Apadnak a folyók, megnyitották Miskolc lezárt útjait

Események

Vágólapra másolva!
Csütörtökön tovább enyhült az árvízhelyzet az országban, sokfelé mérsékelték a készültséget, és egyre több utat nyitottak meg. Az árvíz után a fertőzésveszély miatt aggódnak az elöntött településeken, ennek ellenére sokan visszaköltöztek házaikba. Árvízi hírek az elmúlt két napból.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül73 bejegyzés
02:51
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

140 centi magasan áll a víz a tiszaugi házban

Olvasónk lefényképezte tiszaugi házát, amiben már 140 centiméter magasan áll a Tisza vize, "viszont se híre, sem hamva a segítségnek" - fogalmaz levelében.

Forrás: [origo]

08:26
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Apadnak a borsodi folyók, de a veszély még nem múlt el

Szerda reggel Borsod valamennyi folyója - a Tisza kivételével - lassan, de apad. A Hernád is apad, de a torkolatnál még a Sajó visszaduzzasztja. Az apadás ellenére árvízveszély van még Ónodon, Sajóládon, Bőcsön, Felsődobszán, ezért ezeken a helyeken továbbra is kell a figyelőszolgálat. 

A Tiszán továbbra is jelentős árvízveszély van - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. Szolnoknál várhatóan a jövő hét elején, tíz méter feletti vízszinttel tetőzik a Tisza.

Borsodban három víz által elzárt település van: Hernádszentandrás, Tornabarakony és Tornaszentandrás. Nincs vezetékes víz Alsózsolcán, Sajópálfalván, Sajósenyén, Sajóvámoson, Szikszón.

Az országban 15 ezren dolgoznak az árvízi védekezéseken, Dobson Tibor szerint a védekezés helyett egyre inkább az utómunkálatokkal foglalkoznak: ahol lehetséges megkezdik a szivattyúzást és a különösen fontos fertőtlenítést.
(MTI)

(Az árvízhelyzetről szóló korábbi tudósításainkat ezen a linken és itt találja meg.)

08:34
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Apadnak a folyók, de nő a fertőzésveszély

Tovább mérséklődött az árvízveszély Borsodban, miután már jelentős apadás tapasztalható a térség folyóin, mindössze két településen folyik még aktív védekezés - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője csütörtök kora reggel. A Tisza Szolnoknál kedden tetőzik, a Duna tetőzését Mohácsnál csütörtök-péntekre várják.

Borsodban aktív védekezés gátmegerősítés Sajóládnál és Ócsanálosnál van még. A megyében a védekező erők száma 5500-ra csökkent, a rendőrök többsége visszatérhetett állomáshelyeire. A kitelepítettek száma 800 fővel csökkent, így most 3700-an vannak a megyében. Országosan 4500 a kitelepítettek száma. A spontán visszaköltözés Dobson szerint megállíthatatlan, holott a még vízen álló, vagy éppen kiszabadult házak omlásveszélyesek.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

A munkák nagyobbik részét egyre inkább a helyreállítás - ezen belül a szivattyúzás - és a fertőtlenítés, illetve, ahol már lehetséges a homokzsákok begyűjtése adja. A fővárosból hat szivattyút irányítottak a tűzoltók Borsodba. A megyében megkezdődött a szúnyogirtás is. A védekezésben résztvevőket és a lakosokat is beoltják a fertőzések ellen - tette hozzá Dobson Tibor. A kánikulában felgyorsul a szerves anyagok bomlása, így a fertőzés veszélye is nő - magyarázta.

08:37
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Veszélyes visszaköltözni az elhagyott házakba

Szerda reggel 4250 kitelepített volt az országban. Több borsodi településen, ahol már levonult az ár, az emberek elkezdtek visszaköltözni elhagyott házaikba, Sajóecsedre például 167-en mentek vissza. Óvatosságra inti a kitelepítetteket Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője, mert  azok a házak, amelyek újra elfoglalására még nem adták ki a hatósági engedélyt, még valószínűleg vízben állnak, nincs bennük közműellátás, fertőzésveszélyesek, és statikai állapotukat is meg kell még vizsgálni. 

Felmérés az összedőlt házakról még mindig nem készült, de az eddig beérkezett adatok szerint mintegy száz ház dőlt össze.
(MTI)

09:00
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Ónodnál már bontják a gátat

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Ónodnál kedden már elkezdték bontani a Sajóra épített gátat, Ondnál még pakolták a homokzsákokat. Nézze meg az [origo] és olvasóink fotóit a képre kattintva!

09:04
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Még mindig akadozik a vonatközlekedés az áradások miatt

Módosított menetrend szerint járnak a vonatok a Hernád áradása miatt Miskolc és Szerencs között. Az Ipolynál viszont javult a helyzet, az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonal egy részén, Balassagyarmat-Ipolytarnóc között 14 órától megindulhat a vonatközlekedés.

Szerdán nem kell pót- és helyjegyet váltani a Budapestről Hegyeshalom, Sopron és Szombathely, valamint Miskolc, Nyíregyháza, Sátoraljaújhely és Debrecen felé közlekedő IC-kre.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között mindkét vágányon csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Előreláthatólag 10-15 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak. Lassabban, ezért késéssel járnak a vonatok Budapest és Pécs valamint Dombóvár és Gyékényes között is. Dombóvár és Bátaszék között autóbuszok szállítják az utasokat.

A Szlovákia felé is módosult a közlekedés. Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Szob és Rajka felé közlekedő vonatok a menterend szerint közlekednek.

A MÁV arra kéri az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a pontos menetrendekről, az aktuális korlátozásokról a 06 40 49-49-49-es telefonszámon vagy a www.mav.hu weboldalon.

09:35
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Már takarítják a budai rakpart egy részét

A Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai péntek reggel megkezdték a korábban elöntött budai alsórakpart a Lágymányosi híd és a Bertalan Lajos utca közötti szakaszának takarítását pénteken. Ha a Duna hasonló ütemben apad, mint eddig, már hétvégén újraindulhat a forgalom.
(Független Hírügynökség)

09:53
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Majdnem kétszáz ház dőlt össze az árvíz miatt

Eddig összesen 195 épület dőlt össze az országban, a Borsod megyei Felsőzsolcán péntek reggelig 93 ház vált lakhatatlanná - mondta a Független Hírügynökségnek péntek reggel Dobson Tibor árvízvédelmi szóvivő. A katonaságot már kivonták a védekezésből. Az országban 126 településről 4150 ember van kitelepítve most, Borsodban 45 településen 3350 olyan ember van, aki még nem térhetett vissza az otthonába.

10:23
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Apadnak a Borsod megyei folyók

A Hernádon némileg lassult az apadás üteme. A Borsod megyei Gesztelynél 24 óra alatt 36 centimétert, a tetőzéshez viszonyítva pedig 127 centimétert csökkent a vízszint. Hidasnémetinél napközben az elsőfokú készültségi szint alá csökken a vízállás - közölte az Ékövizig.

A Sajó teljes hosszán apad, de legalsó szakaszán a Tisza magas vízállása miatt az apadás üteme lassú. A felső szakaszon, Sajópüspökinél 233 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés óta 183 centimétert apadt a folyó. Felsőzsolcánál pedig - ahol 487 centiméterrel tetőzött a folyó - 396 centiméter volt a vízállás csütörtök reggel. A Bódva a teljes hazai szakaszán lassan apad.

10:31
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Újra járnak buszok Felsőzsolcára

Részben helyreállt a tömegközlekedés Miskolc és Felsőzsolca között, a két város között újból járnak a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. autóbuszai. A 7-es és az Auchan-os autóbuszok kivételével minden járat menetrend szerint közlekedik Miskolcon. A 7-es járatok már megközelítik Felsőzsolcát, a Pokol-csárda előtti körforgalomig járnak. Miskolc Keleti-kapujánál át kell szállni az utasoknak midibuszra, mert egyelőre csak ezek tudnak bemenni Felsőzsolcára - közölte az MVK. Az Auchan áruház még mindig vízben áll, oda nem tudnak bemenni a buszok.

10:45
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Megnyitották az M30-as autópályát Miskolcnál

Újra járható a 3-as számú főút Miskolc határában a felsőzsolcai és az arnóti körforgalom között, és az M30-as autópálya mindkét oldali felhajtóját is megnyitották a forgalom előtt - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete. Bár a felsőzsolcai körforgalmat az árvíz miatt még nem nyitották meg, de Miskolc lényegében felszabadult, mert már el lehet hagyni az M30-as autópályán Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé.

