Újra az önkormányzatok szedik be az iparűzési adót

Vágólapra másolva!
Júliustól ismét az önkormányzatok szedik be az iparűzési adót, így döntött a parlament hétfőn. Elfogadta az országgyűlés azt a módosító indítványt is, ami szerint csak január 1-jével lép életbe a csődtörvény kötelező elektronikus értesítésre vonatkozó rendelkezése.
Vágólapra másolva!

A második felévtől ismét az önkormányzatok szedhetik be a helyi iparűzési adót az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) helyett. A képviselők 313 igen és 47 nem szavazattal fogadták el az ezt tartalmazó, a helyi iparűzési adóval kapcsolatos egyes törvények módosítását, amelyet Kósa Lajos és Zombor Gábor fideszes képviselők nyújtottak be.

Az adózás rendjét szabályozó törvény ez év elejétől módosult úgy, hogy az önkormányzatok helyett az APEH szedhette be a helyi iparűzési adót, amelyet havonta kellett továbbutalnia az önkormányzatok számláira.

Csak januártól él a kötelező e-levelezés

Csak jövő év január elsejétől lép hatályba a csődtörvénynek az a rendelkezése, miszerint a bíróságok és a felek közötti írásbeli közlés csak elektronikusan történhet, s a csődeljárás iránti kérelem kizárólag elektronikusan nyújtható be. Az Országgyűlés 313 igen és 48 nem szavazattal fogadta el a fideszes Horváth Zsolt által benyújtott törvénymódosítást.

A képviselő a változtatást azzal indokolta, hogy a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala tájékoztatása szerint a bíróságok egyik esetben sem tudnak megfelelni az elektronizált ügyintézési kötelezettségeknek a jelenlegi július elsejei határidőnek, ezért a határidőt 2011. január elsejére módosítják.