, mint amit kedden mértek. Húsz családot kellett kiköltöztetni. Őket az idősek otthonában és az iskolában helyezték el.

08:12
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A Dunántúlon is korlátozásokat vezetett be a MÁV

A Dunántúlon már a Duna vízszintjének emelkedése miatt is korlátozásokat kellett bevezetni - közölte a MÁV. A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között - a megemelkedett Duna-vízszint miatt - 10 órakor le kellett zárni a folyóhoz közelebbi vágányt, a másik vágányon pedig óránkénti hatvan kilométerre korlátozták a sebességet. Így a vonatok csak egy vágányon, váltakozó irányban és lassabban közlekedhetnek a két település között, 20-30 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell. A korlátozások miatt hétvégén valamennyi, a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr-Sopron, valamint a Győr-Szombathely viszonylatban közlekedő feláras vonat (InterCity, railjet) pót- és/vagy helyjegy nélkül vehető igénybe. Az erre a két napra előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

Szintén a Duna áradása miatt kellett lezárni az egyik vágányt Vác és Verőce között, emiatt a Budapest-Szob vasútvonalon néhány perces késések kialakulhatnak. A Budapest-Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét, emiatt a vonatok átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek. A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet, itt átlag 10-15 percet késnek a vonatok. A Dombóvár-Bátaszék vonalon már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak.

A MÁV közleménye szerint a Szlovákia felé meghirdetett személyszállító vonatok, valamint vonatpótló autóbuszok közlekedtetése az árvízi helyzet miatt további intézkedésig a következők szerint lehetséges: Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Somoskőújfalu-Fülek között a kishatár forgalom szünetel. A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

08:14
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Helikopterekkel is mentenek Edelényben

Reggel hat órától helikopterek segítenek Edelényben az árvízi védekezésben. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója úgy tudja, hogy két helikoptert vetnek be arra, hogy a Bódva magasított töltése mentén átfolyó vizet megfékezzék. A védekezésbe bekapcsolódtak a Spider Speciális Mentők és a kelet-magyarországi mentőcsapat búvárai. A tűzoltók, a rendőrök, az önkéntesek mellett Szlovákiából érkezett református  önkéntesek is ott vannak a borsodi városban.

A búvárok az MTI tudósítójának úgy fogalmaztak: a korábbi bordás megtámasztást, azt a több ezer homokzsákot, amely megtámasztotta a töltést, teljesen ellepte a víz. A töltés már alig látható, csak a töltés tetejére, az úgynevezett koronára épített homokzsákok látszanak ki.

A Bódva áradata a 27-es főútra ömlik. A víz egy részét visszavezették a holtágba, de már az is telített. A város szennyvízcsatornájából bugyog fel a víz, néhány helyen szökőkútszerűen. Több ázott kóbor kutya sétál tanácstalanul a vízzel elárasztott utakon.

Edelényt kettészeli a vízátfolyás, ezért csónakokkal próbálnak közlekedni. A szakemberek most üzemelik be a csónakokat, amikre azért is szükség van, mert elzárt területen vannak a zsákok, a homok és a védekezők szálláshelye is. A holtág másik oldalán találhat a L'Huillier-Coburg kastély. Az MTI helyszínen lévő tudósítója ugyan nem látja a kastélyt, de úgy tűnik, nincs víz alatt, odáig nem ér el az áradás.

08:33
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Hömpölyög a megáradt Bódva Edelényben

Forrás: MTI
További képekért kattintson a fotóra!

08:40
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Ötszáz embert telepítettek ki Felsőzsolcáról

A Sajó szombat éjszakai kiöntése miatt a Miskolchoz közeli Felsőzsolcáról mintegy ötszáz lakost kellett kitelepíteni az éjjel, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vasárnapra 2900-ra nőtt az árvíz miatt evakuáltak száma - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. A kitelepítettek száma vasárnap napközben tovább nőhet - akár két-háromszázzal is - mert sok olyan lakos van, akinek házát víz veszi körül, de az éjszaka még nem hagyta el az otthonát - tette hozzá.

08:43
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Két idős ember dacol az áradással Edelényben

180 lakóházból 550 embert költöztettek ki Edelényben - mondta az MTV reggeli műsorában Rétközi Ferenc, a Borsod megyei katasztrófavédelem vezetője. Rétközi elmondta, hogy motorcsónakokkal járták végig a veszélyben lévő utcákat, és így mentették ki az embereket. Hozzátette, hogy voltak olyan lakosok, akik először nem akartak távozni, de amikor emelkedett a vízszint, maguk jelentkeztek a mentőcsapatoknál. Továbbra is van ugyanakkor két olyan idősebb ember, aki megtagadta a kitelepítést - közölte Rétközi, aki arra számít, hogy még legalább egy hétig eltart majd a védekezés.

08:44
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Három elzárt település van Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vasárnapra nőtt a védekező erő létszáma is: mintegy 1500 fővel ,17 900-ra. A védekezők egyharmada helyi lakos, kétharmada szervezett erőkből, rendőrökből, tűzoltókból, katonákból áll, és sok az önkéntes is: az ország más részén élő magánszemély és civil mentőcsoport tagja.
   
Edelényben a helyzet nem javult, a gátak átáztak, folyamatos töltéserősítésre van szükség. Borsod megyében három olyan település van, amelyet az árvíz elzárt a külvilágtól, vagyis csak magas építésű járművel megközelíthető: Halmaj, Kiskinizs és Hernádszentandrás. A megyében 138 településen folynak védekezési munkák. Ezek között 26 van - a Hernád, a Bódva és a Sajó mentén -, amely különösen veszélyeztetett. Veszélyben van 38 ezer 600 ember otthona, vagyis 11 ezer épület. A Hernád és a Bódva mentén a helyzet nem javult, viszont az egész éjszakai megfeszített munkának köszönhetően tudták tartani a gátakat az emberek. Dobson Tibor tudomása szerint személyi sérülés sehol nem történt.

08:47
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elhúzódó apadásra kell számítani a Bódván

Vasárnap Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folytatódnak a műszaki munkák, az erősítés. A Bódván tapasztalható egy nagyon lassú apadás. A Hernádon vasárnap még kisebb vízszintemelkedés előfordulhat. Elhúzódó apadásra és elhúzódó védekezésre kell számítani - mondta Dobson Tibor.

08:48
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

3100-ra nőtt a kitelepített emberek száma

Az ország középső részén a belvízi helyzet javult - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. A Tisza középső és alsó része árad. A Dunán, a Tiszán jelentősebb lakosságvédelmi intézkedéseket nem kell kezdeményezni. E folyókon a vízügy műszaki tevékenységgel végzi az árhullám befolyásolását. A Dunán a Dunakanyarban öntött el víz több hullámtérrészt, főleg sportlétesítmények területét, szórványosan lakóházakat. A kitelepített emberek száma az új borsodi kitelepítettekkel együtt országosan összesen 3100.

08:57
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Csónakos mentés Edelényben - fotó

Forrás: MTI
További képekért kattintson a fotóra!

09:07
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Hasztalan a védekezés Felsőzsolcán

Felsőzsolcát a napokban soha nem látott áradás sújtotta és sújtja jelenleg is, az árvíz elleni védekezés most már eredménytelen - mondta Fehér Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város polgármestere. Jelenleg a lakosság kimenekítése folyik a katasztrófavédelem és a rendőrség irányítása szerint. Fehér hozzátette: arra kérik a lakosságot, hogy működjenek együtt a katasztrófavédelemben részt vevő szervekkel, szervezetekkel, és kérésükre hagyják el veszélyeztetett otthonukat.

09:32
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Az eső miatt nem indult meg a várt apadás a Cuhai-Bakony-éren

Az esti, éjszakai esőzés miatt nem indult meg az apadás Bőnynél a Cuhai-Bakony-éren - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem ügyeletese az MTI-vel péntek reggel. Bogdány Balázs hadnagy tájékoztatása szerint az este már lassú és enyhe apadás kezdődött, de az újabb csapadék miatt csak egyetlen centimétert csökkenhetett a vízszint, mire újabb utánpótlást kapott. A honvédség egységeivel és helyi önkéntesekkel támogatott katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek most bordás megerősítéssel teszik ellenállóbbá a falun szélén álló homokzsákfalat.

10:00
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Egyelőre nyolc családnak kell elhagynia a Római partot

Hétfőn fog teljesen víz alá kerülni a budapesti Római part - közölte az MTV reggeli műsorában Bús Balázs III. kerületi polgármester. Bús szerint a Duna áradása miatt eddig nyolc család kiköltöztetése merült fel, közülük hatnak kell elhagynia otthonát még pénteken.

10:13
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Miskolci áruházakat kellett kiüríteni

Kiürítették a Miskolc keleti kapujánál lévő áruházakat is vasárnapra virradóra, mert a Sajó árvize ezeket is elöntötte. Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője közölte: szombaton a miskolci tűzoltóság több helyszínen dolgozott a vízkárok megelőzésén. Működési területükön Felsőzsolca és Miskolc keleti kapuja volt a védekezés két fő helyszíne. Szombaton a reggeli órákban még úgy tűnt, hogy a Sajó és a Kis-Sajó áradása miatt a Sajó utcán a korábbi napok erőfeszítései eredményesek lesznek. A ideiglenes védművek eleinte jól állták a víz nyomását, majd az óriási víztömeg egy helyen megbontotta őket, és jelentős mennyiségű víz áramlott az útra, illetve a város keleti részére.
   
Több utcát teljes hosszukban 30-60 centiméteres víz lepte el, elmosva több kereskedelmi telephelyet, épületet. A kereskedők mentették a menthetőt a tűzoltók segítségével. Homokzsákok ezreivel, és több szivattyúval próbálták lassítani a keleti irányba törő áradatot, de ez végül is a késő esti órákra körülkerített több, a József Attila utca végén található nagyáruházat is - tette hozzá.

10:14
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Több település megközelíthetetlen Borsod megyében

Ez idáig mintegy másfél ezer embernek kellett elhagynia otthonát az ár- és a belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol több településre nem lehet bemenni személyautóval, és tucatnyinál is több út járhatatlan. Az elmúlt huszonnégy órában 12 ezren védekeztek a gátakon, a településeken. A legsúlyosabb a helyzet a Bódva által fenyegetett Edelényben, Szendrőládon, Szendrőn, de hasonló a helyzet a Hernád-mentén is - mondta az MTI-nek Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese.

Az MTI információi szerint a honvédség újabb erői segítenek majd a védekezésben. A katonák mellett tűzoltók, polgári védelmisek, rendőrök, a Bódva, a Sajó és a Hernád áradata által fenyegetett települések lakói dolgoznak a gátakon, erősítik, magasítják őket. Edelényben a honvédség szállító helikoptereit is bevették a védekezésbe péntek reggel. A megyében sok út járhatatlan. Várhatóan pénteken kora délelőtt a Sajó áradása miatt lezárják Miskolc határában az M30-as autópálya csomópontját, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a megyét kettévágja a víz.

10:29
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Rakják a homokzsákokat a Margit-szigeten is

A Duna magas vízállása miatt szombat hajnaltól rakják a homokzsákokat a Margitszigeten - közölte a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM). Száztíz ember dolgozik azon, hogy 1,5 kilométer hosszan gátat emeljenek a sziget mélyebben fekvő déli részénél. A cég bejelentette, hogy lezárták a több mint harminc csatornazsilipet és a negyven árvízi kaput. Az árvízi védekezés főként a Margit-szigetre és a Római-partra koncentrálódik, utóbbi részen a Királyok útján hat árvízi kaput már lezártak, szombaton további tizenkettővel folytatják. Ezen a szakaszon negyven ember dolgozik. Az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat adatai szerint a Duna vízszintje Budapestnél szombat reggel 710 centiméter volt; a folyó legmagasabb vízállását 2006-ban mérték 860 centiméterrel.

10:30
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

650-szer vonultak ki szombaton a tűzoltók

Szombaton összesen 650 alkalommal hívták segítségül a tűzoltókat az országban - mondta Dobson Tibor, a miniszteri biztos szóvivője. Ez a szám ötszöröse az átlagosnak. A legtöbb esetben vízszivattyúzás volt a feladat, főleg Borsod és Szabolcs megyében. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkor van értelme a pincékből kiemelni a vizet, ha megszűnik kívülről az utánpótlása, azaz a kiáradt patakok, folyók visszahúzódnak medrükbe, illetve a talajvíz szintje is lecsökken. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy több kárt okoznak, mintha benthagynák a vizet, hiszen a folyamatos szivattyúzás, majd újratöltődés miatt a házak körüli föld meglazulhat, a falak megrepedhetnek, kidőlhetnek - magyarázta Dobson. Természetesen, ha - egy-egy esetben - értéket kell menteni, kihozni, nincs akadálya annak, hogy szivattyúzzanak - tette hozzá. Dobson szerint kritika érte a tűzoltókat azért, mert a pincékbők nem tudják százszázalékosan kiemelni a vizet. Ennek technikai oka van, a berendezés végén lévő szűrő miatt ugyanis lehetetlen "csontszárazra" szivattyúzni a területet - mondta.

10:38
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Utakat zártak le Borsodban az árvíz miatt

Az árvíz miatt pénteken reggel lezárták a forgalom elől a 27-es számú főutat Szendrőlád és Edelény között, a megyében ezen kívül számos út járhatatlan - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t. Abaújszántó belterületén a Szerencs patak áradása miatt teljes az útzár, a településen húsz családot kellett kiköltöztetni.

Nem lehet közlekedni a Tomor-Lak, az Alsóvadász-Monaj, a Meszes-Rakaca közötti úton. A Hernád áradása miatt zárták le Gibárt belterületén az utat. Ugyancsak a Hernád vize mossa a Hidasnémeti-Gönc, a Kiskinizs-Hernádkércs, a Fügöd-Hernádszentandrás közötti utat.

Nem lehet személyautóval behajtani Rakacaszendre, Tornaszentandrásra, Tornabarakonyba. Forgalomkorlátozásra kell számítani a sátroaljaújhelyi és a tornyosnémeti közúti határátkelőn, a 3-as számú főúton Novajidrány és Garadna térségében, Miskolc határában az M30-as autópálya lehajtójánál. Nem járnak a tiszai kompok, és a Sajón is szünetel a kompközlekedés.

10:42
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Apadt a víz Bőnynél

Javul az árvízi helyzet Bőnyben. A Győr-Moson-Sopron megyei településen szombaton tetőzött a Cuhai-Bakony-ér, este tíz óra óta pedig 5 centimétert apadt a víz, ami jelenleg 267 centiméteres - mondta Muraközi László polgármester. A településen néhány napig katonák is segítették a helyiek munkáját, őket már szombat este visszavonták.

10:46
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lassú apadás kezdődött Észak-Magyarországon

Megindult az apadás az észak-magyarországi folyók felső szakaszain, de az üteme lassú. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője azt mondta: az elmúlt 24 órában a vízgyűjtőkön nem esett eső, és a következő napokban is száraz, egyre melegebb időjárásra lehet számítani.
   
A Sajó szlovákiai alsó szakaszán Lénártfalvánál 521 centiméteres vízállással - 12 órán át - tetőzött, majd vasárnapra virradóra 16 centimétert apadt. A hazai folyószakaszon Sajószentpéter felett lassú, de folyamatos az apadás. Az elmúlt órákban Felsőzsolca térségében is 2 centiméteres vízszintcsökkenést észleltek, de csak további néhány centis apadás után lehet kijelenteni, hogy az éjjel mért 475 centiméteres vízállás valóban a tetőzés volt. A Sajó és a Hernád torkolata környezetében a jelenlegi vízszintek tovább emelkednek és a vasárnap éjszaka, illetve hétfőn hajnalban várt tetőzésig további 10-15 centiméternyi áradás lehetséges. A Sajó tiszai torkolatánál pedig a Tisza és a Sajó árhullámai miatt még 50-60 centiméternyi vízszintemelkedés várható.
   
A Bódva teljes hazai szakaszán megindult az apadás, de ennek üteme egyelőre rendkívül lassú. Hídvégardónál a 333 centiméteres tetőzés óta mindösszesen 10 centimétert apadt a vízszint, a vasárnap hajnali vízállás 323 centiméter volt. Itt korábban az eddigi legnagyobb áradat 305 centiméteres volt. Szendrőben 323 centiméterrel tetőzött a Bódva, jelenleg 302 centimétert mutat a vízmérce - ismertette.
   
A Hernád Hernádzsadánynál szombaton 16 órakor 550 centiméteres vízállással tetőzött, ami 36 centivel haladta meg az előző rekordnagyságú árhullám 514 centiméteres maximumát és 54 centiméteres értékkel a korábbi legnagyobb árvíz szintjét. A tetőzést követően mindössze 21 centiméteres apadást regisztráltak ezen a szakaszon. Hidasnémetinél vasárnap hajnalban 502 centiméteres vízállással tetőzött a folyó.
    
A Takta lassan apad, illetve alsó szakaszán stagnál a vízszint. A kesznyéteni árvízkapun belüli vízszint stagnál és továbbra is meghaladja az eddig mért legmagasabb értéket. A Bodrog lassan árad, az előrejelzések szerint Felsőbereckinél 760, Sárospatak térségében 700 centiméter körül lehet a tetőzés szintje. A Ronyva végig apad, a Tisza pedig Vásárosnamény alatt árad. Tokajnál 780 centiméteres (plusz-mínusz 20 centiméter) tetőzési értékre számítanak.

11:01
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Tizenkettőre nőtt a borsodi elzárt települések száma

Tizenkét települést zár el az árvíz - a Sajó, a Bódva, a Hernád, illetve kisebb patakok - Borsod-Abaúj-Zemplénben - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete. Nem lehet megközelíteni Galács, Abod, Andrástanya, Ládbesenyő, Balajt, Martonyi, Meszes és Sajógalgóc településeket. Már korábban elzárta a víz Hernádszentandrást, a Rakaca-patak áradata pedig Rakacaszendet vette körbe. A Bódva rekordárhulláma miatt Tornaszentandrásra és Tornabarakonyba sem lehet eljutni.

11:03
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

1900 embert telepítettek ki Borsodban

Több mint 1900 embert kellett kitelepíteni eddig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó és a Hernád árvize miatt - közölte Varga Mihály mérnök ezredes, a megyei védelmi bizottság titkára szombaton. A megyében a honvédségi és a rendészeti erők részéről 9 ezren vannak jelen a gátakon, rajtuk kívül sok ezer helyi lakos, valamint vízügyi és polgári védelmi szakember vesz részt a védekezésben. Borsodban 175 településen védekeznek az árvíz ellen.

11:04
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Romlik a belvízhelyzet az Alsó-Tisza vidékén

Egyre nagyobb területen okoz gondot a belvíz Csongrád megyében és az Alsó-Tisza vidékén. Tíz településen I. fokú, tizenegyen II. fokú és hét településen III. fokú belvízvédelmi készültség van. A Tisza alsó szakasza is folyamatosan árad, jelenleg II. fokú készültség mellett védekeznek a vízügyi szakemberek - közölte Dobi László az ATIKÖVIZIG igazgatója, védelemvezető. I. fokú belvízvédelmi készültés van Apátfalván, Balástyán, Csengelén, Makón, Mártélyon, Mindszenten, Röszkén, Székkutason, Kisszállás. II. fokú készültséget rendeltek el Csanyteleken, Kisteleken, Kunszentmártonon, Mórahalmon, Ópusztaszeren, Pusztaszeren, Sándorfalván, Tömörkényben, Orosházán, Csanádpalotán, Zsombón. III. fokú a készültség Bordányon, Domaszéken, Forráskúton, Kiskunhalason, Szatymazon, Üllésen, Zákányszéken.

11:09
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Élelmiszercsomagot osztanak Bőnyön

A korábbi előrejelzésekkel ellentétben mégsem apad a víz Bőnynél. Az újabb esőzések miatt jelenleg is stagnál a vízszint, így még most is folyamatos védekezésre van szükség - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A települést már több mint hetvenezer homokzsák védik. Az ideiglenes gátat folyamatosan erősíteni kell, hogy ellenálljon a víz nyomásának. Péntek délelőtt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adományt juttat el a településre. 130 család kap élelmiszercsomagot, összesen több mint félmillió forint értékben. A 10-12 kilós csomagokban egyebek mellett lisztet, olajat, rizst és konzerveket kapnak az árvízkárosultak.

11:17
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Sosem volt még ilyen magas a Bódva vízszintje

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) osztályvezetője azt mondta: a Sajó mind Szlovákiában, mind pedig Magyarországon árad, a folyó vízszintje várhatóan meghaladja az eddig mért legmagasabbat. A Bódva vízgyűjtőjén az elmúlt 12 órában átlagosan 25-40 milliméternyi eső esett, több helyen jelenleg is esik. A folyó vízszintje minden eddigi rekordot megdönt, Hídvégardónál várhatóan 335, míg Szendrőnél 315 centiméterrel, illetve afölött várják a tetőzést. A Hernádon is kritikus a helyzet. A magyar-szlovák határ térségében, Hidasnémetinél már 44 centiméterrel magasabb a víz szintje, mint az eddig mért legmagasabb szint. A mérce 478 centiméteres vízállást mutatott péntek reggel. A tetőzéseket péntekre, szombatra, illetve vasárnapra várják a szakemberek, akik elhúzódó védekezésre rendezkedtek be.

Forrás: MTI/Vajda János
További képekért kattintson a fotóra!

11:19
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Meggyengült az M1-es töltése

A hegyről lezúduló víz miatt ismét meggyengült a töltés az M1-es autópálya egy szakaszán, ezért a Budapest felé haladó oldalon a 104-es kilométeren egy sávban ismét felbontották az utat - közölte az autópályakezelő. Pénteken este még úgy tűnt, elég lesz aszfalterősítést végezni a szakaszon, éjjel azonban kiderült, hogy újra fel kell bontani az utat. Szombaton töltik újra a felbontott útszakaszt, ezért itt várhatóan vasárnap reggelig 60 kilométer/ órás forgalomkorlátozásra kell számítani mindkét irányban.

11:20
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Készül az árra a Fővárosi Csatornázási Művek

A Fővárosi Csatornázási Művek péntek éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját. A Fővárosi Csatornázási Művek közleménye szerint nyolc méteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját. A vállalat teljes állománya átállt árvízi üzemmódra, folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost - áll a közleményben. A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen összesen 40 árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

11:20
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Még háromszáz embert kell kitelepíteni Felsőzsolcáról

További háromszáz embert kell kitelepíteni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. Az éjszaka a Sajó kiöntése miatt a Miskolchoz közeli Felsőzsolcáról már mintegy ötszáz lakost kellett kitelepíteni. Dobson szerint Hernádszentandrásra most már csak csónakkal lehet eljutni.
   

11:37
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Beálltak a Miskolcról ki- és az oda bevezető utak

A Borsod megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be és kivezető útszakaszokon terelésekkel és jelentős torlódásokkal kell számolni - közölte honlapján a megyei rendőrség. Miskolcra a 3. sz főútvonal - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszának korábbi lezárása, illetve a további vízátfolyások miatt a Felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket enged át. Az árvízi helyzetre tekintettel az autópálya kezelője a Miskolc-Nyékládháza-Muhi közötti M30-as autópályaszakaszt további intézkedésig díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő személygépjármű-forgalmat az M30-as autópályára terelik fel. Miskolcot észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni. A rendőrség továbbra is kéri, hogy csak azok induljanak útnak, akiknek az feltétlenül fontos.

11:38
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A helikoptereket is cibálja a sodrás

Az árvíz elleni védekezésben segítő háromezer honvéd a menekítésben, életmentésben, kitelepítésben, az emberek biztonságos helyre költöztetésében vesz részt - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Jelenleg Mályiban segítik a lakosságot a napok óta itt küzdő négy lánctalpas katonai kétéltűvel, Szentesről pedig útnak indítottak újabb tizenkettőt, ezek a déli órákban érkezhetnek meg a borsodi térségbe. A Gesztelynél keletkezett gátszakadást két helikopter próbálja elzárni, egyelőre nem jártak sikerrel, mert olyan nagy a sodrás, hogy a több tonnás függő teher gátba helyezése közben még a harci gépeket is megrángatja az áradat - áll a minisztérium közleményben. A vízügyi szakemberekkel való egyeztetést követően emelkednek ismét a magasba, hogy az egyébként a vártnál kisebb szintnövekedésű özönvizet megpróbálják elterelni a településektől. Hende Csaba Honvédelmi Miniszter - törvényi körtelezettségének megfelelően - várhatóan még vasárnap levélben tájékoztatja a Köztársasági Elnököt, valamint az Országgyűlés Elnökét a körülményekről.

11:39
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Délre várják a Cuhai- Bakony- ér tetőzését Bőnynél

Jelenleg 275 centiméteres a vízállás Bőnynél, a helyiek a déli órákra várják a Cuhai- Bakony- ér tetőzését 280 centiméteren, várhatóan ezután kezd apadni a patak. Még most is szükség van a folyamatos védekezésre, a tűzoltók egész éjjel járőröztek a gátakon - közölte Muraközi László polgármester. A települést már több mint hetvenezer homokzsák védi. Több házat teljesen tönkretett a víz, 18 család még néhány hétig biztosan nem térhet vissza otthonába.

11:40
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Krátert nyitott az esővíz a napraforgótáblában Tabnál

40 méter széles és 3 méter mély kráter nyílt meg egy napraforgótábla közepén a Somogy megyei Tab közelében, Kapolypusta és Pusztaszemes között. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű eső nem csak a 20-25 centi vastag humuszos termőréteget és az alatta található talajt mosta el, hanem az altalajt is, így alakult ki a hatalmas gödör. Amíg a talaj ki nem szárad, nem tanácsos megközelíteni a környéket, mert lehetséges, hogy a kráter széle újra beszakad. A beomlott részen és környékén a vetés teljesen tönkrement. A Független Hírügynökség információi szerint ha megszárad a föld, megpróbálják betemetni a hatalmas lyukat.

11:48
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Az árvízhelyzet képekben

Itt találja fotógalériáinkat az árvízhelyzetről.

11:55
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Újra négy sávon járható az M1-es

Sebességkorlátozás mellett már mindkét sávban megindulhatott a forgalom az M1-es autópálya Budapest felé haladó oldal 104-es kilométerénél, ahol pénteken este a hegyről lezúduló víz miatt ismét meggyengült a töltés ezért a belső sávban felbontották az utat. Az utat jár újratöltötték, egyelőre azonban maxiumum 60 kilométer/órás sebességgel lehet menni, ezért lassabb haladásra kell számítani.

11:56
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Rendőrök és BKV-sok mentek Borsodba segíteni

65 fős BKV-mentőcsapat indult vasárnap az árvíz sújtotta Borsod megyébe. A közlekedési társaság emberei Ónodra mennek segíteni, a rendőrök egyelőre még nem tudják, hol fogják bevetni őket.A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság száz rendőre ment vasárnap Borsod megyébe a kialakult árvízhelyzet miatt. A huszonnégy órás árvíz-védekezési feladatok ellátására három busz indult el hat rendőrkapitányság embereivel. Az, hogy a Borsodba érkező rendőrök pontosan milyen feladatokat fognak ellátni, és mely településeken, az az ottani eligazításnál derül majd ki - közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

11:58
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Megközelíthetetlenné vált Szendrő is

Vízátfolyás miatt mindkét irányból megközelíthetetlenné vált a Borsod megyei Szendrő péntekre virradóra, ugyanis Edelény felől is lezárták az utat, és Szalonnán is kiöntött a Bódva. Szendrőnél a folyó vízszintje jelenleg 311 centiméter körül van, és még mindig árad. A település északi részénél (Szalonna felé) utcák állnak vízben, pénteken pedig a Szuhogy felé vezető útnál lévő házakat áramtalanítják, mert már ott is magas a víz szintje. Szaniszló János, a település független polgármestere azt mondta: már nem tudnak hol védekezni, a töltésmagasításokon is átbukik a víz. A polgármester információi szerint a környéken a kis patakok vize is megáradt, ezek a vízfolyások tovább táplálják a Bódvát, valamint már a rakacai víztározóban is nagy a víztömeg, tehát ott is automatikusan engedi a rendszer a vizet.