11:31
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Lánctalpassal visznek szénát a teheneknek Ludányhalásziban

A Magyar Honvédség harci járművével kell takarmányt bejuttatni a Nógrád megyei Ludányhalászi a víz által elzárt állattartó telepeire. A lánctalpas úszó harci járművet - amelyet trélerrel szállítottak Ludányhalásziba - Becsó Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke kérte a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy megmentsék a tíz milliós  értékű szarvasmarha-állományt, az állatokat ugyanis a gazdák már nem tudják ellátni, mivel az Ipoly által elöntött terület megközelíthetetlen. A harci jármű üzemeltetési költsége óránként 150 ezer forint, a költségekhez a gazdálkodók mellett az önkormányzat is hozzájárul. (MTI)

11:32
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Másodfokra csökkentették a budapesti készültséget

Már csak másodfokú a készültség Budapestnél a Duna vízszintjének csökkenése miatt. Ha a folyó hasonló ütemben apad tovább, valószínűleg már pénteken kikerülnek a víz alól az alsó rakpartok, ekkor elkezdhetik a takarítást. Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője egyelőre nem tudta megmondani, hogy ez a munka meddig tart majd.

11:51
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Szúnyoginváziótól szenvednek az árvíz ellen védekezők

Míg az elmúlt héten a sok eső, addig most a kánikula és a szúnyoginvázió nehezíti a védekezésben résztvevők munkáját Szentes György katasztrófavédelmi szóvivő szerint. Szerdán már elkezdték a szúnyogirtást.

Forrás: MTI
A visszamaradó nagy mennyiségű víz miatt fertőzéstől és szúnyoginváziótól tartanak. Kattintson a képre!

12:15
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Bükkszéken táborozhatnak az árvízkárosult gyerekek

Ingyenes táborozási lehetőséget nyújt az árvíz sújtotta településen élő gyerekeknek a Heves megyei Bükkszék. A község felajánlása nyomán 200-300 gyerek befogadására nyílik lehetőség a bükkszéki ifjúsági táborban, ahol strandolási és egyéb kikapcsolódási lehetőségekkel várják a gyermekeket. A település az étkeztetést önerőből nem tudja megoldani, ezért arra kérik a magánszemélyeket és cégeket, hogy adományaikkal segítsék a gyerekek ellátását - közölte a megyei önkormányzat.
(MTI)

12:26
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Százötven kiló friss kenyeret küldenek a gádorosi pékek Felsőzsolcára

Százötven kiló kenyeret sütöttek a gádorosi pékek a felsőzsolcai árvízkárosultaknak. Kezdményezésükhöz az orosházi kistérség minden települése csatlakozott, a segélyszállítmányba a friss kenyér mellé ruhaneműt, tartós élelmiszereket és fertőtlenítőszereket is csomagoltak. Az önkormányzatok 500 ezer forint feletti adományához sorra csatlakoznak a magánszemélyek. Az útjára bocsátott küldemény elszállítása is ingyen, adományként történik.
(MTI)

Forrás: MTI/Rosta Tibor
További képekért kattintson a fotóra!

12:29
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Tízmillió forintot ajánlott fel a Magyar Fejlesztési Bank

10 millió forintot ajánlott fel a Nemzeti Összefogás Alapítvány részére az árvíz miatt súlyos helyzetbe került családok megsegítésére a Magyar Fejlesztési Bank. A bank támogatási keretéből folyósított összeget a családok azonnali segítését szolgáló segélycsomagokra szánják.

12:29
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Beomlottak a pincék egy ház alatt Mányon

Egy családot ki kellett költöztetni a Fejér megyei Mányon, mert három pince beomlott. Az egyik, amelyikről eddig nem tudtak, a ház alá nyúlik be, és nem tudni mikor dől össze a ház is. Az épületet statikusoknak kell majd megvizsgálniuk. A hetek óta tartó esőzés áztatta fel annyira a talajt, hogy bedőltek a pincék. A házban élő nyugdíjas házaspár a fővárosban levő lakásába költözött - mondta Ugron Zoltán polgármester a Független Hírügynökségnek.

12:52
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Száznál is több ház dőlt össze Felsőzsolcán

Több mint száz ház dőlt össze a Borsod megyei Felsőzsolcán, ahol a Sajó áradása miatt napokig vízben álltak az épületek. Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője csütörtökön az MTI-nek azt mondta: Felsőzsolcán rohamosan csökken a víz alatt lévő területek nagysága. A miskolci tűzoltóság már csak kihelyezett központot üzemeltet az esetleges életmentések, szállítási munkálatok gyorsabb koordinálásáért.

Forrás: MTI
Összedőlt ház Felsőzsolcán. További képekért kattintson a fotóra!

13:40
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Visszaköltözhetnek a római partra a lakók

Szerdán elkezdhetnek visszaköltözni a hullámtérben lévő otthonaikba a római parti lakók - közölte a Fővárosi Csatornázási Művek. A Duna apadásával összhangban a cég megnyitja a közlekedés elől eddig ideiglenesen elzárt védvonali átjárókat, illetve megkezdi a mobil gátak bontását. Szerdán több torlaszt már le is bontattak, hogy az ártéren levő ingatlanok tulajdonosai minél előbb megkezdhessék a takarítást és a fertőtlenítést.

13:42
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Hétvégére elbontják a gátakat a Margitszigeten

A Margitszigeten csütörtökön kezdik meg a csaknem 50 ezer homokzsákból épült, másfél kilométeres nyúlgát bontását. Várhatóan a hét végére a zárások túlnyomó részét feloldják.

13:58
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Négy útszakasz járhatatlan Hevesben

Heves megyében négy útszakasz járhatatlan a víz által alámosott útpálya, illetve vízátfolyások miatt a megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint. A Galyatető és Mátraszentimre között beszakadt útpálya helyreállítást már megkezdték, ott várhatóan délutánra megszűnik a teljes útzár. Vízátfolyások miatt Zagyvaszántó és Apc, Hatvan és Boldog, valamint Boldog és Jászfényszaru között zárták le az utat.

14:02
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Még mindig 138 településen védekeznek Borsodban

A folyók mérsékelt apadásának köszönhetően valamelyest enyhült az árvízi helyzet Borsod-Abaúj-Zemplénben, de szerdán továbbra is 138 településen védekeznek az áradások ellen, a folyók még mindig több mint 40 ezer embert veszélyeztetnek - mondta Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese.

Az árvíz miatt 26 településen kilencvenhat épület omlott össze, de ez a szám vélhetően messze nem a végleges, nagyon sok ingatlan ugyanis az összedőlés határán áll - mondta az ezredes, hozzátéve, hogy 4127 ember még mindig nem mehetett vissza otthonába. Előző nap a számuk még meghaladta a 4500-at.

A megye folyóin továbbra is 569 kilométer hosszon van védelmi készültség, 130 kilométeren rendkívüli a készültségi fokozat a Bódva, a Hernád és a Sajó gátjain. Csak az elmúlt 24 órában több mint tízezren védekeztek. A fegyveres erők, rendvédelmi szervek állományból többeket már visszavontak, illetve átcsoportosítottak Szolnok térségébe, ahol az áradó Tisza okozhat problémát. Az elmúlt egy nap során az árvíz fokozatos levonulásának köszönhetően az elöntött területekről 3,5 millió köbméter vizet emeltek át, szivattyúztak vissza a folyókba.

14:07
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Eddig 105 millió forint gyűlt össze az adományvonalon

Hétfő éjfélig több mint 105 millió forint értékű adomány érkezett a 1749-es segélyvonalra. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint három hét alatt közel 535 ezer hívás, illetve SMS érkezett. Az 1749-es szám a Vodafone, a T-Mobile, a Telenor, a T-Home, az Invitel és a UPC hálózatáról is elérhető, minden hívás és SMS 200 forintos felajánlást jelent.

Az Óbudai Egyetem Rektori Kabinetjének tagjai is támogatják az árvízkárosultakat: az egyetem szerdai közleménye szerint a rektor, a rektorhelyettesek, a kancellár, a gazdasági és oktatási főigazgató egyhavi vezetői illetménypótlékukat ajánlották fel. Rudas Imre rektor hasonló felajánlásra kérte fel az egyetem többi vezető beosztású munkatársát, valamint anyagi lehetőségeihez mérten az egyetem valamennyi polgárát is.

Budapest XVIII. kerületének polgármesteri hivatala a kerület valamennyi oktatási-nevelési intézményével együtt tartós élelmiszert gyűjt, amelyet az árvíz által leginkább sújtott településre szállítanak június 14-én. Az adományokat kedd óta fogadják a kerület oktatási intézményeiben és az önkormányzat valamennyi ügyfélszolgálatán.

