Meghalt egy idős sérült az ajkai kórházban - iszapkatasztrófa percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Szerdán Veszprémben tart kihelyeztt ülést a kormány, amely kedden irányítása alá vonta az iszapömlésért felelősnek tartott céget. Szerda éjjel nem nőtt tovább a sérült zagytározó falán levő repedés. Devecseren és Kolontáron is tíz-tíz házat kell lebontani. Özönlenek az adományok a károsult településekre, ahol pormaszkot kell viselni a vörös por miatt: a legfrissebb hírek a katasztrófáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül196 bejegyzés
08:06
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

SZERDA - Nem repedt tovább a sérült kazetta

Nem tapasztalható újabb változás a sérült kazettán - közölte a tározónál végzett legfrissebb ellenőrzések eredményeit Dobson Tibor kármentesítési szóvivő szerda hajnalban. A védő töltéseket a földmunkák után most dolomittal, zúzott kővel, murvával erősítik meg. A belterületen pedig az iszap eltávolítását végzik, gipsszel mentesítenek, illetve locsolnak.

Dobson azt mondta, megkezdődött a kárfelmérés is, Kolontáron a korábbi adatokkal ellentétben nem 8, hanem 9 ingatlant kell lebontani. Ezeket már kedden megkezdték volna, de a tulajdonosok kérték, hogy ha lehet, szeretnék magukhoz venni még használható személyes tárgyaikat. A katonák és a tűzoltók segítenek ebben az embereknek, de az érintett házakban található holmik többsége nem használható - mondta. Dobson szerint Devecseren még tart a kárfelmérés, de várhatóan ott is több mint tíz házat kell lebontani. Itt olyan épület is van, amely vályogból készült és összedőlt. A bontás porral jár, a munkaterületeken még mindig az egészségügyi határértéket meghaladó a levegő portelítettsége - tette hozzá.

Az ezer kitelepített közül 99-en laknak közösségi szálláson. Ellátásuk - ahogyan a helyszínen dolgozó 1100-1200 mentésben résztvevőnek - biztosított.

09:15
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

KEDD - Csak néhány busz megy be Devecserre

Csak egyes vonatpótló autóbuszok érintik Devecser állomást kedden, és a buszok továbbra sem mennek be Kolontárra, valamint Ajka-gyártelepre - közölte reggel a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A közlemény szerint a Budapest-Székesfehérvár-Boba-Szombathely vasútvonalon október 12-én, kedden 0 óra 0 perctől hosszabb szakaszon, Ajka és Somlóvásárhely megálló között közlekednek a vonatpótló autóbuszok, az említett megállók kihagyásával. A Devecserre utazó utasokat Ajkáról és Somlóvásárhelyről külön táblával megkülönböztetett buszok szállítják.

09:20
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

HÉTFŐ - Az új gát hetven százaléka már elkészült

Nem repedt tovább az éjszaka gát sérült északi oldala - jelentette hétfőn reggel a helyszínről a Magyar Televízió riportere. Nem történt semmi rendkívüli esemény az éjszaka Kolontáron és környékén - jelentette hétfőn reggel Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő. Dobson elmondta: a gátépítési munka folyamatos, az új védőgát már hetven százalékban elkészült, eddig 1050 méternyi gátszakasz épült meg és további 500-at építenek még. Maga a gát 30 méter széles, 8 méter koronaszélességű és négy méter magas lesz. Dobson szerint a védőgát nem csak átmeneti, hosszú távú védelmet is jelent a tározókban kialakulható veszély ellen.

Dobson Tibor az elsődleges feladatok közé sorolta a tározó két kazettája, a 10-es és 9-es számú közötti nyomáskülönbség csökkentését. A már sérült kazettában massza van, így az csak pár száz méterre juthatna el, ha kidőlne a gát. A 9-es kazettában azonban víz és iszap is van, s bár a két kazettát elválasztó gát ép, de a nyomáskülönbséget a további veszélyhelyzet elkerülése miatt csökkenteni kell, amit szivattyúzással érnek el. A kiszivattyúzott vizet az élővilág védelme érdekében semlegesítik, hogy csökkenjen lúgosságának magas Ph-értéke - tette hozzá a szóvivő.

09:40
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

SZOMBAT - Kiürítik Kolontárt

Kolontár kiürítéséről döntött a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével szombat kora reggel a helyszínen összeült védelmi bizottság. Kolontárra reggel Orbán Viktor miniszterelnök is megérkezett, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató. A falu kiürítését reggel megkezdték, mert a megsérült 10-es kazetta gátja tovább gyengült - jelentette a falu közeléből az MTI tudósítója. Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő szerint Kolontár területén a rendőrség hangszórókon értesíti a lakosságot a kitelepítésről, az ott tartózkodó tartozkodó bel- és külföldi tudósítóknak el kellett hagyniuk Kolontárt. A hatóságok felkészültek arra, hogy szükség esetén Devecsert is kiürítik.

09:50
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Magyar Nemzet: Szóba kerülhet a Mal Zrt. kisajátítása

A strasbourgi bíróság egyik ítélete szerint az államoknak alkotmányos kötelességük, hogy megvédjék polgáraik egészséges környezethez való jogát, emiatt elképzelhető, hogy a kormánytöbbség a múlt héten elrendelt, három megyére kiterjedő vészhelyzetnél magasabb védelmi fokot határoz meg - írja a Magyar Nemzet hétfői számában. A cikk szerint természetvédelmi, vízgazdálkodási okokból szóba kerülhet az üzem kisajátítása is. A lap nem írja, mire alapozzák ezeket a feltételezéseket.

09:58
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán megnézi a gátat

A Kolontáron tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató a védelmi szakemberekkel együtt a gáthoz mentek.

10:03
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Kiüríthetik Devecsert is

Felszólították Devecser lakosságát, készülődjön az esetleges kitelepítésre, és pakolja össze egy táskába a legszükségesebb holmiját. Az MTI tudósítója szerint a településen rendőrségi hangszórós autó járja az utcákat, mindenhol katonákat és rendőröket lehet látni. Több száz katonai teherautó tartózkodik Devecseren, illetve a már teljesen kiürített Kolontáron és a két település közötti utakon, a területet helikopter őrzi folyamatosan.

10:08
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Védőgáttal mentenék meg Kolontárt

Egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével akarják megmenteni Kolontárt a szakemberek egy esetleges újabb gátszakadástól - közölték az MTI helyszínen lévő tudósítójával szakemberek a teljesen kiürített veszprémi település polgármesteri hivatala előtt.

Forrás: MTI/Juhász Bálint
Hajnalban kezdték Kolontár kiürítését

10:08
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Népszabadság: 20 terhelő vallomás

A Népszabadság meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írja, a Mal Zrt. már több mint húsz dolgozója tett terhelő vallomásot az őrizetbe vett igazgató, Bakonyi Zoltán ellen. A tanúk állítólag azt is vallották, hogy már korábban tudtak a gát állapotáról, de az állásuk elvesztésével fenyegették őket, ha beszélnek. Minderről itt olvashat bővebben.

10:15
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

VASÁRNAP - Megállt a repedés a gát északi oldalán

Megállt a repedés az ajkai zagytározó múlt hétfő délután beomlott gátszakaszának északi oldalán - tájékoztatta az MTI-t vasárnap hajnalban Dobson Tibor ezredes, katasztrófavédelmi szóvivő. A korábban észlelt repedések javítása folyamatban van, és újabb repedések nincsenek. Folyik annak a védőgátnak az építése is, amellyel Kolontárt akarják megvédeni. A védőgát alapozása lényegében befejeződött, a vasárnapi nap fő feladata a védőgát szélesítése, illetve magasítása lesz (részletekről itt olvashat).

10:18
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Az egész kormány Veszprémbe utazott

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán reggel 8 órára Veszprémbe érkeztek, ahol kihelyezett kormányülésen vesznek részt. Az MTI úgy tudja, még reggel ellátogatnak az iszapkatasztrófa által sújtott Kolontárra és Devecserbe is, ahol a védekezés munkálatai mellett a zagytározó gátját is megnézik. Nagy Anna kormányszóvivő szerint a kormány alapvetően a vörösiszap-katasztrófáról tanácskozik a veszprémi megyeházán. Veszprémbe érkezett Bakondi György, a Mal Zrt. kormánybiztosa is.

10:38
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Megnőtt a kockázat a kormány szerint

Megnőtt a kockázata a tározóban lévő vörösiszap és lúgos víz elegye kijutásának", miután a vörösiszap tároló X. kazettájának északi gátja tovább rongálódott - olvasható a kormány által a katasztrófáról indított honlapon. A hétfőn fél kilenckor Bakondi György tűzoltó vezérőrnagy által kiadott közlemény szerint a kormány intézkedett a Torna-patak további szennyezésének megakadályozása érdekében kőgátak építésére. "A lakosság védelme céljából Kolontár kitelepítése szükségessé vált, melynek lebonyolítására a katasztrófavédelem megtette a szükséges lépéseket, és felkészült a további lakosságvédelmi intézkedések megtételére" - olvasható a szövegben, amely szerint "a kárelhárítási munkálatok befejeztével a lakók visszatérhetnek otthonaikba".

10:40
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Dunaföldvárnál is lúgos a Duna vize

Dunaföldvárnál is lúgos a Duna vize: a vízügyi igazgatóság szakemberei vasárnap reggel 8-kor 8.27-es pH-értéket mértek (a 7-es pH érték a semleges, a magasabb érték lúgos, az alacsonyabb savas kémhatást jelent).

10:43
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán nemzetközi sajtótájékoztatót tart a katasztrófáról

Orbán Viktor miniszterelnök délután kettőkor a Parlamentben nemzetközi sajtótájékoztatót tart, melyen bejelentést tesz az iszapkatasztrófával kapcsolatban.

10:51
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Busszal viszik be a sajtót Kolontárra

Sajtóbejárást tartanak a kiürített Kolontáron, hogy megmutassák a sajtónak a település közepén épülő gátat és az ajkai zagytározó megsérült északi oldalfalát - közölte az MTI-vel Dobson Tibor. A sajtóbejáráson részt vesz Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is. A hazai és nemzetközi sajtó tájékoztatása érdekében vasárnap délelőtt fél 11-kor az ajkai tűzoltóságtól autóbusszal viszik át a 24 órával korábban kimenekített Kolontárra, majd visszahozzák őket.

11:00
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Bakonyira terhelő vallomásról ír a Blikk

Terhelő vallomást tett a Blikk szerint egy Mal-alkalmazott a vállalat őrizetbe vett vezérigazgatójára. A lap úgy tudja, hogy a rendőrségen kihallgatott férfi szerint a cég vezetői tudtak a vörösiszap-tározó gátszakadásának veszélyéről. Az őrizetbe vett igazgató, Bakonyi Zoltán ügyvédje viszont a Magyar Nemzetnek azt mondta: az igazgató elleni eljárás alapja az, hogy az ajkai iszaptározót üzemeltető Mal Zrt. katasztrófavédelmi terve nem számolt a gátszakadás veszélyével (erről itt  olvashat részletesen).

11:10
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Ajkára vitték a kolontáriakat

Az MTI tudósítója szerint a Kolontáron élők fegyelmezetten viselték a hatósági intézkedést, a kérésnek megfelelően egy táskával jelentek meg a több tucatnyi autóbusznál, amely Ajkára szállította őket. A kitelepítés nem sokkal reggel 8 óra utánra befejeződött.

11:12
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

350 rendőr, 320 katona

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint Kolontár kitelepítését 350 rendőr segíti és biztosítja, a helyi rendőri erőket a Készenléti Rendőrség 300 fővel erősítette meg. A helyszínt különböző megfigyelési pontokkal, mozgó vezetési ponttal, helikopteres és hőkamerás ellenőrzéssel biztosítják. Az ORFK szerint a rendőrség elsődleges feladata továbbra is a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogsértések megelőzése, illetve a területzárási feladatok ellátása. A Honvédelmi Minisztérium pedig azt közölte, 320 katona és 127 "technikai eszköz" - közöttük autóbuszok is - a helyszínen vannak, és részt vesznek a kitelepítésben.

11:13
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

A sűrű iszap veszélyesebb lehet

Az MTI-nek a helyszínen dolgozó szakemberek azt mondták, a szakadással fenyegetett tározóban lévő vörösiszapnak sokkal kevesebb a víztartalma, mint amely hétfőn a településre zúdult, de a sűrűbb folyam nagyobb veszélyt jelenthet.

11:19
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Képek Kolontár kiürítéséről

Forrás: MTI/Juhász Bálint
Buszok sorával vitték el a kolontári lakosságot - a képre kattintva galéria nyílik!

11:25
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Munkagépek vonulnak a gát felé

Kolontár szombaton reggel kilenc óra utánra teljesen néptelenné vált, a lakosok és a tévéstábok is elhagyták a falut, csak néhány külföldi társaság műholdas autójának elszállításáról intézkednek még a rendőrök - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A távozó lakosok azt mondták, "ennél már csak jobb lehet, hiszen odavan mindenünk".

A tározó felett helikopterek köröznek, a szakemberek felmérik, hogy mekkora tömegű vörösiszap ömölhet ki, ha újabb gátszakadás történik. Kolontárra folyamatosan érkeznek a munkagépek, hogy a gát megerősítésén dolgozzanak. A védelmi intézkedésekről bővebben ebben a cikkben olvashat.

11:27
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán szerint biztonságban van Devecser és Kolontár

Biztonságban van Devecser lakossága, Kolontárt kiürítettük, mert veszélyhelyzet állt fenn az éjszaka folyamán - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a kiürített Kolontáron. Orbán hamarosan rendkívüli sajtótájékoztatót tart Ajkán. Orbán szerint a kiürítési tervet elkészítették, és "minden létező eszköz" rendelkezésre áll, hogy szükség esetén Devecser lakosságát néhány órán belül biztonságos helyre menekítsék. Az emberek biztonságban vannak, Kolontár kiürítését pedig a fegyveres erők és rendvédelmi szervek "példátlanul gyorsan és szakszerűen" hajtották végre - mondta.

A devecserieknek csak akkor kell elhagyniuk a települést, ha újra átszakad a gát, addig nincs szükség a távozásra - közölte Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő, aki szerint egyelőre ennek kicsi a valószínűsége. Ha mégis kitelepítésre kerülne a sor, a devecserieket a településen belül, védett területen helyeznék el.

11:45
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Beengedik a faluba az állatokat etető kolontáriakat

Szervezett formában, naponta kétszer visszamehetnek a lakók a kiürített Kolontárra, hogy megetethessék a hátrahagyott háziállataikat. Szombaton nap közben állatmentők összegyűjtötték azokat a kutyákat, macskákat, amelyek elszállítását a lakosok kérték, valamint a település utcáin kóborló állatokat. Az MTI tudósítója a lezárt Kolontáron járva szombaton és vasárnap reggel is azt látta, hogy a helyszínen fehér védőruházatot és porvédő maszkot viselő állatvédők járták az utcákat, hogy a megadott címekről összegyűjtsék az állatokat, illetve ellássák őket.