12:02
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Csónakkal mehetnek be házaikhoz a kitelepített edelényiek

Edelényben a Bódva bal partján lévő töltést egész éjjel erősítették és magasították, hogy ez a rész állja a víz nyomását, a másik oldalon van ugyanis - a Bódva útnál - az a hely, ahol a folyó árhulláma lesodorta a felépített nyúlgátat. Azokban az utcákban, ahol még úgy érzik, meg tudják fékezni a vizet, rakják a homokzsákokat. A kitelepítettek - mintegy 550 ember - közösségi szállásokon, rokonoknál, ismerősöknél kaptak helyet. Őket - hogy megnyugodjanak és megnézzék mi a helyzet otthon - motorcsónakokkal viszik be házaikhoz, sokan az ablakon, vagy az alacsonyabb építésű garázstetőkön át jutnak be a lakásokba, több-kevesebb sikerrel.

Molnár Oszkár edelényi független polgármester az MTI-nek azt mondta: viszonylag nyugodtan telt az éjszaka, védekezéssel, figyelőszolgálattal. Körülbelül öt centimétert apadhatott a Bódva vízszintje, de mivel a település térségében nincs hivatalos mérce, csak becsülni tudják. A várost gyakorlatilag kettészelte a folyó, a 27-es utat - amelyen óriási sodrással ömlik át a folyó, és markolókanalas, illetve katonai járművekkel közlekednek rajta - már az egyik oldalon alámosta a víz. Ezen át szállítják az élelmiszert, valamint azokat az embereket, akik a bal oldalon védekeznek.

12:03
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lánctalpasokkal viszik el az elhullott állatokat Székesfehérvárnál

A honvédség öt alakulatának 835 embere és 96 technikai eszköze, köztük két MI-17-es helikopter vesz részt az árvízi védekezésben. A Honvédelmi Minisztérium pénteki összesítése szerint 57 katona segédkezik Ócsalános-Várdomberdő valamint Gesztely térségében, 55 katona Belegrád, 52 Felsődoboza, 71 Ócsalános, 117 Bőny térségében végez védelmi és romeltakarító feladatokat. Borsodban ezen felül összekötő, valamint logisztikai támogató csoport is működik, Gesztelyen pedig nehéz kétéltűek is készenlétben vannak. Székesfehérvárnál bevetnek két lánctalpas harcjárművet az elhullott állatok elszállítására. Edelénybe csütörtökön Tatáról, Szolnokról és Debrecenből 215 embert és tíz eszközt indítottak el, ők péntek reggel kezdték meg a munkát. Szintén Edelénybe érkezett péntek reggel a Légi Szállító Csoport két MI-17-es helikoptere is. Miskolcra a honvédség 13 embert és nyolc szállítóeszközt irányított.

12:04
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elöntött és beszakadt utak Nógrád megyében

Az árvíz miatt félpályás és teljes útlezárások nehezítik a közlekedést Nógrád megyében. Balassagyarmat és Ipolyszög, Nógrádszakál és Litke, Felsőtold és Nagylóc között vízátfolyások, beszakadt utak miatt nbehéz a közlekedés (az úthelyzetről erről bővebben itt olvashat).

12:06
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elkezdik lezárni a budapesti alsó rakpartokat

Péntek kora reggel összeült a Fővárosi Védelmi Bizottság: a Fővárosban megkezdődött az árvízi helyzetre való felkészülés - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. A közlemény szerint Budapesten az árvízi védekezéshez szükséges összegek rendelkezésre állnak: az általános tartalékból és a vis maior keretből. A Duna vízszintje péntek kora reggel már meghaladta a 600 cm-es vízállást Budapestnél. jövő hét elején 800 cm fölé emelkedhet a folyó vízszintje, amely megközelítheti a 2002-ben mért 848 cm-es vízmagasságot, de várhatóan nem haladja meg a legmagasabb, 2006-ban mért 860 cm-es szintet. A vízszint emelkedése miatt a nap folyamán szakaszosan elkezdik lezárni a Duna mindkét oldalán az alsó rakpartokat. A budai oldalon a korábbi években már 600 cm-nél elöntötte a víz az alsó rakpart egy részét, azonban a Budai Főgyűjtőcsatona építésekor emeltek a rakpart magasságán, így az első lezárások 650 cm-es vízállásnál lesznek. A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy ne tárolják autóikat az alsó rakpartokon, az ott hagyott kocsikat elszállítják, tulajdonosaikat a rendőrség értesíti majd.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Duna vízszintje elérte az úttest szintjét a rakparton. További árvizi képekért kattintson a fotóra!

12:11
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Délután döntenek a Margitszigetről

A Dunán levonuló árhullám lakóövezetet nem veszélyeztet, a Római parti üdülőövezetet azonban elöntheti a víz - áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. A Margitsziget egyelőre nincs veszélyben, de a szakemberek folyamatosan figyelik a vízszint alakulását, és ha szükséges, a délutáni órákban ott is megkezdődik a védekezés. Ennek részleteiről csak a kora délutáni órákban, a vízállás alakulásának ismeretében, születik döntés. A Fővárosi Vízműveknél folyamatosan ellenőrzik a gátakat. Az ÁNTSZ-szel közösen ellenőrzik az ivóvíz minőségét, fertőzésveszély nincsen. 
A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság állományából 45-en Edelényben segédkeznek, ma újabb emberek váltják őket. Budapesten a fővárosi sajtóiroda szerint így is elegen vannak ahhoz, hogy az árvízi védekezést segítsék.

12:14
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Teljes útzár a 2-es, a 11-es és a 12-es főúton

A 2-es főúton teljes útlezárást vezettek be Felső-Göd és Vác között (26-33 km), a forgalmat a kosdi és a gödi csomópontok között az M2 autóútra terelik, de az M2-en a teherjárművek csak díjfizetés ellenében közlekedhetnek.

A 11-es főutat teljesen lezárták Visegrád és Tát között, vagyis Dömösre, Pilismarótra és Esztergomba sem lehet azon bejutni. Akik a Pilisi feltáró úton Pilisszentlászló felől érkeznek Visegrádra, csak célforgalomba hajthatnak rá a 11-es főútra, vagyis csak akkor, ha az ottani kórház vagy valamelyik szálloda az úti céljuk. Esztergomba a 10-es és 117-es főút felől lehet behajtani.

A 12-es főutat Nagymaroson a 8-15 km között teljesen lezárták, a forgalmat a Kismaros - Kóspallag - Márianosztra - Szob útvonalon terelik. A Szentendrei-szigeten is teljesen lezárták a Tahi és Kisoroszi közötti útszakaszt, Kisorosziba már nem lehet bejutni.

A Dunakanyarban a Szentendre Határcsárda - Szigetmonostor, a Visegrád - Nagymaros és a Szob - Pilismarót közötti komp leállt, szünetel az átkelés. Leállt a Vác - Tahitótfalu közötti komp is. Dunakeszi és Horány között, illetve a fővárostól délre a Tököl - Százhalombatta és a Lórév - Adony között nem jár a komp.

A 37-es főúton Sátoraljaújhelynél megszűnt a teljes lezárás, a kamionforgalom is megindult. Kérik, hogy aki csak teheti, a 37-es főútról térjen le a Tokaj - Rakamaz - Nyíregyháza közötti 38-as főútra, és az M3 autópályán végighajtva érheti el a fővárost.

12:24
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Víz alatt a felsőzsolcai közlekedési csomópont

Forrás: MTI
Víz alá került a Sajó áradása miatt a felsőzsolcai csomópont. További képekért kattintson a fotóra!

12:29
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták a Népszigetet Budapesten

Lezárták a fővárosban a Népszigetet az árvízi veszélyeztetés miatt vasárnap 10 órakor. A XIII. kerületi védelmi bizottság kéri a lakosságot, hogy ne induljanak el a szigetre, mert nem lehet bejutni.

12:31
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Erősítik a töltés kritikus részét Edelényben

Továbbra is tart a védekezés, most erősítik azt a részt, ahol a víz átbukott - mondta az [origo]-nak Káli Richárd, aki az edelényi polgármester, Molnár Oszkár telefonját felvette. Az éjszaka folyamán 125 lakásból kiköltöztetett több mint 500 ember után újabb lakosoknak egyelőre nem kellett elhagyni otthonukat - mondta.

12:35
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták a teherforgalom elől a borsodi határátkelőket

Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a vízátfolyások miatt. A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete. A személyforgalom akadozik.

12:35
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

2300 embert telepítettek ki eddig

Eddig 2300 embert kellett kitelepíteni az országban az áradások miatt - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. A legtöbb embert, közel kétezret, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett kitelepíteni. A védekezésben országosan 12 ezren vesznek részt, közülük tízezren Borsodban dolgoznak. A védekezők egyharmadát a helyi lakosok teszik ki, kétharmada pedig valamilyen szervezethez (rendőrség, tűzoltóság, katonaság) tartozik vagy önkéntes.

Az áradások által a leginkább érintett Borsod megyében 131 olyan település van, ahol védekezési munkálatok folynak. Ezek közül 46 településen komolyabb a készültség, 15 település pedig közvetlen veszélyben van. Jelentősebb áradások vannak még Nógrád megyében, főként Pásztó és a hasznosi víztározó környékén, valamint az Ipoly térségében. Győr-Moson-Sopron megyében Bőnyben és térségében kell védekezni, és Baranya megye több települése is érintett.

Pest megyében és Bács-Kiskun megyében is folyik védekezés, de az nem olyan mértékű, mint Borsodban. Azokról a területekről, ahol alacsonyabb fokú a készültség, erőket csoportosítanak át. A Duna mentén is - főként a Duna-kanyarban - megkezdődtek a védekezési munkálatok. A szakemberek azt kérik, hogy a folyó mellett lévő üdülőkből, sportlétesítményekből a tulajdonosok vigyék el az értékeket, mert a víz szintje emelkedni fog. (MTI).

12:41
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Passaunál is árad a Duna

Forrás: AFP/Christof Stache

Még több képért kattintson a fotóra!

12:42
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elsőfokú készültség a Felső-Tiszán

Tiszatelek és Tokaj között elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte Bodnár Gáspár védelemvezető. Újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak. A Kraszna napok óta lassan, folyamatosan árad, Ágerdőmajortól a tiszai torkolatig az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállások várhatóak. A Túr és a Lónyai-főcsatorna is árad, utóbbi vízfolyás torkolati szakaszán ismét el kellett rendelni a legenyhébb fokú riasztást, a felső szakaszon még mindig másodfokú a készültség.
   
A folyamatos esőzések miatt nőtt a vízzel borított területek nagysága, jelenleg a 20 ezer hektárt is meghaladja. A megye majdnem egész területén  átázott a talaj felső rétege, járhatatlan, művelésre alkalmatlan. Az eddig érvényben lévő készültségek nem változtak, azaz a Felsőszabolcsban és az Ecsedilápon másodfok fenntartásával védekeznek. A szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, egy nap alatt több mint 2,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A megyében a két vízgazdálkodási társulat van másodfokú készültségben, és 15 önkormányzat tart fenn valamilyen szintű belvízvédelmi riasztást.

12:44
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Takarókat kérnek a kitelepített felsőzsolcaiaknak

Segítséget kérnek az árvíz miatt a Miskolc melletti Felsőzsolcáról kitelepített több száz embernek - mondta az önkormányzat szóvivője, Veres László. A településről érkezőket a városi sportcsarnokban és a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában helyezik el. Az iskolában hétfőre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el. Veres azt mondta: a mentés irányítói arra kérik a lakosságot, hogy aki tud, takarók felajánlásával segítse az árvíz miatt kitelepített embereket. A részletekről a 06 80 46 00 46-os zöld számon lehet érdeklődni.

12:46
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Kiürítik a sződligeti speciális otthont

Megkezdték a sződligeti speciális otthon lakóinak kitelepítését szombat reggel a Duna árvize miatt - közölte az otthont fenntartó Pest Megyei Önkormányzat. A nap folyamán várhatóan lezárják a 11-es utat, ezért kellett gyorsan intézkedni. Az intézkedés 110 embert érint. A Duna áradása azért veszélyezteti az ingatlant, mert a közelben folyó patak visszaduzzasztása és a magas talajvízszint miatt a víz bármikor feltörhet az udvaron, és a szennyvíz elvezetése sem megoldható. Rendkívüli helyzetben a konyhát, a mosodát, a garázssort és a gazdasági udvart is elöntheti a víz. Az otthon lakói közül tucatnyi embert a váci kórház fogadhat, néhányan a saját otthonukba költöznek vissza, a többieket a sződligeti általános iskola tornatermében tudják elhelyezni.

12:50
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Csónakkal járják a mentők Felsőzsolcát

Jószerivel teljesen körbezárta a víz a Miskolchoz közeli, hétezer lakosú Felsőzsolcát, csónakkal járják körbe a mentők a települést, minden házba beszólnak, viszik az embereket, már ha mennek - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Nehéz katonai teherautókkal hozzák ki az embereket, majd autóbuszokkal viszik őket Miskolcra. A házak udvarán a víz autókat borít el, igen sok épület összedőlt, az áramszolgáltatást kikapcsolták. Erőszakkal senkit sem szállítnak el, aki marad, annak csónakkal visznek élelmet és ívóvizet.

12:53
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Különbusszal viszik az önkénteseket Borsodba

A Budapesten működő Főnix Mentőrobogó szolgálat is segít a Borsod megyei árvízi védekezésben. A fővárosban az erős esőzések miatt veszélyessé vált robogóval közlekedni, emiatt Budapesten átmenetileg felfüggesztik a működést. A szolgálat péntek délben egy mobil orvosi rendelővel, nyolc mentődolgozóval és húsz-huszonöt önkéntessel Borsod megyébe indul. Siklósi Gábor, a szolgálat vezetője azt mondta: ötszáz kilogramm kenyeret és egyéb adományokat is a térségbe visznek, és szükség esetén homokzsákokat is tölteni fognak. A szolgálat Haller utcai irodájában nagyon sok önkéntes jelentkezett, őket különbusszal viszik Borsodba.

12:56
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárják a 2-es utat Sződligetnél

Délután egy órától teljesen lezárják a 2-es főutat Sződligetnél az áradások miatt. A fővárosból Vác felé haladókat Gödnél, míg az ellenkező irányba közlekedőket Vácnál terelik majd el. Azt, hogy meddig lesz lezárva az út, egyelőre nem tudni.

13:01
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Víz alá került a győri rakpart

Péntek reggelre víz alá került a győri rakpart. Akadt, akinek az előző esti figyelmeztetés későn érkezett: fél tizenegy körül egy öreg furgon áll a Dunakapu tér alatt, a rakparti parkolóban, a Mosoni-Duna már a jármű kerekeit nyaldosta. A kivezető utat mindkét irányba legalább keréktetőig érő víz borította már. A szemközti oldal csónakházaiból a hajókat mentették; több telepakolt utánfutót lehetett látni a környéken. Az MTI információja szerint jelenleg is tanácskozik a megyei védelmi bizottság, amely a kialakult helyzetet értékeli.

13:05
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Nyolc megyében van vészhelyzet

Jelenleg nyolc megye: Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Fejér területén van érvényben a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet - írta a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság közleményében. Vasárnap reggelig az ország 12 megyéjében 265 településen védekeztek az ár ellen, több mint 23 ezren. A közlemény szerint összességében az árvízhelyzet az elmúlt 24 órában nem romlott, több helyen megkezdődött az apadás, ez alól kivétel Felsőzsolca, ott súlyosbodott a helyzet. A településről eddig 861 főt kellett kimenekíteni, közülük 118-an vették igénybe a befogadó helyeket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése szerint az elmúlt 24 órában a legnagyobb feladatot továbbra is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei folyók mentén történő védekezés és az ott élő lakosság életének és vagyonának védelme jelentette. A legkritikusabb folyó továbbra is a Hernád. A kitelepítettek létszáma tovább emelkedett: rszágosan eddig 3607 embernek kellett elhagyni otthonát. A legtöbben, több mint 3400-an Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kényszerültek arra, hogy átmenetileg befogadó helyeken, illetve rokonoknál vagy barátoknál találjanak menedéket az árvíz okozta veszély miatt. Továbbra is sokan vannak olyanok, akik a hatóságok kezdeményezése ellenére sem hagyták el otthonukat, vállalva az életveszélyt is.
   

13:10
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Újabb 3 millió homokzsákot kért Magyarország Európától

Magyarország az Európai Polgári Védelmi Mechanizmus keretén belül a korábban már kért kétmillió homokzsákon felül további hárommilliót kér a tagországoktól. A hivatásos katasztrófavédelem szakmai felügyelete alá tartozó hivatásos önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok állományából 557 tűzoltó, a katasztrófavédelem országos, illetve megyei szervezeteitől pedig 195 fő vett részt a védekezésben, a logisztikai biztosításában, a veszélyeztetett személyek kitelepítésének előkészítésében, végrehajtásában, a kitelepített lakosság ellátásának szervezésében.
   
Az árvíz elleni védekezésben rajtuk kívül 1159 polgári védelmi szervezetbe beosztott ember, a speciális mentőszervezetek 24 tagja, 8482 rendőr és 2960 katona, a büntetés-végrehajtás 678 alkalmazottja, a vám- és pénzügyőrség 311 munkatársa, valamint a lakosság és közmunkások vettek részt.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Száz épület áll vízben Boldván - többi képünkért kattintson a fotókra!

13:11
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Bőcsön megszűnt az áramellátás

Miskolc megközelítése a terelések és a torlódások miatt egyre nehezebb, kritikus helyzet alakult ki a város észak-keleti bejáratánál a 3. számú főútvonal elöntése miatt. Miskolc térségében Alsózsolca, Arnót, Bőcs, Felsőzsolca, Gesztely, Harsány, Hernádkak, Hernádnémeti, Kistokaj, Mályi településeken rendületlenül végzik a védekezési munkákat. Bőcsön az áramellátás megszűnt, a telefonátjátszó tornyok sem működnek.
   
Sajóecseg, Sajóhídvég, Sajólád, Sajókeresztúr, Sajópálfala, Sajósenye, Sajóvámos, Szirmabesenyő településeken az épületek homokzsákkal  bevédését és kiépített védművek megerősítését, magasítását végezték. A megyében jelenleg 6 elzárt település van: Halmaj, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Rakacaszend, Tornaszentandrás, Tornabarakony. Az utóbbi négy traktorokkal, nehézgépjárművekkel megközelíthető. Komárom-Esztergom megyében 11 településen folyamatos a védekezés. Az éjszaka Dunaalmáson, a Duna Által-ér dunai befolyásánál 400 méter hosszban megépült a nyúlgát. A Bécs-Budapest vasútvonal víz felőli oldalán az ideiglenes védmű építése folyamatos.

13:12
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az összedőlt házak felmérése

Megkezdődött az árvíz elöntés miatt összedőlt házak felmérése is. Nógrád megyében Honton húsz házat elöntött a víz, az Ipoly lassú apadásnak indult. Jelenleg 18 fő van kitelepítve. A Hasznosi víztározó vízszintje továbbra is lassan apad, kitelepítésre ott továbbra sincs szükség.  

13:19
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Közvetlen veszélybe került Felsődobsza és Nagykinizs lakossága

Négyszáz rendőrt vezényeltek azonnali védekezési munkára a Borsod megyei Felsődobsza és Nagykinizs településekre, mert a megáradt Hernád miatt megközelíthetetlen település lakossága veszélybe került - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. Szerinte jelenleg ez a két település van a legnagyobb veszélyben. A rendőrök homokzsákokkal próbálják megállítani az árhullámot. Dobson szerint ha ez nem sikerül, ki kell telepíteni az embereket. Erre a szakemberek felkészültek - tette hozzá.
   

13:20
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Bőcsön és a Sajóhidvégen elfogyott az ásványvíz a boltokból

A vízzel elöntött településeken további gondot okoz, hogy nincs áram, a házak egy része megrogyott, a vályogból építettek pedig összedőlnek. A víz fogságában lévő vagy körbezárt településeken gondot okoz a lakosság vízellátása is. Több, Hernád és Sajó menti faluban, így Bőcsön, Sajóhidvégen az összes ásványvizet felvásárolták a boltokban, és emiatt konfliktusok alakultak ki - mondták helybéliek az MTI-nek. A körbezárt belső-bőcsi falurészen az áramszolgáltatást csak utcákra lebontva, időszakosan, generátorokkal tudják biztosítani, mert az ár kidöntött egy oszlopot, és elszakította a felső vezetéket. Van olyan utca, ahol szombat reggel óta nincs áram, és az előzetes tájékoztatás szerint csak délután öt órától, három óra hosszáig tudják biztosítani a szolgáltatást.

13:20
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Edelényben alig észrevehető az apadás

Az Edelény jelentős részét elárasztó Bódva öt centimétert apadt az éjszaka, azóta óránként egy centiméterrel alacsonyabb a víz szintje, de ez még alig érezhető az elöntött területeken - mondta Baranyi Ferenc, az edelényi városháza szóvivője

13:21
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Homokzsákokkal védik a miskolci áruházakat

Miskolcon vízben állnak a keleti városrészben felépült nagyáruházak. Az első épületet szombaton este vette körbe a Sajó áradata, majd később a többit is. A védekezésben résztvevők homokzsákokkal próbálják megvédeni a létesítményekben tárolt értékeket. Bódi Zoltán, a Miskolci Tűzoltóság szóvivője azt mondta: az áruházakhoz vezető József Attila utcát teljesen lezárták. Ott az egyik autókereskedésben is segíteniük kellett a tűzoltóknak, mert olajos hordók borultak fel.

13:22
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Újra veszélyesen magas a hasznosi víztározó szintje

Homokzsákokkal védik a lakóházakat a Nógrád megyei Mátrakeresztesen, mert partfalszakadás miatt eltömődött és kiöntéssel fenyeget a Kövicses patak - mondta Sisák Imre, a helyi védelmi bizottság elnöke. A Pásztóhoz tartozó Mátrakeresztesen belecsúszott a Mátrába vezető 2408-as számú út rézsűje a Kövicses patakba, és a sár eltömítette a medret. A Kékesi úton nyolc lakóházat védenek több mint kétezer homokzsákkal. A településrész külterületén lévő úton mintegy húsz méter hosszan megrepedt az aszfalt. Mátrakeresztesen egy partfal is megcsúszott a Mező Imre út fölött, ami négy házat veszélyeztet, a legközelebbi épület mindössze három méterre van a faltól.
   
Sisák Imre közölte az is, hogy a hasznosi víztározó szintje a folyamatos esőzés miatt - másfél centivel - ismét 16 méter fölé emelkedett. A térségben kedd este hirdettek ki veszélyhelyzetet a hasznosi tározó vízszintjének emelkedése miatt. A tározó vize kedd éjszaka 16,24 méteren tetőzött.

13:26
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Vasúti pályákat kellett lezárni

A MÁV közleménye szerint a Budapest-Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét, emiatt átlagosan 5-10 perces késések várhatók. A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet, itt 10-15 percet késnek a vonatok. A Dombóvár-Bátaszék vonalon már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak. A Budapest- Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Nyékládháza és Miskolc között szintén csökkenteni kellett a vonatok sebességét, a késések itt is 5-10 percesek.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj állomást elöntötte az ár. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között 9 óra 10 perctől vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrend szerinti járataival bonyolítják le.

Putnok-Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat. A Volán járatokon elfogadják a havi, félhavi, a 30 napos bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat. Somoskőújfalu-Filakovo között a kishatár forgalom szünetel. A Szlovák vasúttársaság vonatpótló autóbuszt közlekedtet. Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között az Ipoly folyó áradása miatt az utasokat vonatpótló buszok szállítják. Hatvan-Somoskőújfalu vonalon Hatvan és Pásztó között már nem kell vonatpótló autóbuszra szállni.

13:30
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Dőlnek össze a házak Edelényben

A vályogból épült házak már dőlnek össze az óriási árvíz miatt a Borsod megyei Edelényben, a város egyik részét - ahol korábban áttört a Bódva - már teljesen birtokba vette a folyó. Szombat délelőtt csónakkal járják körbe az utcákat, hogy azokat, akik esetleg még benn maradtak a házukban, ki tudják menekíteni. Hasonlóképp menekítik az állatokat is. A Császati útig, a Rákóczi útig bezárólag a terület a Bódva töltésétől, a Bódva út környékétől víz alatt van. A folyó a Kővágó kishídnál akkora, mint a Duna - mondta az MTI-nek egy védekező, kikiabálva a csónakból. Molnár Oszkár független polgármester közölte: amit még meg lehet tenni, megteszik, a település bal oldali részét mentik. Az egyik társaság épületének már két fala kidőlt, az épület hamarosan összedől.

13:30
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezártak egy Ipoly-hidat

Lezárták a Budapestet Vácon és Parassapusztán keresztül Szlovákia középső részével és Lengyelországgal összekötő E77-es nemzetközi főút Ipoly-hídját a szlovákiai Ipolyság határvárosban az árvíz miatt. Ezt a Szlovák Útkezelőség hivatalosan is megerősítette. A helyszínen a szlovák állami rendőrség és a katonaság, valamint a városi rendőrség is ott van. Homokzsákokat helyeznek el, mert az Ipoly felsőbb szakaszáról árhullám érkezését várják. A városban van egy másik Ipoly-híd is, amelyet a Független Hírügynökség értesülései szerint egyelőre nem zártak le. A város tájékoztatása szerint az Ipoly szintjének emelkedése miatt fennáll a veszély, hogy a víz túlömlik a gáton. A zömmel magyarok lakta város önkormányzata nyugalomra szólította fel a lakosságot, valamint arra, hogy készüljenek fel otthonaik esetleges elhagyására. Ez elsősorban a folyóhoz közelebbi, alacsonyabban fekvő részeket érintheti.

13:30
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Türelmet kérnek a rendőrök a Szentendrén közlekedőktől

Türelmet kérnek az autósoktól a szentendrei rendőrök az árvízi forgalomkorlátozás miatt - mondta a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap. Több útlezárás, forgalomkorlátozás is van az árvíz miatt Szentendrén a turisztikai szempontból kiemelt helyek környékén.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Összes képünkért kattintson a fotókra!

13:35
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Csongrádban a belvízzel küzdenek

Folytatódik a belvíz elleni védekezés Csongrád megyében, ahol összesen 29 településen van érvényben helyi vízkárelhárítási készültség - közölte a megyei katasztrófavédelem. Bordány, Domaszék és Zákányszék községben, valamint Mórahalom városában harmadfokú a készültség.  A helybéliek, a katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek az árkokat, átereszeket tisztítják, a mélyebb területekről pedig szivattyúk segítségével igyekeznek átemelni a vizet.

13:35
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Másodfokú készültség léphet életbe éjjel Győrnél

Az éjjel várhatóan másodfokú árvízvédelmi készültséget kell bevezeti Győrnél, ahol vasárnapról hétfőre virradóra tetőzhet a Mosoni-Duna - közölte Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az előrejelzés szerint a Nagy-Duna nem a Szigetközben, hanem lejjebb okozhat majd komoly gondokat. A Cuhai-Bakony-éren az esőzések miatt újabb árhullám alakult ki, ezért azt kérték, hogy egy nappal hosszabbítsák meg a katonák péntek estig szóló kirendelését, noha a mostani hatvanas létszám helyett csak harminc embert kértek.

13:36
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A Vöröskereszt és a Református Szeretetszolgálat is segít Edelényben

A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei is dolgoztak egész éjjel Edelényben: segítették a védekezési munkálatokat, részt vettek a gáton dolgozók ellátásában, a kitelepítésben és a családok elhelyezésében. Most a kitelepített családok ellátását végzik - írják a Magyar Vöröskereszt pénteki közleményében. Pénteken gumicsizmákat, esőkabátokat és homokzsákokat szállítanak Edelénybe. A Magyar Református Szeretetszolgálat péntek délután 1500 adag levest és milánói makarónit oszt szét a városban az árvíz miatt kitelepítetteknek, illetve a védelmi munkálatokban résztvevőknek.