14:18
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Tokajnál tetőzik a Tisza

Tokajnál várhatóan szerdán tetőzik a Tisza; reggel 818 centiméteres vízállást mértek a folyón - mondta Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. A folyó Tokaj és Tiszafüred közötti szakaszán az eddigi legmagasabb vízszinthez közelítenek a vízállások. A védekezők homokzsákokat töltenek. Egyre több a fakadó víz, megjelentek az első buzgárok, de ezek egyelőre nem veszélyeztetik a gátakat.

A Tiszán Tiszafüred és Tiszakeszi, illetve Tiszatarján és Rakamaz, a Hortobágy-Berettyón pedig Bucsa és Nádudvar között harmadfokú, a Berettyó folyón Szeghalom és Darvas között elsőfokú az árvízvédelmi készültség.
(MTI)

14:23
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Az árvízi védekezés szabályait vizsgálja az ombudsman

Az ár- és belvíz elleni védekezéssel és a katasztrófahelyzetek kezelésével összefüggő jogi szabályozást is áttekinti az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jelenleg is folyó vizsgálatában, és azt is megvizsgálja, hogyan szabályozzák az árvízzel rendszeresen elöntött területeken az építkezéseket. Szabó Máté jelentésben fogja összefoglalni a megállapításait.

14:30
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Békés megyében a belvízzel küzdenek

Az elmúlt 24 órában nem hullott csapadék a Körösök vízgyűjtő területein, így folytatódott az apadás; a Hármas-Körös tiszai torkolatának közelében még mindig másodfokú az árvízvédelmi készültség. A Hármas-Körös mellékfolyóin, például a Sebes-Körösön Körösladánynál egy nap alatt 18, a Berettyón Szeghalomnál 15 centimétert csökkent a vízoszlop magassága. A két folyón, valamint a Hortobágy-Berettyón továbbra is elsőfokú a riasztás.

A belvíz is gondokat okoz az igazgatóság területén. Az önkormányzatok közül Sarkad megszüntette a belvízi védekezést, ám Kétsoprony továbbra is a legmagasabb szinten, míg Szarvas másod-, további öt település a legalacsonyabb szinten küzd az elöntések ellen. A május 7-én kezdődött védekezési periódus óta már 58 millió köbméter vizet szivattyúztak el e földekről.

14:57
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Építkezésen lehet használni az árvízi védekezésnél használt homokot

Építkezésekre kerülhet az árvízi védekezéskor használt homok, a zsákok azonban veszélyes hulladéknak minősülnek, így azokat meg kell semmisíteni - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. A védekezésnél felhasznált homokzsákokat az árvíz levonultával egyre több településen szedik össze. A zsákokban lévő homok azonban büdös, így építkezésen kívül másra nem használható fel, nem lehet például a játszótéri homokozókba önteni. A zsák azonban veszélyes hulladéknak számít, így azokat meg fogják semmisíteni.

15:28
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Az eddigi harmadik legnagyobb árhullám várható a Tisza középső szakaszán

A Tisza jelenleg Tokaj térségében tetőzik, Szolnoknál, a folyó középső szakaszán még árad, és ez az árhullám várhatóan az eddigi harmadik legnagyobb lesz - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezetője, Lovas Attila szerdán Szolnokon.

A Tisza mindenütt árad, a Vezseny környéki Bivaly-tó töltését napi 16 órában bontják, az 500 hektáros terület egyébként idén először működik vésztározóként.

15:34
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

500 ezer homokzsákot küldött Svájc

Svájci 500 ezer homokzsákot küldött segélyként a védekezéshez Szolnokra. A zsákokat egyelőre a katasztrófavédelem bázisain tárolják, de amint szükség lesz rá, azonnal a védekezési pontokra szállítják őket.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén egyébként eddig 730 ezer homokzsákkal erősítették meg a védvonalakat - közölte Lovas Attila védelemvezető. A töltések erősítésénél arra törekszenek, hogy a beépített anyagot ne kelljen visszabontani. Ez így történt a korábbi nagy árvizeknél is, ennek köszönhető, hogy jelenleg alig több mint 40 km hosszan kell külön magasítani a gátakat, míg 2006-ban még 123 km hosszú nyúlgátat kellett megépíteni a térségben.

15:55
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Nincs már vészhelyzet Pásztón és Hasznoson

A kormány szerda 11 órai hatállyal feloldotta a Nógrád megyei Hasznos és Pásztó településeken egy hete elrendelt árvízi veszélyhelyzetet - olvasható a Magyar Közlönyben. A veszélyhelyzet elrendeléséről szóló kormányrendelet június 2-án 19 órától lépett életbe.

A kormány az árvízvédekezéssel összefüggő, június 1-én 21 órát követően felmerült, indokolt költségek felméréséről és biztosításáról külön intézkedik - írja a Magyar Közlöny.

16:02
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Kétezer munkanélkülit küldenek a gátakra

Több mint kétezer munkanélkülit vonnak be szerdától közmunkásként a helyreállításba a tíz, ár- és belvíz elleni rendkívüli védekezésben érintett környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságon - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán. A legtöbb embert a legrászorultabb területeken, Borsodban, Szolnok és Nógrád megyékben foglalkoztatják.

A vízügyi igazgatóságok egy hónapig összesen 2.292 regisztrált álláskeresőt alkalmazhatnak, a választásnál törekedniük kell arra, hogy a foglalkoztatottak a leghátrányosabb helyzetű tartós munkanélküliek közül kerüljenek ki. A közmunkások akadályokat hárítanak el, uszadékot távolítanak el, homokzsákokat ürítenek, a hullámtérre rakodott kommunális hulladékot szállítják el, illetve helyreállítják a megrongálódott töltéskoronákat, rézsűket.

A minisztérium 261,6 millió forint támogatást ítélt meg a munkára, ezt az idei költségvetés "képzéssel támogatott közmunkaprogramok" keretéből fedezi.

16:20
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán segítséget ígér a boldvai romáknak

Előkészítés alatt áll egy olyan kormányzati program, amely jobb helyzetbe hozza azokat, akik kárt szenvedtek, mint amilyen helyzetben az újjáépítés előtt voltak - mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán Boldván. Balog szerint a Borsod megyei Boldva romatelep problémája speciális, hiszen újból és újból elönti az ár, ugyanis a Bódvához közeli területen, lapályos helyen épült, a víz a romák ingatlanjait, ingóságait viszi el először. Balog szerint azt is vizsgálni kell, hogyan lehet a helyi romákat - nemcsak Boldván, hanem más árvíz sújtotta településen is - bevonni az újjáépítésbe.

16:50
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Kisebb a készültség a Tiszán

A folyamatos apadás miatt a Tiszán Nagyhalász és Gávavencsellő között elsőfokúra mérsékelte, a Szabolcsveresmart-Nagyhalász szakaszon megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A térségi folyók - így a Szamos, a Túr és a Kraszna - folyamatosan apadnak, utóbbin azonban még érvényben van az elsőfokú védelmi riasztás.

A Lónyay-főcsatorna vízállása tetőzés közeli, a Tiszába torkolló vízfolyás teljes szakaszán másodfokú a készültség. Az igazgatóság védvonalain még összesen 140 kilométeren figyelik valamilyen készültség fenntartásával a folyók vízszintjeit.

17:12
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Több szakaszon is mérsékelték a készültséget

Másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget Pest megye több pontján. A Szigetújfalu-csepeli, a Dunafüred-érdi, a gödi és a budakalászi árvízvédelmi szakaszokon kedden 18 órától, míg a Szentendrei-szigeti szakaszon szerdán déltől rendelték el a korábbinál kisebb, II. fokú készültséget a Duna folyamatos apadása miatt. Az érintett Duna menti településeken folyamatos figyelőszolgálatot tartanak fenn.

Apad a Zagyva és az Ipoly, s a Duna vízszintje is csökken. A Duna vízszintje Nagymarosnál kedden kora délutántól óránként átlagosan 2 centiméterrel, míg Budapesten szerda reggel 7-től óránként 1 centiméterrel csökken.

17:30
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Hazamehetnek a rendőrök a gátakról

Kivonják a rendőri erőket a Borsod megyei árvízi védekezésből, de a más megyei kapitányságokról átvezényeltek közül több százan az árvíz sújtotta településeken maradnak közrendvédelmi feladatok ellátására - közölte az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője, Dobson Tibor. A Sajó, a Hernád és a Bódva menti településeken a tűzoltók, a katonák és a vízügyi szakemberek, valamint a lakosság és az önkéntesek tovább dolgoznak a gátak mellett, és segítenek a károk felszámolásában.

