Lejtőre tette a forintot egy rossz amerikai makroadat

Vágólapra másolva!
Pénteken kora délután 280 forint fölött jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, ami mintegy 2 forinttal magasabb a reggeli szintnél. A magyar pénz esését egy rossz amerikai makrogazdasági adat okozta.
Vágólapra másolva!

Pénteken 15 órakor egy euró 280,20 forintba került, szemben a reggeli piacnyitáskor feljegyzett 278 forintos értékkel. A dollár árfolyama ugyanekkor 229 forintról 234,50 forintra ment fel, a svájci frank jegyzése pedig 1 forinttal 201,60 forintra emelkedett.

Pálmai-Pallag Dávid, a Raiffeisen Bank kereskedője szerint a magyar pénz a nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt esett az euróval szemben, amit az váltott ki, hogy az Egyesült Államokban több mint félév után váratlanul visszaesett a kiskereskedelmi forgalom. Az amerikai boltok forgalma váratlanul 1,2 százalékos csökkenést mutatott májusban, miközben a várakozások enyhe növekedésről szóltak.

A Quaestor piaci összefoglalója szerint tavaly szeptember óta nem regisztráltak csökkenést, a mostani csökkenésben pedig az építőipari anyagok gyengébb kereslete, illetve a benzinkutak és a ruházati boltok elmaradó értékesítései játszották a főszerepet. A gyengébb kiskereskedelmi adatokból a befektetők arra következtettek, hogy a gazdaság fellendülése is késlekedhet, ez pedig a biztonságos dollár felé tolta a piacokat: az euró dollárára 1,2125-ről az 1,21-es szint alá süllyedt.

Csütörtökön ingadozott a forint, a gyengülés teteje 283 forintos euró volt, de végül az eurózóna jó hírei erősödésnek indították a magyar pénzt. Estére ennek megfelelően 278-ig ment az euró jegyzése. Az EKB legfrissebb elemzése a korábbinál optimistább képet fest az eurózóna gazdaságáról, a csütörtökön közzétett prognózis szerint az idén 0,7-1,3 százalékkal növekedhet az eurózóna GDP-je, szemben a márciusi előrejelzésben szereplő 0,4-1,2 százalékkal.

Elemzők már reggel arra számítottak, hogy a forint pénteken a 277-282 forint/euró sávban mozog majd, a hangulat ingatag, sok függ majd a napközbeni euró/dollár árfolyam alakulásától.