A Magyar Vöröskereszt az edelényi munka mellett Jász-Nagykun-Szolnok megyében 800 család segélyezését kezdi meg, 4 millió forint értékben. Pénteken Jászladányban, Jászteleken, Alattyánban és Jánoshidán oszt tartós élelmiszerekből, tisztítószerekből álló segélycsomagot. Ezenfelül újabb 500 kilogramm klórmeszet, ezer liter hypót szállít a térségbe. A Győr-Moson-Sopron megyei szervezet is részt vesz a védekezési munkálatokban, esőkabátokat szállítanak az érintett térségekbe. Nagyszentjánosban tisztítószereket és tartós élelmiszer csomagokat juttatnak el a rászorulóknak. Megkezdődött a lakossági felajánlásokból származó bútorok és ruhák kiszállítása is. A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja a felajánlásokat.

A Tiszáninneni Református Egyházkerület szombaton egy 8-10 főből álló lelkigondozói csoportot küld az árvíz sújtotta területekre. A Magyar Református Szeretetszolgálat azonnali tárgyi adománygyűjtést kezdett. Takarók, matracok, hálózsákok, ruhaneműk felajánlását várják, melyeket pénteken és szombaton juttatnak el a rászorulókhoz. Az árvízkárosultak megsegítésére a Református Szeretetszolgálat is folytatja a pénz gyűjtését.

13:38
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Víz alatt a felsőzsolcai utcák, szesztilalom Ónodon

Felsőzsolca több utcáját elöntötte a Sajó, jó néhány helyen már csak csónakkal lehet közlekedni - jelentette az MTI tudósítója. A Miskolchoz közeli városban felkészültek a kitelepítésre. A település apraja-nagyja részt vesz a védekezésben, sok rendőr segít, és érkeztek speciális mentők, Szombathelyről is jött segítség, még katonákat is várnak. Eddig legalább négyszáz ház lakóit figyelmeztették, hogy készüljenek fel a kitelepítésre, negyven család már elhagyta házát. Több vályogház fala bedőlt, más épületek megrepedtek. Gesztelyen, a Hernád hídja mentén négy ház rogyott össze. A Hernád és a Sajó találkozásánál fekvő, szintén védekező Ónodon szesztilalmat rendeltek el.

13:40
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Négy térségben van veszélyhelyzet

Egyetlen centiméter védvonalat sem adunk fel az árvízi védekezésnél - jelentette ki Kóthay László, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyi szakállamtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. Kóthay szerint a védekezés megfeszített erőkkel folyik Edelénynél, csak ebben a veszélyeztetett térségben mintegy nyolcezren dolgoznak. Péntek hajnalban mintegy 250 katonát indítottak útnak Edelény térségébe, reggel további négyszáz embert kért a miskolci vízügyi igazgatóság. Sürgős beavatkozásra van szükség az Edelény alatti zsilipnél.

Továbbra is négy térségben van veszélyhelyzet Magyarországon: a hasznosi tározó, a Sajó-Bodva, a Hernád térségében, a Zagyván, a Jásztelki tározó és a Cuhai-Bakonyér térségében. Kóthay szerint az árvízi védekezésre edig fordított pontos összegeket pénteken összesítik. A nagyságrendje az ötmilliárdot biztosan meghaladja majd. Egynapi védekezés is százmilliós nagyságrendű összegbe kerül.

13:40
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Bútorokat sodor a víz a lengyelországi Trzesnben

Forrás: EPA/Darek Delmanowicz

Széket, bútorokat és személyes tárgyakat sodor a víz a lengyelországi Trzesnben 2010. június 4-én, amikor újabb heves viharok okoztak áradást a térségben. A korábbi áradások húsz halálos áldozatot követeltek Lengyelországban.

13:42
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Újabb Tisza-szakaszon rendeltek el készültséget

A Tisza újabb, 24 kilométer hosszú szakaszán rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget, így a folyón már Szabolcsveresmart és Tokaj között van érvényben a riasztás - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Dajka István. A Tisza jelenleg a határszelvénytől Vásárosnaményig apad, lejjebb árad - mondta Dajka. A Túr vízállása is megemelkedett, olyannyira, hogy vasárnap reggel elsőfokú készültséget kellett elrendelni a folyón; itt a vízszint további emelkedése várható.
   
A védelemvezető-helyettes hozzátette: a Kraszna lassan, folyamatosan árad, a teljes hazai szakaszon a legalacsonyabb készültség van érvényben. A Szamos szombat délben Csengernél tetőzött, azóta apad. A Lónyay-főcsatorna kismértékben árad, a torkolati szakaszon elsőfokú, Kótaj-Berkesz között pedig másodfokú a készültség; a vízfolyáson lassan emelkedő vízszintet regisztráltak. Az igazgatóság védvonalainak több mint felén, azaz mintegy 273 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget.

13:45
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lassú apadásnak indult az Ipoly

Felfüggesztették az árvízi védekezést a Nógrád megyei Pösténypusztánál, mert lassú apadásnak indult az Ipoly, de figyelőszolgálat működik, és a munkagépeket is a helyszínen hagyták, hogy szükség esetén újra bevethetőek legyenek - közölte a megyei katasztrófavédelem. A folyó kiöntött vize ugyanakkor továbbra is lehetetlenné teszi a közlekedést Ipolyszög és Balassagyarmat között, itt teljes az útzár. Ludányhalásziban is felfüggesztették az árvízi védekezést, a belvíz miatt azonban továbbra megy a szivattyú. Vízátfolyás miatt Ludányhalászi belterületén forgalomkorlátozás van érvényben.

Honton, ahol a vasúti töltés gátja szakadt át pénteken, nem romlott a helyzet. A víz 17 lakóházat és a polgármesteri hivatalt fogta körbe. Öt embert még az este kitelepítettek az otthonából, éjszaka még egy lakót kellett kiköltöztetni.

13:45
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elhagyja otthonát hét veszélyeztetett óbudai család

Péntek estig összesen hét óbudai családnak kell elhagynia az otthonát az ár miatt - mondta az [origo]-nak Szerdahelyi Kinga, az óbudai önkormányzat sajtóreferense. Három család kért segítséget, őket átmenetileg az önkormányzat által felajánlott lakásokban szállásolják el. A többi négy család nem akart élni ezzel a lehetőséggel, ők máshogy oldják meg az átmeneti szállást. Szerdahelyi közölte azt is: most rakják ki a homokzsákokat az Őrtorony utcánál.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Római-part - Még több képért kattintson a fotóra!

13:46
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Apad a hasznosi víztározó is

A hasznosi tározó vízszintje lassan apad, a túlfolyón már nem folyik át a víz. A tározó Pásztót és Hasznost veszélyeztető vízszintemelkedése miatt kedden hirdettek ki veszélyhelyzetet a térségben. Akkor 2 ezer embert telepítettek ki, de a lakók azóta visszatértek otthonukba. Nógrád megyében hétfő óta több mint 400 helyre vonultak ki a tűzoltók, az igazgatóság 30 ezer homokzsákot osztott ki a településekre.

13:52
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Közmunkásokat vár a kormány

1500-2000 embert foglalkoztatna a kormány jövő héttől az árvízi védekezésben - jelentette be a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikaért felelős államtitkár. A kormány az ár- és belvízi helyzet miatt egyszerűsített, meghívásos pályázati felhívást ír ki napokon belül egy közmunkaprogram keretében - mondta Czomba, aki szerint gyorsan és hatékonyan kell lépni az árvíz ellen, ezért néhány napon belül nemcsak a pályázati kiírás, de a döntések is megszületnek. A jövő héten már indulhat a közmunkaprogram. Hozzátette: ennek forrása biztosított, erre fejenként 130 ezer forintos keret van egy hónapra. A közmunkaprogram keretében többek között a vízfolyási akadályok elhárítása, a hullámtéri előterek uszadék- eltávolítása, homokzsákok ürítése, rézsűk helyreállítása és a hullámtérben lerakódott kommunális hulladék eltávolítása lesz a résztvevők feladata.

13:52
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A kormány duplájára emelte a vis major alapot

A kormány duplájára emelte a vis maior alapot, ami így 1,6 milliárd forint - közölte Nagy Anna kormányszóvivő. Jelenleg 2383 kilométeren van védelmi készültség, ennek tizedén rendkívüli a készültségi fokozat. Országszerte csaknem 900 főnek kellett elhagynia otthonát.

13:53
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Megkezdték a budapesti alsó rakpartok lezárását

Megkezdődött az alsó rakpartok lezárása Budapesten - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtórirodája. Ezekben a percekben zárják le a Budai alsó rakpartot a Margit híd és a Halász utca közötti szakaszon. Várhatóan dél körül fogják lezárni a pesti oldalon az alsó rakpartot a Szent István park és a Markó utca között. A Duna vízszintjének emelkedése miatt várhatóan még ma, az esti órákig teljes hosszában le kell zárni az alsó rakpartokat a budai és a pesti oldalon is. 

13:55
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Eláztatja a víz a szendrőládi házakat

Több tucat ház válhat életveszélyessé a Borsod megyei Szendrőládon, mert az ár már ellepte a fél falut. Korábban kétszáz embert kellett kiköltöztetni, de a múlt éjjel újabb családoknak kellett elhagyniuk az otthonukat. A faluban péntek óta sokat romlott a helyzet. Gumicsónakokkal, ladikokkal próbálják menteni a hátrahagyott értékeket.

Káló Norbert helyi önkormányzati képviselő szerint továbbra is várják az adományokat (élelmiszert, ruhaneműket), de a leginkább ivóvízre lenne szükségük, mert a víz minőségéről ellentmondásosak az információk. Sokan nem mernek inni a vezetékes hálózatból és fertőzésveszélytől tartanak, sok gyermeknek már hasmenése van.

A falu továbbra is el van zárva Edelénytől, a 27-es út teljesen le van zárva, már traktorokkal sem lehet ott közlekedni.

13:57
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Edelénybe érkezett Orbán

Megérkezett Edelénybe Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán olyan embereket látogatott meg a Borsod megyei városban, akiket az árvíz miatt kitelepítettek. Az Egresi Iskolába költöztetett 24 kitelepített emberrel Orbán elbeszélgetett, sok erőt, jó egészséget és kitartást kívánt nekik a kialakult rendkívüli helyzetben. Orbán Viktort Molnár Oszkár polgármester fogadta, a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bencze József országos rendőrfőkapitány is, továbbá Tatár Attila országos katasztrófavédelmi főigazgató, Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés fideszes elnöke, egyben a megyei védelmi bizottság elnöke, Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője és Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány. Megjelentek az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei is. A kitelepítettek látogatása után az iskola felső emeletére vonultak a szakemberek, ahol ismertetik a településen, illetve a Bódva mentén és a megyében kialakult árvízi helyzetet.

Forrás: MTI

Lévai Anikó segélyt osztott Edelénynél - További képekért kattintson a fotóra!

14:00
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Nyolc lakóház áll vízben Ipolytarnócon

Nyolc lakóház hatvan órája vízben áll a Nógrád megyei Ipolytarnócon, a homokzsákokkal már megfékezhetetlen Ipoly folyó először szerdán kora hajnalban öntött ki - mondta Szabó Tibor polgármester. Egy házban már a falakon belül is bokáig ér a víz - mondta a polgármester, aki éppen a károsult házakat járta, és fényképezte a repedéseket, hogy a felvételeket elküldje a katasztrófavédelemnek. Az Ipoly vízszintje elérte az eddigi legnagyobb magasságot, jelenleg 426 centiméteren stagnál. Szabó Tibor szerint az Ipolyt homokzsákokkal már nem lehet megfékezni, a víz 600 méter hosszan ömlött ki a folyóból.

Ipolytarnócon már kedden este kiköltöztettek 12 embert, akkor még három helyen lépett ki medréből a folyó. A 36 veszélyeztetett lakó közül a csütörtök éjszakát már 23-an töltötték a menedékhelyen, rokonoknál, vagy az önkormányzat komfort nélküli házaiban. Tizenhárom lakó saját felelősségére otthonában maradt. Az emberek rendkívül elkeseredettek - mondta a polgármester.

14:01
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Apadás a Felső-Tiszán, lassan árad a Kraszna

A Tisza a felső szakaszán, a határszelvénytől Tivadar településig már apad, miután nem volt jelentősebb csapadék a vízgyűjtő területén - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Tivadartól lejjebb még árad a folyó, de csak I. fokú árvízvédelmi készültségre van szükség Tiszatelek és Tokaj között.

A Krasznán szintén elsőfokú a készenlét, a folyó lassan, folyamatosan árad. A Szamos és a Túr szabolcsi részén ugyancsak emelkedik a vízszint, készenlétre azonban nincs szükség. A Tiszába torkolló Lónyay-főcsatorna vízszintje a belvíz miatt magasabb, gátjai mentén továbbra is első- és másodfokú a készültség.

Az esős időjárás miatt Szabolcsban 28 ezer hektárra növekedett a belvizes terület. Már a Nyírség két körzetében is másodfokú készültséget kellett elrendelni, és a beregi tájegységben is II. fokúra emelték a készenlétet. A Tisza-Túr-Szamos-közben elsőfokú készültséget rendeltek el, így már nyolc belvízvédelmi szakaszon védekeznek a megyében.

14:03
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Ócsanálos már kitelepítésre készül

Ócsanálos lakói készülnek az esetleges kitelepítésre, egyikük, Lőrincz Erzsébet az MTI tudósítójának csak azt mondta: "pakolnak". Azt nem tudja, hogy mikor kell menni. "Olyan víz jön, mint még soha" - mondta. Miskolcról a Hernád völgye felé már nem lehet közlekedni, a folyó áradata egyre több települést fenyeget.

14:05
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A vízművek szerint a fővárosi ivóvízellátás nincs veszélyben

A fővárosban eddig semmiféle vízminőségi kifogás vagy probléma nem merült fel - mondta a Fővárosi Vízművek szóvivője, Lévai Zsuzsanna. A 2006-os illetve 2007-es árvíz után megépített létesítmények nagyon jól működnek - tette hozzá. A szakembereik előrejelzése szerint a további vízszintnövekedés ellenére sem lesz vízminőségi probléma Budapesten, vagyis nem kell kutakat az ellátásból kizárni. A szóvivő azt mondta, hogy még a kutak harminc százalékának kizárása esetén sem lenne veszélyben a főváros ivóvízellátása, mert a termelési kapacitás sokkal nagyobb, mint a tényleges fogyasztás. A Fővárosi Vízművek egy csapata Miskolcon dolgozik, zacskót vizet készítenek. Szombaton 14 ezer liter ivóvizet szállítottak Edelénybe, illetve Miskolc ivóvíz nélkül maradt területeire.

14:08
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Óriási árhullámra készülnek Szolnokon

A jövő héten a Tisza középső szakaszán felgyorsul az áradás napi üteme, és Szolnoknál a hónap közepére a mindenkori harmadik-negyedik legmagasabb tetőzést várják - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese, Békési István. A vízállás vasárnap reggel a Közép-Tiszán Kisköre-alsónál 884, Szolnoknál 883 centiméter volt, mindkét mérőhelyen több mint 80 centiméterrel haladta meg a harmadfokú készültséghez rendelt szintet. A vásárosnaményi tetőzésből következtetve Szolnoknál június 14-én vagy 15-én 940 és 980 centiméter közötti vízállással számolnak. Ezt az előrejelzést a tokaji tetőzés után tovább pontosítják. Eddig a Tisza rekordvízállása 1041 centiméter volt 2000 áprilisában. A Zagyván a reggeli mérések apadást mutatnak, bár Jászteleknél még mindig jóval 5 méter felett van a vízszint.
     
Az igazgatóság összes, 630 kilométeres árvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Ebből rendkívüli készültséget 100 kilométeren, a Zagyva jobb és bal partján, az Újszász és Jászberény közötti szakaszon tartanak fenn. A Zagyva mentén több helyen nyomópadka-építés és bordás megtámasztás folyik, a zagyvarékasi hídnál nyúlgátat építenek, míg Szolnok belterületén a Zagyva bal parti támfalát megerősítették. A Tiszán a régi Bivaly-tói töltést megbontják mintegy 400 méteren, hogy az árhullám levezetését meggyorsítsák, a beavatkozástól Szolnok térségében árapasztó hatást várnak. Megkezdték a felkészülést az árvízi védekezésre Lakitelek és Tiszakécske területén is.

Az elmúlt 24 órában 1200-nál többen védekeztek a gátakon, több mint 140 ezer homokzsákot használtak fel, az idáig beépített homok mennyisége meghaladja a 3100 köbmétert. A töltések mentén fakadóvíz 133 kilométer hosszon jelentkezik, csurgást 107 helyen észleltek.

14:10
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Erősítést küld a Honvédség

Újabb 1200 katona érkezett éjszakai menettel a borsodi árvíz sújtotta térségbe - közölte a Magyar Honvédség, amelynek állományából így már összesen már 2500-an vesznek részt az árvízi védekezésben. Szombat délben tovább 800 embert küldenek. A katonák elsődleges feladata az életmentés: Vizsoly és Felsőzsolca lakosságát lánctalpas kétéltűekkel menekítik, Észak-Magyarországra összesen hat különleges szállító járművet vezényeltek. Felállítanak egy ellátó bázist is, amely 500 ember folyamatos étkeztetését biztosítja majd. Az erősítések miatt lesznek olyan alakulatok, ahol csak a laktanyák őrzői maradnak, az irodai és az ellátó személyzetet is az árvíz elleni védekezésre rendelik.

14:13
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Már apad a Cuhai-Bakony ér

Bőnynél már apad a Cuhai-bakony-ér, Mezőörsről már visszahúzódott a patak a mederbe, távoztak is a vízügyi szakemberek - olvasható az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatójában. Szombat este hat órától már csökken Bőnynél a vízszint, de a szakemberek folytatják a víz irányított leeresztését, hogy ezzel is tehermentesítsék a gátakat. A feljebb fekvő Bakonybánknál lassan apad a víz, ennek folytatódása várható.
   
A Duna áradása Nagybajcsnál vasárnap reggelre lelassult, Komárom-Esztergom térségében még fokozatosan árad a folyó, a Vág és a Garam hatása továbbra is jelentősen befolyásolja a vízszinteket. Tizenkét órával a másodfok elrendelése után harmadfokúra emelék a készültséget a Mosoni-Dunán Kunsziget és Abda, Ikrény és Rábapatona térségében, valamint a Győr-Koroncó szakasz teljes hosszán - írták. Az igazgatóság munkatársai Komárom és Almásfüzítő között homokzsákokból ideiglenes védvonalat építetenk ki a vasúti közlekedés biztosítása érdekében. Komáromban a teherpályaudvarnál az árvízkapukat lezárták. Szőny vasútállomásánál az éjjel kétsoros homokzsákfalat építettek a védelem érdekében.

14:15
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Újabb korlátozást vezetett be a MÁV

Déltől az árvízhelyzet romlása miatt a Budapest- Miskolc- Nyíregyháza- Debrecen-Budapest viszonylatban közlekedő kör IC vonatok további intézkedésig Miskolc-Tiszai pályaudvarig, valamint Nyíregyháza állomásig és vissza-közlekednek - közölte a MÁV. A Nyíregyháza-Miskolc oda-vissza viszonylatban utasokat az óránként közlekedő személyvonatokkal szállítják el.

14:16
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Vízben áll a Bódva völgye

Csak az aggteleki karszton át lehet megközelíteni a Borsod megyei Szalonna községen túli, a szlovák határ közelében fekvő településeket, a domboldalról látszik, hogy az egész Bódva völgye vízben áll - jelentette az MTI. Néhány helyen már a vasúti töltést sem lehet látni, a vágányokat is ellepte a víz, másutt csak a vasúti töltés tartja vissza az áradatot.

Perkupától a szomszédos Szalonnára nem lehet bejutni, a vasúti átjárótól a Bódva ömlik át a közúton, óriási sodrással. Szendrőt sem lehet megközelíteni, mivel a másik irányból, az edelényi részről is hömpölyög a vízátfolyás. A folyó felső szakaszán egyelőre stagnál, illetve talán minimális mértékben csökkent a vízállás, de ez a középső és az alsó szakaszon még nem érezhető. A térségben elállt az eső és kisütött a nap, s ez könnyíti az árvízi védekezést.

14:17
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Naponta több mint százezren hívják a segélyvonalat

Már több mint napi 100 ezer telefonhívás fut be a 1752-es Nemzeti Segélyvonalra a károsultak támogatására. A telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadomány juttatható el az ár- és belvízkárosultakhoz az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül - olvasható a Nemzeti Segélyvonal Kuratóriumának pénteki közleményében.

14:20
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Már csak pincékben van víz Sátoraljaújhelyen

Erőteljesen apad a Ronyva-patak, már nincsenek járhatatlan utak a Borsod megyei Sátoraljaújhelyen. A város polgármestere, Szamosvölgyi Péter (Fidesz), szerint a patak vize pénteken, az apadás előtt két órával törte át a homokzsákokból épített ideiglenes töltést ötméteres szélességben. A vízszint jelenleg két és fél méterrel van a gát koronája alatt, házak már nincsenek víz alatt, de több mint száz pincéből kell majd kiszivattyúzni a vizet. A közterületeken géppel és kézi permetezővel megkezdték a fertőtlenítést, de attól tartanak, hogy a hirtelen melegedés miatt fertőzésveszély, és járvány is kialakulhat, ugyanis az ár kimosta az udvari vécéket. Az újjáépítéshez minden felajánlást szívesen vesznek, leginkább bútorokra, működőképes háztartási gépekre lenne szükség.

14:23
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elsőfokú készültség van Esztergomnál

Elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Dunán Esztergom, Komárom és Almásfüzitő körzetében, míg Vének és Dunaremete között másodfokúra emelik este hattól a szintet. A Vágon jelentős árhullám alakult ki, ez jelentősen befolyásolja a komáromi és esztergomi tetőzést is.

(MTI)

14:24
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárják a Kisoroszi és Tahitótfalu közötti utat

Az árvíz miatt le kell zárni a Kisoroszi és Tahitótfalu közötti útszakaszt szombat délután. Az 1113-as utat - az áradástól függően - 14 vagy 15 órakor zárják le. Az úton jelenleg is csak a saját felelősségükre közlekedhetnek ott az autósok.

14:25
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elrendelték Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítését

Elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítését a Hernád és a Vadász patak áradása miatt. 273 embernek kell elhagynia otthonát - mondta Madzin Tibor polgármester. A kitelepítetteket Ongára viszik. Mindenkit felszólítottak, hogy készüljön fel, csomagolja össze a legszükségesebb holmikat, buszok és teherautók jönnek az emberekért. Ongán az általános iskolában és közintézményekben helyezik el a kitelepítetteket, ellátásukra felkészültek.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Tűzoltók telepítik ki az embereket Ócsanáloson - még több képért kattintson!

14:26
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Bőnyben éjszaka is védekezni fognak

Győr-Moson-Sopron megyében a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt legveszélyeztetettebb Bőnyben csütörtökön az apadás üteme lassú lesz, ezért az éjszaka még a helyszínen maradnak a védekezésre kirendelt erők.

(MTI)

14:30
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elöntötte az ár Sátoraljaújhely egy részét

A Ronyva patak pénteken délelőtt egy helyen áttörte az ideiglenes védművet és ismét elöntötte a város egy részét. Szamosvölgyi Péter polgármester szerint a víz sok házat körbevett, de hogy pontosan mennyit, nem tudta megmondani. A homokzsákokból épített ideiglenes töltést körülbelül öt méteres szélességben törte át a víz.

14:30
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Nehezen találják a kitelepítetteket hozzátartozóik

Sokan érdeklődnek kitelepített hozzátartozóik, rokonaik iránt Borsod megyében. Elsősorban a jelenleg is zajló felsőzsolcai kitelepítés miatt kap sok hívást a katasztrófavédelem ügyelete és gyakran nem is tudnak megfelelő információval szolgálni. Mivel a szomszédos város lakóit Miskolcon a városi sportcsarnokban, valamint a Vörösmarty Általános Iskolában helyezték el, a két helyszínen kijelölt kapcsolattartók tudják informálni az érdeklődőket. Az iskolában Lénárt Ágotától a 30/9544-729-es, a sportcsarnokban pedig Novella Boglárkától a 30/3053-453-mas telefonszámon lehet információt kérni a kitelepítettekről. Közérdekű telefonszámokon is lehet érdeklődni a kitelepített felsőzsolcai lakosok tartózkodási helyéről - írta a kormányzati kommunikációs államtitkárság közleményében.

Forrás: MTI/Vajda János

Miskolcon helyezik el a kitelepített felsőzsolcaikat - Galériáért kattintson a fotókra!

14:31
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Háromhután két házra rácsúszott a hegyoldal egy része

Háromhután egész éjszaka homokzsákokkal védekeztek a helybeliek a településen átfolyó patak árhulláma ellen. Verbovszki Károly polgármester szerint két házra rácsúszott a hegyoldal egy része, de nem döntötte össze egyiket sem. Péntek délelőtt a helyiek az egyik ház megrepedt konyhájának megerősítésével foglalkoztak. Több portáról nem lehet autóval kiállni, mert az áradat megrongálta a pallókat, hidakat. A patakmederben több támfal is beomlott - közölte a polgármester.

14:32
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az apadás a Körösökön

Az elmúlt 24 órában a Körösök teljes vízgyűjtőterülete csapadékmentes volt, ezért a Fehér-és a Fekete-Körös folyamatosan apad - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Szombaton reggel elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint mellett tetőzött a Kettős-Körös Békésnél. A Sebes-Körös, a Berettyó, Hortobágy-Berettyó kismértékben árad, mindhárom folyón továbbra is a legalacsonyabb fokú riasztás mellett védekeznek. Óránként fél centiméterrel emelkedik a Hármas-Körös vízszintje Szarvasnál; jelenleg másodfokú a készültség. Az áradást egyrészt a Körösök árhulláma, másrészt a Tisza visszaduzzasztó hatása okozza. Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága 450 hektárral, 13 610 hektárra csökkent, ebből 6240 hektár a vetés.

14:32
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Körbefogta a víz a vámosújfalu óvodát

Vámosújfalun a Tolcsva-patak a híd előtt éjszaka kilépve medréből több házat - köztük az óvodát - körbefogott, egy épületbe be is folyt a víz. Rózsahegyi Ferenc körjegyző azt mondta: a nagyobb bajt homokzsákok lepakolásával tudták megelőzni. Péntek délelőtt megszüntették a védekezést, most már a szivattyúzás és a fertőtlenítés, takarítás folyik.

14:33
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Tovább romlott a közlekedési helyzet Borsodban

Miskolc - Felsőzsolca teljes lezárása miatt - már csak több órás kerülővel közelíthető meg Zemplénből. A megyeszékhelyről már egyetlen szlovákiai határátkelő sem közelíthető meg, mert időközben a reggel még járható, Aggtelek felé vezető utat is elöntötte a víz egy szakaszon - közölte a rendőrség.

14:34
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Ideiglenes védvonalat építenek Táton

Táton a Duna és Vág áradása miatt jelentősebb vízhozamra számít a vízügyi igazgatóság, ezért pénteken a Kenyérmezei-patak mellett 400 méteres ideiglenes védvonalat építenek - közölte a központi védelemvezető. A gát építéséhez hozzávetőlegesen 22 ezer homokzsákra lesz szükség, továbbá fóliával látják el Únyi patak ideiglenes összekötő töltését. A Tát-Esztergom szakaszon pénteken este hat órától másodfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget.

14:35
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Tovább áradnak a folyók Észak-Magyarországon

Tovább áradnak a folyók Észak-Magyarországon, több helyen a tetőzést szombatra, illetve vasárnapra várják - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának a vezetője szombaton.

A Sajó Sajópüspökinél szombaton tetőzött, Sajószentpéternél még árad. Mivel a Sajó felső szakaszán tartósan nagy víztömeg érkezik és a Bódva rendkívüli árhulláma is jelentős vízutánpótlást hoz, Felsőzsolca térségében a korábban várnál valamivel magasabb szinten valószínű a tetőzés. A vízállás ott is az eddigi legmagasabb szint közelébe emelkedhet.