A lakók számos háziállatot hátrahagytak, ezek ellátásáról úgy gondoskodhatnak, hogy az előre egyeztetett időpontban a lakók visszatérhetnek a településre. A néptelen utcákon rendőrök járőröznek, őrzik a hátrahagyott értékeket. Az utcákon csak a hatósági járművek közlekednek. Az éjszaka folyamán hőkamerával is felszerelt helikopterrel többször is ellenőrizték a lezárt települést. A településre bejutni illetéktelenek szinte lehetetlen, 8-10 helyen is ellenőrzik a Kolontárra bevezető utakon az elhaladó járműveket.

11:48
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Már az éjjel készültek Ajkán a kolontáriak befogadására

Már az éjjel felkészültek a kolontári lakosok befogadására Ajkán, a sportcsarnokban és a Fekete-Vörösmarty Általános Iskolában tábori ágyakat helyeztek el a tűzoltók - mondta Katona Zoltán, az ajkai tűzoltóság parancsnokhelyettese. Ezeken a helyeken az MTI tudósítója szerint tűzoltók és rendőrök is várják az érkezőket. A sportcsarnokban 284 tábori ágyat helyeztek el.

11:50
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Busszal érkeztek a miniszterek Kolontárra

Autóbusszal érkeztek a kormány tagjai a vörösiszap sújtotta ajkai térségbe szerda délelőtt. A miniszterek a kiürített Kolontáron tájékozódnak a veszélyhelyzetről - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A vörösiszappal szennyezett úton át rendőri felvezetéssel jutottak a miniszterek Devecseren keresztül a múlt szombat reggelre kiürített Kolontárra, de a hermetikusan lezárt faluba újságírókat nem engedtek be.

11:54
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

"Nem kiugróan" veszélyes a vörösiszap az ÁNTSZ szerint

Az országos katasztrófavédelem hétfő reggeli tájékoztatása szerint az ÁNTSZ vasárnap vett szilárd és folyékony mintát Devecseren és Kolontáron. A mérgező anyagokat vizsgálták, és megállapították, hogy a szilárd vörösiszap nem jelent kiugró veszélyt a környezetre - áll az ÁNTSZ legfrissebb jelentésében.

A X-es tározó újabb, illetve a IX-es tározó esetleges kiömlésének megállítása érdekében egész éjjel folyt az ideiglenes terelő, illetve lokalizációs gát építése. A nemzetközi és terepgyakorlattal is rendelkező uniós szakértői csoport az OKF szakértőivel együttműködve a vörösiszap negatív környezeti hatásainak felméréshez és a károk felszámolásának, csökkentésének optimális megoldásához javaslataikkal járul majd hozzá. Az uniós szakértők hétfőn az OKF székhelyén, a fél kettő utáni sajtótájékoztatót követően indulnak a helyszínre - közölte a katasztrófavédelem.

11:59
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Hétfőn elkészülhet a Kolontárt kettészelő gát

Feltehetően még hétfőn elkészül a Kolontárt kettészelő terelőgát - mondta az [origo]-nak Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A vörösiszap-tározó közelébe épülő hármas védgyűrűt azonban még biztosan nem fejezik be hétfőn. A gát falán keletkezett repedések hétfőn tíz óráig - az éjszakához hasonlóan - nem szélesedtek - mondta. A szóvivő szerint a tározóban levő vörösiszap összetétele lényegében azonos a múlt hétfőn kifolyt anyagéval, csupán az állaga más, jóval sűrűbb annál.

12:00
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Megkapta a telket a károsultaknak épülő sorház Devecserben

Kijelölték a Devecserben épülő új sorház helyét, a terveket Makovecz Imre tervezőcsapata készítette - jelentette be kedd reggel Toldi Tamás, a város polgármestere. A Leier Hungária Kft. tizenöt lakásos sorházat épít a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecserben, és vállalta, hogy karácsonyra beköltözhetnek a lakásokba az érintettek. A beruházás várhatóan félmillió eurós (csaknem 140 millió forintos) költséggel, előre gyártott elemekből valósul meg, abban 70-80 négyzetméteres lakások lesznek.

12:05
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Még mindig lélegeztetőgépen van a legsúlyosabb sérült Győrben

Nem javul a legsúlyosabb állapotban Győrbe szállított vörösiszap-sérült állapota - közölte a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa hétfőn az MTI-vel. A testfelületének több mint 70 százalékán sérült idős embert már a múlt héten le akarták venni a lélegeztetőgépről, de a jelen állás szerint nem tudni, hogy ezt mikor tehetik meg - mondta Tamás László János. A másik két - bőrének 10-15, illetve 20-25 százalékán - sérült ember állapota javul; előbbin már végrehajtottak egy kisebb műtétet, utóbbinál a napokban terveznek egy beavatkozást.

12:21
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Csaló adománygyűjtőkre figyelmeztetnek

Adománygyűjtésre hivatkozó csalókra figyelmeztet közleményében a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. Az ajkai rendőrök nyomoznak ismeretlen tettes ellen, aki a Devecser polgármesterének nevében pénzadomány gyűjtésére hívott fel egy tapolcai társulatot. Arra kérte a társulat igazgatóját, hogy utaljon át a megadott számlaszámra valamennyi pénzt, vagy bármilyen segélyszállítmányt küldjön el részére, mert a vörös iszap által sújtott területen élőknek szeretnék átadni. A tranzakció nem jött létre, mert a társulat felhívta a devecseri polgármesteri hivatalt, ahol arról tájékoztatták, hogy a polgármester nem adott ilyen jellegű megbízást.

12:22
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: 7 centit repedt a gát

Felkészültünk a baj elhárítására, egy újabb gátszakadás esetén meg tudjuk védeni Devecser hatezer lakosát, és Kolontár polgárai is biztonságban vannak - mondta Orbán Viktor kormányfő azt követően, hogy a kormány több tagjával együtt megtekintette az ajkai zagytározó újabb repedését, amely 7 centiméteres. Orán szerint jelenleg úgy tudják, félmillió köbméter iszap ömölhet ki a leszakadt sarkú tározóból a településekre. A helyi lakosok körében szerinte "szomorúság, nyugtalanság van, pánik nincs".

Hende Csaba honvédelmi miniszter pedig azt közölte, a technikai feltételek rendelkezésre állnak Devecser kiürítésére, ezért a lakosságot "egyetlen logisztikai intézkedéssel" evakuálni tudják. 127 katonai jármű áll készen arra, hogy szükség esetén háromezer embert azonnal el tudjanak szállítani a veszélyeztetett körzetből. Az emberek elszállítását közúton és vasúton egyaránt biztosították. A szakemberek felhalmoztak a közelben a közömbösítéshez szükséges minden anyagot, hogy egy esetleges katasztrófa esetén meg tudják menteni a Dunát - tette hozzá.

Forrás: MTI/Juhász Bálint
Orbán reggeltől a helyszínen tájékozódott

12:25
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Továbbra is kötelező a pormaszk és a szemüveg

A legújabb légszennyezettségi mérések alapján a levegő portelítettsége továbbra is meghaladja az egészségügyi határértéket az iszapkatasztrófával érintett területen - közölte a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kedd reggel. A veszély miatt a mentesítésben résztvevők számára továbbra is kötelező, a lakosságnak pedig ajánlott porálarc és a védőszemüveg viselése.

A kárral nem sújtott területeken ugyanakkor az előzetes becslések alapján a porterhelés nem haladja meg az egészségügyi határértéket - közölte a bizottság. Ennek a becslésnek az igazolására adatok még nincsenek, az ÁNTSZ jelenleg méréseket végez.

12:25
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Már nem öntenek gipszet a Marcalba

Az ecetsav után a gipsz vízbe keverésével is felhagytak a Marcalon, mivel a folyó pH értéke mostanra 8,5 alá csökkent - közölte szombat délelőtt Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője. Öt helyen dúsítják levegővel a vizet annak érdekében, hogy az ülepedésre hajlamos gipsz hatékonyabban feloldódjon. A Koroncót Rábapatonával összekötő közúton a Marcal-hídnál feloldották a lezárást, mivel pénteken a veszélyes "savazási tevékenység" megszűnt, a helyszínen tárolt anyagokat elszállították. Jelenleg mérik a víz pH-értékét és levegőt fújnak a vízbe. A Marcal alsó szakaszára a Bakonyból lefutó mellékvízfolyásokból megkezdődött az élet visszatelepülése - közölte Janák.

 

12:27
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Több mint tízezer tonna gipszet küldött már a védekezéshez a Mátrai Erőmű

Már több mint 10 ezer tonna gipszet szállítottak a visontai Mátrai Erőműből a Veszprém megyei iszapömlés okozta szennyeződés semlegesítésére - mondta a társaság igazgatóságának elnöke hétfőn az MTI-nek. Valaska József szerint további kamionok várnak rakodásra, a gipsz a továbbiakban is rendelkezésre áll; jelenleg 3000 tonnányi anyag van az erőmű raktáraiban. Az erőmű a melléktermékként keletkező jó minőségű gipszet egy szomszédos gipszkartongyárnak, illetve a cementgyáraknak szokta értékesíteni, de a védekezéshez ingyen adják - mondta Valaska.

12:35
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

A levegőt szennyezi a megszáradt vörösiszap

A legújabb légszennyezettségi mérések alapján a levegő portelítettségi mértéke helyenként meghaladja az egészségügyi határértéket a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken a Független Hírügynökség jelentése szerint. A körgát környezetében az iszap teteje összerepedezett, "felcserepesedett", az iszap felülete folyamatosan és egyre nagyobb területen szárad. Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet, hogy a mentesítésben résztvevők számára kötelező, a lakosságnak pedig továbbra is ajánlott porálarc és a védőszemüveg viselése.

A rendőrség továbbra is gondoskodik a közbiztonság fenntartásáról az iszapáradat sújtotta településeken. Az üresen álló házaknál fokozott ellenőrzéseket tartanak, hogy megelőzzék a fosztogatásokat. Vagyonellenes cselekményekről az elmúlt éjszaka sem érkezett bejelentés - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

12:37
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Délután eldőlhet a vezérigazgató sorsa

Szerdán délután dönt a veszprémi bíróság Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatójának előzetes letartóztatásáról a Független Hírügynökség jelentése szerint. A cég vezetőjét hétfőn vették őrizetbe több ember halálát okozó közveszély okozás és környezetkárosítás gyanújával, az iszapkatasztrófával összefüggésben.

12:42
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Újra a világsajtó címlapjain van a magyar katasztrófa

A címlapján számol be a BBC Kolontár kiürítéséről, és az újabb gátszakadás veszélyéről. A CNN is a helyszínről jelentkezett, a kiürítésről szóló hír és tudósítás csütörtökön ismét vezető hír lett. A Google News hírgyűjtő címlapján is a vezető hírek egyike az újabb magyar vészhelyzet.

12:48
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Légbefúvással próbálják javítani a Marcal vízminőségét

Javul a Marcal folyón Győr-Moson-Sopron megyébe érkező víz minősége; a Rába, a Mosoni- és az Öreg-Duna a szennyezés előtti állapotban van - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel hétfőn. Jelenleg négy helyen kezelik légbefúvással a vizet, hogy a gipsz jobban oldódjon benne. A víz pH értéke fokozatosan javul, a koroncói duzzasztónál vasárnap este mért érték 8,18 volt. Csütörtök délben ez az érték még 10,7 körüli volt. A Rábán, a Mosoni-Dunán és a Nagy-Dunán végzett mérések eredményei a szennyeződés előtti állapotnak felelnek meg.

12:53
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

A sérült tározót és a lebontásra ítélt házakat is megnézik a kormánytagok

A Devecsert és Kolontárt összekötő úton csak munkagépek és rendőrautók közlekedhetnek, és bár az MTI tudósítója négy rendőrségi áteresztő ponton is átjutott, Kolontár határában a rendőrség az őrezred utasítására már senkit nem engedett tovább.

Az MTI tudósítója a lezárt veszprémi településen dolgozó katasztrófavédelmi szakemberektől úgy értesült, a miniszterelnök és kormányának tagjai megtekintik a már elkészült, Kolontárt kettészelő, 600 méter hosszú és 25 méter széles gátat, majd azokat a házakat is, amelyeket még a nap folyamán, egy esetleges újabb gátszakás miatti iszapömléshez szükséges hatékony védekezés érdekében le kell dózerolni.

A kormány tagjai ezt követően megnézik az ajkai zagytározó sérült, X.-es kazettáját, és a tározó északi falán keletkezett repedéseket, majd a kolontári tájékozódás után várhatóan Devecserben is megtekinti a vörösiszap-lavina okozta károkat. A kormánytagok ezt követően Veszprémben kihelyezett kormányülést tartanak, amelyen dönthetnek a Mal Zrt. hétvégi újraindításáról is. A kormányülést követően rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatót tart Pintér Sándor belügyminiszter és Nagy Anna kormányszóvivő.

12:59
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Többször műtik a héten a legsúlyosabb állapotú Győrben ápolt sérültet

Változatlan a három Győrben ápolt vörösiszap-égett állapota; a legsúlyosabb sérültön több műtétet hajtanak végre a hét folyamán - közölte a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa szerdán az MTI-vel. A testfelületének mintegy hetven százalékán sérült, idős ember megégett bőrfelületének mintegy harmadát levették, hogy az ne legyen gátja a gyógyulásnak, és - várhatóan csütörtökön - egy hasonló beavatkozást hajtanak végre rajta - mondta Tamás László János. Tájékoztatása szerint stabil a másik két - 30-35, illetve 10-15 százalékos égést szenvedett - páciens állapota is.

13:01
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Megérkeztek az első kolontáriak az ajkai menedékhelyre

Mintegy ötven, a kora reggeli órákban kitelepített kolontári lakos már megérkezett az ajkai befogadó állomásra. A befogadó helyen a Krízis Intervenciós Csoport önkéntes pszichológusa mellett gyerekekkel foglalkozó szakemberek is jelen vannak.

13:04
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

A Mal Zrt. 20 munkagéppel dolgozik

A megrongálódott zagytározó tulajdonosa, a Mal Zrt. mintegy 20 munkagéppel tovább folytatta a kárelhárítási munkálatokat - közölte a Veszprém megyei védelmi bizottság. A bizottság szerint a második védelmi vonalon a  földsánc (gát) mögött körülbelül 450 méter hosszban letolták az iszapot. A gát előtt húzódó, pufferzónaként is szolgáló 1,5-2 méter mély és 4-6 méter széles árokban átlagosan kb 0,1-1,0 m mély víz van.

A védelmi bizottság közölte azt is, hogy a Devecser területére való bejutást a rendőrség ellenőrzi: a településre csak a helyi lakosok, a menetrendszerinti autóbuszok, és a kárelhárítási munkálatokban résztvevők léphetnek be. A tudósítók a kárelhárítási munkálatok biztonságos végzése miatt nem mozoghatnak a katasztrófa sújtotta területeken, részükre az ajkai tűzoltóságon jelöltek ki egy ideiglenes sajtóközpontot. Ezzel szemben tudósítónk szerint a tűzoltóságon nem tudják tájékoztatni az újságírókat.