A szóvivő elmondta: a folyók apadásával több településen már szivattyúzzák a vizet az árkokból és a pincékből, ezután fertőtlenítenek, majd felmérik az épületek állapotát. A kárfelmérés csak ezek után kezdődhet meg. Hozzátette, kisebb konfliktusok alakultak ki a szivattyúzást végző tűzoltók és a lakosok között, mert a helyiek azt sérelmezték, hogy először nem a lakások alatti pincékből, hanem az árkokból szivattyúznak. A szóvivő szerint, ha nem így járnának el, akkor nem lenne hová vezetni a vizet.

17:36
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Hét vonalon nem járnak a vonatok az árvíz miatt

Hét vasútvonal több szakaszán vonatpótló autóbuszok járnak az árvíz és a belvíz miatt - mondta Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője szerdán a vasúttársaság operatív bizottságának ülését követő sajtótájékoztatón. A MÁV rendkívüli intézkedéseket tett a vasúti közlekedés fenntartása érdekében az árvíz és a belvíz által érintett területeken. Ezeken a helyeken 24 órás, folyamatos felügyeletet biztosít, továbbá - az ott dolgozókon kívül - eddig összesen 110 vasutast vezényeltek ki a vasút árvízi védelmére. (MTI)

17:44
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Haztértek a szolnoki helikopteresek Miskolcról

Forrás: MTI
Hazatértek azok a katonák, akik a Magyar Honvédség Szolnoki Helikopter Bázisáról érkeztek segíteni az árvízi védekezésben. Kattintson a fotóra!

18:13
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Adókedvezményt adna az adományozóknak Edelény polgármestere

Adókedvezmény bevezetését javasolja a pénzt adományozók számára Molnár Oszkár, Edelény független (korábban fideszes) polgármestere, országgyűlési képviselő. Molnár arra kéri a parlamentet, hogy gyorsított eljárásban módosítsa az adótörvény erre vonatkozó rendelkezéseit. Molnár szerdán Edelényben, a polgármesteri hivatalban sajtótájékoztatón azt mondta: kérését levélben küldi meg Schmitt Pálnak, az Országgyűlés elnökének, illetve valamennyi frakcióvezetőnek.

Molnár szerint Edelényben és környékén, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz miatt sokan mindenüket elvesztették, az adományozók ezáltal könnyebben segíthetnek a bajbajutottakon. A polgármester emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden a kormány gazdasági akciótervének ismertetésekor már javasolta, hogy a történelmi egyházak és karitatív szervezetek kérésére tegyék újra áfamentessé az adományozást. (MTI)

18:20
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

A felső szakaszon már apad a Duna

Egy nap alatt 50-70 centimétert apadt a Duna vízszintje az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékességi területén. Az igazgatóság szerdai közleménye szerint a vízgyűjtőkön a következő két napban nem várható csapadék, így további fokozatos szintcsökkenésre lehet számítani. Ezért reggel hat órától Vének és Dunaszentpál között másod-, csütörtök reggelről pedig már csak elsőfokú a készültség. Este hat órától Esztergomnál másod-, Komárom körzetében elsőfokú az árvízvédelmi készültség szintje. Táton már bontják vissza a homokzsák-védművet, Neszmélynél, a 10-es útnál már végeztek is a munkával.

18:50
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Bakondi: Számíthatnak a kormányra az árvízkárosultak

A kormány megtéríti az önkormányzatok, valamint az állami szervezetek árvízi védekezésre fordított költségeit - mondta a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Bakondi György, a védekezéssel megbízott miniszteri biztos. Bakondi bejelentette, hogy a kárt szenvedett magánszemélyek is számíthatnak a kormány segítségére, de előtte még fel kell mérni a károkat.

A kormánybiztos szerint a legfontosabb feladat most az, hogy azoknak a családoknak a lakhatását biztosítsák, akiknek az otthona megsemmisült az árvízben. Nagy Anna kormányszóvivő szerint eddig 96 épület összeomlásáról van tudomásuk. Bakondi György közölte azt is, jelenleg 4893-an vannak kényszerűségből távol otthonuktól, közülük 4140-en Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. (MTI)

18:58
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Száradó vályogházakat is le kell dönteni Edelényben

Már nem a védekezési, hanem a kárelhárítási, helyreállítási munkálatok tartanak a Borsod megyei Edelényben - mondta az elmúlt két napról beszámolva Molnár Oszkár polgármester szerdán. A nagy teljesítményű szivattyúknak köszönhetően vízmentesek lesznek hamarosan a korábban elöntött utcák, néhány helyen oly mértékben csökkent a vízszint, hogy csak a kisebb szivattyúk képesek ezeket a házakat mentesíteni - mondta Molnár. Hozzátette: eddig tizenkét lakóház dőlt össze, de van több vályogház, amelyek ha nem omlanak le, le kell dönteni őket, mert a száradáskor úgyis bekövetkezik az omlás. Ezek az épületek jelenleg életveszélyesek.

Kitért arra, hogy valamennyi elöntött ház állapotát statikusok ellenőrzik. A folyó folyamatosan húzódik vissza medrébe, a lakosok a helyi polgármesteri hivatalban megkapják a fertőtlenítő anyagot. Azt, hogy ezek után ki, mikor költözik vissza maga dönti el, de sok helyen erre várni kell. Szervezetten szállítják az állati tetemeket a városból a szikszói megsemmisítő telephelyre. Közben már elkezdték a homokzsákok összegyűjtését a város utcáiból, mert akadályozzák a kárelhárítási munkálatokat.   

Az áramszolgáltatást folyamatosan kapcsolják vissza. Jelenleg két utcában nem lehet ezt még megtenni, a Bódva és az Újtemplom úton - ismertette, hozzátéve, hogy az ivóvíz minőségét háromóránként ellenőrzik. Eddig nem volt gond, egyedül a nyomásingadozás okoz némi problémát, de a hiányzó vizet lajtos kocsikból pótolják. A 27-es főút egy sávon 20 tonnás korlátozással már járható, jelzőlámpa irányítja a forgalmat. A szúnyogirtást kedden megkezdték, több alkalommal repülőről, helikopterről végzik a munkát. Az MTI tudósítójának több edelényi azt mondta: nagyon nehéz időszakon vannak túl, de a helyreállítás sem lesz könnyű. Van, aki rendelkezik biztosítással, aki pedig nem, bízik az állami segítségben. Eddig két már megrokkant házat romboltak le, hogy megszüntessék a további baleset- és életveszélyt.
(MTI)

19:02
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Harmadfokúra duzzasztja a tiszai ár a Hármas-Köröst

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el péntek reggeltől a Hármas-Körös bal parti, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz (Atikövizig) tartozó torkolat közeli szakaszán - közölte Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna csütörtökön. A készültségi szint emelésével a folyószakaszon megerősítik a figyelőszolgálatot, a vízügyi szakemberek pedig készen állnak arra, hogy beavatkozzanak - mondta az Atikövizig ügyeletvezetője. A Hármas-Körösön jelenleg nem érkezik árhullám, a torkolati magas vízszint a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt alakul ki. A folyó tetőzése a torkolatnál a Tisza csongrádi tetőzésével egyszerre, jövő hét elejére várható.

A Tiszán a Körös-torkolat és Algyő között jelenleg másodfokú, Algyő és az országhatár között pedig elsőfokú készültség van érvényben. A folyó vízszintje Szegednél várhatóan pénteken este vagy szombaton reggel éri el a másodfokú készültség elrendeléséhez szükséges 750 centiméteres szintet. A Tisza tetőzését a csongrádi megyeszékhelynél a harmadfokú szint, 850 centiméter közelébe a jövő hét második felére várják. A Tisza alsó szakaszán elhúzódó magas vízállás, többhetes védekezés várható, a védekezés menetét azonban a Maroson és a Körösökön esetlegesen levonuló újabb árhullámok jelentősen befolyásolhatják.
(MTI)

19:08
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 15 év legnagyobb belvize Csongrád megyében

Csongrád megyében eddig 25 település jelentett be vis maior eseményt, összesen több mint 126 millió forint értékben - derült ki a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság szerdai rendkívüli ülésén. A megyében jelenleg 40 ezer ektár áll víz alatt, ami az elmúlt 15 év legsúlyosabb belvizét jelenti. A Tisza közelgő árhulláma miatt a szakemberek elhúzódó tetőzésre számítanak, Szegednél 800 centis vízszintet és harmadfokú készültséget várnak június 16-17-re.