A Bódva szombat hajnalban tetőzött Szendrőnél és jelenleg is tetőzik Hídvégardónál. Szombaton a Bódva teljes hazai szakaszán megindul az apadás, de ennek üteme egyelőre rendkívül lassú lesz. A Hernád Szlovákiában már apad, a magyar szakaszon még árad. A folyón minden idők legnagyobb árvize jön le. Gesztelynél a tetőzést hétfőre várják.

A Bodrog hazai szakaszán további számottevő áradásra és az eddigi legmagasabb vízállásokat 30-40 centiméternyire megközelítő vízszintek kialakulására kell számítani. A Tisza Tiszabecs és Kisköre között árad. A következő napokban Tokajnál a vízszint megközelíti, de valószínűleg nem éri el a harmadfokú készültségi szintet.

14:35
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A fővárosban is lehetnek kitelepítések

Bús Balázs óbudai polgármester csütörtök kora délutánra már összehívta a védelmi bizottság ülését, mert ha a Duan eléri a kritikus szintet, kitelepítések is lehetnek. Ez Óbudán a Nánási úton lévő házakat és az azokban élőket érintheti. Az országos vízjelző szolgálat honlapján olvasható adatok szerint a Duna Budapestnél jelenleg 550 centiméteren áll, az elmúlt 24 óra alatt 79 centimétert emelkedett.

Az elsőfokú készültséget a fővárosban akkor rendelik el, ha a Duna eléri a 620 centimétert. Az előrejelzések szerint ez akár már pénteken megtörténhet. Egyelőre úgy tűnik, hogy a következő napokban, a jövő hét elején vagy közepén meghaladhatja a III. fokú készültséget jelentő 800 centimétert is. A Dunán a fővárosnál 860 centiméteres a valaha mért legmagasabb vízállás.

A Duna áradása az alsó rakpartok lezárásával is együtt jár. Elsőként a budai oldalon a Margit híd és a Halász utca közötti szakaszt, illetve a pesti oldalon a Szent István park és a Markó utca között zárják le az utat 645 centiméteres vízállásnál.

(Független Hírügynökség)

 

14:40
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Már az ideiglenes szálláshelyek is vízben állnak Felsőzsolcán

Vízben állnak már azok intézmények is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán, amelyekbe a kitelepítetteket helyezték volna el. Eddig közel ötven embernek kellett elhagynia otthonát, de hamarosan még több embert telepítenek ki. Több ház fala bedőlt, összeomlással fenyeget. A településen feszült a hangulat, idegesek a védekezők, féltik otthonaikat, vagyonukat. A helyieknek katonák, renderők, speciális mentők, vízügyi szakemberek százai segítenek. Három épületet jelöltek ki a kitelepítendők befogadására, de már ezek is a vízben állnak. Ezért Miskolcra küldik őket. A nagy Sajó a medrében van, a helybéliek által csak Kis-Sajónak emlegetett vízfolyás öntötte el a város több utcáját, és a víz egyre terjed.

14:40
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Romlott a helyzet a vonatközlekedésben

A dél órákra ismét romlott a helyzet a vasúti közlekedésben - közölte a MÁV. A Budapest-Nyugati-Szob vasútvonalon Nagymaros és Szob között fa-csoport dőlt a pályára. Mind a két vágány elzárja a forgalom elől. A MÁV megrendelte a buszokat. Az erre közlekedő vonatok utasai 20-25 perc késésre számítsanak.

A Budapest-Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek. A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlagosan 10-15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár-Bátaszék vonalon már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak. A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely illetve Nyíregyháza vonalon Nyékládháza és Miskolc, valamint Szerencs és Mezőzombor között, csökkenteni kellett a vonatok sebességét. A szerelvények 20-25 perc késéssel tudnak közlekedni.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók. A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj települést és az állomást is elöntötte az ár. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Putnok-Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat. A menetrend szerinti Volán járatokon elfogadják a havi, félhavi, a 30 napos bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.  

Somoskőújfalu-Filakovo (Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel. A Szlovák vasúttársaság vonatpótló autóbuszt közlekedtet.
Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Ipolyszög között utasokat vonatpótló buszok szállítják.

14:40
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Nem tudták kiemelni az elpusztult birkákat az elöntött legelőről

A honvédség különleges járművei sem tudták megközelíteni azt a Székesfehérvár és Sárszentmihály között húzódó, vízzel elöntött legelőt, ahol mintegy 360, több mint két hete elpusztult birka teteme vár kiemelésre - közölte a Fejér megyei főállatorvos, Gombócz Zoltán. A szakember szerint a birkatetemek kiemelésére mindaddig nem lesz lehetőség, amíg a víz le nem húzódik a területről. Ezért a legelő mellett táblákon figyelmeztetnek a fertőzés veszélyre. Az elöntött terület közelében nincs lakott hely, és személyautóval nem is megközelíthető.
   
A nyáj a több mint két hete tomboló viharban tört ki az azóta is szárazon álló hodályból. A juhásznak, aki tizedmagával, a 130 kilométeres erősségű szélben, szakadó esőben próbálta menteni a szétszaladt állatokat, 154 jószágot még a vihar éjszakáján sikerült visszaterelnie a szálláshelyre, a többi azonban a legelőt közben elöntő Gaja áradatába fulladt.

14:45
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő szerint annyi pénz lesz a védekezésre, amennyi kell

Annyi pénz lesz az árvízi védekezésre, amennyire szükség van, emberek nem maradhatnak fedél nélkül - mondta a kormányszóvivő csütörtökön a Borsod megyei Ócsanáloson tartott kihelyezett sajtótájékoztatóján. Nagy Anna bejelentette, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva túllépte az eddigi legmagasabb vízszintet, ezért egészen különleges intézkedésekre van szükség. Borsod-Abaúj-Zemplénen kívül Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megye több térsége is érintett a veszélyhelyzetben.

(MTI)

14:45
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Nyolcvan útszakaszt zártak le

Teljes útzár van érvényben mintegy nyolcvan útszakaszon, négy község továbbra sem közelíthető meg autóval. A helyzet az észak-magyarországi, a dél- és nyugat-dunántúli területeken a legkritikusabb - közölte a Magyar Közút Zrt. A lezárt utak közül 12 főút, az átfolyó víz miatt néhol a burkolat is megsüllyedt. Az időjárás miatt a helyreállítási munkálatok napokkal elhúzódhatnak - mondta Pécsi Norbert Sándor, a cég szóvivője. A terelőutakon a szokásosnál rosszabb állapotokkal találkozhatnak az autósok, mert a kátyúzási munkákat is át kellett ütemezni. A legtöbb útlezárás az északi és a dunántúli régióban van érvényben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Komárom-Esztergom megyében. Jelenleg autóval nem közelíthető meg Sajóvelezd, Tornaszentandrás, Tornabarakony és Tarrós.

14:46
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Egyre több utat zárnak le Pest megyében

Egymás után zárja le teljesen vagy fél pályán a kezelésében lévő Pest megyei utakat a Magyar Közút Zrt. a Duna növekvő vízszintje miatt (bővebben itt).

14:47
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Duplájára nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Dél-Alföldön

A tíz nappal ezelőtti értékhez képest duplájára nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Dél-Alföldön az elmúlt időszak csapadékos időjárásának hatására. A helyzet a megtett intézkedések hatására sem javult számottevően, az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén a becslések szerint már mintegy 55 ezer hektár - közölte Andó Mihály központi védelemvezető-helyettes.
   
A befogadó folyók magas szintje miatt a csatornákból szivattyúkkal kell átemelni a vizet. A 29 üzemelő szivattyútelepen naponta mintegy 3,5 millió köbméter vizet emelnek át a folyókba. A közbenső helyeken 317 ezer köbméter a naponta átemelt víz mennyisége, és mobil szivattyúkkal további napi 95 ezer köbméter vizet emelnek át. A belvízmentesítési munkákban résztvevő 141 ember a szivattyúzás mellett a vízátfolyást gátló akadályoktól is igyekszik megtisztítani a csatornákat.
   
Az igazgatóság területén összesen 38 településen van helyi vízkár-elhárítási készültség, ebből hét községben - Bordányban, Domaszéken, Kiskunhalason, Szatymazon, Üllésen, Zákányszéken és Zsombón -, valamint Mórahalom városában harmadfokú készültség mellett védekeznek.
A Hármas-Körösön, Szarvasnál a vízállás már meghaladta a 700 centiméteres másodfokú készültségi szintet, és tovább árad. A harmadfokú készültségi szint - 800 centiméter - elérése a tiszai árhullámtól függ, legkorábban a jövő hét végére valószínűsíthető, az igazgatósághoz tartozó torkolati szakasznál azonban már ennél korábban, a jövő hét közepétől lehetnek harmadfok feletti vízállások.
   
Az alsó-tiszai áradás üteme mérséklődhet, majd a jövő hét elejétől fokozatosan erősödhet. Az Alsó-Tiszán Mindszentnél 850 centiméter, harmadfok, Szegednél 750 centiméter, másodfok  fölötti vízállásokra, és legalább egy hónapos védekezésre lehet számítani. Ez idő alatt a Körösökön és a Maroson újabb árhullám is keletkezhet, melyek az alsó-tiszai vízállásokat tovább emelhetik. A helyi védekezési munkálatok mellett az igazgatóság 42 fős védelmi osztaga a Hernád és Bódva térségében teljesít szolgálatot.

14:48
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Százak dolgoznak a Szentendrei-szigeten

Több száz önkéntes és közmunkás dolgozik vasárnap a Szentendrei-sziget településein, hogy megvédjék a házakat, termőföldeket az emelkedő árhullámtól. Eddig csaknem ötvenezer homokzsákot helyeztek el. A falvak vezetői szerint nincs vészhelyzet.

A sziget csúcsán fekvő Kisoroszi most száraz lábbal megközelíthetetlen, mert a faluba vezető egyetlen utat a víz elborította - közölte Molnár Csaba fideszes polgármester. Teherautóval, terepjáróval azonban lehet közlekedni az aszfalton átfolyó néhány centis vízben, ezért az élelmiszer-ellátásban nincs fennakadás. Jelenleg több mint száz ember a falut védő gát előtti gát megerősítésére építi ki homokzsákokból a védvonalat, amely a következő napokban is elegendő lehet a házak megóvására.
   
Tahitótfaluban a 11-es út védelme adja a legtöbb munkát, itt húszezer homokzsákból építettek nyúlgátat, ennek eredményeként a forgalom az útnak ezen a szakaszán zavartalan, nem kellett korlátozást elrendelni - mondta Tóth János jegyző. Az út és a Duna közötti településrészen fekvő kempinget azonban elárasztotta a víz, és néhány ház küszöbén is átfolyt a víz, az épületek többségét azonban megóvják a köréjük épített homokzsákfalak. Kitelepíteni senkit sem kellett. Az előrejelzés szerint még 30-40 centimétert emelkedik a víz, de nem éri el a 2006-os nagy árvíz idején mért 860 centiméteres szintet - mondta a jegyző.
   
A falu szigeten fekvő részén is erősítik a gátat, az alacsonyabban fekvő házakból biztonságba helyezik a bútorokat. A helybéliek egy része a gátakon dolgozik, más részük az eperföldeken szedi az esőzéseket, viharokat túlélő szemeket. Becslés szerint ötvenszázalékos a kár, de a visszatérő napsütés javítja a termés minőségét. Az epertermesztésből élő családok minden tagja az ültetvényeken dolgozik.
   
Szigetmonostor határában a szigetet védő gát gyenge láncszemeként tartják számon a Surány és Horány közötti két kilométeres szakaszt, ott húszezer homokzsákból emelték meg a gátat. Nádas Zsolt alpolgármester szerint ez biztonsági intézkedés, mert a Duna hétfő hajnalra várható 8 méteres tetőzéséhez igazították a nyúlgát magasságát, nem kell tartani attól, hogy átcsapnak felette a hullámok. Állandó járőrözéssel ellenőrzik, nincs-e valahol buzgár vagy szivárgás, hogy szükség azonnal be tudjanak avatkozni.

14:49
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Másodfokú készültség várható Mohácsnál

Várhatóan szombattól elsőfokú árvízvédelmi készültséget kell bevezetni Mohácsnál, a másodfokú készültség az előrejelzések alapján a jövő hét közepére várható a Duna magyarországi alsó szakaszán - közölte Heid Petra, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense. Az előrejelzés szerint az elmúlt napokban hullott csapadék hatására kialakuló árhullám a Duna magyarországi alsó szakaszán, Mohács térségében, meghaladja majd a másodfokú készültségi szintet, a 850 centimétert.

14:49
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Takarékos vízfogyasztásra kérik a miskolciakat

Takarékos vízfogyasztásra szólíltotta fel a miskolciakat a városi vízmű. A Mivíz Kft. pénteken visszakapcsolta a Szinva-forrást a hálózatba, így a vízszolgáltatás Miskolc területén stabilizálódott. Ugyanakkor a Hernád folyó áradása miatt jelenleg nem kapnak elegendő vízmennyiséget az Észak-magyarországi Regionális Vízművektől, ezért a gazdasági társaság arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőség szerint takarékoskodjanak a vízzel.

14:51
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Fáklyákat küldtek Debrecenből a védekezéshez

Több mint 15 ezer fáklyát küldtek a hétvégén Debrecenből az észak-magyarországi területen folyó védekezési munkák segítésére - közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) igazgatója. Az igazgatóság területén minden készültségi fokozattal érintett folyó, így a Tisza, a Berettyó és a Hortobágy-Berettyó is tovább árad.
   
A Tiszán Tiszafüred és Tiszakeszi, illetve Tiszatarján és Rakamaz között, valamint a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között harmadfokú, a Berettyón Szeghalom és Darvas között elsőfokú az árvízvédelmi készültség - tette hozzá az igazgató. Bara tájékoztatása szerint vasárnap reggel a Tisza vízállása Tokajnál 752 centiméter, a Hortobágy-Berettyó Borznál 369 centiméter volt. A Berettyó folyón Szeghalomnál 343 centiméteres vízállást mértek.

14:56
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Egyetemisták is csatlakoztak a katonákhoz

A háromezer magyar honvéd mellett már a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 2050 hallgatója is csatasorba állt az árvíz elleni harcban - közölte Németh Miklós Attila, a Honvédelmi Minisztérium sajtófőnöke. A több mint kétezer fős csoport váltásban, a Borsod megyei Onga térségében segíti a mentést. A honvédség részéről több mint háromezer katona segíti az árvízi védekezést országszerte. Ők egyebek mellett Felsőzsolca kitelepítésén, a gesztelyi gátszakaszon és az almásfüzitői töltés megerősítésén dolgoznak. Az élet-, és vagyonmentésben csaknem félezer járművet, különleges szállítóeszközt, kétéltűeket, csónakokat és helikoptereket is használnak. A laktanyákban 800-an várnak bevetésre, vasárnap estére pedig újabb 700 tagú csapatot állítanak össze az első fokozatú készenlétben. Emellett úton van Borsodba még tizenkettő lánctalpas kétéltű is az eddigi négy mellé.

Hende Csaba honvédelmi miniszter már elkészítette jelentését Sólyom László köztársasági elnöknek és Schmitt Pálnak, az Országgyűlés elnökének. A jelentés tartalmát az Országgyűlés hétfői ülésén ismerteti Simicskó István államtitkár.

15:00
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Öt borsodi falut zárt el a víz

Öt borsodi településre nem lehet bejutni péntek dél óta a Hernádon levonuló árhullám miatt: Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza megközelíthetetlen személyautóval - közölte a a közútkezelő társaság megyei ügyelete.

15:02
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Másodfokú készültség lesz a Hármas-Körösön is

Másodfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget szombaton a Hármas-Körösön - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Tovább áradt a Kettős- és a Sebes-Körös is, ezeken a folyókon csütörtökön lépett életbe elsőfokú készültség. A Berettyón, valamint a Hortobágy-Berettyón péntek reggel rendeltek el elsőfokú riasztást. Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága egy nap alatt 280 hektárral, 13 170 hektárra növekedett, amelyből 6 160 hektár a vetés. Az igazgatósághoz tartozó tíz belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben, a legmagasabb szinten a Dögös-Kákafoki területen védekeznek. Az elmúlt 24 órában csaknem 3,7 millió köbméter vizet emelt át az igazgatóság húsz szivattyútelepe a befogadó folyókba és csatornákba. A meteorológiai előrejelzések szerint szombat reggelig átlagosan 4,1 milliméter esőre lehet számítani a térségben.

15:03
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárják az M30-as miskolci felhajtóját

Lezárták az M30-as autópálya Miskolc északi felhajtóját az árvíz miatt, a 3-as számú főút pedig csak a Metro áruházig járható (a közelekdésről bővebben ebben a cikkben olvashat).

15:04
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Szolnoknál 950 centiméter felett tetőző árhullámot várnak

Szolnoknál 950 centiméter felett tetőző árhullám kialakulása várható - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) műszaki igazgató-helyettese. A felső szakaszokról érkező ismétlődő áradások következtében szombattól a Közép-Tisza teljes szakaszán áradásra kell számítani. A vízszintemelkedések üteme a következő két napban 1-2, majd ezt követően 4-12 centiméter között mozog naponta. A Tisza szolnoki vízállás rekordját 2000 áprilisában rögzítették 1040 centiméterrel.

15:07
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Intenzíven árad a Duna Nyugat-Magyarországon

Egy napja ismét intenzíven árad a Duna, a Mosoni-Duna emelkedése miatt az abdai árvízkaput be kellett zárni. A Bakony nyugati lejtőin egész éjjel esett, így jelentős vízmennyiség jutott a Marcalba - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Mosoni-Duna több szakaszán elsőfokú készültséget vezettek be reggel hat órától, míg Vének és Dunaszentpál között este hattól, az egy nappal korábban elrendelt elsőfokú készültséget péntek délben másodfokúra emelték Komárom és Almásfüzitő között. Este hat órától ugyanez érvényes a Tát-Esztergom szakaszra. Az esztergomi tetőző vízállás elérheti a mértékadó árvízszintet - közölték. A közlemény szerint legalább két napra lesz még szükség ahhoz, hogy Bőnynél visszahúzódjon a mederbe a Cuhai-Bakony-ér, amely tegnap reggel tíz és délután négy óra között tetőzött, és reggelre öt centit már apadt is.

15:09
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Nem lesz tanítás Edelényben

Mivel a vezetékes ivóvízellátással gondok vannak Edelényben a rendkívüli árvízi helyzetben, lajtos kocsikkal és zacskós vízzel látják el a lakókat a település nagy részén - mondta Molnár Oszkár, a település polgármestere a helyszínen. Hozzátette: bizonytalan ideig nem nyitnak ki az óvodák, és tanítás sem lesz az iskolákban. Az MTI tudósítója szerint néhány utcából már húzódik vissza a Bódva elöntése, a településen átvezető 27-es számú főúton azonban továbbra is csak markolós vagy katonai járművel lehet áthaladni, hiszen hatalmas a vízátfolyás. Több mint tíz ház dőlt már össze eddig.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Ásványvizet gyűjtöttek Debrecenben

15:09
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A tartalékosokat is kivezényelte a honvédelmi miniszter

A Magyar Honvédség békeidőben fenntartott tartalékerőit is az árvízi védekezéshez vezényelte Hende Csaba honvédelmi miniszter. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint az egységeknél felfüggesztették a kiképzést, megszakították a gyakorlatokat és visszahívták a szabadságon lévő katonákat. A döntés értelmében több mint 1000 katona vesz részt az árvíz sújtotta településeken az élet- és vagyonmentésben.A Honvédelmi Minisztérium eddig csaknem 8 millió forintot fordított az árvízvédelmi feladatokra. A védekezéshez használt 100 technikai eszközön túl már bevetettek két Mi-17-es helikoptert is, amelyek az edelényi gátépítésnél dolgoznak.

A közlemény emlékeztet, hogy a hazai folyók fő védvonalán körülbelül 2100 kilométer hosszan van készültség, ebből rendkívüli 130 kilométeren, a Sajón és a Hernádon. Miután a Duna vízgyűjtő területén is jelentős mennyiségű csapadék hullott, az alegységek felkészültek a folyón érkező ár elleni bevetésre.

Forrás: [origo]-grafika
Nagyobb képért kattintson ide!

Négy térségben van veszélyhelyzet Magyarországon: a hasznosi tározó, a Sajó-Bodva, a Hernád térségében, a Zagyván, a Jásztelki tározó és a Cuhai-Bakonyér térségében.

15:10
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

4000 ágyat biztosít a honvédség

4000 ágyat és matracot szállít a honvédség az elöntött területekről kitelepítettek biztonságos ellátására. A készlet a Magyar Honvédség minősített esetre tárolt készletéből szállítják valószínűleg a borsodi térségbe, de a pontos helyszínt a Központi Koordinációs Bizottság határozza meg. Eközben összeállt a Hende Csaba Honvédelmi Miniszter által tegnap este elrendelt 800 katonából álló tartalék a védekezéshez, akik a gátakon szolgálatot teljesítőket váltják le, de bevethetőek újabb árhullámok esetén.

15:15
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Rabok töltik a homokzsákokat Balassagyarmaton

Rabok töltik a homokzsákokat a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben. Akiket lehet, felügyelettel a gátakra is kivisznek - értesült a Független Hírügynökség. Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke azt lmondta: az Ipoly védvonalának megerősítésében és a 22-es számú út védelmében kérték a büntetés-végrehajtási intézet segítségét. Homokhegyeket öntöttek a börtönudvarra, ott töltik a védekezéshez a homokzsákokat, és akik a börtönszabályzat szerint kinti munkát végezhetnek, azok a gátakon felügyelet mellett kapcsolódnak be az árvíz elleni védekezésbe a környékbeli településeken. Az Ipoly menti településeken az önkéntesek mellett elsősorban a közmunkások végzik az árvízkár elhárítási munkákat.

Balassagyarmatnál várhatóan a késő délutáni órákban tetőzik az Ipoly. Itt még bírják a gátak, ám Hontnál már átázott a védmű, a megáradt folyó a fél falut veszélyezteti. Ipolyszögnél a 22-es számú főútra is kijött a víz, homokszákokkal próbálják a víz útját állni. A 22-es számú főút itt egy szakaszon 5-18 centiméteres vízben áll, a forgalmat egyelőre rendőri irányítás mellett engedik - tette hozzá Medvácz Lajos. 

15:20
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Új védelmi osztagot vetett be a vízügy

Új védelmi osztagot állított fel 387 emberrel a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) és azt átvezényelte a Hernád mentén védekezők támogatására az észak-magyarországi rendkívüli árvízi helyzetre tekintettel. Az új védelmi osztag a magasparti településként számon tartott Nagykinizsnél már munkába is állt, a nyúlgátat építi.

A Kötikövizig szerint a Tisza vízgyűjtőin pénteken nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, de a mellékfolyók áradásai miatt Szolnoknál 950 centiméter feletti tetőzésre számítanak. A Tisza szolnoki vízállásrekordját 2000 áprilisában regisztrálták, 1041 centiméterrel. A Zagyva Jászteleknél már apad, de az 572 centiméteres vízállás még 72 centiméterrel meghaladja a harmadfokú készültséghez rendelt értéket.

A Kötikövizig az összes árvízvédelmi szakaszán, 630 kilométeren tart fenn készültséget. A védekezési munkák sorában Szolnokon és Kiskörén homokzsáktöltő bázist alakítottak ki, jelentős mennyiségű zsákkal és töltőanyaggal. A töltések mentén szivárgóvíz 20, fakadóvíz 126, talpszivárgás 19 kilométer hosszon figyelhető meg. Az elöntött területek nagysága 270 hektár, csurgást 81 helyen észleltek. Az árvízi védekezési munkákban az elmúlt 24 órában az új védelmi osztag létszámát is beleszámítva összesen 1468 ember vett részt.

15:20
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Szolnoknál tetőzik a Tisza

A szerdai esőzések miatt tartós az árhullám a Zagyva felső szakaszán. A rendkívül magas vízállások miatt éjjel ismét megnyitották a borsóhalmi és a jásztelki szükségtározót. A két tározó megnyitása után az éjszaka Jászteleknél 615 centiméterrel tetőző Zagyván reggel óta apadás észlelhető. A tározók megnyitása nélkül a településnél a vízszint 660 centiméter körül alakult volna, 10 centivel az eddigi legnagyobb vízszint felett.

A többi zagyvai vízmércén azonban még kialakulhat az eddigi legnagyobb vízszintet meghaladó vízállás, mert a két tározó nem tudott teljesen kiürülni az előző árhullám óta, így 60 százalékos kapacitással működik.

Forrás: MTI
Vízi rendőrök csónakkal járőröznek a tetőző Tiszán Szolnokon. További képekért kattintson a fotóra!

A Tisza vízgyűjtőin is sok eső esett, így az árhullámok vízutánpótlása folyamatos. A Tisza Szolnoknál tetőzés közeli állapotban van, a csütörtök reggeli vízállás 868 centiméter volt. A védvonalakon azonnali beavatkozást nem kellett elrendelni, noha a jásztelki tározó déli töltését fokozottan figyelik az erős terhelés miatt, és felkészültek a megerősítésére. Az erősen átázott gátakon 56 helyen észleltek vízfolyásokat, csurgásokat. 

(MTI)

15:20
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Óva int a csónakázástól a rendőrség

Az előző évek víziközlekedési baleseteit figyelembe véve, valamint az ilyenkor szokásos, megnövekedett hordalékmennyiség, vízhozam, vízsebesség és rendellenes vízmozgások megerősödése miatt az evezős vízi járművek (kajakok, kenuk, kilbótok, szkiffek, dublók, triplettek, horgászcsónakok) közlekedését másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelése esetén nem javasoljuk - áll a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleményében. A rendőrség azt kéri, hogy aki mégis vízre száll, a csónak kötelező felszereléseit ellenőrizze, továbbá csak a vezetésben kellően jártas ember legyen a vezetője, és a vízi járműben ülők közül mindeki viseljen mentőmellényt. A BRFK felhívta a figyelmet arra is, hogy a Szentendrei-Dunaágban 640 cm és az feletti budapesti vízállás esetén minden vizijármű közlekedése tilos.

15:22
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A belvizet szivattyúzzák a Közép-Tisza vidékén

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) négy megyét érintő területén 26 ezer hektár áll víz alatt, ebből a vetés 10 ezer, a szántó 5 ezer hektárt tesz ki. A belvízvédelmi szakaszokon az elmúlt 24 órában 41 stabil szivattyútelep 4,2 millió, míg 9 szállítható szivattyú mintegy 321 ezer köbméter vizet emelt át a folyókba. Jánoshida, Jászkisér, Alattyán, Jászladány, Újszász, Tószeg és Szászberek önkormányzatának szivattyúkat adtak az esőzés okozta károk enyhítésére.

(MTI)

15:25
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

"Fel-alá sétálunk, hogy ha a köztársasági elnök leesne, el tudjuk kapni"

A budai vár egyik fala szerdán megrepedt az esőzések miatt, és csúszni kezdett. A Hunyadi utca lakóit felkészítették arra, hogy szükség esetén kitelepítik őket.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=BON0lMjEJH5uZflW
15:29
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán szerint minden adott a védekezéshez

Minden segítséget megad a kormány az árvízkárosultaknak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután Pintér Sándor belügyminiszterrel látogatást tett Edelényben pénteken. A kormányfő a védekezés aktuális helyzetéről tájékozódott és meglátogatta azokat, akiket a helyi iskolába költöztettek otthonaikból. Orbán Viktor szerint minden szükséges eszköz, ember és pénz megvan a védekezéshez, de nehéz a helyzet, mert óriási vízmennyiség vonul keresztül a településen.

A miniszterelnök szerint a kitelepítéseket jó ütemben hajtották végre, és mindenki maximális teljesítményt nyújtott eddigi munkája során. Azt mondta: nem ez az első katasztrófa, ami próbára teszi a kormányt, de van gyakorlatuk a helyzet kezelésében. A későbbiekben nem lehet szó toldozgatásról-foldozgatásról, konkrét kárenyhítési tervet kell kidolgozni és ez alapján megkezdeni Edelény újjáépítését - tette hozzá.