13:10
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Illés Zoltán: Ismét nőtt a gátszakadás veszélye

Nőtt az ajkai vörösiszap tározó északi falának omlási veszélye, mert az éjszakai nedvesség hatására néhány centimétert szélesedett a repedés - mondta az MTI tudósítójának Illés Zoltán  környezetvédelmi államtitkár az ajkai tűzoltóság előtt. Szombatra virradóra hét centimétert nőtt a majdnem félméter széles és 25 méter hosszú repedés, de a mozgási folyamat napközben megállt. Éjszaka, a pára és a nedvesség hatására viszont újabb süllyedést és elmozdulást mértek a szakemberek. Az államtitkár hangsúlyozta: a gátszakadás reális veszélye és kockázata nőtt, de jó esély van arra, hogy a fal csak a Kolontárt kettészelő gát megépítését követően omlik le.

13:18
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Egy embert még mindig keresnek

Továbbra is keresik a speciális mentők a hétfő délutáni vörösziszap-lavina okozta katasztrófában eltűnt embert - mondta az MTI tudósítójának  Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az ajkai tűzoltóság előtt vasárnap délelőtt. Illés az MTI-nek elmondta: a lúgos iszap okozta sérülések miatt a vasárnap reggeli adatok szerint még mindig 60 ember van kórházban, 12 ember állapota továbbra is súlyos.

13:21
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

"Jelképesen építsünk egy-egy házat"

Egy teljes ház becsült építési költségével, 30 millió forinttal járul hozzá Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja a Magyar Kármentő Alaphoz. "Felhívom azokat, akik megtehetik, hogy jelképesen építsünk egy-egy házat földönfutóvá lett magyar honfitársainknak" - olvasható Vásárhelyi Gábor közleményében. A Magyar Kármentő Alapot Orbán Viktor kezdeményezésére hozták létre szombaton azért, hogy mindenki, aki segíteni akar a vörösiszap-katasztrófa kárvallottjain megtehesse Magyarországról és külföldről is.

13:21
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Meghalt egy idős sérült az ajkai kórházban

Kilencre emelkedett a kolontári iszapkatasztrófa áldozatainak száma, miután szerda délelőtt nem sokkal fél tíz előtt elhunyt az a kolontári idős lakos, akit az ajkai kórházban ápoltak az iszapömlés következtében elszenvedett sérülései miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

13:32
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Ötmilliót ad a CBA

Ötmillió forint felajánlásáról döntöttek hétfőn a CBA Igazgatóságának- és Felügyelő Bizottságának tagjai, az összeget a károsultak megsegítésére szánják, és a Magyar Kármentő Alap számlájára utalják át.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Agrova-Bio Kft. és a Szuro-Trade Kft. ezer hektárnyi, a vörösiszap által károsított termőföld regenerálására ajánlott fel 7,5 millió forint értékű Phylazonit baktériumtrágyát.

13:40
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Özönlik az adomány Devecserre

"Szinte özönlenek az adományok Devecserbe az ország minden részéből" - közölte Toldi Tamás, a város polgármestere kedden. Főleg élelmiszer, ruha, takaró érkezik, de a pénzadományok is szépen gyűlnek - mondta, hozzátéve: felsorolni is lehetetlenség a városok, községek, cégek, intézmények és emberek nevét, ahonnét különböző adományok érkeztek már, avagy ajánlottak fel segítséget.

Az adományokat Devecserben az úgynevezett régi iskolánál és egy városszéli raktártelepen, valamint a közeli faluban, Pusztamiskén gyűjtik. Toldi Tamás szerint változatlanul nagy szükség van munkavédelmi felszerelésekre, és  most már nem is annyira élelmiszeradományokat várnak, hanem inkább bútorokra lenne, illetőleg lesz majd szükségük a kárt szenvedetteknek.

13:46
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Egyre nő a rés a gáton

"Nagy valószínűséggel be fog dőlni a gát" - nyilatkozta rendkívüli sajtótájékoztatón Ajkán szombaton Orbán Viktor. Szombaton éjjel ugyanis repedések keletkeztek a hétfőn megsérült vörösiszap-tározó gátján, a rés egyre tágul. Ha kidől a gátfal, félmillió köbméter iszap ömölhet ki a kormányfő szerint. Kiürítették Kolontárt, a devcseriek készen állnak a menekülésre. A részletekről itt olvashat bővebben.

13:50
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Lényegében lezárták Devecsert

Az Ajkáról Devecserre vezető út le van zárva, csak a helyieket, és a kárelhárításban részt vevőket engedik be. Sem busz, sem az újságírók nem mehetnek be - mondta tudósítónknak egy ott posztoló rendőr.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A rendőrök senkit nem engednek be Kolontárra

13:55
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Elhalasztották az egyik áldozat temetését

A család kérésére elhalasztják a kolontári iszapömlés egyik áldozatának temetését, a fiatalembert kedden búcsúztatták volna - mondta a devecseri plébános hétfő délelőtt.

13:58
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Még mindig mentik az iszappal borított állatokat

Az MTI tudósítója szerint a polgármesteri hivatal előtt állatvédők egy párhetes cicát tisztítanak meg a vörösiszaptól. Több állatvédő szervezet dolgozik a helyszínen, mentik a kertekben rekedt állatokat. Ivanyik Zsolt, a vegyi csoport Kazincbarcikáról érkezett önkéntese elmondta, hogy 28 órája dolgoznak folyamatosan. A Tököli Állatmenhely munkatársai a devecseri Hunyadi utcából csirkéket, kacsákat, kakasokat szabadítottak ki hétfő délelőtt.

Ételt, italt osztanak a devecseri plébánia udvarán a Katolikus Karitász munkatársai, a plébános szerint rengeteg ruhát kaptak, de szükségük lenne gumicsizmára és védőkesztyűre is. Folyamatosan érkeznek a felajánlások, ezek koordinálása jelenti most a legnagyobb feladatot a plébános szerint.

14:00
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Kihirdették a Mal állami felügyelet alá vonását

Hatályba lépett a "lex Mal", miután a hétfő esti parlamenti elfogadása után Schmitt Pál államfő aláírta a jogszabályt, és azt a keddi napon ki is hirdették. A kormány elrendelte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelet alá vonását; a céget kormánybiztosként Bankondi György irányítja.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint Orbán Viktor miniszterelnök legfeljebb kétéves időtartamra nevezte ki Bakondi Györgyöt, akinek a honvédelemről szóló törvény hétfői módosítása alapján a feladatai közé tartozik a Mal Zrt. vagyoni helyzetének áttekintése, vagyoni jellegű kötelezettségvállalásainak ellenjegyzése. Dönt továbbá a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet közvetlen elhárításával, illetve következményeinek enyhítésével összefüggő, a társaság legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe tartozó ügyekben.

14:00
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Félnek a csalóktól a devecseriek

Devecserben független kárszakértők járják az utcákat, de több ember is arról beszélt, hogy félnek a csalóktól, nem mernek információt adni személyes adataikról. A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint vagyonelleni bűncselekményekről eddig nem érkezett bejelentés, a rendőrök folyamatos ellenőrzést tartanak azokban az utcákban, ahonnan kiköltöztettek embereket. Devecserben az MTI tudósítója szerint az utcán hangszórókból egy ajkai rádióadó szól, amely a gátépítésről szóló híreket közvetíti.

14:05
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Szobnál is lúgos volt a Duna vize szombat reggel

A Dunán Szobnál (az Ipoly torkolata alatt) szombaton reggel 8,24-es pH-értéket mértek a a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei, vagyis a víz még mindig enyhén lúgos. Péntek reggel 6 órától II. fokú vízminőség-védelmi készültség van érvényben a Duna szobi szakaszán.

14:15
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Illés szerint menthetetlen a tározó

Az államtitkár szerint menthetetlen állapotban van a sérült tározó, az északi oldalfala le fog szakadni. "Egy napon vagy egy héten belül bekövetkezhet a tragédia" - mondta Illés az újságíróknak vasárnap rendezett sajtóbejáráson. Illés szerint minden szakember arra számít, hogy leomlik a tározó fala, de az abban tárolt vörösiszapot megpróbálják "mederben tartani", és majd egy később megépülő, új tározóba átfejteni. Most azon dolgoznak, hogy megóvják Kolontár és Devecser házait. Ezért építenek védőgátat mintegy 100 millió forintos költségből a településen keresztül egészen a 8-as útig.

14:15
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

A kolontáriaknak rezgésekről beszéltek a hatóságok

Az ajkai sportcsarnokban - ahová a kitelepített kolontáriakat menekítik - 300-400 tábori ágy sorakozik egymás mellett, ezeken honvédségi pecsétes lepedők és pokrócok. Tudósítónk szerint csak pár tucat ember ücsörög itt, mindannyian kolontáriak. A megkérdezettek azt mondták, ők már hétfő óta nincsenek Kolontáron. A mai eseményekről csak annyit tudtak, hogy reggel még azt mondták a lakosoknak: a gát közelében olyan munka folyik, amely miatt rezgések alakulhatnak ki, ettől féltik a házakat, és emiatt rendelték el a kiürítést. Azt ők is csak Orbán Viktor sajtótájékoztatójából tudták meg, hogy megrepedt a gát.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Egy fiatal lány tudósítónk kérdésére bántosan azt mondta, nem nagyon kapnak tájékoztatást, és így nem tudják, hogy mi történik. Leginkább a tévéhíradókból tájékozódnak. Azt ígérték nekik, hogy a kolontári polgármester hamarosan tájékoztatja őket a helzetről, de azt még nem tudják, hogy mikor. A hatóságok azt ígérték nekik, hogy két-három nap múlva visszatérhetnek otthonaikba.

14:18
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Hétfőn érkeznek az EU szakértői

Hétfő reggel érkezik Magyarországra az az öttagú európai szakértői csoport, amely segítséget nyújt a magyar hatóságoknak az iszapömlés nyomán keletkezett környezetkárosodás elleni küzdelemben - közölték vasárnap Brüsszelben. A szakértők Franciaországból, Belgiumból, Svédországból, Ausztriából, illetve Németországból érkeznek. Már szombaton Magyarországra utazott az Európai Bizottság összekötője, akit a hétfőn érkezőkkel együtt azonnal a katasztrófa helyszínére fognak szállítani.

14:21
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Meleg ebéd és vacsora a menekülteknek

A katasztrófavédelem egyik munkatársa szerint nagyságrendileg kétszázan jelentkeztek be a sportcsarnokba, de csak pár tucatnyian alszanak itt, a többiek rokonoknál húzták meg magukat. Reggelire hideg ételt kaptak, ebédre és vacsoárra meleg lesz. Hoztak egy LCD-tévét, beállítottak egy hűtőt.

14:24
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Új szakembert küld az EU az iszap elleni harchoz

Az Európai Unió újabb szakembert küld Magyarországra az iszapkatasztrófa elhárítására - jelentette be José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden Pécsen, sajtótájékoztatón. Ez a  szakember "mindent tud az iszapkárosító hatásokról és záros határidőn belül Magyarországra érkezik, hogy segítsen a veszélyek elhárításában" - mondta a politikus, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Orbán Viktor köszönetét fejezte ki az eddig felajánlott támogatásért. Megjegyezte: "aki gyorsan ad, az kétszer ad".

14:28
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Délután háromkor feloldják a devecseri készültséget

Délután háromkor feloldják a kitelepítési készenlétet Devecserben - közölte a Veszprém megyei város polgármestere. A készenléti állapot feloldásáról a védelmi bizottság délutáni ülésén születik hivatalos döntés, de a lakosság már tud róla. A katonák levonulnak a területről, de a kiürítési terv továbbra is életben marad - mondta Toldi Tamás. A városban az ajkai iszaptározó újabb sérülése miatt múlt szombat reggel rendelték el a kitelepítési készenlétet.

14:30
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Elkezdett kiszáradni a vörösiszap

A Devecseri focipályát körülbelül 20 centiméter vastagon borítja a vörösziszap, itt még nem kezdték meg a kárelhárítási munkát - jelentette a helyszínről az [origo] tudósítója. A pálya napsütötte részein az iszap kezd megszáradni, a felszíne máris berepedezett.

14:32
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Már hajnali egykor riasztották a katasztrófavédőket

Egy katasztrófavédő tudósítónknak azt mondta, őt hajnali egykor riasztották, hogy be kell rendezni az átmeneti szállásokat. Hajnali kettőre érkeztek meg az ajkai sportcsarnokba, akkor kezdték el bepakolni az ágyakat. Azt mondta, hogy kevesen maradnak itt, mindenki inkább rokonokhoz megy, de nekik arra kell készülniük, hogy minden lakos oda akar költözni, ezért hét-nyolcszáz helyet készítettek elő.

14:34
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

30 milliárdot költött karbantartásra a Mal saját bevallása szerint

Közleményt adott ki hétfőn a MAL Zrt. vezetése, amelybern határozottan visszautasítanak minden olyan állítást, amely szerint a megsérült tározó alapjánál korábban buzgárok lettek volna, vagy hogy a tározó túl lett volna töltve. A cég azt állítja, szigorúan betartotta a műszaki előírásokat, az elmúlt tíz év alatt pedig több mint 30 milliárd forintot költött karbantartásra és felújításra.

A tározókat körülvevő úgynevezett résfal kiépítésére a hatóságok kötelezték a MAL Zrt-t, hogy ezzel akadályozza meg a lúgos talajvíz továbbterjedését. A résfal működéséről évente zárójelentés készült, amelyet a hatóságoknak az előírt időre és rendben minden évben benyújtottak, idén ez 2010. április 30-áig megtörtént. A MAL Zrt. a környékbeli mezőgazdasági vállalkozók korábbi nyilatkozataira is hivatkozva azt írja, hogy a katasztrófát közvetlenül megelőző időben a környező mezőgazdasági területek szinte teljesen víz alatt álltak, és közel háromszor annyi eső esett, mint tavaly.

14:35
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Devecser számlát nyitott a felajánlásoknak

Devecser város külön számlaszámot nyitott, amelyre a vörösiszap károsultjainak megsegítésére felajánlott pénzadományokat várják.

A pénzbeli adományok a 11748090-15427085-10070004-es számlaszámra küldhetők.

Nemzetközi átutalással a világ bármely részéről küldhető ide a bajbajutottaknak szánt anyagi hozzájárulás. Ehhez az OTP Bank SWIFT azonosítójára és az úgynevezett IBAN számlaszámra van szükség (SWIFT azonosító: OTPVHUHB, IBAN: HU43 1174 8090 1542 7085 1007 0004).

A devizaadományokat a 11751487-39749884-es számlaszámra küldhetik a segíteni vágyók. A legfontosabb információk a város honlapján is olvashatóak.

A polgármester szerint már eddig sok adomány érkezett a bajbajutottaknak, az élelmiszerdaomány helyet most már inkább bútorokra lenne, illetve lesz majd szükségük a kárt szenvedetteknek. A polgármester szerint változatlanul nagy szükség van munkavédelmi felszerelésekre is.

14:35
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Néhány kolontári visszamehet állatokat etetni

A kolontáriak szeretnének bejutni a faluba, hogy megetessék az állataikat. A hatóságok azt mondték nekik, hogy mindenkit nem tudnak visszaengedni, ezért meg kell szervezniük, hogy egymás állatait megetessék. Vannak, akik kora délután, vannak, akik este térhetnek vissza átmenetileg. Tudósítónk szerint a sportcsarnokban tartózkodó kolontáriak már kissé unják az újságírókat, akik a tilalom ellenére gyakran bemennek az alvóhelyekre.