19:12
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Péntek délig jelentkezhetnek emelt szintű szóbeli érettségire az árvíz miatt lemaradt diákok

Péntek délig jelentkezhetnek az emelt szintű szóbeli érettségik pótlására azok, akik az árvíz miatt nem tudtak megjelenni a vizsgákon. Hoffmann Rózsa csütörtökön Budapesten elmondta: a pótérettségit hétfőn tartják az érintett diákoknak. A vizsgákon azok a diákok vehetnek részt, akik a 2010. május-júniusi vizsgaidőszakban emelt szintű szóbeli vizsgára Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére voltak beosztva, és a szóbeli vizsgán nem tudtak részt venni, és pénteken 12 óráig az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságán személyesen, vagy a 06-46-501-140-es telefonszámon jelzik, hogy vizsgázni szeretnének.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az emelt szintű szóbeli vizsga idejére kialakult árvízhelyzet miatt több településen számos vizsgázó nem tudta időben elérni a vizsga helyszínét. Így veszélybe került az érettségi vizsgák jogszerű lebonyolítása. Ilyen esetben a közoktatásról szóló törvény lehetőséget ad az oktatásért felelős miniszternek arra, hogy az érettségi vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló kormányrendelet előírásaitól vagy a 2009/2010. tanév rendjéről szóló tárcarendelettől eltérő rendelkezéseket hozzon. Az oktatási államtitkár közölte csütörtökön azt is, hogy eddig 12 olyan település volt, ahol előbb kellett befejezni a tanévet az árvíz miatt - az intézkedés néhány száz gyermeket érintett.
(MTI)

19:14
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Elárasztott termőföldek a Hernád-völgyben

A Hernád által elöntött termőföldek a levonuló ár alatt Felsőzsolca és Onga között.

Forrás: MTI
További képekért kattintson a fotóra!

19:20
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

400 ezer homokzsákot árvereznek el Edelényben

Jelképesen megvásárolhatók - ezer forintos darabáron - az edelényi homokzsákok. Az első jótékony vásárló - egy miskolci vállalkozó - száz homokzsákot "vett meg", és a zsákok helyett emlékjegyet vehetett át szerdán. Török Csaba azt mondta: egy híradásban olvasta, látta a helyi polgármester ötletét - amely szerint "elárverezi" a homokzsákokat. Azért tartja jó megoldásnak, mert ez közvetlenül a bajbajutottakon segít. Hozzátette: ez az ötlet hatalmas segítséget jelenthet a településnek. Véleménye szerint példaértékű az edelényi összefogás, hihetetlen együttműködéssel harcoltak a vízzel. Edelényben több mint 400 ezer homokzsák "áll készen az árverezésre".
(MTI)

19:23
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Árvízi fosztogatókat fogtak Székesfehérváron

Székesfehérvár vízzel borított, hétvégi házas övezetében fosztogató tolvajokat vett őrizetbe a rendőrség csütörtökön. A két embert még hétfőn elfogták a helyszínen, de a későbbi házkutatáskor a lakásukon talált dolgokról nem derült ki rögtön, hogy a betörésekből származnak-e. A héten azonban a rendőrök megtalálták a károsultakat is, akik felismerték a lopott holmit. A Székely utcai, hétvégi házas részt öntötte el az árvíz, a területet ezért előbb rendőrök, majd polgárőrök őrizték. A polgárőrök a város felőli területet tartották megfigyelés alatt, mégis betörések történtek. A rendőrök ezután kezdték figyelni a Székesfehérvárt elkerülő út környékét, hátha az elöntött részen keresztül jönnek a betörők.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szerint hétfőn éjjel két alakra lettek figyelmesek, akik az elkerülő út felől a házak közé igyekeztek. A rendőrök megállásra szólították fel őket, mire a két ember a felszerelését szétdobálva futásnak eredt. A rendőrök elfogták őket, nem sokkal később pedig már a szabadbattyáni házukban tartottak házkutatást. Ott különböző tárgyak, szerszámok kerültek elő, amikről nem lehetett tudni, hogy honnan vannak. A héten a nyomozók három károsultat is megtalálták, akik azután felismerték a lefoglalt tárgyakban a sajátjaikat. Mivel a környéken több hasonló betörés is történt, a rendőrök feltételezik, hogy a két elfogott embernek azokhoz is köze van. Miután kiderült, hogy lopott holmi van náluk, csütörtökön délután őrizetbe vették őket.
(Független Hírügynökség)

19:25
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Nehéz lesz a gázszolgáltatás visszaállítása

A gázszolgáltatást is érinti Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz, a területileg illetékes Tigáz-DSO Kft. megerősített létszámú szakembergárdával folyamatos készültséget tart fenn a térségben, mert több helyen még mindig akadozik a gázszolgáltatás - közölte a cég szerdán. A tájékoztatás szerint nemcsak az okoz problémát, hogy a víz kimosta a földből a gázvezetékeket, hanem az is, hogy az árvízi védekezésben részt vevők utakat vágtak át, töltéseket építettek, hidakat bontottak el, és akaratlanul is megsértették a gázvezetékeket.

A legnehezebb a helyzet Szendrő, Szendrőlád, Edelény, Felsőzsolca, Ónod, Sátoraljaújhely, Vadna, Sajóivánka, Aszaló, Arnót, Boldva és Szalonna településeken. Biztosítják ugyan a gázszolgáltatást, de mintegy 1100 háztartásba nem tudják eljuttatni a gázt. A Duna vonalán is nehéz a helyzet, ott 300 háztartásba nem jut el a vezetékes gáz. A gázszolgáltatás azokban a házakban szünetel, ahol az áradások következtében a vízszint elérte a házi nyomásszabályozókat. A szabályozók gyorszára ilyen esetben lezár, és az épület gáz nélkül marad.
(MTI)

19:31
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Félezer segélycsomagot oszt szét Borsodban egy alapítvány

Ötszázhúsz segélycsomagot oszt szét "tanévzáró" akciójában Szendrőn, Szendrőládon, Miskolcon és Onga-Ócsanáloson a "Minden Gyerek Lakjon Jól" Közhasznú Alapítvány csütörtökön. Hegedűs Zsuzsa szociológus, az alapítvány szóvivője szerdán elmondta: az utolsó szállítmánnyal 5750 gyermek - köztük az árvízi rászorulók - kap fehérje- és vitamindús csomagot csütörtökön. A kilakoltatott gyermekek azonban fogkefét, fogkrémet és egyéb higiénés eszközöket is kapnak a csomag részeként - tette hozzá.

Az akciót január 21-én kezdte az alapítvány, ekkor vitték az első segélycsomagokat azokba az iskolákba és óvodákba, ahol a százszázalékos térítéssel étkező gyermekek aránya meghaladta a 60 százalékot - mondta. Az akcióhoz a Vas Megyei Önkormányzat is csatlakozott, a legrászorultabb gyermekeket a nyáron így az önkormányzat balatonyberényi üdülőjébe viszik egy hétre - mondta Hegedűs Zsuzsa.

Az alapítvány az újjáépítésben is részt szeretne vállalni. A szóvivő szerint fontos, hogy ne csak állami feladatnak tekintsék azt, hogy mi történik a rászorulókkal, és hogy bárki segíthessen azzal, hogy vállalja egy adott ház javítását, újjáépítését vagy fertőtlenítését. Erre a feladatra az alapítvány honlapján (www.mindengyereklakjonjol.hu) is lehet jelentkezni - hívta fel a figyelmet. Az alapítványt nagy állami cégek mellett önkormányzatok és termelők is támogatják, de a legtöbb adomány magánszemélyektől érkezik - közölte Hegedűs Zsuzsa.
(MTI)

19:35
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Megrendezhetik a budapesti teniszviadalt

A gátakon dolgozó emberek erőfeszítéseinek köszönhetően a dunai árvíz nem öntötte el a Római Teniszakadémia létesítményeit a Római-parton, így már nincs akadálya annak, hogy júliusban megrendezzék a 220 ezer dollár összdíjazású női tornát. "Az Akadémia dolgozói, barátai és támogatói hősies munkájának következtében sikerült úrrá lennünk az elemeken, így lebonyolíthatjuk a viadalt" - mondta Márky Jenő versenyigazgató. 

A budapesti torna a WTA Tour professzionális női versenysorozat magyarországi állomása, a Forma-1 mellett az egyetlen világszériás verseny, amely állandó helyszínnel és rendezési joggal rendelkezik. Az idén 15. születésnapját ünneplő viadal július 5-11. között kerül megrendezésre, ahol Szávay Ágnes megvédheti az Asbóth József nevét viselő centerpályán tavaly telt ház előtt szerzett győzelmét.