15:32
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Életet mentettek a rendőrök Edelényben

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint életet mentettek a rendőrök Edelényben. A rendőrök a helyiek kitelepítésében segédkeztek csütörtök éjszaka, akik eközben folyamatosan mentették járműveiket is. A rendőröknek munkájuk során egyre magasabb helyre kellett vonulniuk, ahogy a vízszint emelkedése ezt szükségessé tette. Hírtelen egy személyautó vezetője annak ellenére, hogy lassításra kérték, nagy sebességgel megindult, majd a rendőrök csapatszállító autójának hajtva állt meg - áll a közleményben. A sofőr, egy 60 éves helyi férfi eszméletét vesztette, ez volt az oka a balesetnek. A rendőrségi közlemény szerint a járőrök azonnal hozzásiettek, kiemelték a járműből az ájult férfit, és rádión értesítették a mentőszolgálat ügyeletét. A mentők kiérkezéséig a helyszínen tartózkodó Vöröskereszt egyik orvosa látta el az ájult férfit, több alkalommal újraélesztette. A kiérkező mentősök stabilizálták a beteg állapotát, majd kórházba szállították.

15:35
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Ócsanáloson még öt-hat nap védekezésre készülnek

Ódor Ferenc, a Borsod megyei védelmi bizottság elnöke a szakadó esőben Ócsanáloson tartott kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a megyében folyik a töltésmagasítás, mintegy száz embert már ki kellett telepíteni. "A védekezés jelen szakaszában azt mondjuk, hogy tudjuk tartani a töltéseinket. Van néhány szakasz, ahol átázott, ott különösen oda kell figyelnünk" - fejtette ki.

Ócsanálosnál berendezkednek a védekezésre, tervet készítenek a kitelepítésre, de szeretnék megvédeni a települést, kérdés azonban, hogy mekkora lesz a vízállás. A teljes falu esetleges kitelepítésével kapcsolatban Ódor azt mondta, csak egy nap múlva tud majd többet mondani. Ha ki kell telepíteni ócsanálosiakat, Ongán tudnak nekik szállást biztosítani - mondta. A vízügyi igazgatóság szakembereinek véleménye szerint az elkövetkező öt-hat napban még védekezésre lesz szükség.

15:36
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Csónakokkal mentettek Felssőzsolcán

Néhol méteres víz áll a Borsod megyei Felsőzsolca egy részén a Kis-Sajó gyors áradása miatt, a tűzoltók tíz embert csónakokkal mentettek ki otthonukból - közölte a Miskolci Tűzoltóság. A mentést nehezítette, hogy a városba vezető legrövidebb útszakaszt teljesen le kellett zárni, így a tűzoltók járművei csak 20 kilométeres kerülővel tudták megközelíteni a települést.

A miskolci tűzoltók közül nyolcvanan dolgoztak pénteken a gátakon, összesen 150 ezer homokzsákot szállítottak ki a Miskolcon, Felsőzsolcán, Hernádnémetiben, Hernádkak községben folyó védekezés helyszíneire. Miskolc keleti részén is több cég telephelye került víz alá, magas homokzsákfalakkal védekeznek, de az átázott talaj miatt egyre reménytelenebb a helyzet.

A Sajó áradása miatt a Szinva-patak vízszintje a visszaduzzasztás miatt megemelkedett, ezért lezárták a városban a Fonoda utcai hidat. Ezen a szakaszon az árhullám levonulásáig nem lehet közlekedni, az autókat elterelik.

15:40
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

3700-ra nőtt a kitelepítettek száma

A kormányzati kommunikációs államtitkárság közleménye szerint eddig összesen 3700 embernek kellett elhagynia az otthonát. A legkritikusabb a helyzet jelenleg Felsőzsolcán, ahol tovább emelkedett a kitelepítettek száma, eddig 1300 lakost menekítettek ki a településről. A közlemény kitér arra is, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság legfrissebb jelentése szerint az elmúlt órákban Felsődobszára, Hernádkércsre és Nagykinizsre csoportosítottak át 600 főt, az ottani gátak megerősítésére.

 

15:41
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Több száz rab is dolgozik a gátakon

Több száz büntetés-végrehajtási dolgozó és fogvatartott is részt vesz az árvízi védekezésben - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). A BVOP részéről öszesen több mint 700-an segítik a védekezést a Margitszigettől a Hernád partján át a legkritikusabb helyekig, köztük 435 fogvatartott van. Az önkéntes segítők az alacsony biztonsági kockázatúként számon tartott rabok közül kerülnek ki.

15:44
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elsőfokú készültség a Fejér megyei Dunaparton

A Duna vízszintjének folyamatos emelkedése miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombaton a folyó Fejér megyei védvonalán - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Duna árhulláma Adonynál 80 centimétert emelkedett, a folyó vízszintje szombat délelőtt 575 centiméter volt. A szakaszon várhatóan a jövő hét közepén tetőzik az ár. Másodfokú belvízvédelmi készültség van az adonyi öblözetben, ahol folyamatosan működik a szivattyútelep. A folyó menti településeken készülnek a védekezésre, Kisapostagon 14 ezer homokzsákot, 120 tonna homokot és 700 méter gát megvédésére elegendő fóliát halmoztak fel.

15:44
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Tovább áradnak a Kőrösök

A Fekete-Körös vízállása Antnál elérte az elsőfokú készültségi szintet; árad a Fehér-Körös és a Kettős-Körös is; utóbbin várhatóan még csütörtökön el kell rendelni az elsőfokú védekezést - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtökön az MTI-vel. Gyengén, de emelkedik a Sebes-Körös és a Berettyó vízszintje is, a két folyón szintén csütörtökön várható készültség elrendelése. A Hármas-Körösön továbbra is elsőfokú árvízvédelmi riasztás van érvényben.

Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából a Dögös-Kákafoki területen még mindig a legmagasabb készültség van érvényben, nyolc szakaszon másod-, egy területen elsőfokú a készültség. Május 7-e, a védekezés megkezdése óta 34,5 millió köbméter vizet szivattyúztak át a befogadó folyókba és csatornákba.

Forrás: MTI
Egy gazdálkodó menti terményét a Kapos áradása miatt egy vízzel elárasztott fóliasátorból Döbröközön. További képekért kattinson a fotóra!

15:45
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Azonnali segítséget kérnek a szendrőládiak

Azonnali segítséget kér a Borsod megyei Szendrőlád, ahol a Bódva minden eddiginél nagyobb áradása miatt pénteken mintegy félezer embernek kell elhagynia otthonát, és újabb kitelepítéseket hajtanak végre estig. Káló Norbert, a település önkormányzati képviselője azt mondta: a zempléni falu hat utcájából 120, főleg roma családot költözettek ki reggelig, de újabb 20-25 családnak kell estig elhagynia otthonát. Közlése szerint mintegy félezer embert helyeztek el iskolákban, egyházi és önkormányzati ingatlanokban.
   
Csak csónakokon tudnak közlekedni a falu utcáin a néhol másfél méter magas vízben, ennek ellenére más utcákban tovább védekeznek a homokzsákokkal - mondta. A kitelepített emberek számára azonnali segítségként élelmiszert, gyermek és felnőtt ruhaneműt és takarót kérnek, mert a lakosság teljes vagyona víz alatt áll. Szendrőlád közúton is nehezen megközelíthető, ugyanis lezárták a forgalom elől a 27-es számú főutat Szendrőlád és Edelény között.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A miskolci repülőtéren - Még több fotóért klikkeljen a képre!

15:45
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárják a Margitsziget egyes részeit

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) megkezdte az árvízvédelmi munka előkészületeit a Margitszigeten - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. A Duna vízszintje 13 órakor Budapestnél elérte a 653-cm-es magasságot. A szakemberek a tetőzést hétfőre várják a jelenlegi számítások szerint 815 (plusz-mínusz 15) cm-es vízállással. A Margitsziget a Duna vízszintjének 800 cm-es magasságában fekszik. Az FCSM munkatársai ezekben az órákban megkezdik a kitelepülést a helyszínre. A védelmi munka elsősorban a sziget partvonalát, a futókör 2 km-es hosszát érinti.

A hétvégére tervezett Szigeti Sportvarázst az árvízi helyzet nem veszélyezteti, a szervezők várják az érdeklődőket a rendezvényre. Az árvízvédelmi munka miatt azonban a sziget egyes részeit lezárják a lakosság elöl. Az alsó rakpartokon a déli órákban már megkezdődtek a lezárások. A budai oldalon a Halász utcától délre, a Petőfi híd irányába eső szakaszt 664 cm-es vízállásnál zárják majd le a szakemberek, míg a pesti oldalon a Kossuth tértől délre eső szakaszt 663 cm-nél kell majd lezárni az autósok elől.

15:50
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták az M30-ast Miskolcnál és a tornyosnémeti határátkelőt

A Sajó árvize miatt csütörtökön lezárták Miskolc határában az M30-as autópálya lehajtója és a 3-as út felsőzsolcai körforgalma közötti útszakaszt. A rendőrök a Sátoraljaújhely és Szikszó felé közlekedőket Felsőzsolca belterületére terelik, onnan az autósok az arnóti körforgalmon keresztül tudnak továbbhaladni. Az M30-as autópályáról a szirmai lehajtónál terelik le az autósokat. Csütörtök déli 12.00 órakor lezárták a teherforgalom elől a magyar-szlovák határon a tornyosnémeti átkelőt.

15:52
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Készülnek az árvízre a gemenci erdőben

Megkezdték a felkészülést az érkező árvíz ellen a gemenci erdőben. Takarmánnyal töltik fel a vadmentő dombokat, biztonságba helyezik a kitermelt fát, és szombaton a kisvasutat is leállítják, mert a pálya jelentős része valószínűleg víz alá kerül majd. A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. szakemberei arra kérnek mindenkit, hogy az árvizes területre senki se menjen, mert az állatoknak nyugalomra van szükségük. El kell kerülni, hogy a helyszínen lévő emberek miatt az állatok ne merjenek felkapaszkodni a védelmet nyújtó körtöltésekre és vadmentő dombokra

Az erdészeti társaság szakemberei folyamatosan töltik fel a vadmentő dombokon, körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett területen található vadetetőket szálas- és szemestakarmánnyal. Így akarnak megfelelő mennyiségű eledelt biztosítani az áradás elől menekülő szarvasoknak, őzeknek és vaddisznóknak. A következő napokban az elfogyasztott takarmányt folyamatosan pótolják majd.

Az erdőgazdaságban mentik a kitermelt faanyagot az ártéri területekről. Amit pedig már nem lesz idő elszállítani, azt körbeveszik vagy lekötik, így próbálják megvédeni az ártól. A szakemberek folyamatosan figyelik az erdőt és a Duna vízállását, így bármikor jelentősebb erőt tudnak mozgósítani, hogy szükség esetén megvédjék Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejét.

16:12
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Homokzsákokat osztanak Dunakeszin

Homokzsákokat oszt a dunakeszi önkormányzat az árvízi szempontból legkritikusabb helyen, a Duna-soron lakóknak, miután a folyó elöntötte a Rév utca végét - közölte a város polgármestere, Kecskeméthy Géza. Az elöntéssel fenyegetett ingatlanok tulajdonosainak egyelőre 200-200 homokzsákot ad az önkormányzat. A zsákokat a korábban megszokott gyakorlatnak megfelelően ki-ki maga rakja le, de szükség esetén az önkormányzat küld segítséget.
   
A pillanatnyilag 700 centiméteres vízállás az előrejelzések szerint szerdáig 815 centiméteresre nőhet, de olyan gyorsan árad a folyó, hogy nehéz előre jósolni - tette hozzá a polgármester. A Duna-sor legmélyebben fekvő, Rév utcai szakaszát már elöntötte a víz, így leállították a kompot és kérték a környék hajóforgalmának szüneteltetését is. A Béke utcai lakótelep térségében lévő temető alatti telkek tulajdonosait is figyelmeztették a veszélyre, de ezen a részen még nincs komoly gond. Amennyiben a Duna vízszintje 840 centiméter fölé emelkedne, veszélybe kerülne a városon áthaladó 2-es út, illetve a fővárosból bevezető szakaszon sorakozó több nagyáruház és az ipari park is, ám egyelőre ettől nem kell tartani. Az önkormányzat a kiköltöztetésekre is felkészült, ez esetben a rászorulókat helyi és gödi szállodákban, panziókban helyeznék el - mondta a polgármester.

16:12
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Csurig vannak a Fejér megyei víztározók

A Velencei-tó vízháztartását szabályozó tározók közül a zámolyi megtelt, a pátkaiba még két és fél millió köbméter víz fér - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi-és Vízügyi Igazgatóság. A zámolyi tározóból szombat óta eresztik a vizet, amelyet a pátkai tározóban fognak fel. A tó vízszintje 172 centiméter, amely már közel áll a 170 centiméteres üzemi vízálláshoz. A tóból másodpercenként háromezer liter vizet eresztenek le.

Változatlanul magas, szombatra újabb 3 centiméterrel nőtt a fehérvárcsurgói tározó vízszintje, de töltések bírják a terhelést, és várhatóan hamarosan ott is megkezdődik a lassú apadás. A fehérvárcsurgói tározóból 6,5 millió köbméter vizet kellene leengedni, de ezt csak nagyon óvatosan lehet végezni, mivel a nagyobb víztömeg tovább duzzasztaná a Gaját, ami Székesfehérvár alacsonyabban fekvő részeit veszélyeztetné.

A Fejér megyében kitelepített családok közül még 17 nem tudott hazaköltözni.

16:13
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Köves zsákokkal erősítik a védműveket a Hernádnál

Zúzott kővel - bazalttal - megtöltött úgynevezett big-bag zsákkal, helikopteres segítséggel erősítik a védműveket a Hernád mentén. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője szerint a víztömeg óriási, így az erőfeszítések ellenére sajnos keletkeztek károk. A teljes Hernád menti árvízvédelmi rendszert megerősítették - 70 kilométeren több mint egy méteres magasítást hajtottak végre -, emellett még pénteken az összes helyen elérhető műszaki és beavatkozó vízügyes létszámot átcsoportosították ezen területre. Vasárnapra virradóra ezt ismét megtették, és emberi erővel, gépek segítségével építik ki a folyószakaszon a terelő műveket, a homokzsákokból épített ideiglenes védműveket.
   
A jelenlegi helyzetben az erőfeszítések ellenére történtek súlyos károk, a Gesztely és Ócsanálos közötti részen a várdomb közelében a töltésről például lesodorta az ideiglenes védművet, a magasítást a Hernád, és elmosta a töltéstest egy részét. Ezt azonnal - a korábban Edelényben beavatkozó - helikopterek segítségével szombaton lokalizálták, hogy megakadályozzák a további elmosódást. Éjjel azonban nem lehet repülni, és a beépített homokkal megtöltött big-bag zsákok egy részét - amelyeket a helikopterek vittek a töltéshez - a víz elsodorta, ezért jelenleg bazalttal töltött, dupla falú, erősített zsákokkal folytatják ezt a munkát, bízva abban, hogy ezt a víz már nem tudja megbontani - mondta Csont.

16:15
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Egy kazincbarcikai iskolában sem lesz tanítás

A rendkívüli árvízi helyzettől függően bizonytalan ideig nem lesz tanítás a Borsod megyei Kazincbarcikán, az Ádám Jenő Általános Iskolában és tagiskoláiban - közölte Untenerné Márton Ágnes, a kazincbarcikai polgármesteri hivatal intézményirányító vezetője. Az Ádám Jenő Általános Iskolában és tagiskoláiban két épületet rendelkezésre kellett bocsátani a védekezésben közreműködők elszállásolására. A helyi Dózsa György Tagiskolában felügyeletet biztosítanak (8-16 óráig) mindazon tanulók számára, akiknek biztonságos elhelyezéséről szüleik nem tudnak gondoskodni - tette hozzá.

16:15
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Gyorsan emelkedik a Bódva vízszintje Edelénynél

Gyorsan emelkedik a Bódva vízszintje a Borsod megyei Edelénynél, ahol az ár a számítások szerint hamarosan, csütörtök délután eléri az eddigi legnagyobb, két hete mért vízmagasságot. A töltések mentén fővárosi tűzoltók, más településről érkezett tűzoltóegységek, önkéntesek, diákok sorakoznak és láncszerű alakzatban adogatják a homokzsákokat, ugyanis a gátakat még mindig magasítják.

A májusi árvíz óta ez a gát gyakorlatilag ki sem tudott száradni, hiszen azóta is esik kisebb-nagyobb intenzitással (jelenleg is) az eső, emiatt különösen fontos, hogy megfelelően biztosítsák a töltés állékonyságát. A katasztrófavédelmi szakemberek, a vízügyesek folyamatosan figyelik a szivárgásokat, csurgásokat, a Bódva utcában a megtámasztásokat is erősítik, illetve ezen a részen még mindig emelnek a nyúlgáton.

A más területről érkező segítséget a helyi Szabó Lőrinc Általános Iskolában szállásolták el, itt a tornateremben, sőt egyéb helyiségekben is ideiglenes fekvőhelyeket helyeztek el. Az önkéntesek és a segítők étkeztetése is itt történik, jelenleg több mint 600 ember vesz részt a védekezésben. Az MTI tapasztalata szerint az edelényi belvárosi hídnál nem sok hiányzik ahhoz, hogy a Bódva vízszintje elérje a szerkezet belső peremét. A folyón átívelő ominózus vascső - amelyet mindig figyelnek, ehhez viszonyítják a víz magasságát - már nem látszik ki, átbukik rajta az ár.

(MTI)

16:22
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Húsz kamion homokot indítanak Edelénybe

Tartós élelmiszerrel, pénzzel és homokkal segítik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízi védekezőket Hajdú-Bihar megyéből - közölte Újvárossy Andrásné, a Vöröskereszt megyei igazgatója. Útnak indítottak nyolc raklap, összesen 7200 adag mikrózható készételt. Ez az első szállítmány annak a megállapodásnak a részeként, amelynek értelmében a debreceni CGC Hungary Kft. az idén 13 millió forint értékű tartós élelmiszert biztosít a helyi Vöröskeresztnek. Elindították a térségbe a lakossági felajánlásból származó tartós élelmiszereket, tisztítószereket és ruhákat is a Hajdú Gabona Ztr. által felajánlott teherautóval és a saját kisbuszukkal.

A telefonos segélyhívásokkal eddig összegyűjtött 120 ezer forintot is átutalták pénteken a BAZ megyei Vöröskereszt számlájára, pénteken kora délután pedig 20 kamion homokot indítanak el Edelénybe - mondta az igazgató. A nyíracsádi homokbányából származó 400 köbméter homokot a helyi Nyír Trans Kft. ajánlotta fel - mondta Újvárossy Andrásné, aki szerint számos bútorfelajánlás is érkezett hozzájuk. Ezeket majd akkor tudják szállítani, ha kiszáradnak az elöntött épületek, addig fuvarozók felajánlásait várják.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

16:23
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Százmilliárd forint is lehet az agrárkár

A gyors felmérések szerint mintegy 100 milliárd forintos kár keletkezett a mezőgazdaságban, milliárdos károk vannak az erdőgazdaságban is - olvasható a Magyar Agrárkamara vasárnapi közleményében. A Magyar Agrárkamara információi szerint az országban a belvízzel borított terület nagysága eléri a 180 ezer hektárt. Az őszi búza országos vetésterületének mintegy 5 százaléka, körülbelül ötvenezer hektár van vízborítás alatt, hasonló az arány az őszi káposztarepcénél is. A napraforgónál ez 3,5 százalékot vagyis 18 ezer hektárt jelent, míg a kukorica vetésterületénél mintegy 18 ezer hektárt.
   
A felmérés szerint ebből már biztosan kipusztult legalább 50 ezer hektárnyi növényzet: az őszi búzánál kb. 20 ezer hektárra, őszi káposztarepcénél körülbelül 7 ezer hektárra, napraforgó esetében körülbelül 6 ezer hektárra, kukoricánál körülbelül 5 ezer hektárra, rét-legelő esetében pedig 8-10 ezer hektárra tehető a már ténylegesen kipusztult terület. A növényállományt legnagyobb mértékben Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár Bereg megyékben sújtja belvízkár. Országosan is jelentős, mintegy 110 ezer hektár a vetetlen területek aránya, ezeket várhatóan az idei évben nem tudják hasznosítani a gazdálkodók.
   
Jelentős a kár az erdőterületeken is. A kidőlt fák mennyisége jelentős, 400-500 ezer köbméter, azaz az éves kitermelés 10 százalékára tehető az a fatömeg, melynél úgynevezett kényszer kitermelésre lesz szükség. A legnagyobb kár központja Veszprém megye, az itteni erdőkben észlelték a károk körülbelül kétharmadát.
   
A nagymértékű megdőlésből adódóan a víznyomásos területeken nagyarányú lehet az őszi kalászosok terméskiesése. Emellett a legfontosabb munkálatok, a kalász növényvédelme és a kártevők elleni védelem nem teljesíthető, mivel a talajok szántóföldi gépekkel teljesen járhatatlanok, vízzel telítettek. Emiatt nemcsak a mennyiségben, hanem a minőségben is komoly romlásra lehet számítani.
   
A közlemény szerint sok mindent befolyásolhat az elkövetkező 2-3 hét és a betakarítás körüli időjárás is. Amennyiben a betakarításkor hasonlóan csapadékos idő lesz, az a gabonafélék termesztőit akár katasztrófával is sújthatja. A kamara számításai szerint évtizedek óta először fordulhat elő, hogy az ország búza betakarítás kori területe egymillió hektár alatti lesz. A tavasszal vetett kukorica állapotáról még nincs átfogó országos adatsor. A magasabb szárú őszi káposztarepce kultúrákban az erős, viharos szél hatására jelentős az állománydőlés. A gyümölcs-zöldség ágazatban 30-40 milliárd forint kár keletkezhetett a közlemény által hivatkozott FruitVeb felmérései szerint.

16:23
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták a 37-es főutat Gesztelynél

Lezárták a 37-es főutat az árvíz miatt szombaton Gesztelynél. Azoknak, akik Sátoraljaújhely, Tokaj, Szerencs vagy a környező települések felől mennének Miskolcra, Nyíregyháza felé kell kerülniük (a további útlezárásokról itt tájékozódhat).

16:26
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Vasúti hidakat is veszélyeztet a víz

Kövekkel megrakott nehéz tehervagonokkal terhelik meg a folyókon átívelő vasúti hidakat az áradat miatt azokon a helyeken, ahol kétvágányú a közlekedés - közölte Mosóczi László, a MÁV vezérigazgató-helyettese. Az árvíz két területen okoz kritikus helyzetet a vasúti közlekedésben. Észak-Magyarországon, ahol a Sajó, a Hernád és a Bódva egyidejűleg árad, és a Duna mentén, a hegyeshalmi vonalon. Ott Komárom és Almásfűzítő között közvetlenül a folyó partján, az árvízvédelmi töltésen fut a pálya - mondta a vezérigazgató-helyettes.
   
Észak-Magyarországon nem egy helyen a sín is víz alá került, máshol annyira átázott a pálya, hogy vagy nem lehet rajta közlekedni, vagy csak jelentős sebességkorlátozással haladhatnak a vonatok. Több helyen a folyók vize már eléri a vasúti hidakat, a szerkezetet veszélyezteti. Ilyen esetben a hidat le kell terhelni azért, hogy az áradat miatt ne sérüljön meg. Ott, ahol kétvágányú a közlekedés, a folyással szembeni vágányra kövekkel megrakott teherszerelvényt állítanak, ami biztosítja a híd ellenállását a víz sodrásával szemben - magyarázta Mosóczi. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajón és a Hernádon átívelő hidakon már ilyen tehervonatok vesztegelnek Felsőzsolcánál, Hernádnémetinél, Sajóecsegnél. Az egyvágányú, veszélyeztetett szakaszokon jelentős korlátozásokat kellett bevezetni.
   
A vasúti közlekedést a hegyeshalmi vonalon és az észak-magyarországi fővonalakon is fenntartják - mondta, hozzátéve: a MÁV minden erőforrásával biztosítja a vasúti közlekedést, szállítja az árvízi védekezésben részt vevőket. A miskolci pályaudvaron két szerelvény várakozik, ezeket szükség esetén az esetleges nagyobb létszámú kitelepítésekhez használhatják fel.

16:27
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Csökkenteni kell a Balatonból leeresztett vízmennyiséget

Nem csökkent a Balaton vízmagassága, de pénteken a Sió-zsilipnél visszafogják a víz leeresztésének mértékét az eddigi másodpercenkénti 13-ról 5 köbméterre, a Sió Tolna megyei szakaszának vízszintcsökkentése érdekében. Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság vezetője azt mondta: a Balaton vízszintje továbbra is 120 centiméter a siófoki vízmércéhez viszonyítva, és bár ez 10 centiméterrel meghaladja a szabályozási vízszintmaximumot, eddig nem okozott súlyos gondokat.

Nagy szükség lesz viszont arra a 30 centiméteres vízszintcsökkentsére, amit a Sió-zsilipen leeresztett víz csökkentésével lehet elérni a Sión Simontornyánál. Árad ugyanis a Sióba ömlő Kapos, ott még több napig harmadfokú riasztás lesz érvényben, ráadásul a Dunán  várható árhullám is visszaduzzasztást okozhat a Sión. Csonki szerint a Balatonnál a hétvégétől várható jó idő a megmaradt mértékű eresztéssel együtt segíthet abban, hogy a 120 centiméteres vízszintet megtartsák, majd fokozatosan csökkentsék a tó 110 centiméteres, maximális üzemi vízszintjéig. Az igazgatóság vezetője szerint a balatoni önkormányzatok megértéssel fogadták már korábban is, hogy a térség folyóinak áradása miatt a Sió-zsilip maximális kapacitását nem lehet kihasználni. Eddig semmilyen panasz nem érkezett a Balaton tartósan magas vízállása miatt a vízügyi igazgatóságra.

16:35
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Folytatódtak a kitelepítések Borsodban

Az elmúlt néhány órában újabb száz embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt Borsodban, ezzel 3700-ra nőtt azok száma itt, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonukat - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. A térségben, a Hernád és a Boldva áradása miatt érintett 26 település között egyetlen sincs, ahonnan ne lennének kitelepítettek - tette hozzá a szóvivő. Változatlanul Felsőzsolca van a legkritikusabb helyzetben: innen 1300-1400 embert kellett máshol elhelyezni. Országosan körülbelül 3900 embert menekítettek ki az árvíz elől eddig.

Forrás: MTI/Vajda János

Katonai jármű platójáról figyelik a kitelepítést felsőzsolcaiak - Még több képért kattintson a fotóra!

16:40
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Erős a készültség a Hortobágy-Berettyó mentén is

Harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig). Ezzel már három védelmi szakaszon - a Hortobágy-Berettyó mellett a Tiszán Tiszafüred és Tiszakeszi, valamint Tiszatarján és Rakamaz között - harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A Berettyón a Szeghalom és a Darvas közötti védelmi szakaszon elsőfokú védelmi készültséget rendeltek el.

16:44
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Mindenkit a gátakra küldenek Tahitótfalun

A Duna tetőzését szombat estére várják Tahitótfalunál, így valószínűleg aznap este mindenkit a gátakra irányítanak. Az árvízi helyzet miatt elmarad a hétvégi eperfesztivál, de a fogathajtó versenyt megtartják - mondta a település jegyzője, Tóth János. Szerinte a reggeli órákban tapasztalt átmeneti apadás csalóka, mert - az előzetes előrejelzésekkel ellentétben - már szombat estére 810 centiméterrel tetőzhet a folyó, és ilyen vízállásnál Tahi Duna parti része víz alá kerülhet. A település számos lakó- és üdülőépületét veszélyeztetheti az ár, csupán a gát környéki területek vannak biztonságban. Az MTI információi szerint a szentendrei kistérségi Zengő Fesztivál is elmarad a Duna magas vízállása miatt.