14:42
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Az iszap nyomása feszíti szét a gátat

Nem eső vagy földmozgás okozta a 10-es zagykazetta gátjának további gyengülését, hanem a benne lévő iszap nyomásától kezdett el repedni - mondta az [origo]-nak Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvovője. Devecseren minden készen áll a kitelepítésre, de egyelőre nem lehet tudni, hogy valóban szükség lesz-e erre az intézkedésre.

14:44
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Családok "örökbefogadását" javasolja Sándorfalva polgármestere

Minden település "fogadjon örökbe" egy-egy, a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben élő devecseri, kolontári, somlóvásárhelyi családot - javasolta Sándorfalva polgármestere szerdán Szegeden. A segítségnyújtásnak Kakas Béla szerint csak az egyes önkormányzatok ötletei és lehetőségei szabnak határt, hiszen ez a támogatás lehet anyagi vagy tárgyi jellegű. Az önkormányzatok az elköltözni szándékozók számára építési teleket ajánlhatnak föl, az újjáépítéshez önkéntes munkaerőt biztosíthatnak, átvállalhatják a gyermekek iskoláztatási költségeit vagy üdültetését - sorolt példákat a polgármester. A kezdeményezéssel a polgármester szerint a segítségnyújtás személyessé válik, hiszen a települések egy konkrét családdal kerülnek kapcsolatba, sorsukért azután személyesen vállalnak kötelezettséget. Az akció részletes, kidolgozott terveit a kisváros honlapján hozzák nyilvánosságra.

14:47
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Tisztasági csomagot adnak a kitelepített kolontáriaknak

Vécépapírt, szappant, fogkefét és fogkrémet tartalmazó tisztasági csomagot kaptak az ajkai sportcsarnokban a kitelepített kolontáriak - mondta munkatársunknek egy ott szolgálatot teljesítő rendőr.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:47
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Csak 24 ember maradt Kolontáron

24 ember a hatósági felszólítás ellenére sem hagyta el a kiürített Kolontárt, ők a saját felelősségükre otthon maradtak - közölte Veszprém Megyei Védelmi Bizottság.

14:50
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Lassan halad a takarítás Devecseren

Devecser vörösiszappal elöntött részén vasárnap délben komótos tempóban folyt a kárelhárítás - jelentette a helyszínről az [origo] tudósítója. A házak előtt halmokban állnak a használhatatlanná vált tárgyak, de több tele konténert is lehet látni. A takarításban főleg önkéntesek, barátok és ismerősök segítenek, a hivatalos szerveknek csak kevés munkatársát lehet látni.

"Annak kéne idejönni lakni, akié volt ez a mocsok" - mondta idegesen egy nő, aki tudósítónknak azt mondta: nagyon fél a levegőszennyezéstől, amit a száradó iszap okozhat. Devecser az elmúlt napokhoz képest kihalt, a védekezésben dolgozókon kívül alig látni embereket az utcán.

14:53
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Devecser zárt város, a lakosság az utcán csoportosul

Devecser minden bevezető útját lezárta a rendőrség, csak a mentési munkálatokban részt vevő járművek és a buszok hajthatnak be a városba. Az MTI tudósítójának sikerült bejutni Devecserbe: jellemző kép, hogy a város lakói csoportokba verődve beszélgetnek az utcákon. Mindenütt fehér ruhás munkásokat látni, és minden utca minden kereszteződésében rendőrök és polgárőrök posztolnak. A devecseri művelődési házban ülésezik a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság is, amelyen részt vesz Kontrát Károly belügyi államtitkár is. A bizottság meghallgatja Bakonyi Zoltánt, az ajkai timföldgyár vezérigazgatóját.

Horváth Ottó használtcikk-kereskedő, egy nagyobb csoportosulás "szóvivője" azt mondta az MTI tudósítójának, hogy "a fél város elment már Sümegre, Zalahalápra, Gógánfára és más településekre". Horváth szerint reggel hangszórós autóból tájékoztatták a lakosságot, hogy Kolontár lakosságát kitelepítik, és esetleg erre kell készülniük a devecserieknek is. Az utcán beszélgető emberek szerint itt veszélyes lesz élni, mint fogalmaztak: ezt a "vörös szörnyűséget" soha nem lehet maradéktalanul eltüntetni. A 31 éves Horváth Ottó ennek ellenére azt mondja: ő marad a családjával Devecseren, nem költözik el. (MTI)

14:57
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

OKF: Húszkilós csomagot készítsenek össze a kitelepítésre várók

Könnyen szállítható, legfeljebb húsz kilogramm súlyú csomagot készítsenek össze azok, akiknek egy vagy több éjszakára el kell hagyniuk az otthonukat - javasolja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság iszapömlés miatt indított honlapján is olvasható felhívás szerint azok, akiknek várhatóan rövid időre (3-6 órára) kell elhagyniuk az otthonukat, csak vizet és gyógyszereiket vigyék magukkal. Csecsemőknek egy üvegnyi tejet vagy tápszert, a kisgyerekeknek egy kedvenc tárgyát tartalmazza a csomag - írják.

Abban az esetben, ha a kiürített településen élőknek egy vagy több éjszakára kell elhagyniuk otthonukat, a felhívás szerint a veszélyhelyzeti csomag tartalmazza a személyi okmányokat, értéktárgyakat, készpénzt, bankkártyát, nem romlandó élelmiszert, ivóvizet, az évszaknak megfelelő lábbelit, felsőruházatot, fehérneműt, tisztálkodási eszközöket, a rendszeresen használt gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, takarót (esetleg hálózsákot, gumimatracot), "ha van, hordozható rádiót, a gyermek kedves játékát, könyvét".

A közlemény hangsúlyozza: ha a hatóság a lakóhely elhagyására szólít fel, mindenki eldöntheti, hogy a kijelölt befogadó helyre vagy rokonokhoz, ismerősökhöz megy. A katasztrófavédelmi főigazgatóság felhívásában a többi között arra szólít fel: a veszélyeztetett településen élők csak segélykérési céllal telefonáljanak, mert a mentőerőknek szükségük lehet a vonalakra, valamint kiemelik, hogy senki se veszélyeztesse életét a család értékeinek védelmével, mert a hátramaradt ingatlanok, egyéb vagyontárgyak őrzését a rendőrség, polgárőrség és őrző-védő szervezetek elvégzik.(MTI)

15:00
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

WWF: Hónapok óta rossz állapotban volt az ajkai iszaptározó

A Magyarországi mérgezőiszap-baleset már régóta készülődött, és megelőzhető lett volna - állítja a Természetvédelmi Világalap (WWF) szombaton kiadott sajtóközleményében. Eszerint egy júniusban készült légi fotón jól látható, hogy az iszaptározó falai már három hónappal a környezeti katasztrófa bekövetkezte előtt is  rossz állapotban voltak és szivárogtak. "A mérgezőiszap-katasztrófát és annak nyomán a környező folyók - köztük a Duna - szennyezését meg lehetett volna akadályozni" - idézi a német hírügynökség a WWF közleményét.

15:05
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Marad a készültség a Pest megyei Duna-szakaszon

Fenntartják a másodfokú vízminőség-védelmi készültséget a  Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz tartozó folyószakaszon - közölte Baross Károly igazgató hétfőn. A Duna Szobtól délre lévő szakaszán a készültség ellenére nincs ok aggodalomra, a víz pH-rtéke továbbra is a vörösiszap-katasztrófa előtti szinten mozog.

Az igazgatóság azután rendelt el másodfokú készültséget a Duna Pest megyei szakaszán, hogy MAL Zrt. vörösiszap-tározójából kiszabadult szennyeződés pénteken valószínűleg elérte Szobot is. A szakemberek azóta folyamatosan mérik a Duna pH-értékét: az eredmények szerint a helyzet konszolidált. Baross Károly szerint találtak a folyón néhány elpusztult halat, de nem többet, mint máskor. A halak a Marcalból is származhatnak, de lehet, hogy a pusztulásuk nincs is összefüggésben a vörösiszap-szennyezéssel - mondta az igazgató.

15:14
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Gyurcsánynak üzent egy kitelepített kolontári

Nem magukkal van a baj - mondta újságíróknak egy kitelepített kolontári az ajkai sportcsarnokban -, de mondják meg Gyurcsány Ferencnek, hogy október 23-án hozza Kolontárra a platformalapítást, egy sátorban biztos meg lehetne rendezni.

15:15
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Épül az új gát Kolontár mellett - fotó

Forrás: MTI

15:16
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Nincs elég építőanyag a somlóvásárhelyi gátépítéshez

Földre, kövekre és törmelékre lenne szüksége a Veszprém megyei Somlóvásárhelynek, hogy be tudják fejezni a falut védő körgát építését - mondta a település független polgármestere hétfő kora délután. Marton László szerint a Torna-pataknál, a faluba vezető híd mellett már elkészült a csaknem 100 méter hosszú gát, de ahhoz, hogy egy esetleges újabb gátszakadásnál a patakon keresztül ne önthesse el a települést a vörösiszap, be kell fejezni a már elkezdett körgát építését.

A polgármester szerint eddig 700 köbméter földet használtak fel a védmű építéséhez, és a katasztrófa sújtotta térség hétfő délutáni védelmi bizottsági ülésen segítséget kér a munkálatok befejezéséhez. Marton abban bízik, hogy ha elkészül a Kolontárt kettészelő 600 méteres védőgát, a település közelében szombaton megnyitott bányából ők is kaphatnak földet és követ. Közben a településen zajlik a takarítás, az utak mosása és a vörös sár elszállítása: a munkát egy budapesti vállalkozó ingyenesen felajánlott három teherautója és egy markolója végzi - mondta (Az [origo] vasárnap esti beszámolóját Somlóvásárhelyről itt találja).

15:17
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Két napig tart a védőgát építése

Összesen 4 kőgátat építenek a vörösiszap elleni védekezésül, a megépítésükhöz összesen 48 óra szükséges - derül ki a kormány vörösiszap-katasztrófáról szóló honlapján elhelyezett tajékoztatóból. Ebből kiderül az is, hogy megérkezett Magyarországra az EU katasztrófavédelmi ügyeletének, a Monitoring és Információs Központnak (MIC) összekötő tisztje Magyarországra. Az a feladata, hogy előkészítse egy ötfős uniós szakértői csoport hétfői érkezését. Ezek a szakértők a "magyar hatóságokkal együttműködve a vörös iszap negatív környezeti hatásainak felméréséhez és a károk felszámolásának, csökkentésének optimális megoldásához járulnak hozzá javaslataikkal".

15:20
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Az iszapkatasztrófa áldozataiért imádkozik a pápa

Magyarul szólt szerdai általános kihallgatásán XVI. Benedek pápa a Szent Péter-bazilika előtti téren tartott pápai általános kihallgatáson részt vevő magyar zarándokokhoz. A pápa szavait taps kísérte a magyarok és az audiencián részt vevő több ezer olasz és külföldi hívő részéről is. Az egyházfő megemlékezett a vörösiszap-katasztrófa áldozatairól is, azt mondta: imádkozik az elhunytakért, és áldását adja az áldozatok segítségére sietőkre.

"Szeretettel köszöntöm a magyar híveket, különösen azokat, akik Miskolcról, Tesmagról, Gödről, Dányból és Kislétáról jöttek. Megemlékezem a kolontáriakról, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat és mindenkiről, akiket a mérgező iszap sújtott. Imáimba zárom azokat, akik életüket veszítették. Szívesen adom apostoli áldásomat rátok és mindazokra, akik az érintettek segítségére sietnek. Dicsértessék a Jézus Krisztus!"- mondta a pápa magyar nyelven. (MTI)

15:22
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Fenntartja a vízügy a harmadfokú készültséget Győrnél

Fenntartják az egy hete elrendelt harmadfokú készültséget Győr-Moson-Sopron megyében - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékese hétfőn. A készültségi szintet addig tartják fenn, amíg munkatársaiknak aktívan be kell avatkozniuk. Az Édukövízig hétfő délelőtti közleménye szerint javul a Marcal folyón Győr-Moson-Sopron megyébe érkező víz minősége; a Rába, a Mosoni- és az Öreg-Duna a szennyezés előtti állapotban van.

15:25
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Jól halad a gátépítés a katasztrófavédők szerint

Jó ütemben haladnak a munkálatok a Kolontár és Devecser között húzódó védőgát építésén, az új gát hétfő estére elkészülhet - közölte Bakos György, a katasztrófavédelem megbízott megyei szóvivője a helyszínen. Bakos szerint a miniszterelnöktől két napot kaptak a munkák befejezésére, az építkezés már másfél napja tart. Jelenleg folyamatosan szállítják a több tonnányi dolomitot a közeli szőci bányából, s a mocsaras, nádas területről elszállították a kiömlött vörösiszapot. Bakos szerint a vörösiszappal elöntött területen a katasztrófavédelem 150 munkatársa dolgozik a kármentesítésen, de civil és karitatív szervezetek több ezer önkéntese is segít a bajbajutottaknak.

15:29
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Csak a helyieket és a kárelhárítókat engedik be Devecserbe

Devecser a 8-as főút felől is le van zárva, csak a helyieket és a kárelhárításban résztvevőket engedik be - tapasztalta az [origo] tudósítója a helyszínen. A behajtónál álló rendőr azt mondta: ő már éjfél óta ott van, de ő sem tud semmit. Munkatársaink kerülőúton próbálnak bejutni a lezárt városba.

15:30
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Légifelvétel az ajkai zagytározóról

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Qj843eiSyZ00Vrie
Forrás: Katonai Filmstúdió
15:31
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Parlamenti bizottsággal vizsgálná az iszapömlést a Jobbik

Ideiglenes országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a parlamentben a Jobbik, hogy kivizsgálják a kolontári iszapömlés okait - jelentette be hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Kepli Lajos. A Jobbik képviselője hozzátette, a bizottság feladata lenne más veszélyes anyagokat tároló létesítmények feltérképezése, illetve a veszélyes létesítményeket szabályozó jogszabályi környezet vizsgálata is (a hétfői paralamenti ülést percről percre itt közvetítjük).

15:35
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Őrizetbe vették a Mal. Zrt vezérigazgatóját

Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti beszédében bejelentette, hogy állami irányítás és vagyonzár alá vonják a vörösizsap-tározót üzemeltető Mal Zrt.-t, a cég vezérigazgatóját pedig őrizetbe vette a rendőrség, és kezdeményezte előzetes letartóztatását (Orbán bejelentéséről itt olvashat részletesen).

15:43
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér: Leghamarabb pénteken térhetnek haza a kolontáriak

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a kolontáriak legkorábban pénteken térhetnek vissza településükre, akkorra fejeződik be ugyanis a területet védő új gát végleges kiépítése. A miniszter szerdán, a Veszprémbe kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: az épülő védmű már jelenleg is képes lenne egy újabb iszapömléstől megvédeni Kolontárt és Devecsert, így a települések kitelepítésére vonatkozó vészhelyzet elhárult. Pintér hozzátette ugyanakkor, hogy a katasztrófa nyomán kialakult teljes vészhelyzet még nem múlt el, hiszen ahhoz azt is biztosítani kell, hogy az iszap továbbra is biztosan a sérült zagytározóban maradjon.

