Megszüntették a ZMNE rektorának előzetes letartóztatást

Vágólapra másolva!
Megszüntették a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem őrizetben lévő rektorának előzetes letartóztatását, miután a bíróság elutasította az erről hozott döntés elleni fellebbezést. A befolyásolással való üzérkedéssel gyanúsított Szabó János hazamehet, de továbbra is lakhelyelhagyási tilalom sújtja majd.
Vágólapra másolva!

Megszüntették az előzetes letartóztatását a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektorának, akit befolyással való üzérkedés gyanúja miatt vettek őrizetbe még február közepén - derül ki a Fővárosi Bíróság másodfokú végzéséből. Kiengedték az ügyben érintett cég vezetőjét is, ugyanakkor mindkettejükkel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

A Fővárosi Bíróság honlapján olvasható közlemény szerint a Fővárosi Főügyészség korábban Szabó János rektor előzetes letartóztatásának két hónapos meghosszabbítását indítványozta, a Budai Központi Kerületi Bíróság azonban 2010. június 15-én hozott végzésével megszüntette a rektor és D. László gyanúsítottak előzetes letartóztatását, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Ez ellen az ügyészség Szabó Jánosra vonatkozóan fellebbezett, de másodfokon a Fővárosi Bíróság (FB) a végzést június 23-án helybenhagyta.

A lakhelyelhagyási tilalomra a bíróság és az ügyészség szerint azért van szükség, hogy megakadályozzák a gyanúsítottak eljárási cselekmények alóli kibúvását. Az FB végzésében azt is megállapította, hogy a gyanúsítottak előzetes letartóztatásban töltött ideje alatt a tényállás újabb gyanúsítással nem bővült, és a nyomozás során eddig még a gyanú szintjén sem vetődött fel újabb bűncselekmények elkövetése. A bíróság szerint egyik gyanúsítottal kapcsolatban sem áll rendelkezésre adat vagy utalás arra nézve, hogy a nyomozást bizonyítékok eltüntetésével, illetve tanúk megkörnyékezésével ténylegesen befolyásolni kívánták volna.

Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektorát még februárban helyezte előzetes letartóztatásba a Budai Központi Kerületi Bíróság, befolyással való üzérkedés gyanúja miatt. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya több helyen - köztük a ZMNE rektori helyiségeiben - tartott házkutatást. D. László, a DHL Freight ügyvezető igazgatója is február óta volt előzetes letartóztatásban. A gyanú szerint a német DHL magyar leányvállalatának vezetőit kereste meg a ZMNE rektora azzal, hogy a cég futárai fegyver- és drogkereskedelembe keveredtek, ő azonban - ellenszolgáltatás fejében - a kapcsolatai révén el tudja simítani az ügyet.