16:48
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Akadozik a postai szolgáltatás Észak-Magyarországon

Észak-Magyarországon az árvíz sújtotta területeken akadozik a postai szolgáltatás - mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője. Példaként említette, hogy Edelényben a víz körülzárta a postát, így pénteken a szolgáltatás szünetel, a kézbesítéseket sem tudták megoldani. Várható, hogy hétfőn mobilpostát helyeznek üzembe a településen; a kitelepített lakosokat hétfőtől a befogadóhelyeken keresik fel a postások. Tomecskó szerint a mobilposta nem tudta megközelíteni Égerszög, Szőlősardó,  Teresztenye, Mogyoróska, Regéc és Korlát településeket, így egyelőre ezeken a helyeken is szünetel a szolgáltatás. Rakaca településen a víz körbezárta a postát, így pénteken késő délelőtt bezárták.
   
A Magyar Posta átutalt 10 millió forintot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzatnak az árvízkárosultakért feláras bélyeg értékesítéséből befolyt bevételéből. A postákon továbbra is kaphatók a feláras bélyegek, az értékesítésükből befolyó pénzt a jövőben is az árvízkárosultak megsegítésére fordítják.

16:52
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Hat napon át koncertek maradnak el az A38-on

A Duna áradása miatt szombattól várhatóan június 10-ig valamennyi program elmarad a fővárosi A38 állóhajón. Juliette Lewis amerikai énekesnő péntek esti koncertjét még megtartják. A Duna a hírek szerint szombat délelőtt önti el a budai rakpart A38-hoz közel eső részét, de pénteken Juliette Lewis, illetve előtte az Irie Maffia Rock Trio koncertje még zavartalan lesz - közölte az A38, illetve a szervezők.

Szombaton más dj-k mellett az ausztrál Distrakt adott volna műsort, kedden a Nemjuci zenekar akusztikus koncertje és az EZ Basic koncertje marad el, csütörtökön pedig a The Trousers fellépése. Az A38 hajó az árhullám levonulása után várhatóan június 11-én pénteken nyit újra, Sub Bass Monster és a Supernem koncertjével.

16:52
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Beszakadt az út Máraalmáson

Nógrád megyében Mátraalmás belterületén félpályás útzár van, Hasznos és Mátrakeresztes között teljesen lezárták az utat, az utóbbi szakaszt már javítják - tájékoztatta a közútkezelő csütörtökön az MTI-t. Mátraalmás belterületén beszakadt az út, emiatt a fél útpályát lezárták, súly- és szélességkorlátozást vezettek be, a szakaszt csak személygépkocsik használhatják. A Hasznos és Mátrakeresztes közötti utat még kedden zárták le az útburkolat beszakadása miatt.

Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szakaszon megkezdték az ideiglenes helyreállítást. Ha az időjárás engedi, péntek délután befejezik a munkát, és megnyitják az utat a forgalom előtt félpályán, váltakozó irányban, minden jármű számára - mondta. Ha az esőzés lassítja a munkát, az út szombattól lesz járható.

Az útzár miatt jelenleg csak Heves megyén keresztül lehet eljutni a hasznosi víztározóhoz és a fölötte lévő Mátrakeresztesre.

(MTI)

16:53
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Kitelepíthetik a Sződligeti Speciális Otthon lakóit

Elővigyázatottságból kitelepíthetik a Pest Megyei Önkormányzat Sződliget mellett lévő speciális otthonát a Dunán levonuló várható árhullám miatt. Előfordulhat ugyanis, hogy a víz feltör az udvaron. Nem megoldható a szennyvíz elvezetése sem, rendkívüli helyzetekben pedig a gazdasági épületeket el is öntheti a víz - közölte pénteken a Pest Megyei Önkormányzat. Az otthonban 110, különleges ellátást igénylő ember él. Kitelepítés esetén 12 embert a váci Jávorszky Ödön Városi Kórházba, 9 embert a saját otthonába, 89 embert a Sződligeti Általános Iskola tornatermébe vihetnek. Az előrejelzések szerint nem várhatóak jelentős károk az épületekben, és ha az áradás visszavonul, fertőtlenítés után újra működhet az intézmény.

16:56
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Körbeölelte a Sajó Ecseget

Homokra és emberi erőre is szükség lenne az árvízi védekezéshez a Borsod megyei Sajóecsegen, ahol a folyó mindkét irányból körbeölelte a falut. Boldva felől szinte megközelíthetetlen a település, a 26-os számú főútról a vasúti átjáró után rendőrök állítják meg a forgalmat, ugyanis néhány száz méter után az utat is birtokba vette a folyó. Bár az utat keresztben végigrakták homokzsákokkal, jókora az elöntés. A belterületre, például a polgármesteri hivatalhoz csak gyalogosan, gumicsizmában lehet bejutni. A helyiek közül egyesek a hátukra vesznek másokat, többen csak így jutnak be az említett területre, így próbálnak hazajutni, vagy épp a védekezéshez szükséges eszközt biztosítani. Rabi József, a település független polgármestere az MTI-nek azt mondta, homokra és segítségre is szükségük van, jelenleg mintegy 300-an vesznek részt a munkában, de hatalmas a víz. Tájékoztatása szerint már 25 házat érint közvetlenül az árhullám, de ezen épületek száma folyamatosan nő, és jelenleg is esik az eső. (MTI)

Forrás: MTI
További képekért kattintson a fotóra!

16:56
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Még mindig sok az elzárt borsodi falu

Az árvízi védekezőket nagyban segíti, hogy két napja nem esett eső Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ennek ellenére a Hernád, a Sajó és a Bódva árvize továbbra is több települést tart fogságában, és igen sok út járhatatlan a térségben. A közútkezelő társaság megyei ügyelete szerint továbbra is megközelíthetetlen személykocsival Galács, Abod, Andrástanya, Ládbesenyő, Balajt, Martonyi, Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás, Tornabarakony. Sok településre az árvízi védekezés miatt csak a helybélieket engedik be.
   
Még most sem lehet közlekedni Miskolc határában a 3-as út és az M30-as autópálya csomópontjában. Továbbra is kérik mindazokat, hogy akiknek nem fontos, ne hagyják el Miskolcot észak, illetve kelet felé. Az egyetlen - Kistokaj-Sajópetri-Sajólád-Alsózsolca - terelőút rendkívül zsúfolt, az árvízi védekezők konvojai is csak erre tudnak haladni. A 37-es út csak a gesztelyi körforgalomtól járható Sátoraljaújhely irányába. Lezárták a 27-es utat Szendrő és Edelény között, illetve Edelény belterületén. Tucatnyinál is több alsóbbrendű út járhatatlan.

16:59
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Visszahívják Pest megyébe a tűzoltókat

A Dunán a vártnál kevésbé intenzív, de a III. fokú készültséget elérő árhullámra számítanak a friss előrejelzések alapján. Az osztrák vízgyűjtő területekre korábban 30 milliméter csapadékot jeleztek előre, de csak 2 milliméter esett. A legfrissebb előrejelzések szerint Nagymarosnál 664 centiméter körül tetőzhet a Duna, ez fél méterrel marad el a legnagyobb mért vízállástól. Vácnál és Budapestnél is várhatóan elmarad valamennyire a korábban mért maximumoktól a vízszint. Megkezdődött a védekezés, Pest megyébe visszahívják a korábban más területekre védekezésre vezényelt tűzoltókat is. A kitelepítésről pénteken dönthetnek az illetékesek a folyamatosan érkező vízügyi előrejelzések alapján. A kiürítést gyorsan végrehajtják, ha szükséges, az emberek elszállításában az Országos Mentőszolgálat, a Volán és önkéntesek segíthetnek, a védekezésben egyebek mellett segítséget nyújt a váci Bv.-intézet is.

 

17:00
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Három elzárt település Borsodban

Tornabarakony, Tornaszentandrás és Rakacaszend személyautóval továbbra is megközelíthetetlen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz miatt. A közútkezelő társaság megyei ügyeletének csütörtök délutáni tájékoztatása szerint a 27-es számú főút Szalonna belterületén már nehezen járható, helyenként 30 centiméteres víz hömpölyög rajta, ezért várhatóan hamarosan lezárják a forgalom elől. A megyében igen sok út továbbra is járhatatlan a Sajó, a Hernád és a Bódva áradása miatt.

(MTI)

17:06
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Megújuló régiót ígért Orbán a borsodi árvízkárosultaknak

Orbán Viktor edelényi látogatásakor azt mondta: a károk elhárítására tervet dolgoznak ki, amely valamennyi - állami, önkormányzati tulajdonokban esett kár, magántulajdon, mezőgazdasági rész - területet érinti, és ezáltal megújulhat a régió.  "Legalább ennyi örömük legyen ezeknek az embereknek, akiket így megpróbált a természet" - mondta a miniszterelnök, aki szerint példás az összefogás.

Forrás: MTI/Vajda János

17:10
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Közel száz útszakaszon van teljes útzár

Csaknem száz szakaszon teljes, többfelé pedig félpályás útzár illetve útszűkület nehezíti a közlekedést az ország közútjain az árvíz miatt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nél pénteken rendkívüli munkavégzést hirdetettek az árvizes területeken, a társaság szakemberei 12 órás váltott műszakban dolgoznak ezeken. A helyzet továbbra is Borsod megyében, Miskolc, Szendrő, Edelény és Szikszó térségében a legkritikusabb. A kritikus helyeket útellenőrök járják, emellett hídmérnökök is folyamatosan vizsgálják az érintett hidak állapotát - mondta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

A folyamatos eső és a vízátfolyások miatt a társaság az utóbbi hetekben nem tudta tartani kátyúzási ütemterveit sem. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy mindig tartsák be a kihelyezett sebességkorlátozó táblák jelzéseit és óvatosan vezessenek a terelő utakon is. Arra is figyelmeztetik a sofőröket, hogy ne hajtsanak be a lezárt útszakaszokra, a lezárásokat és tereléseket ne hagyják figyelmen kívül. A nehézgépjárművel közlekedőknek pedig továbbra azt javasolják, hogy a mellékúthálózat helyett inkább az országos főúthálózatot használják. Az alámosott, megrepedezett mellékutak kifejezetten veszélyesek lehetnek ugyanis, és ha ezeket egy-egy nehezebb gépjármű használja, csak még nagyobb lesz a kár. Indulás előtt érdemes tájékozódni az utakról az Útinformnál, a 06-1/336-24-00-ás telefonszámon vagy a www.kozut.hu internetes oldalon.

17:10
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták a kamionok elől a parassapusztai határátkelőt

Árvízveszély miatt lezárták a kamionforgalom előtt a parassapusztai határátkelőt. A magyar-szlovák határ nagyforgalmú nemzetközi határátkelőhelyén egyelőre nem közlekedhetnek a kamionok - közölte Medvácz Lajos, a helyi védelmi bizottság elnöke. A forgalomkorlátozást azért rendelték el, mert az Ipoly folyó vízszintje nagyon közel került a hídpályához, és az utakat is féltik: a felázott útpályán ugyanis jelentős károkat okozhatnak a nagysúlyú járművek. A kamionok legközelebb Balassagyarmaton, illetve Salgótarjánnál léphetik át a magyar-szlovák határt.

17:12
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Szekszárdon életveszélyessé vált egy ház

Szekszárdon csütörtökön életveszélyessé vált egy ház, a benne élő három fős családot az önkormányzat egy szállóban helyezte el ideiglenesen. Pénteken statikus mérnök is megvizsgálta az épületet és úgy döntött, hogy még a benne lévő tárgyak kipakolását sem engedélyezi. Bútorokat, ruhaneműket várnak felajánlásként a családnak. Medinán csütörtökön szintén életveszélyesnek nyilvánítottak két házat, a lakókat a helyi művelődési házban helyezték el.

17:15
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Jelentős dunai árhullámra számítanak Tolnában

Jelentős árhullám levonulása várható a Duna Tolna megyei szakaszán az előrejelzések szerint. A Duna vízszintje ott megközelítheti a 2002 augusztusában, illetve a 2006. áprilisban mért maximumokat. A megyében a korábbi napok esőzései miatt kialakult helyzet némileg javult, de az érintett településeken - jelenleg 19 településen - folyamatos a védekezés. Bonyhádon, Dunaföldváron, Tamásiban, Csikóstőttősön, Kaposszekcsőn, Őcsényben, Nagymányokon, Váralján, Kakasdon jobb a helyzet az előző napokhoz képest. Regölyön a Kapos átbukott a magasított gátakon, ott 30 ember dolgozik a védekezésben.

Madocsán szintén veszélyhelyzet alakulhat ki, 3 ember él a víz által veszélyeztetett területen. Pakson a várható árhullám miatt több géppel és a vízirendőrökkel közösen kezdték meg a védekezést. Szakályon egy korábban kitelepített háznál újra emelkedik a vízszint, újabb védvonalakat kell emelni a környéken. Simontornyán szintén a vízszint emelkedését várják. Döbröközön még tart a szivattyúzás a korábban elöntött pincéknél, Bátaszéken szintén újra kellett indítani a szivattyúzást. Dombóváron beszivárgott a víz a vízmű-telepre, de az ivóvizet nem veszélyezteti. A dolgozók csónakkal közelítették meg a területet és szivattyúzzák az épületbe jutott vizet. Forgalomkorlátozások is vannak a megyében, a 6-os főúton Mecseknádasdnál csúszott meg a partoldal.

17:17
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Már a hivatalos mércét sem látni a víztől Szendrőben

Már a hivatalos vízmércét sem lehet látni a Borsod megyei Szendrőben: a Bódva árvize azt is elöntötte - közölte Szaniszló János, a település polgármestere. Szerinte 316 centiméter körül lehet a folyó vízállása, de pontos adatot az óriási víztömeg miatt nem tud mondani. A településen mintegy félezer embert kellett kiköltöztetni, szinte valamennyiüket rokonok, ismerősök fogadták be. Az idősek gondozóházából kimenekített embereket más-más helyekre, kórházakban, illetve családtagoknál helyezték el. A folyó még mindig árad, a polgármester szerint Szendrő térsége "altengerhez" hasonlítható.

17:18
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Jön az ár a Dunakanyarba is

Pest megyében a Dunakanyar településeit veszélyezteti a leginkább az árvíz. Sződligetnél a Duna átbukott a 2-es főúton, amelyet lezártak. A 11-es főút több szakasza nehezen vagy egyáltalán nem járható.

Homokzsákokat töltenek Vácott, Sződligeten, Szobon, Szigetmonostorban, Surányban és Horányban. Több százan töltik és rakják a homokzsákokat, a munkában a Váci Börtön és Fegyház 40 fogvatartottja is segít az itteni településeken. Szobon, Surányban és Horányban, illetve Nagymaroson több tucat embert költöztetnek ki az árvíz miatt. Sződligeten a település harmadát fenyegeti az áradat, Dunakeszin víz alá kerülhet a Duna sor, Tahitótfalun vasárnapra öt utca kerülhet víz alá.

Visegrádnál a töltés hiányosságait pótolják, a városban másodfokú a készültség, lakóépületeket egyelőre nem veszélyeztet az áradás. Szentendrén eddig 18 ezer homokzsákot építettek be, főként a dunakorzói rév környékén, a Bükkös-pataknál, illetve a postásstrand fölött, a kaszinónál. A Pap-sziget már most is részben víz alatt áll, a kemping vendégeit kitelepítették.

Pest megyében a korábban teljesen vagy félpályán lezárt útszakaszok köre szombat délutánra tovább bővült (bővebb információk itt).

17:20
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Bedugult a tokaj-rakamazi Tisza-híd környéke

Az árvízi helyzet miatt péntek délután lezárták a Nyíregyháza és Bodrogkeresztúr közötti 38-as számú főutat Tokaj-Rakamaznál, a Tisza hídján nem engedik be a kamionokat Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A főútszakaszon a feltorlódott kamionok miatt forgalmi dugó alakult ki. A torlódást a nyíregyházi rendőrkapitányság forgalomirányítói próbálják megszüntetni, de arra kérik a személygépkocsival közlekedőket is, hogy lehetőleg kerüljék el a tokaj-rakamazi Tisza-hidat.

17:23
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Megsérült egy, a védekezésen dolgozó rendőr Hernádcécén

Könnyebb sérülést szenvedett egy árvízi védekezésen dolgozó rendőr a Borsod megyei Hernádcécén - közölte az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője, Dobson Tibor. A rendőr akkor sérült meg, amikor egy markológép kanala eltalálta a hasát. A férfi a saját lábán ment a mentőautóhoz; megfigyelésre kórházba szállították.

17:28
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Öt település megközelíthetetlen közúton Borsodban

Öt település megközelíthetetlen személyautóval Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol számos út továbbra is járhatatlan - közölte a közútkezelő társaság. Akinek nem fontos, ne induljon el Miskolctól észak vagy kelet felé - figyelmeztettek. A Hernád mentén Halmaj, Kiskinizs, a Bódva mentén pedig Rakacaszend, Tornabarakony és Tornaszentandrás megközelíthetetlen. Az MTI információi szerint a települések ellátásával egyelőre nincs gond.

17:29
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Újból megbontotta a töltést a Bódva Edelénynél

A helikopteres védekezés és beavatkozás ellenére a Bódva körülbelül húsz-harminc méteren újból megbontotta a homokzsákos töltésmagasítást a Edelénynél. Már csak másfél méternyi hiányzott ahhoz, hogy elzárják a nyúlgáton keletkezett rést, de a folyó erősebbnek bizonyult, és egy kicsit arrébb ismét lelökte a homokzsákokat. Emiatt a víz még mindig a Bódva utca felé ömlik. A víz nyoma több utcában, de például a 27-es számú főúton is jól látható, ugyanis hatalmas vízátfolyás keletkezett.
   
A töltésen, illetve mellette dolgozók szerint egy ember a vízbe is beleesett, mert elmozdult a lába alól a homokzsák-réteg. Ketten ugrottak utána, senki nem sérült meg.

17:32
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lakott területre ömlik a víz Honton

Vasúti töltést mosott alá az áradó Ipoly a Nógrád megyei Hontnál, a víz lakott területre ömlik be. A területről 5 embert kell kitelepíteni. A katasztrófavédelem 5000 homokzsákot szállíttat a helyszínre. Az alámosott töltés miatt 10 házat vett körbe a víz Honton. A rendőrség már a helyszínen van, az önkormányzat és a katasztrófavédelem szervezetei is a helyszínre tartanak.

17:34
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták a pesti alsó rakpartot is

Megkezdődött pénteken délután három óra körül a pesti alsó rakpart teljes lezárása is Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a budai alsó rakparton - a korábban már lezárt, Halász utca-Margit híd közötti szakaszt kivéve - egyelőre még lehet autózni, de a Duna vízszintjének folyamatos emelkedése miatt várhatóan néhány órán belül azt is lezárják az autósok elől.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Többi fotónkért kattintson a képre!

17:37
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Esztergom csak a 10-es út felől érhető el

A Duna ellepte a 11-es főutat, emiatt lezárták a főút Visegrád és Dömös közötti szakaszát, Esztergomot csak a 111-es és a 117-es úton át lehet megközelíteni a 10-es főút felől - közölte a városi önkormányzat. A városi védelmi bizottság harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget.

Pilismarót Duna-parti részén leállították az áram- és az ivóvíz-szolgáltatást, valamint a szennyvízrendszereket. A térséget a korábbi töltés megerősítésével és új töltésszakasz kialakításával igyekeznek megvédeni. A városi, parti szűrésű kutakat kikapcsolták az ellátásból, a Prímás-szigeten pedig a szennyvízcsatornát is leállították. A Kis-Duna sétányt már délelőtt lezárták a forgalom elől, a területre csak az ott lakók hajthatnak be.

A Duna tetőzését hétfő délutánra várják, 710-730 centiméterrel, jelenleg 669 centimétert mutat a vízmérce.

17:45
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Negyven diák nem tudott megjelenni az érettségin

Új vizsgaidőpontot biztosít az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága annak a negyven észak-magyarországi érettségiző diáknak, akik az árvíz miatt nem tudtak megjelenni az emelt szintű érettségi vizsgákon. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár közölte: az árvíz ellenére június 3-a óta rendben folynak az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák. A Pósfai Pétertől, az Oktatási Hivatal közoktatás-szakmai elnökhelyettesétől kapott információk szerint a vizsgabizottságok hétfőn is zavartalanul folytathatják munkájukat, így a szóbeli érettségi vizsgák lebonyolításában komoly fennakadás nem várható. Jövő hét szerdán az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságainak összesítője alapján tudják meg pontosan, hogy az árvíz hány diák emelt szintű szóbeli érettségijét hiúsította meg.

17:45
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Az erdőket is letartolták a viharok

Az éves fakitermelési mennyiség közel tíz százaléka, 400-500 ezer köbméter fa - főként bükk - eshetett áldozatul eddig a viharoknak, a kár milliárdos nagyságrendű, bár a felmérés még folyamatban van - közölte Ali Tamás, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Erdészeti Igazgatóságának igazgató-helyettese. A vihar feltehetően a fák pusztításánál is nagyobb kárt okozott az erdei utakban, hidakban, gátakban is. A károk felmérését nehezíti, hogy az erdők jó részét el sem lehet érni a járhatatlan utak és a fakidőlés veszélye miatt. A károkról pontosabb adatok néhány hónap múlva várhatók.

A vihar leginkább a Bakonyt tarolta le, itt 300 ezer köbméter fa dőlt ki. Itt az állami kár a jelentősebb, a vihar ugyanis a Bakonyerdő Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium Veszprémi Erdőgazdasága (HM Verga) Zrt. területein volt a legnagyobb. Csak a Zirci Erdészetben 2-3 évnyi fakitermelés mennyisége került a földre. A kidőlt faanyag egy része szilánkosra tört, vagyis használhatatlan. A Bakony mellett komolyan megszenvedte a vihart a Börzsöny, a Mecsek, a jelenleg is víz alatt lévő Gemenci erdő és a Pilis.

17:46
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Ezerötszáz embert telepítettek ki Borsod megyében

Az MTI információi szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében péntek délelőttig mintegy másfél ezer embernek kellett elhagynia otthonát az ár- és a belvíz miatt. Az elmúlt huszonnégy órában 12 ezren védekeztek a gátakon, a településeken.

17:47
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Harmadfokúra emelhetik a készültséget Szentendrénél

Elsőfokú készültséget rendelt el pénteken a helyi védelmi bizottság Szentendrén, a riasztást szombat-vasárnap valószínűleg másodfokúra emelik, de a harmadfok sem kizárt - tudatta a város honlapján megjelent közleményében a védelmi bizottság elnöke, Szentendre polgármestere, Dietz Ferenc. A közlemény szerint pénteken egy órakor megkezdték a szentendrei Duna-korzói gátszakasz megerősítését, emiatt a sétány nagy részén az átmenő forgalom időszakosan, illetve teljesen szünetelni fog, a korzót lezárhatják.

Mivel várható, hogy a Pap-szigetet elönti az ár, a védelmi bizottság felszólítja az ott lakókat a vízszint folyamatos figyelésére, illetve vagyontárgyaik biztonságos helyre menekítésére. Az ott lakóknak fel kell készülniuk házaik elhagyására is, mivel ezek az ingatlanok homokzsákkal nem védhetők. A város egyéb veszélyeztetett területein élők a nap 24 órájában kaphatnak homokzsákokat. A polgármesteri hivatal munkatársai a másodfokú készültség elrendelésétől állandó ügyeletet tartanak, a védelmi bizottság figyelőszolgálatot működtet, és a város honlapján folyamatosan tájékoztatja a lakosságot - olvasható a közleményben.

17:54
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Percről-percre emelkedik a Hernád vízszintje

Pere, Hernádkércs, Kiskinizs, Nagykinizs, Hidasnémeti, Szentistvánbaksa, Ócsanálos és több más település lakói, férfiak és nők, idősek és fiatalok egyaránt zsákokat töltenek homokkal, így magasítják a Hernád töltését, védik házaikat, jószágaikat. Katonák, rendőrök, tűzoltók, polgári védelmisek, vízügyi szakemberek is a gáton vannak. Az eső jószerivel alig szünetel. A folyó vízszintje óráról-órára, percről-percre emelkedik. Sokan már összepakoltak, felkészülve egy esetleges kitelepítésre, mások azt mondták: nem mennek sehová, védik vagyonukat, otthonukat.

Forrás: MTI
Árad a Bódva Szendrőnél. Az eddig mért legnagyobb vízszintek sorra dőlnek meg az észak-magyarországi folyókon. További képekért kattintson a fotóra!

17:55
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Viszonylagos nyugalom van Edelényben

Edelényben tartózkodó munkatársunk szerint viszonylagos csend, nyugalom tapasztalható Edelényben. A legtöbben saját portájukat próbálják védeni homokzsákok körberakásával.

Forrás: MTI/Vajda János
További képekért kattintson a fotóra!

17:57
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Két ház már összedőlt Szendrőben

Szaniszló János polgármester szerint Szendrőben tizenkét ház van veszélyben, és kettő már összedőlt.

17:59
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Kritikus helyzet és halottak Szlovákiában

Hárman haltak meg az árvíz miatt Szlovákia keleti részén, ahol a Hernád áradása miatt harmadfokú az árvízvédelmi készültség van érvényben - közölte Szerencsés János, Magyarország kassai főkonzulja. Kassa térségében a hidak magasságában hömpölyög az árvíz, a Kassa környéki falvakból sok embert kellett kitelepíteni.

Szerencsés János szerint Kassa fölött megnyitották a ruzsini víztározót, az onnan kiáramló víz a közeli házakat "elmosta", ezért innen is ki kellett telepíteni embereket. A főkonzul szerint a Hernád, a Bódva és a Sajó szlovákiai szakaszain jószerivel ugyanaz a helyzet, mint két hete: az eső folyamatosan esik, az előrejelzések szerint a hét végén talán várható némi javulás.

(MTI)

18:04
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Ónod tartja magát

Ónodon sok százan megfeszítve dolgoznak, homokzsákok ezreivel erősítik, magasítják a töltést - mondta Tarnóczi József önkormányzati képviselő. A település közelében folyik össze a Hernád a Sajóval, minden korábbinál nagyobb már a víz, és még nagyobb lesz. A faluba Sajópetri felől már nem lehet bejutni, Muhi felől, ha nehezen is, még igen. Sok utcában áll a víz, de a nagy áradást megfogták.
   
"Ronggyá van ázva minden gát, de tartjuk őket, hétfő reggelre várjuk a tetőzést" - mondta igen fáradtan Tarnóczi. Hozzátette: a község alkalmi, nem hivatalos vízmércéje már most 33 centiméterrel magasabb vizet mutat, mind a két héttel ezelőtti, szintén nagy árvíz idején, és még mindig jön a víz. Ónodon helybéliek, vízügyesek, önkéntesek, valamint vám-és pénzügyőrök is dolgoznak. Róluk az önkormányzati képviselő különösen elismerően szólt: szerinte nélkülük víz alatt lenne a település jó része.
   
Óránként négy centit emelkedett a víz, és bár a laikus számára ez nem tűnik soknak, ezt a víztömeget 880 méter hosszban kellett megfogni. "Amint leraktunk egy homokzsáksort, a víz máris a tetején volt, kezdhettük elölről" - mondta Tarnóczi. Jelenleg nincs közvetlen veszély Ónodon, de a víz még nem tetőzött.
   

18:05
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Kevés az ágy Szendrőládon és Boldván

Fekvőhelyeket kérnek a kitelepítettek számára a Borsod megyei Szendrőládra és Boldvára, a két településen több száz embernek kellett elhagynia otthonát a Bódva folyó áradása miatt. A két településsel szomszédos Edelény polgármestere, Molnár Oszkár is azt mondta: Edelénynek nincs elég fekvőalkalmatossága, ezért kérik a segítséget, mert nem tudják az embereket elhelyezni. Szendrőn vízben állnak az utcák, illetve a házak, eddig hat ingatlan dőlt össze a víz miatt. Edelényben is hasonló a helyzet, itt három ház rogyott össze. A Borsod megyei Boldván csaknem 100 ház áll vízben, itt is zajlik a védekezés.