Márky Jenő elmondta, hogy komoly erőfeszítésekkel, az RTA áldozatvállalásával sikerült itthon tartani a versenyt, amelyre az idén is rangos mezőny jön el: "Itt lesz Ági döntőbeli ellenfele, a svájci Patty Schnyder, de mellette még több teniszcsillag is pályára lép majd nálunk."
(MTI)

19:35
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Péntek hajnalban tetőzik a Duna Bátánál

Várhatóan csütörtök éjszaka, péntek hajnalban tetőzik a Duna a Tolna megyei Bátánál, a folyó vízszintje csütörtökön egy centiméterrel maradt el a 2006-os árvíz idején mért értéktől. Beke Zsolt, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szekszárdi szakaszmérnökségének vezetője elmondta: a legrosszabb esetben 744 centiméterrel tetőzik a Duna a településnél. 2006-ban 742 centiméter volt a legmagasabb vízállás Bátánál. A szakember hozzátette, hogy a legalacsonyabb védmű magassága is tíz centiméterrel meghaladja a várt vízszintet. Sziebert György, a község polgármestere arról számolt be, hogy több mint húszezer homokzsákból építettek töltést és százan vesznek részt a védekezésben, jelenleg figyelőszolgálatot látnak el.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint csütörtökön az árhullám áttörte a gemenci erdő területén a vadvédelmi célokat szolgáló rezéti nyári gátat és betört a víz a védett területekre. A Duna Tolna megyei szakaszán másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
(MTI)

19:43
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Újra járható a 12-es főút és a letkési híd

Két Pest megyei útzárat oldottak fel csütörtökön, pénteken újabb két útszakaszon indulhat meg teljes szélességben a forgalom, miután a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei megtisztították a vízátfolyásos, sárral elöntött burkolatot az érintett térségekben - közölte a rendőrség és a közútkezelő társaság. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: csütörtökön a délutáni órákban feloldották a 12-es főúton a Vác-Verőce közötti teljes útzárat, és újra lehet közlekedni a letkési Ipoly-ág hídon is. A hídtól Vác irányába tartóknak ugyanakkor még kerülniük kell Parassapuszta felé, mivel a város környéki vízátfolyások miatt több, korábban elrendelt korlátozás változatlanul érvényben van - tette hozzá.

A 11-es főút Visegrádon átvezető szakaszán szintén feloldották a teljes útzárat, és visszavonták a dunabogdányi szakaszon korábban bevezetett sebességkorlátozást is, miután megszüntették az útszűkületet - mondta Pécsi Norbert, a közútkezelő szóvivője. Hozzátette: az árvíz miatt az úttestre lerakódott sár eltakarítását követően az elmúlt két napban a Domony, Csörög és Bag környéki korlátozásokat is feloldották, arrafelé is szabad az út. A társaság váci üzemmérnökségének szakemberei a tervek szerint pénteken végeznek a 1201-es, valamint a 12128-as (Nagymaros és Ipolydamásd környéki) utak tisztításával, így várhatóan délutántól ezen a két szakaszon is feloldják a jelenlegi teljes útzárat.

A további, teljes vagy félpályás Pest megyei lezárások, sebességkorlátozások és terelések egyelőre érvényben maradnak, ám ahogy befejezik egy-egy szakasz helyreállítását, megnyitják azt a forgalom előtt. A közútkezelő dolgozói változatlanul 12 órás műszakokban tisztítják az árvíz sújtotta térség útjait, hogy aztán elvégezhessék az esetleges későbbi helyreállításhoz szükséges statikai vizsgálatokat. Mivel egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor melyik útszakasz válik ismét szabaddá, az autósoknak indulás előtt érdemes az Útinformnál érdeklődniük- közölte Pécsi Norbert.
(MTI)

19:54
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Egymilliót kaphat a legrászorultabb település Dunaújvárostól

Egymillió forint rendkívüli pénzügyi támogatást szavazott meg Dunaújváros közgyűlése a legrászorultabb árvízkárosult magyar település megsegítésére. Az azonnali segítséget az a település kapja, ahol a legnagyobb károkat okozta az árvíz. A javaslatot Dorkota Lajos alpolgármester indítványozta, a közgyűlés csütörtökön egyhangúlag elfogadta. A legrászorultabb település kiválasztásához a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a Borsod Megyei Közgyűlés segítségét kéri a város, majd ezt követően utalja át a pénzt - mondta Fábos Zsolt, az önkormányzat szóvivője. A képviselő-testületben egyéni felajánlások is vannak: Szepesi Attila és Cserna Gábor saját költségén berendezi egy-egy bajba jutott, otthonát elvesztő család lakását.
(Független Hírügynökség)

19:54
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

A műemlékek is megszenvedték az árvizet

Az elmúlt hetek esőzései és az árvíz miatt veszélybe kerültek Észak-Magyarországon a műemlékek és a régészeti lelőhelyek is - mondta Paszternák István régész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Észak-magyarországi Irodájának vezetője szerdán. A rendkívüli csapadék okozta tragikus áradások és belvizek sajnos nem kímélik sem védett műemlékeinket, sem pedig régészeti lelőhelyeinket - fogalmazott Paszternák István. Közölte: a KÖH munkatársai azon dolgoznak, hogy minél gyorsabban felmérhessék a kulturális értékekben keletkezett károkat.

Mivel az ár- és belvíz sújtotta területeken a közlekedés továbbra is nehéz vagy lehetetlen, a felmérő munkát egyedül nem tudják elvégezni, ezért kérik, hogy az ár- és belvíz által érintett települések önkormányzatai, illetve a kárt szenvedett műemlék épületek, régészeti lelőhelyek tulajdonosai, kezelői, használói az esetleges káreseményekről tájékoztassák a hivatalt.
(MTI)

20:03
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Jótékonysági koncertet rendeznek Szombathelyen

Árvízkárosultak javára rendeznek jótékonysági koncertet szombaton este fél nyolctól Szombathelyen az Agora Művelődési és Sportházban - jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón csütörtökön. A koncerten fellép a szombathelyi Weöres Sándor Színház művészeiből verbuválódott Morális Fixáció elnevezésű színészzenekar és az Ungaresca Táncegyüttes, a műsor a koncertig még tovább bővülhet. A koncertre, amelyet élő adásban közvetít a Szombathelyi Városi Televízió, a belépés ingyenes, de az MSH előcsarnokában a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai gyűjtik az adományokat.

Tuczayné Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta: Vas megyéből szervezetük eddig több mint 40 tonna élelmiszert, tisztítószert és ásványvizet juttatott el az árvízkárosultakhoz, az eddig összegyűjtött és átadott pénzadományok összege pedig meghaladja a 23 millió forintot. Az igazgató tájékoztatása szerint jelenleg fertőtlenítéshez mészhidrátra, egyéb fertőtlenítőszerekre és ásványvízre van szükség az árvíz sújtotta területeken.
(MTI)

20:05
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Megtéríti a kormány az önkormányzatok árvízi védekezési költségeit

A kormány megtéríti az önkormányzatok, valamint az állami szervezetek árvízi védekezésre fordított valamennyi költségét - közölte a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón Bakondi György, a védekezéssel megbízott miniszteri biztos. A kormányülésen hozott döntéseket ismertetve bejelentette azt is, hogy a kárt szenvedett magánszemélyek is számíthatnak a kormány segítségére. Jelezte azonban, hogy előtte még fel kell mérniük a károkat. Közölte, felmérik az önkormányzati vagyonban esett károkat, és a középületek helyreállítására programot indítanak.

Elmondta, a legfontosabb feladat most az, hogy azoknak a családoknak a lakhatását biztosítsák, akiknek az otthona megsemmisült az árvízben. Bakondi szerint felveszik a kapcsolatot az érintett ingatlanbiztosítókkal. Eddig közel 8,2 milliárd forintot költöttek védekezésre az állami szervezetek, valamint az önkormányzatok a vis maior-alapból - ismertette.

Nagy Anna kormányszóvivő elmondta, eddig 96 épület összeomlásáról van tudomásuk, ezek között 67 Felsőzsolcán dőlt össze az árvíz miatt. Közölte azt is, hogy szerdától áll munkába az a kétezer közmunkás, akiknek a jövedelmét teljes egészében a központi költségvetés állja. Nagy Anna a kormány nevében megköszönte az árvízi védekezésben részt vevők eddigi munkáját, és azt mondta, jó példája az összefogásnak a víz elleni védekezés a gátakon. Bakondi György elmondta, jelenleg 4893-an vannak kitelepítve, közülük 4140-en Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Kitért arra is, hogy az elmúlt éjszaka 14 ezren vettek részt a védekezésben, a korábbi 23 ezer helyett. Azt is elmondta, hogy a kritikus területekre vezényelt 6 ezer rendőrt is visszaküldik eredeti szolgálati helyükre.