15:45
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Budapestet is elérte a szennyezés a Dunán

Szombaton reggel 9-kor 8,1-es (vagyis enyhén lúgos) pH-értéket mértek Budapest felell a Duna vizében  Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei. Budapest déli részén, Nagytéténynél fél 10-kor 8.07-es pH-értéket mértek (a 7-es pH-érték jelent semleges kémhatást. A nagyobb érték lúgost, az alacsonyabb savas kémhatást jelent).

15:45
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Talajjavító szerrel semlegesítené a szennyezést egy cég

Sikeresen semlegesítették a vörösiszap lúgos kémhatását egy természetes talajjavító szerrel, a Dudarittal - jelentette be hétfőn a szert előállító Organit Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője. A barnaszénhez, lignithez hasonló, Dudaron bányászott szert Devecserben egy úton, illetve egy termőföld egy részen - összesen mintegy száz négyzetméternyi területen - próbálták ki, miután a kísérletbe vont részekről eltávolították az iszapot. A gyártó szerint a szer képes megkötni a nehézfémeket, semlegesíteni a lúgos kémhatást, és regenerálni a talajt.

15:59
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Hende: Minden helyzetre fel vagyunk készülve

A legrosszabb forgatókönyv esetére is kidolgozott tervei vannak a honvédség, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentők összehangolt erőinek. Ha szükséges még több katonát küldenek az iszapömlésben érintett településekre - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton az MTI-nek. A tározó falának meggyengülése után teljes egészében evakuálták Kolontárt, és ha szükséges, akkor készen állnak Devecser kiürítésére is.

A honvédség 320 katonája mintegy 130 technikai eszközzel vonult fel, amelyek között helikopterek, speciális járművek, mentőautók és túlnyomórészt teherautók vannak. Ezek egy fordulóval 3 ezer embert is elszállíthatnak a környékről - mondta Hende csaba. A katasztrófavédelem ezenkívül a volántársaságok buszait és a MÁV vonatait is bevonta az esetleges evakuációba.

A miniszter szerint egyelőre nem kaptak olyan kérést, amely további létszámbővítésre vonatkozna, de ha szükséges, újabb és újabb erőket küldenek a helyszínre. "Ha kell, a honvédség a teljes személyi állományát mozgósítja". Az MTI kérdésére Hende azt mondta: a Kolontáron a napokban felállított ideiglenes híd helyett a honvédség egy faszerkezetes átkelőt építene, mert a közlekedést meg kell oldani akkor is, ha nem költözik senki vissza a falu lezárt részébe. A tervek készen állnak, az anyagot beszerezték, és a 60 tonna teherbírású hadihidat egy hét alatt fel tudnák állítani.

16:00
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Az iszapömlésről is tárgyalni fog Orbánnal Barroso

A vörösiszap-katasztrófáról is tárgyalni fog José Manuel Durao Baroso európai bizottsági elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel a két politikus keddi, budapesti találkozóján - jelentette be hétfőn Barroso egyik szóvivője. Az Európai Bizottság elnöke elsősorban a segélykoordinációról tárgyal majd Orbánnal, illetve arról, hogy az unió miként tudja támogatni az országot a jelenlegi helyzetben. Barroso a tervek szerint nem látogat ki az iszapömlés helyszínére.

16:05
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Eddig félmilliárdot költöttek az önkormányzatok

Szerdáig mintegy 500 millió forintot fordítottak a védekezésre az iszapkatasztrófában érintett önkormányzatok - mondta Bakondi György, a Mal Zrt. kormánybiztosa szerdán, a veszprémi kormányszóvivői tájékoztatón. Bakondi György azt mondta, hogy a katasztrófaelhárítás minden költségét pontosan feljegyzik, azokat azonban egyelőre még nem összegezték. A kormánybiztos közlése szerint a Mal Zrt.-ben legkorábban csütörtökön vagy pénteken folytatódhat a termelés.

16:12
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

A katonáknak véget ért a mentés

A honvédség visszavonta azokat a katonákat, akiket az evakuálás miatt küldtek a helyszínre - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. A MÁV is elvontatja a kitelepítést szolgáló vagonokat, és a Kisalföld Volán húsz Devecserbe vezényelt autóbusza is visszaindult Győrbe.

16:15
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Nem engedik be a sajtót az ajkai sportcsarnokba

A kitelepítettek kérésére nem engedik be a sajtót az ajkai sportcsarnokba, ahol a Kolontárról kitelepítetteket helyezte el a katasztrófavédelem - mondta Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő szombaton az MTI-nek. A sportcsarnokban lévő kitelepítettek azt kérték a rendőröktől, ne engedjék be a sajtó munkatársait az épületbe, hogy aki nem akar találkozni az újságírókkal, annak ne kelljen. A szóvivő szerint jelenleg száznál kevesebben, inkább középkorúak és idősek vannak a sportcsarnokban.

16:21
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Uralni tudjuk a helyzetet

Az emberek összefogással reagáltak Magyarország legnagyobb környezeti katasztrófára, ennek az összefogásnak köszönhetően kezelni, uralni tudjuk a helyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján. A kormány egy pénzalapot állít fel, mindenki, aki segíteni akar, ide küldheti az adományait (Orbán sajtótájékoztatójáról itt olvashat részletesen).

16:24
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

"Tiszta udvar, rendes ház - bontható"

Egy devecseri ház falára hatalmas betűkkel vörösiszappal írtak egy üzenetet: "Kösz Mal!" Alatta pedig az olvasható: "Tiszta udvar, rendes ház - bontható" - jelentette tudósítónk. 

16:25
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Összefogásra szólít a kormányfő

A veszély még nem hárult el - mondta Orbán, aki kiemelte, hogy a kormány felkérte George Patakit, New York állam korűbbi kormányzóját, hogy koordinálja az amerikai adományokat. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője felolvasta Pataki levelét, illetve Soros György üzletember egymillió dollárt adományozó alapítványának közleményét is.

16:26
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Az elnök szerint a Mal nem felelős a katasztrófáért

A Mal Zrt. nem felelős az iszapkatasztrófáért - mondta Tolnay Lajos, a vállalat elnöke a Figyelőnek adott interjújában. Tolnay szerint a Mal mindenben együttműködik a kormány által kinevezett biztossal, és mindent megtesznek azért, hogy mielőbb újrainduljon a termelés.

16:29
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Munkatársaink bejutottak Devecserbe

Az [origo] munkatársai bejutottak a lezárt Devecserbe, hamarosan a kitelepülésre készülő városból jelentkeznek.

16:31
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Ha baj van, akkor csőstül jön

Ha baj van, akkor csőstül jön - mondta Orbán, aki szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor rosszabb a helyzet: ha por van vagy sár. Egy újabb eső segítene a por okozta problémákat, de nagyobb lenne a veszélye annak, hogy átszakad a tározó gátja.

16:33
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

A kárral arányos felelősségrevonást ígér Orbán

A bekövetkezett kárral arányos lesz a felelősségrevonás - mondta kérdésre válaszolva Orbán, de szerinte ezen még nem gondolkoztak, leghamarabb hétfőn fognak erről tárgyalni. A kormány bonyolult helyzetben van - mondta Orbán -, hiszen háromezer ember munkahelyéről is szó van, azok megvédésére is gondolni kell majd.

16:33
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Kezd egészségtelen szintre emelkedni a porszennyezés

Az elvégzett legújabb légszennyezettségi mérések alapján a levegő portelítettségi mértéke helyenként meghaladja az egészségügyi határértéket - közölte a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. Az ÁNTSZ felhívja a mentesítésben résztvevők, illetve a lakosság figyelmét, hogy porálarc és a védőszemüveg viselése szükséges.

16:35
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Új házakat kaphatnak a katasztrófa károsultjai

Orbán Viktor szerint két választás áll azok előtt, akik nem akarnak a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településekre visszaköltözni. Egyrészt már összeállították az állami tulajdonú, üresen álló lakások listáját, másrészt a polgármesterek kijelölték azokat a területeket, ahol új utcákat építhetnek fel az iszapkatasztrófa által sújtott településeken. Az új házak típusterveit Orbán szerint már rajzolják az építészek.

16:35
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor és Pintér Sándor a kihelyezett kormányülésen

Forrás: MTI/Kovács Tamara

16:37
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Devecserben egyelőre nyugalom van

Teljes nyugalom van a kitelepítésre készülő Devecserben - jelentették a helyszínről az [origo] tudósítói, akik még olyan lakossal is találkoztak, aki füvet nyírt a háza előtt. A városban nincs pánik, az emberek csendben, kisebb csoportokban ácsorognak az utcán. A bekötőutakat rendőrök őrzik, a városból az egyik úton folyamatosan ki-be járnak a vörösre színeződött dömperek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:40
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Ingyen lángost osztanak Devecseren

Devecser főterén egy lakókocsiból ingyen lángost osztanak - jelentette a helyszínről munkatársunk. Az eladó azt mondta: Tüskevárról érkeztek, és ma tudtak először bejönni a városba. Jól fogy a lángos, már 4-500-at megettek az emberek.

16:44
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Vezetőszáron vitték a bíróságra a Mal igazgatóját

Megkezdődött a MAL Zrt. vezérigazgatójának előzetes letartóztatásával kapcsolatos tárgyalás szerdán a Veszprémi Városi Bíróságon. A Független Hírügynökség jelentése szerint Bakonyi Zoltánt nem sokkal 14 óra után vitték be a terembe, vezetőszár volt rajta, fejét kabátjával takarta. A tárgyalás zárt. Bakonyi Zoltánt hétfőn vették őrizetbe több ember halálát okozó közveszély-okozás és környezetkárosítás gyanújával, az iszapkatasztrófával összefüggésben. Az Országos Rendőr-főkapitányság keddi tájékoztatása szerint Bakonyi Zoltán a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozóinak vallomást tett, de panasszal élt mind a gyanúsítás, mind az őrizetbe vétel ellen.

Az interjúról bővebben itt olvashat.

16:45
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

A Magyar Kármentő Alap számlaszámai

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a kormány Magyar Kármentő Alap néven egy számlát nyitott, ahová a hazai és külföldi adományokat várják. Az alap számlaszámai:

Belföldi utalásnál: 11794022 22222222,
Külföldi utalásnál: HU 28117940 2222222222 00000000

16:49
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

31 házat kell lebontani Kolontáron a szóvivő szerint

"Kolontáron összesen 31 házat kell lebontani a vörösiszap katasztrófa miatt" - mondta Dobson Tibor kármentesítési szóvivő. Dobson szerint 23 házat azért kell elbontani, mert a most épülő gát túloldalán van, nyolcat pedig azért mert ha újra kiszakad a gát, akkor visszaduzzasztanák az iszapot.

16:54
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Ha kell, vonattal viszik Győrbe a devecserieket

Devecser "esetleges kitelepítésről" intézkedtek szombaton a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság ülésé - mondta Kontrát Károly belügyi államtitkár. Közlése szerint a MÁV öt vasúti szerelvényt készített elő a devecseri állomásra, hogy ha szükségessé válik, a lakosokat egyszerre Győrbe szállíthassa. Kontrát szerint elkészítették a győri befogadási és elhelyezési tervet is.

16:55
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Kerékpárút is lesz az új kolontári gáton

Véglegesre építik, így később sem fogják elbontani a Kolontáron épülő, a település védelmét szolgáló új gátat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kora délutáni helyzetjelentése szerint a gát már 620 méter hosszú, átlagos magassága 2,75 méter. Az OKF szerint a terelőgát védelmet biztosít majd a település valamennyi lakójának a timföldgyár felől esetlegesen érkező vörösiszappal szemben.

A gát  főleg agyagból készül, amelyet egy kőborítás fog fedni. Az építők ügyeltek rá, hogy teljesen szennyeződésmentes anyagból épüljön, és így később se kelljen elbontani: a település képébe illesztve kerékpárutat is építenek majd rá - közölte az OKF. Az építéshez szükséges anyagokat főként a devecseri agyagbányából szállították a helyszínre, biztosítva ezzel az építés folytonosságát. Az építést vízügyi szakemberek irányítják.

17:04
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Kipusztította a patak élővilágát a vörösiszap - fotó

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:11
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Ausztriában nem károsodott a levegő

Nem kerültek káros anyagok a levegőbe Ausztriában a nyugat-magyarországi vörösiszap-szennyezés következtében - közölte szerdán az osztrák környezetvédelmi hatóság. A levegő higany-, ólom-, nikkel-, króm-, kadmium- és arzéntartalma nem mutat semmiféle eltérést a korábbi szinthez képest. A vizsgálatok során kimutatott értékek jelentősen a megengedett határértékek alatt húzódnak.

17:20
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Munkagépekkel tisztítják a földeket Kolontár határában

Kolontár határában körülbelül tíz munkagéppel dolgoznak az elöntött földeken - jelentette a helyszínről tudósítónk. A falu határától már körülbelül egykilométeres sávot már megtisztítottak. A rendőrök már Kolontár külterületén állnak, hogy megakadályozzák az illetéktelenek bejutását, visszafordítják az újságírókat és a tévéstábokat is.

17:21
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

A veszélyes levegő miatt nem mennek Devecserre a vonatok

A veszélyes légszennyezettség, azaz a levegő portelítettsége miatt a katasztrófavédők megtiltották, hogy a vonatok Devecser állomásig közlekedjenek - közölte a MÁV. Október 12-én, kedden 0 órától a Budapest-Székesfehérvár-Boba-Szombathely vasútvonalon, Ajka és Somlóvásárhely megálló között járnak majd a vonatpótló buszok. A pótlóbuszok sem mennek be Devecser vasútállomásra, hanem Devecseren a 8-as számú főút melletti ideiglenes autóbusz megállóhelyen és Somlóvásárhely vasútállomás volán megállóhelyén állnak meg. Az utasoknak késésre kell számítaniuk. Kolontár és Ajka-gyártelepre továbbra sem közlekednek a vonatpóló autóbuszok - közölte a vasúttársaság.

17:23
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Elkészült a kolontári gát

"Jó hír, hogy elkészült a kolontári gát" - jelenetette be Orbán Viktor szerdán délután egy budapesti nyilvános rendezvényen, ahol beszéde elején bocsánatot kért, mert a kihelyezett kormányülés miatt elkésett.
17:30
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Arzéntól tart a Greenpeace

Az arzén mellett legkevesebb három elem okozhat tartós környezeti és egészségügyi problémákat az Ajka térségében kiömlött vörösiszapból - közölte kedden Bécsben a Greenpeace a felkérésükre készült vegyi elemzés újabb eredményeit ismertetve. A kritikus szennyeződést az arzén okozta a Greenpeace nézete szerint. Közleményében a Greenpeace bírálta a magyar hatóságokat, mert - mint írták -  "eddig semmilyen elemzési eredményt nem tettek közzé".

17:30
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Három EU-s szakértő érkezett eddig Magyarországra

Az Európai Unió három szakértője már megérkezett Magyarországra, a következő három napban terepmunkát végeznek az ajkai térségben - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója hétfőn Budapesten. A szakértőket az Európai Bizottság szakosított katasztrófavédelmi gyorsriasztó rendszerén, a Monitoring és Információs Központon (MIC) keresztül riasztottál, miután Budapest olyan szakértőket kért, akik vegyipari és ökológiai kérdésekben, illetve a vörösiszap kezelésében gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek.