18:11
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Óbuda kitelepítésre készül a római parton

Negyven lakóházat és tizenegy családot veszélyeztet a közeledő árvíz Óbudán, ha a Duna eléri a kritikus szintet - közölte Bús Balázs III. kerületi polgármester csütörtökön. A polgárőrség és a közfenntartó már megkezdte a környéken lakók tájékoztatását a várható helyzetről.

Hétfőre a Dunán Óbudánál 800 centiméteres vízállást és 830 centis tetőzést jósol a hidroinfo jelentése, ezért a polgármester csütörtökön összehívta a védelmi bizottságot. Bús Balázs szerint a római partot biztosan elönti majd a víz, ezért a közeli Nánási úton lakók kitelepítésére is sor kerülhet. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján öt családot a kerület helyez el másik lakásban, míg a többi család maga oldja meg a helyzetét. A III. kerület tízmillió forintos keretet különített el a védekezésre.

(MTI)

18:13
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

BKV-vonalakat is módosítani kell az árvíz miatt

Péntek reggel ül össze a Fővárosi Védelmi Bizottsága, hogy döntést hozzon a BKV-járművek árvíz miatt szükséges vonalmódosításáról, illetve a közintézmények védelméről. A Fővárosi Csatornázási Művek is megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán csütörtökön. Az átemelő telepeket átállítják árvízi üzemmódra, a kiömlőket pedig zsilippel zárják le.

(MTI)

18:14
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Sajópetriben homokzsákokkal várják az áradást

Forrás: Ribai Zsuzsa olvasónk fotója

Árad a Sajó Felsőzsolca alatt, Sajtópetri és Sajólád között is. A képet olvasónk, Ribai Zsuzsa szombaton készítette a folyó partján, a vízszint tegnap óta itt is emelkedett.

18:16
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Katasztrófaturisták a gátakon

Gaskó Bertalan, a Borsod megyei rendőrség szóvivője szerint számos helyen a gátakon, az árvíz által érintett településeken megjelentek a katasztrófaturisták, és akadályozzák a védekezést, emellett saját testi épségüket is veszélyeztetik. A rendőrség arra kéri a nézelődőket, maradjanak otthon.

18:17
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Önkénteseket várnak Edelénybe

Önkénteseket várnak az árvízi védekezéshez a Borsod megyei Edelénybe, ahol hatalmas a Bódva árhulláma. Molnár Oszkár, a település polgármestere az MTI tudósítójának csütörtök délután azt mondta, azonnali segítségre van szükségük, hogy meg tudják fékezni a folyót.

A Bódva vízszintje folyamatosan emelkedik, a tetőzést csak későbbre jósolják, miközben az áradat már most elérte a két héttel ezelőtti, rekordnagyságú vízállást. A védekezést bonyolítja, hogy több órája szakad az eső, így nehezebben megy a gátak megerősítése homokzsákokkal.

(MTI)

18:17
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Ezer katona érkezik a Sajó és a Hernád mellé

Ezer katona érkezik pénteken este a Sajó és a Hernád menti védekezéshez - közölte Böröndi Gábor dandártábornok, a debreceni 5. számú Bocskai István lövészdandár térségben tartózkodó parancsnoka. Tájékoztatása szerint harcálláspontot alakítottak ki Miskolcon, és a dandár átvette a katonai erők vezetését a térségben. A debreceni dandárnak jelenleg 400 katonája 60 technikai eszközzel dolgozik a töltéseken, de már úton vannak a térségbe a dandár hódmezővásárhelyi alakulatának katonái is - tette hozzá a katonai erők parancsnoka. Böröndi Gábor tábornok szerint jelenleg a legkritikusabb a helyzet a Hernád mentén Ócsanálos és Gesztely térségében, de ott vannak a katonák a Sajó mentén, Putnok térségében is.

Forrás: MTI/Vajda János
További képekért kattintson a fotóra!

18:25
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elbontották a Tisza Bivaly-tói gátját

Forrás: MTI/Bugány János


Egy vízügyi szakember figyeli motorcsónakból a töltés elbontását Rákóczifalva és Rákócziújfalu között a Tisza Bivaly-tói árvízvédelmi töltésszakaszán. A folyó árterén itt két éve épült meg egy 6 kilométer hosszú új fővédvonal, amely nagyobb terület elöntését teszi lehetővé. A régi gátnak a víz útjába eső 600 méterét azért bontják meg a vízügyi szakemberek, hogy megkönnyítsék a víz lefolyását. További árvízi képekért kattintson a fotóra!

18:27
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Percről percre emelkedik a víz Edelényben

Edelényben tartózkodó munkatársunk szerint szemmel jól láthatóan folyamatosan emelkedik a vízszint. A templom vízben áll. A híd mellett van olyan rész, ahol csak embermagasságú kerekekkel rendelkező jármű tud elhaladni.

18:31
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A krízisalap újranyitását kéri az MSZP

Az MSZP arra kéri a kormányt, hogy az árvízkárosultak támogatására nyissa újra a krízisalapot, és nevezzen ki kormánybiztost az árvízkárok felmérésére. Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta: felkérik az Orbán-kormányt, rendeletmódosítással tegye lehetővé, hogy a közvetlen krízishelyzetbe került családok pénzbeli támogatásban részesülhessenek a krízisalapból. A szocialisták azt is szeretnék, hogy a központi költségvetésből ne csak az önkormányzatok kaphassanak támogatást a kárrendezéshez, hanem a magántulajdonokban esett károk enyhítésére is legyen mód. Nyakó szerint azért kellene, hogy kormánybiztos irányítsa a károk felmérését és a kárrendezést, mert több minisztérium feladatkörébe tartoznak ezek a problémák. A szocialisták pénzgyűjtésbe is kezdtek az árvízkárosultak javára.

18:32
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Bács-Kiskun megyében is elkezdték az árvízi védekezést

A Duna és a Tisza Bács-Kiskun megyei szakaszán is megkezdődtek az árvízi védekezés előkészületei, miközben a térség belvízi veszélyeztetettsége lassan csökken - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A Duna és a Tisza tetőzési szintje egyaránt eléri a harmadfokú árvízvédelmi készültséget, a Dunán a jelenlegi becslések kevéssel 900 centiméter feletti, a Tiszán 950 centimétert meghaladó vízállást valószínűsítenek. Az érintett gátszakaszokon mindkét folyó árhullámának fogadására megkezdődtek az előkészületek.

Tiszaalpárnál egy alsóbbrendű út és több mezőgazdasági létesítmény védelmében ideiglenes töltést emeltek, akárcsak Baján, a Nagy Pandúr-szigeten. A bajai Petőfi-szigeten előreláthatólag hétfőn indul a nyúlgátépítés. Lakiteleken ideiglenes homokbányát nyitottak, valamint a hullámverésnek kitett töltések fóliázását is elvégzik.

18:37
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Megcsúszott a partfal Dunaszentmiklósnál

Megcsúszott a partfal, víz öntötte el a Szomód és Dunaszentmiklós közötti utat, ezért pénteken délután lezárták azt Komárom-Esztergom megyében - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dunaszentmiklós mellett az eset miatt két házból ki is kellett költöztetni az embereket. A nyolc lakót rokonok fogadták be.

18:38
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Folytatják a budai alsó rakpart lezárását

A Margit hídtól északra eső részek lezárásával folytatódott a budai alsó rakpart lezárása. A Halász utca és a Margit híd közötti szakaszt már dél körül lezárták. A Halász utca és a Lágymányosi híd közötti partszakaszt a mostani állás szerint este hét órakor zárják le. Ha a Duna vízszintje a vártnál gyorsabban emelkedik, akkor hamarabb megkezdik a zárást - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

18:48
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Sűrűbben ellenőrzik az ivóvíz minőségét

Az árvíz által sújtott településeken is a jogszabálynak megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltat az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt., amelynek laboratóriuma a kialakult helyzet miatt sűrített mintavétellel ellenőrzi a hálózatokban az ivóvizet - közölte a társaság szombaton. A szolgáltató szerint a bejelentés időpontjáig az általuk ellátott, árvíz sújtotta településeken megfelelő az ivóvíz minősége.

A Borsod megyei Szendrőlád egyik önkormányzati képviselője, Káló Norbert szombaton azt mondta: a Bódva vize a fél falut ellepte, s a víz minőségéről ellentmondásosak az információk. Sokan nem mernek inni a vezetékes hálózatból, és fertőzésveszélytől tartanak, ugyanis már sok gyermeknek hasmenése van. Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője bejelentette, hogy takarékos vízfogyasztást kért a miskolciaktól a városi vízmű. A Mivíz Kft. pénteken visszakapcsolta a Szinva-forrást a hálózatba, így a vízszolgáltatás Miskolc területén stabilizálódott. Ugyanakkor a Hernád folyó áradása miatt jelenleg nem kapnak elegendő vízmennyiséget az Észak-magyarországi Regionális Vízművektől, ezért kérik, hogy lehetőség szerint takarékoskodjanak a vízzel a miskolciak.

18:52
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Félórát késnek a vonatok

Újra közlekednek az Intercity vonatok a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest vonalon az árvízhelyzet javulása miatt, de mintegy félórát késnek. A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között csak egy vágányon közlekednek a vonatok, így minden vonat körülbelül húsz-harminc percet késik a vonalon.

18:54
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Májgyulladás ellen oltja az embereket az ÁNTSZ

Csaknem 200 településen segít az ÁNTSZ a fertőzések megelőzésében - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Eddig már több mint ezer embert oltottak be az árvíz miatti legvalószínűbb fertőzés, a májgyulladás ellen, és minden érintett településre elegendő vakcinát szállítottak ki. Falus szerint Magyarországon a hepatitiszen kívül igen kicsi az esélye más fertőzésnek, és a következő napok derűs időjárása is segíteni fog, mivel a "napsütés a legjobb fertőtlenítőszer".

Az országos tiszti főorvos elmondta: van, ahol a vízművet ellenőrzik, van, ahol a fertőtlenítésben segédkeznek, van, ahol a kitelepítettek ellátását, illetve a gyógyszerellátást szervezik az ÁNTSZ helyi szervezetei árvízsújtotta településeken. Több mint 10 borsodi településre lajtoskocsival kell vinni az ivóvizet, mert ott biztosan sérült a csatornahálózat. Falus azt ajánlja, hogy forralják fel az ivóvízet a többi településen is, ahol bizonytalan a vízvezetékek sértetlensége, a gyerekeknek pedig palackos vizet adjanak. Falus szerint Magyarországon a közegészségügy jó, ezért remélhető, hogy nagyobb fertőzésekre a mostani árvíz után sem kell számítani.

18:57
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Harmadfokú készültség az Ipolyon

Az Ipoly teljes hosszában harmadfokú készültség van érvényben. A folyón helyenként több mint 50 centiméterrel megdőlt az 1976-os rekord vízállás - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A folyó mentén a víz többször elérte a töltéskorona magasságát, de eddig sikerült elhárítani a veszélyt. Az Ipolyvecei-öblözetben a töltés átázás miatt meggyengült, de bordás megtámasztással sikerült helyreállítani a védképességet. Az Ipoly felső szakaszán lassú apadás kezdődött, így az operatív védekezés fokozatosan az alsó szakaszra tevődik át. Jelenleg Letkés térségében végeznek töltésmagasítást.

19:00
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Hernádszentandrást is elzárta a víz

Hernádszentandrás is a víz fogságába került Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a települést egyik irányból sem lehet megközelíteni szombat délután óta - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete. A Hernád áradása miatt kellett lezárni a Hernádszentandrás és Füged, a Hernádszentandrás és Pere, valamint a Hernádszentandrás és Ináncs közötti utat, s miután ezek nem járhatók, Hernádszentandrást nem lehet megközelíteni. A korábban elzárt Halmajra is Kiskinizsre már be lehet menni, azonban Tornabarakonyba, Tornaszentandrásra és Rakacaszendre még most sem.

19:00
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Apokaliptikus a látvány Felsőzsolca határában

Miskolc felé az M30-as utolsó, lezárt szakaszán az [origo] tudósítói három biciklissel találkoztak. A fiatalemberek a pályát két oldalról körülvevő vizet nézték. "Ilyet se látunk még, de ne is lássunk mindig" - mondta egyikük, hozzátéve, hogy azért nagy élmény autópályán biciklizni, ezt se próbálták még ki korábban.

Tudósítónk szerint a lezárt szakaszról belátni Felsőzsolcára, amit Miskolc felől teljesen elvágott a megáradt Sajó. Az autópályáról azt látni, hogy a falu határában hatalmas homokzsákkupacokon dolgozik néhány ember, rakják a zsákokat,  traktor szállítja őket. A falu oldalában több ház vízben áll. A faluba vezető régi úton, mint egy átszakított töltésen aszfaltot megbontva, szalagkorlátot elsodorva hömpölyög keresztül a Sajó, amely egy benzinkutat és két nagyáruházat is elöntött, tudósítónk szerint apokaliptikus a látvány.

Helikoptert is látott az [origo] tudósítója, a gép Miskolcról szállított valamit Felsőzsolca felé.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Aszfaltot tép fel, korlátokat szakít át a víz Felsőzsolca határában. További képekért kattintson a fotóra!

19:06
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Tucatnyi ház dőlt össze Felsőzsolcán

Legalább egy tucat ház dőlt össze Felsőzsolcán, ahol a Sajó áradása miatt az utcákban néhol derékig ér a víz. Az áradat szombatra virradó éjszaka váratlanul érte a helyieket. Felsőzsolcán 68 embert szállásoltak el a Szent István utcai általános iskolában, a kitelepítettek száma ennél sokkal több, de többen rokonokhoz mentek. Szombaton délután is folytatódott a kitelepítés, idős embereket csónakokkal mentettek házaikból. Sorra dőlnek össze a vályogból épült házak, van olyan utca, ahol egymás mellett öt ház dőlt össze. Hasonló a helyzet Gesztelyben, Arnóton, Belegrádon is.

Fotó: Pályi Zsófi [origo]
Sorra összedőlnek a felsőzsolcai házak (Kattintson a képre további fotókért!)

19:07
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Zánkára mehet üdülni ezer gyerek

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára bejelentette, hogy ezer, az árvíz sújtotta területekről ezer gyermeket tudnak a következő hetekben, tíz napig üdültetni Zánkán.

19:13
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Újabb útlezárás Nógrád megyében

Félpályás útlezárás van vízátfolyás miatt Nógrád megyében, Ipolyszög és Balassagyarmat között - tájékoztatta a közútkezelő csütörtökön az MTI-t. A megyében korábban félpályás útlezárást léptettek életbe Mátraalmás belterületén áteresz- és útbeszakadás miatt, azon a szakaszon csak személygépkocsik közlekedhetnek.

Teljes az útzár Hasznos és Mátrakeresztes között, ahol leszakadt az útburkolat. Mivel az útzár miatt jelenleg csak Heves megyén keresztül lehet eljutni Mátrakeresztesre, illetve a hasznosi tározóhoz, amelynek vízszintemelkedése miatt a veszélyhelyzetet kihirdettek, a közútkezelő csütörtökön megkezdte az út ideiglenes helyreállítását.

(MTI)

19:14
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Módosul a 2-es villamos forgalma Pesten

Szombat este 19 órától módosul a 2-es villamos forgalma: a Vágóhíd végállomás és a Boráros tér között továbbra is közlekedik a 2-es villamos, de a Boráros tér - Jászai Mari tér közötti szakaszon buszokkal pótolják - közölte a BKV. Vasárnap üzemkezdettől pótlóbuszok járnak majd a Jászai Mari tér és a Március 15. tér között, a Március 15. tér és a Vágóhid végállomás között pedig a 2-es villamos közlekedik.

19:15
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Megbontottak egy töltést, rendőrt kellett hívni Edelényben

Rendőrt kellett hívni Edelényben az egyik, a megáradt Bódvától mintegy száz méterre fekvő, a folyóval párhuzamos utcába, mert valaki nekiállt lebontani a keresztutcákban homokzsákokból épített töltést - jelentette a helyszínről az [origo] tudósítója. Az ideiglenes töltést a helyiek szerint nem a vízügyesek utasítására emelték, azt a környék lakói rakták fel, hogy megóvják házaikat a víztől. Ezt sérelmezte valaki, akinek a háza a már elöntött területen fekszik, és azért kezdte bontani a töltést, hogy a víz öntse el a többi területet is. Tudósítónk szerint az akciót a rendőrök leállították, jelenleg a vízügyi szakembereket várják, akik eldöntik, mi legyen a homokzsákokkal.

19:16
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Vona Gábor Alsózsolcán érdeklődik az árvízről

Forrás: MTI/Kallos Bea
További képekért kattintson a fotóra!


Vona Gábor, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője vasárnap Alsózsolcán érdeklődött az árvízi helyzetről. A 6500 lakosú településen eddig 3 házából telepítették ki a lakókat a Sajó áradása miatt. A vízállás a reggeli órákban 480 cm volt, a tetőzés vasárnap estére várható.

19:19
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Hernádszentandrást is elzárta a víz

Hernádszentandrás is a víz fogságába került Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a települést egyik irányból sem lehet megközelíteni szombat délután óta - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete. A Hernád áradása miatt kellett lezárni a Hernádszentandrás és Füged, a Hernádszentandrás és Pere, valamint a Hernádszentandrás és Ináncs közötti utat, s miután ezek nem járhatók, Hernádszentandrást nem lehet megközelíteni. A korábban elzárt Halmajra is Kiskinizsre már be lehet menni, azonban Tornabarakonyba, Tornaszentandrásra és Rakacaszendre még most sem.

19:22
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Ebihalak úszkálnak az M30-as felhajtóján sztrádafeljárón

Felsőzsolca mellett az M30-as lezárt felhajtóján körömnyi ebihalak úszkálnak az aszfaltot elborító vízben - jelentette az [origo] tudósítója. aki szerint némelyik példány már egészen kifejlett. A lehajtónál egy dzsipp áll csónakszállító trailerrel, gazdája csónakon folytatta útját a falu felé.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Víz alá került egy benzinkút is. További képekért kattintson a fotóra!

19:25
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Csak a tábla mutatja az utat Felsőzsolcára

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

19:26
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Heves megyében normalizálódott a helyzet

Normalizálódott az árvízi helyzet Heves megyében, lakóházak itt már nincsenek veszélyben. A megye déli részén, Boldog, Vámosgyörk és Visznek határában még szivattyúzzák a vizet a gátak mentett oldaláról, de lakóházakat már ezeken a településeken sem veszélyeztet az áradás. A gátak azonban mindenfelé átvizesedtek, a megyei katasztrófavédelem szakemberei ezért folyamatosan ellenőrzik azok állapotát. A helyzet javulásával mind a személyi, mind az anyagi erőket átcsoportosítják Borsod-Abaúj-Zemplén megye veszélyeztetett területeire.

19:30
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Nem bírják a terhelést a csatornák az Alsó-Szigetközben

Túlterhelt a csatornahálózat az Alsó-Szigetközben, ezért a Pannon-Víz Zrt. szombaton arra kérte a lakosságot, hogy ne szivattyúzzák a csatornákba a talajvizet és a belvizet. Az Alsó-Szigetközben lévő településeken sokan ezzel a módszerrel igyekeznek megszabadulni a pincéjükben, garázsukban, kertjükben álló víztől, ám így fokozott közveszélyt okoznak, ami miatt akár hatósági eljárás is indulhat ellenük - írta a honlapján megjelent közleményében a társaság.

Ebben a helyzetben ugyanis a szennyvízcsatorna-vezetékek túlnyomás alá kerülnek, s az alacsonyabban fekvő területekre visszaáramló, szennyvízzel keveredett talajvíz és belvíz elérheti az utak pályaszintjét, az alagsorokban, pincékben lévő szennyvízlevezető helyeket.

19:35
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A honvédség gyűjti össze a vízbefulladt birkák tetemeit Fejér megyében

A honvédség segítségével emelik ki a víz alól az elpusztult birkák tetemeit a Gaja által két hete elöntött, Székesfehérvár-Sárszentmihály között húzódó, víz alatt álló legelőről - mondta a Fejér megyei főállatorvos az MTI-nek. Az állatok a két hete tomboló viharban törtek ki a hodályból. A 740 birkából 154-et sikerült a vihar éjszakáján visszaterelni, a többi azonban a legelőt elöntő áradatba fulladt. A tulajdonos - akinek több mint húszmillió forint kára keletkezett - 220 tetemet összegyűjtetett és a solti hulladékégetőbe szállított, de a többihez az időközben kitört újabb vihar, a folyamatos esőzés, a legelőt borító másfél méteres víz miatt azóta sem lehet hozzáférni.

A várhatóan tartósan megmaradó víz miatt sem géppel, sem kézi erővel nem lehet megoldani az elhullott állatok összegyűjtését, a munka viszont a közelgő felmelegedés, illetve a fertőzésveszély miatt sürgőssé vált. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság ezért a honvédségtől kért segítséget: a megállapodás alapján pénteken két speciális honvédségi járművel kezdődik meg a munka. A gyűjtést úgy oldják meg, hogy a honvédségi járművekre konténert helyeznek, abba markológéppel rakják bele, és szállítják a gyűjtőhelyre, majd onnan a megsemmisítőbe az elpusztult állatokat. A szakemberek bíznak abban, hogy a tetemek eltávolítása egy-két nap alatt befejeződhet.

(MTI)

19:35
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Szerencset is veszélyezteti az áradás

Szerencs több részén is veszélyt jelent az árvíz - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város önkormányzata szombaton. A legkritikusabb a helyzet a cukorgyári körforgalom környékén, a Magyar utcában, a Gyárkertben, a városhoz tartozó Ondon és főleg a fecskési településrészen, ahol több száz helyi lakos, tűzoltó, rendőr segít a védekezésben. Több ezer homokzsákot töltöttek meg és szakemberek irányítása mellett magasították a töltést. Szerencsen nem kell tartani az ivóvíz korlátozásától és az áramszolgáltatás is biztonságos.

19:36
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Vízbe rogyott egy ház Felsőzsolcán

Forrás: MTI/Schmidt János

Csak az összerogyott tetőszerkezet látszik ki Felsőzsolcán egy vízbe omlott családi házból. A hétezer fős települést teljesen elöntötte a Sajó, a kitelepítés jelenleg is tart, kapcsolódó riportunkat itt talája. Árvízi képeinket a fotóra kattintva talája meg!

19:41
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elszállítják a fővárosi alsó rakparton parkoló autókat

A rendőrség elszállíttatja a fővárosi alsó rakpartokon parkoló autókat az árvíz miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rakpartok lezárása folyamatosan zajlik, a rendőrség kérése, hogy senki ne hagyja ezeken a területeken a kocsiját. A lezárt területen talált autókat a környező utcákba szállítják biztonsági okokból. Aki az alsó rakpartokon parkolt és később nem találja meg a járművét, az a 107-es, 112-es vagy a 06-1-267-4673-as telefonszámokon érdeklődhet a kocsijáról.

19:43
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Már 2600 embert kellett kitelepíteni

Az árvíz miatt kitelepített emberek száma 2600-ra nőtt az országban, közülük 2400-an Borsod megyében kényszerültek elhagyni az otthonukat - ismertette a legfrissebb adatokat Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője szombat délután. Tájékoztatása szerint 259 településen folyik árvízi védekezés, ezek közül 138 település Borsod megyében van. A védekezésben összesen 18 500 ember dolgozik, ebből Borsod megyére 16 500 ember jut.

A szóvivő szerint országos viszonylatban javult az árvízi helyzet, Magyarország középső és déli megyéiben konszolidálódik a helyzet, a munka továbbra is Borsod megyében, a Hernád és a Bódva vonalán a legnehezebb. Szombat reggelig 2300 embert kellett kitelepíteni, de az áradások miatt egyre több lakóház és terület kerül víz alá, így a kitelepített emberek száma néhány óra alatt 300-zal nőtt. A Duna áradása miatt jelentősebb kitelepítésre szombaton eddig nem volt szükség, de intenzív védekezés folyik a Dunakanyarban, valamint a Tisza mentén is.

Forrás: MTI
Kattintson a képre további fotókért!

19:51
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

LCD tévék úszkálnak egy miskolci áruházban a pletyka szerint

"Fentről a hegyről olyan, mint a Balaton" - mondta Felsőzsolca mellett az [origo]-nak két biciklis, akik mellékutakon és hegyeken át járják be a környéket, és térképezik fel a helyzetet. A két férfi Sajóecsegen át Miskolc felől érkezett a Sajóhoz, azt mondta, hogy már se Felsőzsolcára se Arnótra nem lehet bejutni, csak katonai járművekkel, több helyen ők is tegelyig a vízben gázolva jöttek át a víz alatt álló úton. Jó meleg a víz - mondták.

A két férfi a Miskolc melletti egyik elárasztott áruház biztonsági őrétől úgy tudja, hogy a bevásárlóközpontban LCD tévék úszkálnak, az árvíz ugyanis olyan hirtelen jött, hogy nem tudtak védekezni. A biztonsági őr azt mesélte nekik, hogy nyolckor még nyitva volt az áruház, tízkor pedig már "vége volt mindennek". Egy másik áruháznál most rakják össze az átemelő szivattyúkat, és csak este indítják el őket. "Olyan vastag csöveket pakolgatnak, mint én" - mondta az egyik férfi az [origo]-nak.

19:55
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Áruházakat és benzinkutat öntött el a Sajó Miskolcnál

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Elöntött áruház Miskolc határában. További képekért kattintson a fotóra!

19:56
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Tetőzött a Sajó Felsőzsolcánál

Tetőzött a Sajó a gyakorlatilag víz alá került Felsőzsolcánál, ahonnan eddig 1300 embert kellett kitelepíteni. A folyó vízállása ezen a szakaszon 11 órakor 487 centiméter volt.

A folyó Sajószentpéter felett lassan apad, de a Sajó és a Hernád torkolatának környezetében a jelenlegi vízszintek tovább emelkednek, és a vasárnap éjszakára, hétfő hajnalra várt tetőzésig további 10-15 centiméternyi áradás várható. A Sajó tiszai torkolatánál a Tisza és a Sajó árhullámai miatt még 50-60 centiméter körüli vízszintemelkedés várható - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.

A Bódva teljes hazai szakaszán megindult az apadás, igaz, egyelőre csak nagyon lassan. A Hernád szombaton 550 centis vízállással tetőzött Hernádzsadánynál, ami 36 centiméterrel haladta meg az előző rekordnagyságú árhullám maximumát. A Takta lassan apad, alsó szakaszán pedig stagnál a vízszint. A Bodrog lassan árad, a Ronyva végig apad, a Tisza pedig Vásárosnamény alatt árad.

19:58
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

"Senki nem tudta, mekkora víz jön"

Felsőzsolca és Arnót közötti ipari parkot is elöntötte a víz - mondta az [origo]-nak két férfi, akik csónakkal érkeztek a sztráda vízben álló végéhez, hogy bemenjenek a munkahelyükhöz felmérni a helyzetet. Nyílászárókat gyártó, ötezer négyzetméteres gyáruk ázik bent a vízben, tegnap még Arnót felől be tudtak jutni, körberakták homokzsákokkal, de ma már nem lehet megközelíteni úton az épületet - mondták. A két férfi saját csónakot hozott, és azt latolgatta, hogy vállalják-e, hogy az erős sodrásban evezőkkel induljanak be. "Motorcsónakkal jobb lenne" - mondták.

Szerintük senkinek nem volt elképzelése arról, hogy ekkora árvíz jön, mert ha lett volna, akkor "nem pénteken este kezdtek volna rohangálni a hatóságok", hanem sokkal korábban.

20:05
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

A Római partért aggódik egy helyi egyesület

Azonnali beavatkozást vár az árvízhelyzet miatt a Római partért Egyesület - írják csütörtökön kiadott közleményükben az egyesület vezetői. A szervezet arra figyelmeztet, hogy a vízügyi előrejelzések szerint a jövő szerdán a Duna vízállása 8,2 és 8,5 méter között várható, ami eléri a 2002-es és 2006-os rekord szintet, vagyis a budapesti Római part városrész teljesen víz alá kerül.