A védekezési tevékenységben a hangsúlyt egyre inkább az "utóhatások rendezésére" helyezik át - mondta a miniszteri biztos -, így például szivattyúkat telepítenek az elöntött településekre, majd szakemberek bevonásával felmérik az épületek statikai és érintésvédelmi állapotát. Megemlítette, hogy eddig mintegy 14 millió homokzsákot használtak fel a védekezéshez, de mivel ez nem volt elég, a NATO-hoz és az Európai Unióhoz fordultak segítségért. Eddig 3,5 millió homokzsákot kaptak, többi között Németországtól és Szlovákiától.
(MTI)

20:13
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Kócsagmentés a Tisza-tónál

Keresztény Zoltán, a Természetvédelmi Őrszolgálat tagja egy nagykócsag fiókát ment ki a megemelkedett Tisza-tóból.

Forrás: MTI
További képekért kattintson a fotóra!

20:30
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Adományt gyűjt Salgótarján is

Adománygyűjtési akciót hirdet a salgótarjáni önkormányzat június végéig, a program része lesz egy jótékonysági koncert is - közölte Salgótarján polgármestere csütörtökön. Székyné Sztrémi Melinda elmondta: pénzbeni és tárgyi adományokat gyűjtenek, utóbbiakat átveszik, tárolják, és szállítják is a rászorulókhoz a szervezők. Az akcióban az önkormányzat mellett a Nógrád megyei Vöröskereszt, a Szent Lázár Lovagrend, a Salgó Party Kft. és a Személyi-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara megyei szervezete vesz részt. Az elosztást a Vöröskereszt végzi majd, az adományok igazságos szétosztásában a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is segít - tette hozzá a polgármester.

Elmondta azt is: júniusban jótékonysági koncertet szerveznek a József Attila Művelődési és Konferencia Központban. Ezen az előzetes egyeztetések alapján színpadra lép a Nógrád Táncegyüttes, a Pódium Stúdió, valamint fellépnek a Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei és zenekarai, és megszólítják a helyi amatőr színjátszó társulatokat is. A fellépők ingyen vállalják az előadást, a jótékonysági koncert teljes bevétele a rászorulókhoz jut majd el. A polgármester hozzátette: azért indították az akciót, mert az önkormányzatok pályázhatnak a vis maior keretre, de magánszemélyeket ebből az állam nem tud támogatni, Salgótarján térségében pedig leginkább az ingatlanokban esett kár.
(MTI)

20:40
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Rendőröket szállító busz balesetezett - több halott

Egyelőre nem tudni, hányan haltak meg abban a közlekedési balesetben, ami Szentes határában történt. Az árvízi mentésből hazatartó rendőröket szállító busz egy mikrobusszal karambolozott. A balesetről bővebb információkat itt talál.

20:50
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Késő estétől újra járható lesz az M30-as miskolci csomópontja

Apadnak a korábban soha nem látott vizet hozó folyók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, bár több település több utcája, számtalan háza továbbra is vízben áll. Az elkövetkező napok legfontosabb feladata a belvizek leszivattyúzása és fertőtlenítés lesz - mondta Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese szerdán. A Hernád és a Sajó áradása miatt továbbra is rendkívüli az árvízvédelmi készültség a két folyón, ugyanakkor valamelyest konszolidálódik a helyzet mindazon településeken, amelyeken korábban a víz volt az úr - mondta Bojti Imre.

Sok helyütt még most sem fogyasztható a vezetékes ivóvíz, oda zacskós, illetve palackos vizet szállítanak. Több helyütt megkezdődött a fertőtlenítés, ez vélhetően még heteken át tart. Miskolc északkeleti határában továbbra is járhatatlan az M30-as autópálya csomópontja, várhatóan a késő esti órákban az útzárat feloldják. A kárfelmérés tart. A megyében több mint száz ingatlan dőlt romba, de tartani kell attól, ez még több lesz.

21:11
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Ömlik a víz a vésztározóba

Zubog be a víz a csütörtökön megnyitott árvízi vésztározóba Tiszaroffon.

Forrás: MTI/Mészáros János
Kattintson a fotóra!

21:53
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Milliárdosra taksálják az edelényi árvízkárokat

Elkezdődött a károk felmérése az árvíz sújtotta Edelényben és Szendrőn, ahol a Bódva már visszahúzódott a medrébe. Szendrőn több mint kétszáz házba folyt be a víz, 12 ház összedőlt és legalább ennyi életveszélyessé vált. Károk keletkeztek több önkormányzati épületben, egy híd pedig összeomlott, amelyet tavaly újították fel, az alapja háromszáz éves volt. Sokaknak többmilliós a kára, százmillió forintra becsülik az önkormányzatot ért kárt. Szaniszló János polgármester azt mondta, hogy a teleházuk és a gondozóházuk is megsérült, illetve az utak kétharmadán valamilyen sérülés van.

Edelényben milliárdos károkról beszélnek, utak szakadtak le, megsemmisült a szennyvízhálózat és az ivóvízhálózat egy része. Sokan még mindig nem tudtak visszaköltözni házaikba. A folyó már visszahúzódott, az ideiglenes gátrendszer még áll. Molnár Oszkár polgármester úgy döntött, jelképesen értékesítik a védvonalon elhelyezett 400 ezer homokzsákot, amelynek bevételét edelényiek kapják.
(Független Hírügynökség)

22:12
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Újra látogathatók a mecseki kirándulóhelyek

Egy hét elteltével ismét látogatható két kedvelt pécsi kirándulóhely, a Mecseki Parkerdő, valamint a Malomvölgyi Pihenő és Parkerdő, amelyek korábban a nagy esőzések miatt életveszélyessé váltak - közölte a Pécs Holding Zrt. szerdán. Rácz Henriett kommunikációs referens tájékoztatása szerint a korlátozás feloldása ellenére a két pécsi parkerdőben továbbra is ajánlott körültekintően közlekedni. Egy héttel ezelőtt azért rendeltek el látogatási tilalmat ezeken a helyeken, mert az esőzés feláztatta a talajt, emellett a nagy mennyiségű csapadéktól nőtt a lombkoronák tömege, így a fákról könnyebben törhettek le kisebb-nagyobb ágak.
(MTI)

22:21
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Csokiszelettel illusztrálták a nemzeti összefogást Tőkés Lászlónak Edelényben

Ez az első főpróbája a nemzeti együttműködésnek, összefogásnak - utalt az elmúlt időszak árvízi eseményeire Tőkés László EP-képviselő Edelényben csütörtökön. Tőkés László egy kisebb delegációval érkezett az árvíz sújtotta térségbe, négy kisbusznyi gyorssegélyt hoztak. Az EP-képviselő szerint "a kölcsönkenyér hálájával" érkeztek a borsodi városba, hiszen a székelyföldi szökőárszerű árvíz után - ezelőtt öt évvel - egy emberként fogott össze az anyaország, hogy segítsen az ottani bajbajutottakon.

Tőkés László bejárta a város azon részét, ahol az ár pusztított, betörve a házakba. Elismerését fejezte ki az árvízi védekezésben résztvevő valamennyi önkénteseknek és a hivatásos állománynak. Úgy fogalmazott, az Európai Parlament magyar képviselőcsoportja egyeztetve úgy döntött - a határon túli képviselőkkel egyetemben -, hogy rendkívüli támogatásért folyamodnak az unióhoz, illetve hétfőn napirenden kívül szólalnak fel a lengyel és a szlovák képviselőkkel együtt. Tőkés László véleménye szerint a magyarországi árvíz okozta károk sajnos már elérték azt a határt, ahol az unió támogatást fog adni a bürokratikus előírások mellőzésével.

Molnár Oszkár edelényi polgármester egy csokoládészeletet mutatott fel a nemzeti összefogás jelképeként. Az előző napon ugyanis makói segélyszállítmány érkezett Edelénybe. A gyűjtés helyszínén egy kisfiú ment oda az akció vezetőjéhez, átadva neki a csokoládét, hogy ő azt küldi az edelényieknek a nagy bajban.
(MTI)

23:43
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Gyorsan tűnik el a Duna vize a fővárosi rakpartokról

A vártnál intenzívebben apad a Duna Budapestnél, így várhatóan csütörtök reggel 8 órától másodfokúra csökkenthető az árvízvédelmi készültség a fővárosban - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerda este. A folyó vízállása az este 9 órás adatok szerint 767 centiméter volt Budapestnél. A víz szintjének csökkenésével párhuzamosan megkezdődött az ideiglenes védművek, gátak bontása is - olvasható a közleményben. Amennyiben a folyó hasonló ütemben apad tovább, úgy várhatóan már pénteken kikerülnek a víz alól az alsó rakpartok és ezt követően megkezdődhet a takarítás is - írták. A Dunán szombat éjjel kellett elrendelni a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A folyó hétfőn tetőzött Budapestnél 827 centiméteres vízállással.
(MTI)

23:45
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Több mint 200 millió forintot gyűjtött a Duna TV

Átlépte a 200 millió forintot a Duna Televízió által indított adományvonalra beérkezett felajánlások összessége - közölte a csatorna pr-irodája csütörtökön. Az árvíz károsultjainak szervezett gyűjtés egy hete tart, a tévéadó június 4-én hirdette meg Összefogás Napok címmel.