Az EU összesen öt szakértőt küld, eddig Johan Gemoets (Belgium), Pia Lindström (Svédország) és Riss Alarich (Ausztria) érkezett meg. A szakemberek pénteken, 3 napos terepmunka után számolnak be megállapításaikról és a vörösiszap-katasztrófa kárelhárításával kapcsolatos javaslataikról.

17:30
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Komoly veszélyt jelent a vörösiszap kiporzása

A kolontári vörösiszapminták a szennyvíziszapokra megengedett határértékeknél kisebb, esetenként jóval kisebb koncentrációban tartalmaznak kadmiumot, krómot, higanyt, nikkelt, ólmot és cinket - derül ki az MTA szerdán nyilvánosságra hozott tájékoztatójából, amelyben a vizsgálatokban részt vevő akadémiai kutatóintézetek és egyetemek mérési eredményeit ismertetik.

Az arzéntartalom az MTA és a Bálint Analitika Kft. által Kolompár külterületén vizsgált mintáknál ugyancsak kisebb a szennyvíziszap határértékénél. A gátszakadás közelében vett mintánál a határértéknél magasabb arzéntartalmakat mértek. "Az eltérések okainak felderítéséhez további mérésekre van szükség, ezek megkezdődtek" - hangsúlyozza az MTA közleménye.

A talajminták, amelyeket az MTA laboratóriumában, valamint a Bálint Analitika Kft-ben vizsgáltak, azt mutatják, hogy a vörösiszapban található legveszélyesebb és legkönnyebben elmozduló nehézfémek sem jutottak 10 centiméternél mélyebbre a talajba, és ott sem haladják meg a szennyezettségi határértéket.

A Pannon Egyetem szakértői modellezték a talajfelszínre kiömlött vörösiszap kiporzásának következményeit is. A szállópor durva és finom részecskékből áll. A durva szemcsék a légzőrendszerben ülepedhetnek le, ahol erősen lúgos hatású váladék jelenhet meg. Ez a belélegzett porból kialakuló lúgoldat komoly veszélyt jelent, különösen nagyobb mennyiségű vörösiszappor belélegzésekor. A tüdő léghólyagocskáiba bejutó finom részecskék lúgosító, s emiatt egészségkárosító hatása ennél is jelentősebb lehet.

17:30
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Talajművelési tilalom

Talajművelési és erdőgazdálkodási tilalmat rendelt el visszavonásig a Veszprém Megyei MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, illetve Erdészeti Igazgatósága az október 4-én Ajkán bekövetkezett vörösiszap-szennyezéssel járó környezeti katasztrófával összefüggésben. A talajművelési tilalom Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely, Somlójenő, Apácatorna, Tüskevár, Kisberzseny és Veszprémgalsa közigazgatási területén lépett hatályba.

17:35
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

A Marcalból származnak a Dunán sodródó haltetemek

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint kizárható, hogy a Dunán, Budapest térségében észlelt halpusztulás eredete a Rábán, Mosoni-Dunán vagy a Dunán van, mert az átlagosnál sűrűbben végzett vízmintavétel nem mutat rendellenes értékeket. A szórványosan lebegő haltetemek a Marcal folyó szennyezett szakaszáról származnak. A Marcalban elpusztult halak tetemének egy része - nagy mennyiségük és a nagyobb vízfelületek miatt - elsodródott, így juthatott a mellékfolyókon keresztül a Dunába, egészen Budapest térségéig. A Marcal folyón a teljes halállomány kipusztult, ezek összegyűjtését és eltávolítását elsősorban helyben végzik. A Dunán a területileg illetékes vízügyi igazgatóság erői folyamatosan összegyűjtik a haltetemeket.

17:45
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér tájékoztatta a pártok vezetőit

A parlamenti pártok vezetőit tájékoztatta vasárnap kora délután Pintér Sándor belügyminiszter a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos helyzetről. A belügyminiszter részletes helyzetértékelést adott, tájékoztatott a védekezés jelenlegi állásáról és az eddig megtett intézkedésekről - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Mányai Zoltán, a Belügyminisztérium sajtófőnöke. A pártvezetők támogatják a kormányt a szükséges intézkedések meghozatalánál.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta: pártjuk már csütörtökön kérte a belügyminisztertől a parlamenti pártok részletes tájékoztatását, de akkor jelezték, hogy a sürgős feladatok miatt ez későbbre csúszik, így azt vasárnap tartották meg. Török szerint a jelenlegi helyzetben a katasztrófa elhárításával és kezelésével kapcsolatban az MSZP támogatja a kormány tevékenységét.

Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke azt mondta, hogy Pintér és Bakondi György, a katasztrófavédelem főigazgatója korrekt és részletes tájékoztatást adott a katasztrófahelyzetről. Pál szerint a pártok között összhang volt az összefogás szükségességében. A jelenlegi helyzet alapján az látszik, hogy az állami szervek és a hatóságok jól végzik a munkájukat, a Jobbik azonban szeretné azt is, ha a felelősség kérdésére is mielőbb fény derülne.

17:45
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Százmilliós adomány

Meghaladta a százmillió forintot kedd délelőtt 11 órakor a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Hozzátette: a közeljövőben a kabinet elé kerül egy olyan javaslat, amely megteremti annak lehetőségét, hogy akik adományt fizetnek be az alapba, valamilyen adójóváírási lehetőséget kapjanak.

17:50
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Újabb holttestet találtak Devecser és Kolontár között

Nyolcra emelkedett az iszapkatasztrófa halálos áldozatainak száma, miután új holttestet találtak a vörösiszappal elöntött területen - közölte az [origo]-val Dobson Tibor kármentesítési szóvivő hétfőn. A szóvivő szerint az újabb áldozatot Kolontár és Devecser között félúton találták meg, ő volt az utolsó eltűntkéntkeresett ember (erről részletesen itt is olvashat).

17:51
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Már korábban is szennyezett a vörösiszap

Már 1997-ben is szennyezte a környéket az ajkai vörösiszap, állítja a timföldgyár korábbi vezetője. Baksa György szerint akkor minden károsultat kifizettek.

17:55
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor sajtótájékoztatója - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=9lxARDVlCQGwxhpa
18:05
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Sorházat építene egy cég Devecseren

Saját költségén tizenöt lakásos sorházat épít fel a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecserben a Leier cég - jelentette be Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn. A vállalat azt ígérte, hogy karácsonyra az általa épített lakásokba már be is költözhetnek a mindenüket elveszített családok.

Az ügyvezető igazgató azt mondta, hogy az építést rögtön megkezdik, amint a devecseri önkormányzat kijelöli az építési telket. Várhatóan félmillió eurós költséggel építik fel az előregyártott elemekből álló sorházat. Az egyenként 70-80 négyzetméteres lakások kiosztásához a cég a polgármesterek segítségét kéri.

18:10
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Házakat bontanak Kolontáron a gát miatt

Több jó állapotban lévő házat is lebontanak Kolontáron a védőgát megépítése érdekében. A bontásba valamennyi lakó beleegyezett, kivéve egy férfit, aki súlyos sérülései miatt mélyaltatásban fekszik egy kórházban. A gátat folyamatosan szélesítik a faluban, ahol hatalmas a por.
Bővebben itt olvashat a témáról.

18:20
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Vadászgép kísért ki a légtérből egy kisrepülőt

Egy katonai vadászgép és egy helikopter vezetett ki a vörösiszap sújtotta ajkai térségből egy osztrák magángépet, amely sajtófelderítést végzett a Veszprém megyében kiürített Kolontár és a megsérült zagytározó felett - tudta meg az MTI tudósítója magas rangú katonai vezetőktől vasárnap délután. A légügyi hatóság már csütörtökön légtérzárat rendelt el a térség felett, és csak a légirendészet és a katonaság gépei repülhetnek be a területre.

18:21
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Uniós szigorítást sürget a WWF

A mérgező tartalmú zagytározókra vonatkozó európai uniós irányelvek szigorítását és azok végrehajtásához egy akciótervet szorgalmaz a Természetvédelmi Világalap (WWF) az Ajka térségében történt környezeti katasztrófa után. A WWF hétfőn Bécsben kiadott közleményében azt írja: Magyarországnak fel kellene használnia a 2011. első félévi európai uniós elnökségét arra, hogy egy szigorúbb és hatékonyabb ellenőrzési rendszer jöjjön létre. Az ilyen létesítmények közvetlen környezetében élő embereket és a természetet "nem szabad többé ilyen kiszámíthatatlan kockázatnak kitenni" - írták.

18:23
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Szerbiában is mérni kezdték a Duna vízminőségét

A Duna szerbiai szakaszán a meteorológiai szolgálat hétfő reggeli mérései szerint a Duna nehézfém-tartalma nem haladta meg a megengedett határmértéket - közölte a szerb környezetvédelmi minisztérium. A szerbiai szakaszon végzett minőségvizsgálat megállapította, hogy a víz PH-értéke és a fémkoncentráció mértéke ugyanolyan, mint a devecseri vörösiszapömlés előtt volt.

18:31
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

George Pataki alapot hoz létre az iszapkatasztrófa károsultjainak támogatására

George Pataki, New York állam volt kormányzója szombaton közleményben tudatta: mindent megtesz azért, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel és másokkal együtt segítse az ajkai térségben történt katasztrófa károsultjait. 

"Létrehozunk egy alapot, és arra kérjük az aggódó embereket a világon mindenütt, hogy csatlakozzanak erőfeszítéseinkhez, és segítsék ezeket a családokat" - írta a politikus szombati közleményében.  A politikus egyúttal közölte, az ilyen nagyságrendű tragédiák esetén "mindannyiunknak, akik aggódunk a károsultakért, a segítségükre kell sietnünk".

18:41
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Győrben készítenek befogadóhelyet a devecserieknek

Tizenhárom befogadó helyet rendeznek be Győrben arra az esetre, ha Devecser lakosságát is ki kellene költöztetni a vörösiszap-tározó gátszakadásának veszélye miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délután. Az OKF tájékoztatása szerint a X-es tározó esetleges újabb kiömlésnek megállítása érdekében nagy erőkkel dolgoznak egy ideiglenes lokalizációs gát és egy terelőgát építésén. Az átcsoportosított erők és eszközök Devecser és Kolontár területén végeznek mentési és mentesítési feladatokat.

18:50
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Szabadlábon védekezhet a cégvezető

Szabadlábon védekezhet az iszapkatasztrófa kapcsán meggyanúsított Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. vezérigazgatója a Veszprémi Városi Bíróság döntése szerint. Bánáti János ügyvéd szerint a bíróság azért nem helyezte előzetesbe védencét, mert nem áll fenn a bűncselekmény alapos gyanúja, ahogy a bizonyítékok eltűntetésének és a tanúk befolyásolásának veszélye sem. Az ügyész fellebbezést nyújtott be, így a végzés nem jogerős. Bakonyi Zoltánt hétfőn vették őrizetbe a rendőrök, több ember halálát okozó közveszély-okozás és környezetkárosítás gyanújával. A bíróság azonban elrendelte szerdán azonnali szabadlábra helyezését.

19:00
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Újra lehet horgászni a Mosoni-Dunán

Feloldotta a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a halászati és horgászati tilalmat a Mosoni-Duna folyón a Duna folyamba történő betorkollásáig, valamint a Mosoni-Duna Öreg Dunai torkolatától a komáromi vasúti hídig. Az MgSzH mint első fokú halászati hatóság az október 4-én Ajkán bekövetkezett vörösiszap-szennyezéssel járó környezeti katasztrófával összefüggésben rendelt el halászati, horgászati tilalmat, de már nem látja szükségesnek a korlátozást - közölte hétfő délután.

19:10
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Rémhírek terjednek Devecserben

Egy devecseri asszony az [origo] tudósítóitól érdeklődött, hogy igaz-e, hogy felrobbantják a kolontári gátat, mert nem bírnak vele. Azt mondta, hogy kevés az információjuk, nem igazán tudják, mi fog történni, nem tudják, mire számítsanak. "Senkinek nem kívánom ezt a nem tudom érzést" - mondta. A nő szerint az a legrosszabb az egészben, hogy nem tudják mi lesz este, és azt kérdezte, hogy "hogyan hajtsuk le így a fejünket".

19:10
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Érdeklődők nézelődnek az átszakadt gátnál

Egy a 8-as főútról kiágazó földúton meg lehet közelíteni a tározó gátjának átszakadt részét - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. Több családot is lehetett látni, akik odamentek közelről megnézni a gáton tátongó nyílást. A földúttól 20 perces sétával akár a tározó közvetlen kötelébe is el lehet jutni. Tudósítónk az átszakadt gáttól 200 méterre leszakadt villanyvezetékeket látott, a gátnál semmilyen hatóság vagy hivatalos szerv embereit nem lehet látni a közelben. A gáton keletkezett lyuk előtt Kolontár irányában homokzsákokból húztak fel egy körülbelül egy méter magas töltést, amely eltörpül a tározó gátjához képest.

19:10
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Már csak tíz kolontárit ápolnak a Veszprémi kórházban

Hétfőn már csak 10 beteget ápolnak az iszapkatasztrófa áldozatai közül a korábban odaszállított 30-ból - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. A kórházban lévő betegek közül hetet a lúgos vörösiszap által okozott felmaródások miatt kezelnek, hárman pedig kitelepített kolontáriak, akik korábbi betegségeik miatt kerültek a kórházba.

Rácz Jenő főigazgató elmondta, hogy a lúgtól megsérült emberek állapota súlyos, de nem életveszélyes. Ebből a hét emberből három még több hetes kezelésre szorul, esetükben valószínűleg plasztikai beavatkozással kell majd a sérült bőrfelületeket pótolni. A négy másik sérült várhatóan még körülbelül egy hetet kell, hogy a kórházban töltsön.

19:14
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

"Devecser halott" - fotó

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Legfrissebb devecseri riportunkat ide kattintva olvashatja!

19:15
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Újraindítaná a timföldgyárat a szakszervezet

Szakmai egyeztetést sürget az ajkai timföldgyár majdani biztosával a vegyipari szakszervezet (VDSZ) azért, hogy a dolgozók érdekei ne sérüljenek, és ne érje őket semmiféle hátrány a munka újraindításakor a gyárban. Székely Tamás elnök szerint minden termelés nélküli perc piacvesztéshez vezet, ezért a biztos kinevezésével és a gyár újraindításával nem lehet tovább várni - közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

19:20
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Jelentenek a pápának a kolontári helyzetről

Nagyon sok segítségre van szükségük a vörösiszap okozta katasztrófa áldozatainak és károsultjainak, de ahhoz, hogy megértsük tragédiájukat, a pusztítást látni kell - mondta az apostoli nuncius szombat délután az MTI tudósítójának azt követően, hogy felkereste az Ajkára menekített kolontáriakat, és ellátogatott Devecserre.

Juliusz Janusz, a Vatikán magyarországi nagykövete jelentést tesz tapasztalatairól a pápának. Az apostoli nuncius Devecseren bement azokba a házakba, amelyek a hétfő délutáni vörösiszap-lavina következtében lakhatatlanná váltak, beszélt a károsultakkal, majd az ajkai sportcsarnokban együtt imádkozott a kolontári kitelepítettekkel, és azokkal, akiknek hozzátartozói életüket vesztették a katasztrófában.

