Északi szelet, 20 fokokat hoz hétvégére a hidegfront

Vágólapra másolva!
Kánikula volt az elmúlt napokban Nyugat-Európában is: a hőmérséklet csúcsértéke sokfelé elérte, sőt meg is haladta a 30 fokot. A nagy melegnek azonban most vége szakad, szerdán sokfelé heves záporok, zivatarok alakulnak ki például Franciaországban, Nagy-Britanniában, és több fokkal lehűl a levegő.  
Vágólapra másolva!

Elérte a kontinens nyugati partjait annak a több-középpontú ciklonrendszernek a frontrendszere, amely eddig a Brit-szigetek térségében örvénylett. A hidegfront kelet felé halad, a hétvégén éri el hazákat - aki tehát szombat-vasárnapra tervez kiruccanást, jobb, ha vízparti pancsolás helyett nem szabadtéri programokban gondolkodik.

Szombaton és vasárnap is többször lesz erősen felhős az ég Magyarország felett, többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani. Megélénkül, helyenként megerősödik az északias szél. Nálunk is véget ér a kánikula: szombaton a nyugati megyékben már csak 20 körül alakul a maximum hőmérséklet, keleten ekkor még 30 fok fölé melegszik a levegő. Vasárnap aztán már mindenhol maximum 25 fok körüli melegre készülhetünk.


Erős széllökések lehetnek Dél-Franciaországban

A Riviérán nyaralók, vigyázat: szerdán főként Franciaország déli és középső tájain alakulhatnak ki heves záporok, zivatarok a hidegfront miatt. A térségben megélénkül a szél, és helyenként akár 65-75 kilométer/órás széllökések is előfordulhatnak. A csapadék lehűti a levegőt, megszűnik a meleg: csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 23 fok körül alakul, de a tartósan csapadékos tájakon még 20 fokig sem melegszik a levegő.

A front tovább vonul kelet felé és csütörtökön éri el Németországot. Szerdán szinte az egész országban 30 fok feletti csúcshőmérsékletek várhatók, sőt néhol 35 fokos forróság is elképzelhető. Az érkező hidegfront hatására csütörtökön Németországban is heves záporok, zivatarok frissítik fel a levegőt. Borongós és csapadékos idő lesz: csütörtök délután még kitart a nyár az ország déli és keleti tájain, 30 fokig melegszik a levegő, de másutt 20, 25 fok várható. A front mögött pénteken és szombaton is kifejezetten hűvös lesz az idő, 20 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.