00:00
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Elballagnak a katonák a gátakról

Levonulnak a katonák a Hernád gátjairól az árvíz sújtotta Ongánál

Forrás: MTI
További képekért kattintson a fotóra!

00:11
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Támogatta az EP néppárti frakciója az áradások napirendre vételét

Egyhangúlag támogatta szerdán az Európai Parlament néppárti frakciója, hogy jövő heti plenáris ülésén az EP tűzze napirendre a holland Lambert van Nistelrooij és Deutsch Tamás (Fidesz) kezdeményezte határozattervezetet, amelynek célja az árvízzel sújtott közép-európai országok megsegítése - jelentette be a magyar képviselő Brüsszelben.

A "közép-európai árvizek miatt kialakult helyzet megfelelő uniós szintű kezelésére" felszólító tervezet a közlemény szerint felszólítja az Európai Bizottságot, hogy "a lehető leggyorsabb módon nyújtson segítséget az árvíz által okozott gazdasági és szociális következmények enyhítésében, valamint azonnal tegye meg a szükséges lépéseket az Európai Szolidaritási Alap megfelelő pénzügyi eszközeinek biztosításához".

Joseph Daul néppárti frakcióvezető már május közepén bejelentette, hogy az EP plenáris vitát tart a közép-európai árvíz következményeiről. Akkor azt is jelezte, hogy míg a vita eredetileg csak a lengyelországi áradásokra vonatkozott
volna, kezdeményezése nyomán "olyan közös szándék bontakozott ki, hogy az Európai Parlament az áradássokkal sújtott összes tagállammal foglalkozzon".
(MTI)

00:12
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Egy hét után megközelíthetővé vált Hernádszentandrás

Hernádszentandrás csütörtökön Pere felől is újra megközelíthetővé vált, a borsodi települést június 3. óta tartotta fogságában a Hernád folyó, oda keddig Ináncs irányából sem lehetett eljutni. A 486 fős faluban mintegy 40 közmunkás és 40 önkéntes vett részt a védekezésben, és csaknem 13 ezer homokzsákot használtak fel. "Egyre több ingatlanon jelenik meg a soha nem látott mértékű belvíz okozta kár, egyre több ház fala reped, süllyed meg, padlózatok válnak fel, mintegy 40 esetben a pincékben lévő - sokszor egy métert is meghaladó - víz okoz súlyos problémát" - sorolta Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere a problémákat.

A vagyontárgyakat folyamatosan mentik, a vízelvezető árkokat a lakosság biztonsága érdekében napok óta szivattyúzzák. A Hernád árvizének nagysága és levonulásának elhúzódása súlyos károkat okozott a körgátban, és helyrehozhatatlan állapotokat eredményezhetett 20-25 lakóházban és a mezőgazdasági területen, továbbá nagyszámú vagyontárgyat is megrongálhatott - részletezte. Hozzátette: jelenleg mintegy 40 ember lakhatása, jövője bizonytalan, és számuk napról napra emelkedik. "Nem elhanyagolható az sem, hogy bizony szükséges az eddigieknél sokkal nagyobb figyelmet fordítani a jövőben a környezetünk minőségére, a vizek, mederszakaszok rendben tartására, esetleges beavatkozások, beruházások megvalósítására" - mondta Üveges Gábor.
(MTI)

00:30
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Jól vizsgázott a töltéselzáró vasszerkezet

Helyreállították az átszakadt töltésrészt a Hernád gátja mentén a Gesztely és Ócsanálos közötti részen, a várdomb közelében. Szerda estére csaknem ezer zsákkal sikerült eltorlaszolni a víz útját. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője emlékeztetett, hogy hiába építették és erősítették meg a nyúlgátat a Hernád töltésének ezen a részén - ami helyenként 60-80 centiméternyi vízoszlopot tartott -, annak ellenére ugyanaz az eset következett be, mint Edelényben, azaz megbontotta az ideiglenes védművet és elmosta a töltés egy részét a folyó. Kialakult egy húsz méter körüli szakadás, emiatt azonnal átvezényelték a helikoptereket, amelyek csak nappal repülhetnek.

Forrás: AFP
Helikopter dolgozik az Onga-Ócsanálos közötti töltésszakaszon. Mégtöbb képért kattintson!

Csont szerint az Onga-Ócsanálos közötti töltésszakaszon a gátszakadás helyreállítását befejezték, szerda este nyolc órakor az utolsó big-bag óriászsák is a helyére került. Mint mondta, a munka meggyorsítása érdekében újabb vasszerkezetet tettek a kiömlő víz útjába a szakadás helyén, és e mögött felépítve a kőből készült ideiglenes töltéssel a víz nagy tömegét sikerült a mederben tartani. Az elzáráshoz 993 darab big-bag zsákot használtak fel, amely kétezer tonnányi bazaltkövet tartalmaz. Ezt építették be - fűzte hozzá. A töltéselzáráshoz használt fémszerkezet közül a nagyobb vasrácsok elmozdultak, viszont továbbfejlesztették ezt az alkalmatosságot, így az a későbbi nehéz árvízi helyzetekben nagy sikerrel alkalmazható lesz - ismertette.

Kitért arra is, hogy a honvédségi helikopterek segítségével a munka mindennap reggel fél hattól este fél kilencig tartott. A légi járművek nemcsak ennél a töltésszakasznál dolgoztak, hanem más területeken is segítették a megcsúszó töltések megtámasztását.
(MTI)

Arról is beszámolt, hogy az árvízi károk mértékét egyelőre megbecsülni sem lehet. A Hernád mentén szinte valamennyi töltés helyreállításra, illetve újjáépítésre szorul. Az egymást követő rendkívüli árvizek pedig nemcsak ezen folyó töltéseit, hanem a Sajó és a Bódva gátjait is megrongálták, így mindhárom vízfolyás mentén az árvíz levonulta után és a károk felmérését követően meg kell kezdeni a védművek azonnali megerősítését és helyreállítását.

Az árvíz által elöntött területeken szinte valamennyi részen mezőgazdasági károk keletkeztek. A lakóterületeken pedig az elöntött házakat szükség szerint statikailag meg kell vizsgálni - mondta, hozzáfűzve, hogy a vízmű-közmű rendszerekben is jelentős kár keletkezett, amelynek helyreállítása elődleges az egészséges ivóvíz-ellátás érdekében.

Az árvíz által okozott károk felmérése várhatóan több hónapnyi munkát ad majd a különböző szakterületen dolgozó szakembereknek. Szerdán a honvédségi, rendőri és vízügyi dolgozók létszáma az árvízi védekezésben 2.200 fő volt, több mint 500 gépjármű segítségével végezték a munkát, köztük három helikopterrel - közölte Csont Csaba.
(MTI)

00:43
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Még két falut zár el a víz a külvilágtól

Tovább csökkent országosan az árvíz miatt kitelepítettek és a védekezésben résztvevők száma - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője csütörtökön. Összegzése szerint estére országosan 4427 volt a kitelepítettek száma, közülük Borsodban 3622 ember vár még a hazatérésre. Az országban 4700-an dolgoznak a védekezésben, Borsodban 3700-an, többnyire szivattyúznak és fertőtlenítenek, mivel a közvetlen veszélyhelyzet már elmúlt.

Dobson Tibor szerint Borsodban hat településen nincs ivóvíz: Arnóton, Aszalón, Sajósenyén, Szikszón, Edelényben és Sajóvámoson. Ezekre a településekre lajtos kocsival hordják a vizet, valamint palackos és zacskós vizet visznek. Az országban már csak két települést zár körül a víz, Tornaszentandrást és Tornabarakonyt csak traktorral, illetve teherautóval lehet megközelíteni.

A szóvivő elmondta, hogy a Duna alsó szakaszán erősítik a gátakat, ugyanez a feladat a Közép-Tisza vidékén is, Szolnoknál a jövő kedden várhatóan 10 méterrel tetőzik a folyó. Dobson Tibor közölte, hogy pénteken jelentést tesz a szakminiszternek, majd visszatér eredeti szolgálati helyére, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságra.
(MTI)

01:10
június 09, 2010
Vágólapra másolva!

Több tízezer állati tetemet gyűjtöttek össze eddig Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megkezdődött az állati tetemek összegyűjtése, amelyből több tízezret találtak már a visszavonuló árvíz nyomán, főleg csirkéket, tyúkokat, de házi kedvencek tetemeit is.
(Független Hírügynökség)