19:26
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Veszprémben ülésezik szerdán a kormány

Kihelyezett ülést tart szerdán Veszprémben a kormány - közölte kedden Nagy Anna kormányszóvivő. A tanácskozás témája elsősorban a vörösiszap-katasztrófa lesz. Kedden hatályba lépett a "lex Mal", miután a hétfő esti parlamenti elfogadása után Schmitt Pál államfő aláírta a jogszabályt, és azt még aznap ki is hirdették. A kormány elrendelte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelet alá vonását; a céget kormánybiztosként Bakondi György irányítja.

19:27
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Félmillió eurót ad az Audi

Félmillió eurót, azaz mintegy 140 millió forintot ad a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére az Audi-konszern - jelentette be szerdán a társaság, amely dolgozói körében is gyűjtést szervez. Százezer eurót fizet be a konszern és itteni leányvállalata a Magyar Kármentő Alapba, míg négyszázezer eurót új lakások építésére fordítanak, a kolontári polgármesteri hivatallal egyeztetve - áll közleményükben.

19:30
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Betiltaná a dunai horgászást a Szlovák Horgászszövetség

A Szlovák Horgászszövetség azt szeretné, ha ideiglenesen betiltanák a dunai horgászatot Nagymegyer (Velky Meder) és Párkány (Stúrovo) között az iszapömlés miatt."Döglött halak úsznak a vízben, s a horgászok és a nem horgászok is összeszedik és elviszik őket. Mi eközben nem tudjuk, hogy (az elfogyasztott halak) milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre"- közölte Ferdinand Baláz, a szervezet zsolnai tanácsának elnöke, aki szerint másutt nincs ok a tiltásra. Szlovákiában a múlt csütörtökön elrendelték a Duna vízminőségének rendszeres, napi háromszori ellenőrzését. A vízminőséget Medvénél, Révkomáromnál és Párkánynál ellenőrzi a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat. A mérések eddigi eredményei nem mutatták ki a Duna vizének veszélyes szennyezettségét.

19:30
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Felelőssége arányában akar kártérítést fizetni a Mal Zrt.

"A Mal Zrt. teljes mértékben egyetért Orbán Viktor miniszterelnök úrral, hogy a tényleges felelősöket meg kell találni, és azzal is, hogy a Mal Zrt. a felelőssége arányában térítse meg a károkat" - olvasható az ajkai timföldgyárat üzemeltető társaság vasárnap délutáni közleményében. A közleményben újra kifejezik "mélységes" sajnálatukat a katasztrófa minden egyes áldozatának családja, sérültje és érintettje felé. A cég igazgatósága és vezetése a közleményben egyben bocsánatot kér azért is, hogy "a katasztrófa utáni első napokban nem tudta megfelelő módon kifejezni együttérzését."

19:45
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Ecetes vizes takarítás javasolt minden házban

Ecetes vízzel érdemes végezni a portalanítást az iszap által érintetlenül hagyott házakban is - javasolja a veszprémi egyetem szakértői csoportja . Az ecetsav ugyanis közömbösíti az iszap lúgtartalmát. 10 liter vízben 1 dl 20 százalékos ecet adagolása ajánlott egy vagy két napig, aztán tiszta vízzel kell folytatni a takarítást. A Pannon Egyetem Szakértő Csoportja folyamatosan végez levegőminőségi méréseket a katasztrófa sújtotta területeken. Arra figyelmeztetnek, hogy ugyan a szállópor koncentrációja jelenleg határérték körüli, de már nem nyújtanak védelmet ellene a hagyományos porálarcok, így ajánlatos munkaruházati boltban vásárolt speciális álarcokat viselni. A por belélegzése az arra érzékenyeknél nyálkahártya irritációt okozhat.

19:46
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Nagy a készültség Kolontárnál

Az [origo] tudósítóit Kolontár határánál udvariasan megkérték a rendőrök, hogy távozzanak a lezárt területről. A falu szélén lévő padon ült néhány helyi ember, egyikük azt mondta, hogy "lezúztak egy házat", hogy fel tudják építeni az ideiglenes gátat, amit egész nap építettek. Azt mondta, nem tudja, nem ért hozzá, hogy mennyire lehet alkalmas egy esetleges újabb iszapár felfogására. "Hátha nem olyan magas, mint a jegenyefa, akkor gondolhatjuk, mennyit ér" -tette hozzá. Tudósítóink szerint nagyon nagy a készültség Kolontáron, a falu bejáratánál rengeteg rendőr, mentős, tűzoltó és munkagép látható.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Katonák Devecsernél. További képekért kattintsona fotóra!

19:53
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Még 50 embert ápolnak kórházban

Ötven embert ápolnak még kórházban az egy héte történt vörösiszapömlés miatt. A sérültek közül tíz még mindig súlyos, illetve életveszélyes állapotban van - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A sérülteket az ország hat kórházában ápolják. A veszprémi megyei kórházban hét embert kezelnek súlyos sérülésekkel. A Győrben ápolt sérültek közül egy ember állapota súlyos, életveszélyes. A budapesti Honvédkórházban egy sérült intenzív ellátást igényel, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban pedig három sérült esetében műtétet terveznek.

19:57
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Vörösiszappal üzentek egy kartonlapon Kolontárnál

A Kolontárt Devecserrel összekötő út mellett egy hatalmas kartonlapon vörösiszappal egy szó van felírva: Mónika - jelentette az [origo] tudósítója.

19:59
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Ideiglenes elhelyezést és ingyen telket ajánl a károsultaknak Péren

Szükség esetén átmeneti elhelyezést, de akár telket is adna a vörösiszapár sújtotta települések lakóinak Pér önkormányzata - közölte Herold Ádám a község független polgármestere. A faluban összesen kétszáz embert tudnának elhelyezni, és ha valaki nem akarna visszaköltözni falujába, ingyen vagy alacsony áron telket is kaphatna Péren, hogy itt kezdhessen új életet - mondta. Herold szerint a befogadás a saját ötlete volt, de a képviselő-testület tagjai is támogatják.

20:00
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Veszélyes anyaggá nyilvánítanák a vörösiszapot

Az egész világon veszélyes anyaggá nyilváníttatná a vörösiszapot a magyar kormány - közölte vasárnap Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár. Az anyag Magyarországon korábban annak számított, de az EU-csatlakozás után lekerült a veszélyes hulladékok listájáról. Illés most az EU-hulladéklistát is kibővítené vele, így az minden tagállamban veszélyes minősítést kapna. (Illés nyilatkozatáról itt bővebben is olvashat).

20:02
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Feloldották a devecseri kitelepítési készültséget

Feloldották a kitelepítési készenlétet Devecserben, megkezdték a katonai teherautók kivonását az iszapkatasztrófa által sújtott ajkai térségből. A Veszprém megyei város polgármestere közölte: a Kolontárt érintő új gát építésével biztonságba kerültek a devecseriek, így elhárult a településen élők kitelepítésének veszélye.

Toldi Tamás szerint azzal, hogy a katonai teherautók levonulnak a területről, a kiürítési terv továbbra is érvényben marad, és szükség esetén a járművek visszarendelhetők. Devecserből délután elindultak a laktanyákba a katonai teherautók, amelyek szombat hajnaltól azért álltak készültségben, hogy szükség esetén a lehető legrövidebb időn belül kimenekítsék a kisváros lakosságát. A katonák és a műszaki eszközök továbbra is a térségben maradnak, hogy segítsék a védekezési munkálatokat.

20:05
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Útlezárások és ellenőrzőpontok az iszapömlés térségében

Az iszapömlés sújtotta térségben utakat zárt le a rendőrség a mentési munkálatok zavartalansága érdekében: Kolontárra csak a hatóságok és a gátépítést végzők mehetnek be, míg Devecserbe csak az ott élőket, a menetrend szerinti buszokat és a kármentesítésben dolgozókat engedik be - közölte a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kedd este. Útlezárás van érvényben Devecsernél és Somlóvásárhelynél, az Ajka-Padragkút, Ajka-Tósok, Nyirád-Halimba, Somlóvásárhely-Devecser útvonalakon, illetve a 7315-7317-es út kereszteződésénél. Az ellenőrző pontoknál a rendőrség igazoltat, és átvizsgálja a személyautókat. A reggeli és a délutáni órákban előforduló várakozás miatt kérik a lakosság türelmét és megértését.

20:05
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Kolontár kiürítése nem érinti a kármentést a Mal szerint

Kolontár szombat reggeli kiürítése nem érinti a kármentő munkálatokat - közölte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. az MTI-vel. A cég szerint folytatja a sérült ajkai iszaptározó körüli megerősítő és kármegelőző munkálatokat, míg dolgozói Kolontáron a katasztrófavédelemmel együttműködve részt vesznek a kárenyhítésében, valamint az új védművek kialakításában.

Bakonyi Zoltán cégvezető szombaton a védelmi bizottság ülésén tárgyalt Devecser és Kolontár polgármesterével. A vállalat a tervek szerint a jövő héten segélypontot hoz létre a két településen a súlyos sérültek számának és egészségkárosodásuk mértékének megismerésére.

A cég közleménye szerint az elmúlt tíz év alatt több mint 30 milliárd forintot költött karbantartásra és felújításra a megsérült vörösiszap tározó tulajdonosa, a Magyar Alumínium Zrt.

20:08
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Nehéz dolgozni a poros levegőben egy kamionos szerint

Egy zalalövői kamionsofőr, aki Devecser és Kolontár között ingázik, azt mondta az [origo] tudósítóinak, hogy 12 órás műszakokban dolgoznak, és a devecseri házakat elöntő iszapot hordják vissza a Kolontár közelében lévő tárolóba. "Nem túl jó meló egész nap itt ülni ebben a poros levegőben" - mondta, majd hozzátette, hogy ezért inkább felhúzza az ablakot, mert a maszkot utálja. Azt mondta, hogy nem nagyon volt bent Kolontáron, mert csak a tározóhoz jár, de ő is úgy halotta, hogy több házat is lezúztak a faluban a gát építése miatt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

20:10
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Szerdán dől el, folytatódhat-e a termelés a Mal Zrt.-nél

Szerdán, a veszprémi kormányülésen dől el, hogy folytatódhat-e a termelés a Mal Zrt.-nél, a várható pozitív döntés esetén már hétvégén újraindulhat a munka - közölte Bakondi György, a cég felügyeletére kinevezett katasztrófavédelmi kormánybiztos. A MAL Zrt.-nek már minden telephelyét a rendőrség őrzi, és a szakemberek az informatikai rendszert is ellenőrzik. A kormánybiztos még kedden tárgyal a cég igazgatótanácsával és a menedzsmenttel. A rendőrség a társaság fővárosi központjában már házkutatást is tartott. Bakondi bemutatta azt a szakmai csoportot is, akik egy-egy szakterület felügyelőjeként fognak dolgozni a jövőben: két helyettese Valenta László, aki a Belügyminisztérium ellenőrzési felügyeleti vezetője, illetve Tollár Tibor, aki a katasztrófavédelem gazdasági helyettese. Mellettük több szakértő is dolgozik majd.

20:20
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Félmilliárdos kár a MÁV-nál

Félmilliárd forintnyi kárt okozott a MÁV-csoportnak az iszapömlés. Az infrastruktúrában 400 millió forint kár keletkezett, további 100 millió forintot a vonatpótló buszok rendelése, a kitelepülőket szállító mentesítő vonatok közlekedtetése, a tehervonatok kerülő úton történő továbbítása vitt el. A társaság szerint az iszapáradat miatt másfél kilométeren keresztül kell szinte mindenestül felújítani a vágányokat. Hétfőn már eltávolították a vörösiszaptól szennyezett síneket és betonaljakat, csütörtökre a szennyezett zúzottkövet, valamint az egyéb elemeket is eltávolítják. A síneket és a betonaljakat megtisztítják a szennyeződéstől, de 200-250 méter hosszan így is új síneket és aljakat kell lefektetni. Ha nem történik újabb gátszakadás, 2-2,5 hét alatt állítják helyre a vasúti pályát - közölte a MÁV.

20:20
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Fokozott rendőri jelenlét

Száz rendőr gondoskodik a közbiztonságról szerda éjszaka az iszapáradat által sújtott településeken. A rendőrség továbbra is ellenőrzi azokat, akik Devecser területére akarnak bejutni, a bejutásra vonatkozó jogosultságot, a hozzátartozói viszonyt igazolni szükséges - közölte a megyei rendőrség. Sümegre és Tapolcára Devecseren keresztül az útlezárás miatt nem lehet eljutni. A bűncselekmények megelőzése érdekében azokon az utcákon, amelyek házaiból kitelepítették a lakosokat, a rendőrök fokozott ellenőrzést tartanak.

20:24
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Győrben felkészültek a devecseriek fogadására

Győrben felkészültek a devecseriek fogadására, ha sor kerülne a kitelepítésükre - közölte a megyei katasztrófavédelem vezetője szombaton délután az MTI-vel. Szűts György szerint arra is készen állnak, hogy a város teljes, 5300 fős lakosságát elhelyezzék. Azt mondta, a jelentős létszám miatt több sportcsarnokot, tornatermet, kollégiumot készítettek fel az érkezők fogadására.

A Magyar Református Szeretetszolgálat átmeneti szállást ajánl fel a Kolontárról szombaton kiköltöztetett családoknak - tájékoztatta a szeretetszolgálat az MTI-t. A szeretetszolgálat a balatonfenyvesi és a balatonszárszói református üdülőkben tudja elhelyezni az otthonukat elhagyni kényszerült családokat. Balatonfenyvesen harminc család találhat azonnali szálláshelyet, Balatonszárszón pedig negyven embert azonnal, további kilencvenet pedig a jövő héten tudnak elhelyezni. A szállás mellett a szeretetszolgálat teljes ellátást biztosít számukra.

20:35
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Horvátország segítséget ajánlott az iszapömlés ügyében

Horvátország kész segítséget nyújtani az iszapömlés által sújtott térségben a mentésben és a károk felszámolásában - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A horvát államfő, Ivo Josipovic kedd délután telefonon fejezte ki együttérzését a kolontári iszapömlés miatt, egyúttal jelezte, hogy Horvátország kész segítséget nyújtani a mentésben, illetve a károk felszámolásában. Schmitt Pál köztársasági elnök biztosította arról, hogy a felajánlásról tájékoztatja az illetékes kormányzati szerveket.

20:37
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Nem javul a Győrben ápolt súlyos sérültek állapota

A Győrben ápolt három sérült közül kettő állapota változatlan - közölte a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa szombat este az MTI érdeklődésére. Tamás László János szerint a legsúlyosabban, testfelülete 70 százalékán sérült, életveszélyes állapotban lévő páciens, illetve a 30-35 százalékos égést szenvedett beteg állapota változatlan. A 10-15 százalékos égéssel hozzájuk került beteg viszont egyre jobban van, ma már sétálgatott a folyosón.