Az egyesület szerint a fővárosi árvízi védekezés leggyengébb pontja a III. kerületi Királyok útján található földgát, ami nem tudja biztosítani 50 ezer ember árvízvédelmét. Az egyesület szerint 2002-ben és 2006-ban is hiába figyelmeztettek, az ígéreteken kívül semmi nem történt. "Milyen katasztrófának kell még bekövetkeznie ahhoz, hogy végre felfigyeljenek ránk és a Római partra az illetékes szervek, a döntéshozók, és hogy végre érdemi előrelépés és megoldás születhessen ez ügyben?" - teszik fel a kérdést az egyesület vezetői.

20:05
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Készülnek az árvízre a Római parton

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Ideiglenes töltést építenek a fővárosi Római parton. Még több képért kattintson a fotóra!

20:07
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Friss kenyérrel segítenek a pékek

Több mázsányi kenyeret ajánlott fel a gátakon dolgozóknak, illetve az otthonuk elhagyására kényszerült lakosoknak a sütőipari vállalkozásokat tömörítő Magyar Pékszövetség. A pékszövetség tagjai az Országos Katasztrófavédelmi Főparancsnoksággal egyeztetve, a főparancsnokság által a legkritikusabbnak megjelölt helyszínekre szállítanak ki friss kenyeret és péksüteményt.

20:10
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Ócsanálos lakói nem akarják elhagyni otthonaikat

Ócsanálos kitelepítéséről pénteken született határozat, ám a településen élő 273 ember többsége nem hagyta el a Hernád és a Vadász-patak által fenyegetett falut, hanem maradt, védve otthonát, vagyonát. Madzin Tibor, Onga polgármestere szombaton kora este azt mondta: 141 lakos maradt az Ongához tartozó településen, erőszakkal természetesen nem költöztethetik ki őket, ha nem hajlandóak kiköltözni. A Hernád és a Vadász-patak áradatával fenyegetett Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanáloson vasárnapra várják a tetőzést, addig még emelkedhet a víz szintje.

 

20:20
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tart a kormány az árvíz miatt

Orbán Viktor miniszterelnök a súlyos árvízi helyzet miatt összehívta a kormány rendkívüli ülését - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. A miniszterek ezért nem vesznek részt a trianoni megemlékezésen a Szent István Bazilikában.

20:23
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Házakat veszélyeztet a Duna Kismarosnál

A hosszan tartó csapadékos időjárás miatt a kismarosi szakaszon a Duna rohamosan árad. A polgármester arra kérte az áradó Duna által veszélyeztetett házak tulajdonosait, hogy ingóságaikat sürgősen helyezzék biztonságba - tájékoztatta a település polgármesteri hivatala csütörtökön az MTI-t. A községnél a 12-es számú főút és a Duna között elhelyezkedő házak Verőcéhez tartoznak, de azokat Kismarosról szokták megközelíteni. Az érintett házak árterületre épültek, az épületek már vízben vannak, de mivel lábakon állnak, a tulajdonosok gumicsizmában még be tudnak menni, hogy kihozzák értékeiket. A területen száznál is több, nagy értékű ingatlant veszélyeztet a Duna.

(MTI)

20:23
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor szerint újabb, rendkívüli árhullám közeleg a Hernádon

Újabb, rendkívüli árhullám közeleg a Hernádon, emiatt a folyó vízállása 50 centiméterrel meghaladhatja az eddigi legmagasabb értéket; a töltéseket meg kell erősíteni, ezért bővítik a védekezésben részt vevők számát - mondta Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője szombat délután Budapesten, a Belügyminisztériumban tartott kormányszóvivői tájékoztatón. Az árhullám az előrejelzések alapján éjfélre érkezik meg és 11 települést veszélyeztet. Ha nem sikerül addig 50-70 centiméterrel megemelni a töltéseket, akkor az életveszély mellett akár 100 milliárd forintnyi kár is keletkezhet.

Pintér arról is beszámolt, hogy jelenleg 17 ezer ember vesz részt a védekezésben a Hernád mentén, de a számukat még több ezerrel növelik. Az országban jelenleg 204 ezer hektárnyi terület van víz alatt.

Fotó: MTI

20:30
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Péntektől készültség a Mosoni-Dunán

Péntek reggel hat órakor elsőfokú árvízvédelmi készültség lép életbe a Mosoni-Duna Vének és Dunaszentpál közötti szakaszán - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Rába alsó szakaszán csütörtök este elsőről másodfokúra emelik a belvízvédelmi készültséget. A Duna egyes vízgyűjtőin - így a Trau, az Enns, a Répce, a Rába és a Vág térségében - pénteken elképzelhető még 10-18 milliméternyi eső, a Komárom-Esztergom megyei kis vízfolyásokon pedig 15 milliméternyi. Cuhai-Bakony-éren, Bőnynél az éjszaka is folyik a védekezés, a Fertő-tó szükséges mértékű leeresztése este hat órakor befejeződött.

20:30
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Óriáskrátert mosott ki a víz Somogy megyében

Forrás: MTI
Négy méter mély krátert mosott ki a víz Pusztaszemes és Kapolypuszta közt. Kattintson és nézzen még több képet az árvízről!

20:37
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

12 ezer ember dolgozik Borsod megye gátjain

Mintegy 12 ezren védekeztek, illetve védekeznek csütörtökön Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az áradó Bódva, a Sajó és a Hernád gátjain, ahová a honvédség újabb erőit várják - tájékoztatta az MTI-t Varga Mihály mérnök-ezredes, a megyei védelmi bizottság titkára. A legkritikusabb a helyzet a Bódva mentén Edelény és Szendrő, a Hernád mentén Ócsanálos, Gesztely térségében, a Sajó mentén pedig Sajóecsegnél, Felsőzsolcánál. Eddig több mint háromszáz embernek kellett elhagynia otthonát.

A gátakat mintegy félmillió homokzsákkal erősítették, magasították. Varga elmondta: az árvízi védekezést segítendő mintegy száz rendőrtiszti iskolás érkezett Edelény térségébe, és további honvédségi erőt kértek. A térségben jószerivel megállás nélkül esik az eső, az előrejelzések szerint ez így lesz az esti órákban is, a védekezést a jelenleginél is nagyobb erők bevonásával folytatják.

20:39
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Utcákban áll a Bódva vize Szendrőn

Négy utcát öntött el eddig a Bódva vize a Borsod megyei Szendrőn, miután a folyó vízállása megdönt minden eddigi rekordot. Szaniszló János, Szendrő független polgármestere az MTI-nek azt mondta: a település északi oldalán a folyót nagyon nehéz, szinte lehetetlen megfogni. Napok óta próbálkoznak megakadályozni, hogy a töltésen átbukjon a víz. Néhol ez sikerül, de akkor egy másik részen hömpölyög át ismét az áradat.

Jelenleg úgy tűnik, mintha az elöntött területek nagysága nem emelkedne, de pontosan még nem lehet tudni, hogy tetőzött-e a folyó. Több mint kétszázan védekeznek a városban több területen is, és éjszaka is tart majd a munka. A helyzetet az edelényihez hasonlóan nehezíti, hogy az eső megállás nélkül esik. A polgármester szerint csökkent a rakacai víztározó automatikus árapasztása, már csak a kis szifonok működnek, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 20 köbméter a vízkibocsátás.

(MTI)

20:51
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták Borsod megye útjait a teherforgalom elől

Lezárta a közútkezelő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe vezető utakat a teherforgalom előtt pénteken. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint az időjárás, illetve az árvizek miatt kialakult helyzet kapcsán a megye útjai gyakorlatilag járhatatlanokká váltak teherautók, kamionok számára. A rendőrség azt kéri, hogy a megyén keresztül ne tervezzenek utat a nemzetközi forgalomban résztvevő teherszállítók sem. A jelentős terelések és torlódások miatt személyautóval is csak azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül fontos.

21:05
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Tilos fürdeni a megáradt vizekben!

A megáradt folyókban, patakokban való fürdőzés kifejezett járványügyi veszélyt rejt magában, mivel ezekben a vizekben számos kórokozó van - figyelmeztetett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombat esti közleményében. Mint írják, munkatársaik azt tapasztalják, hogy a meleg, napsütéses időjárás miatt a lakosság felelőtlenül vagy a valós veszélyt alábecsülve fürdőzésre használja a kiáradt vizeket. Az ÁNSZ szerint a biológiai veszély mellett a kemikáliák, vegyszerek jelenléte miatt sem szabad fürdeni a megáradt vizekben.

21:22
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Már nincs elzárt település Baranyában

Már nincs elzárt település Baranyában, apadnak az elmúlt napokban megáradt patakok, vízfolyások - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem pénteken az MTI-t. Az utolsó védekezések egyikeként, Gilvánfán pénteken megemelték a két kilométer hosszú gátat, így már kilencezer homokzsákkal zárták el a víz útját. Szederkényben, ahol az elmúlt napokban a megáradt Karasica pusztított, még a helyi iskolát is elöntötte, kezd normalizálódni a helyzet. Ófalu is kiszabadult a víz fogságából, így már nincs elzárt település Baranyában. A megyében egyedül a pellérdi bekötőúton van teljes útzár vízátfolyás miatt.

21:35
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Hétezer embert rendelt a miniszterelnök a Hernád mentére

Hétezer embert rendelt Orbán Viktor kormányfő a Hernád mentére az árvíz elleni védekezésre részben a büntetés-végrehajtástól, részben a rendőrségtől, részben pedig a katonaságtól. Orbán a kabinet rendkívüli ülése után újságíróknak azt mondta: Észak-Magyarországra az előrejelzések szerint a korábban mért legmagasabb vízálláshoz képest 70 centiméterrel magasabb vízállások is elképzelhetőek, az ott munkában álló, ott bevetett erők pedig nem képesek arra, hogy ezt az óriási árhullámot elhárítsák, ezért rendkívüli intézkedésekre volt szükség.

A miniszterelnök közölte: a hétezer ember - reményei szerint - már útban is van a Hernád mentére. Ők, valamint a következő 24 órában utánuk érkező további 2500 ember a Hernádnak azt a 60 kilométeres szakaszát fogja erősíteni, amelyet a jelenlegi védelmi kapacitásokkal nem tudnak megtartani. A kormány vészhelyzetet hirdetett ki Borsod-Abaúj-Zemplénen túl további öt megyére. (MTI)

21:40
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Másodfokú készültség a Nyugat-Dunántúlon

Másodfokúra emelte a belvízvédelmi készültséget a Duna mentén szombat este az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az előrejelzések szerint a jövő hét elején további csapadékra kell számítani a térségben, ám ennek pontos mennyisége még bizonytalan, várhatóan nem lesz jelentős eső.

21:40
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták a letkési határátkelőt, védekezésre készülnek Esztergomban

A Duna és az Ipoly áradása miatt lezárták az Ipolyszalka (Salka) és Letkés közti határátkelőt csütörtökön délután 15 órától, a szakemberek a vízállástól függően 1-2 napos zárlatra számítanak - közölte Esztergom önkormányzata csütörtökön. A közlemény szerint a magas vízállás miatt Esztergomban valószínűleg csütörtökön lezárják a Nagy-Duna sétányt a Tabán hídtól a Mária Valéria hídig, és azzal egy időben megnyitják a Táncsics utcát a hídról lejövő forgalom előtt. Lezárják a Táti utat a töltéstől a 117-es számú út kereszteződéséig. Az önkormányzat munkatársai kiürítették a Pézsa Tibor Sportcsarnok alsó szintjeit a Prímás-szigeten, és felkészültek a homokzsákos védekezésre az Árok utca végén és a Molnár sornál.

21:45
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták a győri rakpartot az árvíz miatt

Győrben lezárták a Móricz Zsigmond rakpartot és a Petőfi híd lábánál lévő parkolót, mert azokat várhatóan hamarosan elönti a víz. Az önkormányzat kéri az autósokat, hogy ne használják ezeket a parkolókat. Az elmúlt napok esőzései miatt a Mosoni-Dunán kialakult árhullám várhatóan elönti ezeket a területeket és a szabad strandot.

21:56
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Áttörte a víz az ideiglenes töltést Sátoraljaújhelyen

Áttörte a homokzsákokból épített ideiglenes töltést az áradó Ronyva-patak vize mintegy ötméteres szélességben péntek délután Sátoraljaújhelyen; az ár már több mint száz házat öntött el - mondta újságíróknak Szamosvölgyi Péter polgármester. A városban továbbra is jelentős erőkkel védekeznek. Háromhután is homokzsákokkal védekeznek a helybeliek a településen átfolyó patak árhulláma ellen. Vámosújfalun a Tolcsva-patak lépett ki a medréből, a víz a község több házát körbefogta. (MTI)

22:07
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Összedőlt egy ház Dunaszentmiklóson

Forrás: MTI/E. Várkonyi Péter
Az esőzések miatt megcsúszott egy hegyoldal Dunaszentmiklóson, egy ház összedőlt

22:17
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Hajnalra várják a Sajó tetőzését Sajópüspökinél

Jelenleg 408 centiméter a Sajó vízállása Sajópüspökinél - mondták az [origo] munkatársának a 25-ös út folyón átívelő hídjánál a vízszintet mérő vízügyi szakemberek péntek este. Ez 8 centivel magasabb az eddig mért legmagasabb szintnél. A vízügyesek szerint a folyó még további 20 centimétert árad majd, a tetőzést hajnalra várják. A víz már így is majdnem eléri a híd alját, a környéken minden víz alatt áll, csak az országút töltése látszik ki, de az is le van zárva, mert nem nem messze a hídtól már átbukott rajta a víz.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]
Sajópüspöki és Bánréve között már átbukott a Sajó vize a 25-ös úton. További árvízi képeinkért kattintson a fotóra!

22:20
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Harmadfokú készültség a Dunán

Harmadfokúra emelte Vének és Dunaremete között az árvízvédelmi készültség szintjét az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Vének és Dunaszentpál között elsőről másodfokúra emelték a készültséget este hat órától. Bőnynél a Cuhai-Bakony-ér szintje a tetőzés óta már 12 centimétert csökkent, de az éjszaka folyamán az apadás üteme lelassulhat, és nem zárható ki az sem, hogy időszakosan a stagnál vagy kismértékben emelkedik a vízállás.

22:25
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Veszélyhelyzet újabb öt megyében

Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendeletet, amely az eddig bejelentetteken túl Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Fejér megye területére is elrendelték a veszélyhelyzetet - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

22:38
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Harminc kamion homokot kapott Edelény

Harminc kamion homokot kapott Edelény a Bódva árhullámának megfékezéséhez Nyíracsádról pénteken késő délután. A településen a helyzet gyakorlatilag változatlan, a folyó még mindig árad, utcákat, házakat borít el a víz, Edelény főutcáján is vízátfolyás van, kettészeli a várost. Rengeteg önkéntes szervezet, hatóság munkatársa segít az árvízi védekezésben, a fővárosból, Gyuláról, Ibrányból, Nyírbátorból, Polgárról, a környező településekről érkezett segítség, de mindet egyelőre felsorolni sem lehetne, hiszen jelenleg nem az adminisztrációval foglalkoznak, hanem az ár megfékezésével.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Molnár Oszkár, a település polgármestere az MTI-nek a helyszínen azt mondta: számításai szerint több mint ezer ember rakja a homokzsákokat, és vesz részt valamilyen formában a település mentésében. Hozzátette: már olyan utcában is megjelent az ár, ahol két héttel ezelőtt - a korábbi nagy árvíznél - nem kellett védekezni; példaként említette a Széchenyi utat, itt is házakat veszélyeztet a víz.  A lakók szakmai segítséget kérnek a védekezéshez. Éjszaka is folytatják a munkát, minden eszköz, feltétel rendelkezésre áll, a víz azonban óriási.

22:59
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Hernádszentandrást teljesen elzárja a Hernád

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrást csütörtök óta teljesen elzárja a Hernád a külvilágtól, a víz útját homokzsákokkal torlaszolták el előbb Pere, majd Ináncs felől is. Üveges Gábor, a település polgármestere pénteken az MTI-nek azt mondta: a települést körbevevő gát a kisebb szivárgásokat leszámítva jelenleg megfelelő védelmet biztosít, a falu egyik végén 70 centiméteres, a másik oldalon félméteres víz borítja az úttestet. A 486 fős településen mintegy 100 ember vesz részt a védekezésben, eddig csaknem 12 ezer homokzsákot használtak fel. Egyre több ház falain jelennek meg repedések, falak és padlózatok süllyednek meg, a pincékben lévő, sokszor egy métert is meghaladó víz is gondot okoz.

23:00
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Már csak két út van lezárva Győr megyében

Már csak két út van lezárva az árvíz miatt Győr-Moson-Sopron megyében. A 81-es főútnak a múlt hónap közepén a víz által alámosott, ezért megrogyott szakasza Pér és Mezőörs között nem járható, s nem lehet közlekedni a Mezőörsöt és Nyalkát összekötő, alacsonyabb rendű úton sem - közölte a megyei közútkezelő.

23:08
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Megsüllyedt egy sáv az M1-es autópályán

Megsüllyedt az aszfalt, ezért lezárták az M1-es autópálya főváros felé vezető egyik sávját Győrnél - tájékoztatta az MTI-t Winkler-Virág András, az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője péntek este. A 104-es kilométernél van a süllyedés, ugyanott, ahol néhány hete a Cuhai-Bakony-ér alámosta a pályát, és emiatt napokra le kellett zárni. Már megkezdték a nyolc centiméternyit megsüllyedt rész aszfaltozását, éjszaka is dolgoznak az elhárításon, így várhatóan szombat reggel megint használhatják a közlekedők ezt a sávot. Addig egy sávon megy a forgalom ezen a szakaszon.

23:13
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Budapesten is készülnek a Duna áradására

A fővárosban is készülnek a Duna áradására. Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint csütörtök reggel a Duna vízszintje Budapestnél 550 centiméter volt, az előrejelzés szerint hétfőre nyolc méter körüli vízszintre lehet számítani. A Római part várhatóan teljesen víz alá kerül. Sebőkné Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője azt mondta: folyamatosan figyelik a kútjaikat és abban a pillanatban, amikor azt tapasztalják, hogy a folyó víze bekerül valamelyikbe, azt azonnal lezárják. Hozzátette: a jelenlegi vízszint-előrejelzések alapján erre nem kell számítani, de előfordult már olyan, hogy kútjaik húsz százalékát le kellett zárniuk.

23:25
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Szakadék alakult ki Abaújvár felett

Megcsúszott a szántóföld a folyamatos esőzések miatt Abaújvár felett, emiatt veszélybe kerülhet két község vízellátása - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzata. A közlemény szerint a kezdetben 1-2 méter mély szakadék mára 6-8 méteressé vált, a szélessége 40-50 méter, a hossza csaknem 200 méter. A földcsuszamlás a község vízbázisa felett van. Ha tovább csúszik a terület, veszélybe kerülhet két Abaújvár és Pányok vízellátása.

23:33
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Szalonnán a Bódva és a Nádas-patak is kiöntött

Már nemcsak a Bódva, hanem a Nádas-patak is kiöntött a Borsod megyei Szalonnán, ahol a település belterületén is védekeznek. Az eső megállás nélkül ömlik, a helyi patak - amelynek a medre legtöbbször üres, vagy épp alig van benne víz - hömpölyög. A falu Perkupa felé eső részénél pedig a Bódva áradatában tucatnyi ház áll. Innen hét családot kellett kiköltöztetni. Hankó Gyula, a település polgármestere azt mondta: "irgalmatlan nagy ez a víz, a Bódva ráadásul még emelkedik. Soha nem láttunk még ilyet".

(MTI)

23:40
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Kismaroson és Nagymaroson házakat öntött el a víz

Kismaroson és környékén házakat öntött el a Duna árvize, Nagymaroson pedig útlezárásra volt szükség; mindkét helyen nagy erőkkel zajlik az ár elleni védekezés. Kismaroson még 70-100 centiméteres vízszintemelkedésre számítanak, a tetőzést hétfő reggelre várják. A teleülés polgármestere, Poldauf Gábor elmondta: 35-40 ház van víz alatt, ezek többsége a falu Káposztás nevű, közigazgatásilag Verőcéhez tartozó részén álló nyaraló, amelyek ártérre épültek.

Nagymaroson az árvíz miatt már a 12-es út egy részét is le kellett zárni. A városban 664 centiméter körülire várják a hétfői tetőzés szintjét, ehhez igazítják a védvonal magasságát - közölte Petrovics László polgármester. Jelenleg néhány nyaraló áll víz alatt közvetlenül a parton, amelyről egyébként tudják is, hogy árvizes terület, később viszont várhatóan egy-két családot ki kell telepíteni.

23:47
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Teljes mozgósítás a vám- és pénzügyőrségnél

A központi intézkedéseknek megfelelően teljes készültséget rendelt el a rendkívüli árvízhelyzet miatt péntek délután a Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) országos parancsnoka. Varga Zoltán, a VPOP Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának sajtóreferense az MTI-vel közölte: az ország valamennyi regionális parancsnokságának, vámhivatalának és nyomozó hivatalának szinte teljes állományát a következő napokban az árvízi védekezés helyszínre rendelték ki. A hivataloknál csak az alapfeladatok ellátásához szükséges létszám marad bent. Az intézkedések értelmében péntektől 1200 pénzügyőr segít majd a védekezési munkálatoknál Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A vámosok mindaddig a térségben maradnak, amíg a helyzet azt megkívánja.

23:48
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Kétszáz embert kell kiköltöztetni Szendrőládon

A Bódva minden eddiginél nagyobb áradása miatt csaknem kétszáz embernek kell elhagynia otthonát a Borsod megyei Szendrőládon. A katasztrófavédelmi igazgatóság csütörtök esti tájékoztatása szerint mindenképp ki kell őket költöztetni, jelenleg pihenő- és fekvőhelyekről próbálnak gondoskodni számukra. Az eső továbbra is folyamatosan esik, és már nem csak a Bódva árhulláma veszélyezteti a folyóvölgyi településeket, hanem az egész napos csapadék miatt újra megáradt patakok is. Az MTI információi szerint a zempléni Háromhuta, Erdőhorváti és Tolcsva is nagy bajban van, de a Borsod megyei Rakacán, Rakacaszenden is gond van.

00:00
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Harmadfokú a készültség Budapesten

A Duna vízszintjének intenzív emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendel el szombaton 23 órakor a Fővárosi Védelmi Bizottság - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. A folyó vízszintje az este nyolc órakor mért adatok szerint a fővárosban elérte a 745 centiméteres magasságot; ez péntek éjfél óta több mint félméteres emelkedést jelent. Az árhullám várhatóan a jövő hét elején tetőzik Budapestnél, 800 centiméteres vízállással. A Dunán az eddigi legmagasabb vízállás 2006-ban volt, akkor 860 centimétert mértek.

00:08
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Öt embert telepítettek ki Honton

Öt embert telepítettek ki otthonából pénteken este a Nógrád megyei Honton, ahol délután átszakadt a vasúti töltés gátja. A faluban 17 lakóházat és a polgármesteri hivatalt fogja körbe a víz, a településen homokzsákokkal védekeznek az Ipoly folyó kiöntése ellen. Ludányhalászi főutcáján forgalomkorlátozást rendeltek el, mert a medréből kilépett Ipoly vize az úttesten hömpölyög. Ha a vízszint tovább emelkedik, akkor a víz kettévágja a falut, egyelőre óvatosan még lehet közlekedni autóval a településrészek között - tette hozzá a szóvivő. A csütörtökön félpályán lezárt Ipolyszög-Balassagyarmat közötti szakaszon szombat reggel hat óráig teljes útzár van érvényben, ugyancsak az Ipoly kiöntése miatt. (MTI)

00:10
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Tűzoltók csónakját sodorta el a Bódva

Elsodort egy motorcsónakot a Bódva szombaton a Borsod megyei, árvíz sújtotta Edelényben, a csónakban négy tűzoltó ült. A négy tűzoltó motorcsónakkal a Bódva utcában volt, amely teljesen víz alatt áll. Az MTI úgy tudja, hogy a motor leállt és a folyó gyakorlatilag végigsodorta a csónakot a belvárosi hídig.

Az út oldalán lévő buszmegálló fogta meg a tűzoltókat, úgy kértek segítséget, majd markolókanalas járművekkel mentették ki őket a vízből. Személyi sérülés nem történt, és a csónakot is kihozták az áradatból.

00:16
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Rekordszintre duzzadt a Tolcsva-patak

A Tolcsva-patak mentén és vízgyűjtő területén ismét áradásnak indultak a vízfolyások. Verbovszki Károly, Háromhuta polgármestere azt mondta: bár náluk már több helyen sikerült kiépíteni a védelmi rendszert, olyan áradat öntötte el a falut, hogy szinte minden lakó részt vesz a homokzsákok pakolásában, máskülönben a víz elárasztaná az alsóbb területeken álló házakat. Óhuta főtere már este is víz alatt állt. Vojnár László Tolcsva polgármestere csütörtökön késő este arról értesítette a Független Hírügynökséget, hogy a falu nevét viselő patak fél tízre elérte az eddigi legmagasabb vízállást és még mindig árad. Bár védekező erő és felszerelés, valamint homokzsák van elég, attól tart, hogy nem tudják megfogni az áradatot. Több száz ház kerülhet víz alá.

00:24
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Szünet lesz pénteken az edelényi iskolákban

Szünet lesz pénteken Edelényben az iskolákban és az óvodákban a Bódva rendkívüli árhulláma miatt - közölte Molnár Oszkár, a település polgármestere csütörtök este az MTI-vel. A Bódva soha nem látott áradattal jön, miközben folyamatosan szakad az eső. A gátakon késő este is több százan védekeznek.

00:46
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Esik az eső Borsodban, hajnalig nem várnak javulást

Továbbra is esik az eső Borsod-Abaúj-Zemplén mindazon térségében, amelyet árvíz sújt, az éjszakai, hajnali órákban sem várnak javulást a védekezők, inkább a helyzet rosszabbodásától tartanak. Edelény a legkritikusabb, de a Hernád-mentén sem jobb a helyzet. Csütörtök este lezárták a forgalom elöl az Abaújkér-Baskó közötti utat, Novajidrány térségében járhatatlan a 3-as számú főút, az autósokat a régi 3-as útra terelik. A 26-os számú út Vadnánál vízátfolyás miatt járhatatlan, és nem lehet közlekedni Gibárt belterületén sem a Hernád áradása miatt. A megyében ezen kívül több más út is járhatatlan.

01:23
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elzárta a Bódva a Szlovákia felé vezető utat Borsodban

Lezárták Szalonnán a Bódva híd utáni utat a hatalmas vízátfolyás miatt, ezért megközelíthetetlenné vált számos település Szlovákia felé Borsodban - közölte az MTI-vel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság csütörtök éjszaka. Nem lehet eljutni Szalonnára, Perkupára, Szögligetre, Bódvaszilasra, Komjátiba, Tornanádaskára, Hídvégardóra és az aggteleki karszt-településeire. A Bódva áradata elöntötte az egész burkolatot, csaknem félméteres vízfolyam ömlik át a szakaszon.

01:50
június 03, 2010
Vágólapra másolva!

Átbukott a Bódva, kitelepítésre készülnek Edelényben

A Borsod megyei Edelényben csütörtök éjjel a rendőrség értesíti a lakosokat egy esetleges kitelepítési helyzetről - közölte a helyszínen Molnár Oszkár polgármester. Jelenleg a település déli területén lévő utcák házait érinti leginkább az ár, a Bódva hatalmas, rekordvize ugyanis a helyi kastély oldalán lévő töltésnél több helyen átbukott a gáton, megbontva a magasítást. Az ár a déli részen lévő utcák felé ömlik, ezen a környéken mintegy háromezer embert érint a rendkívüli helyzet - mondta Molnár Oszkár.

A döntés azután született, hogy védelmi bizottság egyeztetett csütörtök éjjel a városban. Ezen a megbeszélésen részt vett Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Ódor Ferenc, a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnöke, aki a megyei védelmi bizottság elnöke is, Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, valamint Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője, valamint Molnár Oszkár polgármester.