20:40
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Horvátországban nem észleltek szennyeződést a Dunán

A horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS) hétfőn közölte, hogy a Duna horvátországi szakaszán nem mutatható ki a vörösiszap-katasztrófához köthető szennyeződés. A Hrvatske Vode vízkezelő társaság folyamatosan ellenőrzi a dunai vízminőséget, és előkészületeket tesznek arra, hogy megakadályozzák a Duna esetleges szennyezett vízének befolyását a Kopácsi rét ( a Dráva és a Duna folyó találkozásánál fekvő) természetes mocsaras rezervátum területére.

20:55
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

OKF: megfelelő a vízminőség Ajka térségében

Megfelelő az ivóvíz minősége, az ivóvízellátás biztonságos a vörösiszappal elöntött ajkai térségben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a kedden az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálataira hivatkozva. Az ÁNTSZ a múlt héten összesen 68, az érintett terület nyolc településéről vett ivóvízmintát vizsgált. Az OKF szerint az ivóvízbázisokat semmilyen irányból nem károsította akut módon a katasztrófa. Levegőminőségi vizsgálatokat is végeztek, és megállapították, hogy "a szállópor koncentrációja nem haladja meg az egészségügyi határértéket", ugyanakkor "az FFP2D porálarc az általánosan javasolt és biztonságos porvédő". Az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettsége csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket. Ezen a területen a mentésben részt vevők számára kötelező a porálarc viselése.

20:55
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Panasszal élt meggyanúsítása miatt az iszapömlésben érintett cég igazgatója

Vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt is a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója hétfő reggel óta tartó, nemrég véget ért gyanúsítotti kihallgatásán - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását. Bakonyit több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekménye miatt hallgatták ki. Őrizetbe vételéről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

21:03
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Hihetetlen összefogásról beszélt a szociális államtitkár

Hihetetlen erejű összefogás sugárzik az emberekből a tragédia ellenére, a szociális intézményekben az első perctől kezdve mentették az emberi életet és tartják egymásban a lelket - mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Egy ilyen tragédia erősíti a közösséget és visszahozza az emberek hitét, rávilágít arra, hogy nem minden a pénz - mondta Soltész Miklós, miután látogatást tett Devecseren a római katolikus plébánián, az idősek otthonában és a gyermekvédelmi intézményben Az államtitkár közölte, a kártérítésnek ki kell terjednie a szociális intézmények katasztrófa miatt keletkezett többletköltségeinek megtérítésére is.

21:03
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Százmilliók gyűlnek az iszapömlés károsultjainak

Összesen 320 millió forint gyűlt össze hétfő estig a 1749-es és a 1752-es segélyhívó számok hívásával a múlt heti iszapkatasztrófa károsultjai számára. Segélyakciókat hirdetett több önkormányzat és cég is. Erről bővebben itt olvashat.

21:05
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Álkárosultak potyáztak a devecseri segélyekből

Az iszapömlés által nem érintett emberek vettek fel segélyt hamis adatokkal Devecseren - közölte a rendőrség vasárnap. Az öt "álkárosult" egy Devecserhez közeli, de az iszapkatasztrófától nem sújtott településről jött a faluba, és több szatyornyi élelmiszert és tisztítószert vitt el egy egyházi segélyosztásról. A csalókat a rendőrök lefülelték (az esetről itt olvashat részletesen).

21:15
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Segélyt kapnak az iszapömlés területén lakó rendőrök

Felmérte a rendőrség azoknak a rendőröknek a kárát, akik az iszapkatasztrófa által sújtott területeken éltek - közölte vasárnap délután az ORFK. A felmérésben az országos rendőrfőkapitány utasítására összeírták, hogy az elöntött falvakban élő rendőrök lakóépületei, udvarai és autói mekkora kárt szenvedtek. Ezután az országos rendőrfőkapitány soron kívül intézkedett arról, hogy "az érintett rendőri szerv azonnal hívja össze szociális bizottságát, és tegyenek javaslatot (...) a rendőr károsultak segélyben való részesítésére" - áll a közleményben.

21:18
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Szijjártó: a "legrosszabbra" is felkészült a kormány

Folyamatosan nyomon követi a kormány a vörösiszap-katasztrófa eseményeit, és minden eshetőségre készen áll - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kabinet vasárnapi ülése után. Szijjártó közölte: "a legrosszabb események" bekövetkeztére is rendelkeznek forgatókönyvekkel.

A szóvivő szerint a vasárnapi kormányülésen jelen volt Ékes József, Ajka térségének fideszes országgyűlési képviselője és Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés fideszes elnöke, akik részletesen beszámoltak a helyszíni helyzetről és a devecseri, kolontári emberek hangulatáról. A két képviselő rövid távú és hosszú távú javaslatokat is megfogalmazott, amelyeket a kormány megfontolt, megtárgyalt. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben ebben az ügyben fontos bejelentéseket fog tenni - mondta Szijjártó.

21:21
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Bakondi György lett a katasztrófavédelmi biztos

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót nevezték ki katasztrófavédelmi biztosnak. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ezt azután jelentette be hétfő este, hogy a parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, amely szerint rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben gazdálkodó szervezetek működése; az állam nevében pedig az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el.

21:25
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Szerdára készülhet el a kolontári védőgát

Szerdára készülhet el a Kolontártól a 8-as főútig húzódó védőgát, éjjel-nappal háromszáz munkagép dolgozik a területen - közölte a megyei katasztrófavédelem. A készültség kedd reggelre 90 százalékos lesz, de a munkákat erősen nehezíti az iszapos talajszerkezet. Az elvégzett földmunkák nagysága az autópálya-építéséhez hasonlítható.

21:43
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

WHO-szakértők is felmérik a vörösiszap egészségügyi veszélyeit

Szakértőket küld Magyarországra az Egészségügyi Világszervezet, hogy segítsen a magyar hatóságoknak annak felmérésében, milyen hatást gyakorol az emberek egészségére a múlt heti vörösiszapömlés. A nemzetközi szervezet szerint az emberek egészségére gyakorolt hatás "kezdetben súlyos volt, de az adott helyszínre korlátozódott".

21:50
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

A HM tagadja a vadászgépek bevetését

Tagadja a Honvédelmi Minisztérium, hogy ismét vadászgépet kellett volna bevetni vasárnap délután egy légtérsértő kisrepülőgép miatt Ajka közelében.  Az MTI korábban magas rangú katonai vezetőkre hivatkozva azt írta, hogy a légierő vasárnap is "kikísért" az országból egy újságírókat szállító, a vörösiszap-katasztrófát filmező gépet,és a hírügynökség tudósítója is látta a vadászgépet. Kovács Attila ezredes, a HM sajtóügyeletese ugyanakkor közölte: ha volt is légtérsértő gép Kolontár fölött vasárnap délután, a légierőt ezúttal nem vetették be (részletek itt).

22:07
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Buszokat helyeztek készenlétbe Devecser kitelepítéséhez

Húsz buszt helyezett készenlétbe a Kisalföld Volán arra az esetre, ha ki kell telepíteni a vörösiszap által fenyegetett Devecsert - olvasható a társaság honlapján. Ezeket a járműveket a menetrend szerint induló járataikból tudják csak biztosítani - jelezte a társaság vasárnap este, s ezért arról is tájékoztatták utasaikat, hogy a Kisalföld Volán Zrt. által közlekedtetett összes járaton számítsanak késésre, esetleg járatkimaradásra.

A városháza vasárnap délelőtti közlése szerint az egyetemi és a Magvassy-sportcsarnokban, a győrszentiváni közösségi házban, valamint 18, kisebb befogadóképességű iskolában, kollégiumban helyezik el Győrben a devecserieket, ha ki kell költöztetni őket. Ha szükségessé válik a kiköltöztetés, Győr-Ménfőcsanakig vonattal hozzák az evakuáltakat, majd buszokkal viszik őket a befogadóhelyekre.

22:13
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Az ott lakókat sem engedik be éjjel Kolontárra

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság döntése alapján Kolontárra 18 órától még a helyi lakosok sem mehetnek be - közölte a bizottság vasárnap este 8-kor kiadott közleményében. A Rendőrség által zár alá vont településre csak a gát megerősítését végző munkagépek és a hatóságok gépjárművei hajthatnak be. Kolontár-Devecser-Somlóvásárhely katasztrófa által érintett térségében, a Rendőrség a biztonságos közlekedés és a mentési munkálatok zavartalansága miatt utakat zárt le és bizonyos kiemelt pontokon zárásokat alkalmazott. A Devecserbe való bejutást továbbra is rendőrök ellenőrzik - csak az ott élőket és a hozzátartozókat, illetve a menetrend szerinti buszokat és a kárelhárításban résztvevőket engedik be.

22:15
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Védőmaszkot és védőruhát adományoz a grazi tűzoltóság

Százezer védőmaszkot és eldobható védőruhát szállít a grazi tűzoltóság az Ajka térségében történt iszapömlés utáni helyreállítási munkálatokhoz - közölték a gyűjtést szervezők. A felszerelésekkel kedd este indultak útnak és az ajkai adománygyűjtő központban adják majd le.

22:16
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Éjszakára befejezték a munkát a katasztrófavédők

A Katasztrófavédelem vasárnap este hét órakor befejezte a kármentesítő munkát, amely reggel hétkor nagy erőkkel indul újra - közölte a védelmi bizottság. Éjszaka mintegy hetven rendőr gondoskodik majd a közbiztonság fenntartásáról az iszapáradat által sújtott településeken. A fosztogatások megelőzése érdekében azokon az utcákon, amelyek házaiból kitelepítették a lakosokat, fokozott ellenőrzést tartanak.

22:23
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Délutánig nem repedt tovább a sérült gátszakasz

Nem mutattak elmozdulást a vasárnapi mérések az ajkai iszaptározó X-es kazettájának északi gátján - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az OKF szerint folyamatosan ellenőrzik az Ajka és Kolontár közötti zagytározó gátjait, amelyben továbbra is részt vesznek a Vízügyi és Környezetvédelmi Központ Igazgatóság talajmechanikai szakértői. A X-es kazetta északi gátján, a kritikus, megrepedt részen reggel 9 órakor és délután 4 órakor volt mérés, és a gát egyik oldalán sem tapasztaltak elmozdulást.

A közlemény szerint a legfontosabb feladat a gátak folyamatos ellenőrzése, közben továbbra is nagy erőkkel építik az ideiglenes terelő- és lokalizációs gátat. Devecser lakosságának esetleges kiköltöztetése miatt már 18 befogadó helyet készítenek elő Győr-Moson-Sopron megyében, Devecser és Tüskevár állomásokon pedig folyamatosan készenlétben van négy vasúti szerelvény.

22:30
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Hétfőn mutatkoznak be az EU katasztrófavédelmi szakértői

Hétfőn délután mutatják be azt a külföldi szakértői csapatot, amely a nemzetközi segítségnyújtás részeként érkezett Magyarországra a vörösiszap-katasztrófa által okozott károk kezelésére. A szakértők az Európai Bizottság katasztrófavédelmi gyorsriasztó rendszerének köszönhetően érkeztek Budapestre, ahol a katasztrófavédelemmel fognak együtt dolgozni. A Belügyminisztérium honlapján kiadott közlemény szerint hétfőn 13.30-kor mutatják be a szakértőket, és a tájékoztatón beszámolnak a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsának (KKB) javaslatairól is, amelyek csökkenthetik a vörösiszap által okozott károkat.

22:45
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Elkészültek a Kolontárt védő gát alapozásával

Elkészültek szombat estére annak a védőgátnak az alapozásával, amellyel Kolontárt akarják megvédeni a szakemberek egy esetleges újabb vörösiszap-lavinától - mondták el szakemberek az MTI helyszínen lévő tudósítójának a teljesen kiürített veszprémi település polgármesteri hivatala előtt.

 A védmű építéséhez le kellett dózerolni egy lakást, amely a polgármesteri hivatal szomszédságában állt. A házat hétfőn elöntötte az ajkai tározóból kizúduló vörösiszap, tulajdonosa beleegyezett az épület megsemmisítésébe. A biztosítótársasággal az építés kivitelezői felvették a kapcsolatot, és már alá is írták a szerződést, hogy a település "védett részén" épülő lakóparkban kap új lakást.

A 400 méter hosszú, 20 méter széles és 4-5 méter magas építmény alapozásához 50 centiméter mélyen legyalulták a talajt, a sáros földet és a lebontott épület romjait elszállították. A gát aljára geotextíliát fektettek, arra földréteget tettek, majd egy kőből épített prizmát építenek, amelyet földdel befednek. A hullámtörő gát képes elvezetni a sűrűbb állagú iszapot, és annak esetleges folyását a szakemberek már tudnák szabályozni - közölték a gáton dolgozó szakemberek. Az MTI tudósítója szombat sötétedéskor a faluban azt látta, hogy a munkagépek folyamatosan dolgoznak, teherautók hordják a földet, és mivel a gátépítés éjjel-nappal zajlik, az ehhez szükséges világítás szerelését is megkezdték.

22:51
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ellenőrzést tartanak a cseh és ukrán vegyi üzemekben

Rendkívüli ellenőrzést tart a csehországi vegyi üzemekben, illetve más hasonlóan veszélyesnek minősített iparvállatokban a cseh tűzoltóság. "Megelőző intézkedésről van szó, amely nyilvánvalóan összefüggésben van a magyarországi környezeti katasztrófával" - mondta a cseh tűzoltóság vezérigazgatója a CTK hírügynökségnek hétfőn. Korábban Ukrajna is bejelentette: soron kívül ellenőrzik a veszélyes üzemeket, hogy elejét vegyék a devecseri iszapömléshez hasonló környezeti katasztrófának. Szakértők szerint az ukrajnai kombinátok nagyobb veszélyt jelentenek a környezetre nézve, mint a magyarországiak.

23:00
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Légi felvétel a megrepedt gátról

Forrás: MTI/Varga György
Több repedés szabdalja az északi oldalt

23:15
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Felüvizsgáltatná a WWF a bányászati hulladékokról szóló uniós irányelvet

A WWF Magyarország természetvédelmi szervezet arra kéri a magyar kormányt, hogy a 2011 januárjától esedékes magyar EU-elnökség időtartama alatt kezdeményezze egy európai szintű cselekvési terv kidolgozását a bányászati hulladékokról szóló EU-irányelv hatékony bevezetésére. A WWF szerint ennek tartalmaznia kell a bányászatból és a bányászati hulladékok elhelyezéséből származó veszélyzónák felmérését, illetve felül kell vizsgálni minden engedélyt, amely működő és üzemelés előtt álló kitermelés engedélyezésére szól, különös tekintettel a veszélyes anyagok elhelyezésére és azok kockázati besorolására. Ezen kívül kérik az irányelv biztonsági szempontból történő felülvizsgálatát is, szem előtt tartva a tározók gátjainak állapotát. A WWF szerint emellett az Európai Bizottságnak ellenőriznie kellene, hogy a tagok az irányelvet átültették-e a nemzeti jogrendbe, illetve hogy milyen fokon áll a törvényi szabályozás átültetése a gyakorlatba.

23:28
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Estére elkészül a kolontári terelőgát

Hétfő estére készül el a terelőgát Kolontáron, melynek célja, hogy védelmet biztosítson a település valamennyi lakójának a timföldgyár felől esetlegesen érkező vörösiszappal szemben. Ez az épülő hármas körgát harmadik védvonala, amely Kolontáron keresztül húzódik, 620 méter széles és átlagosan 2,75 méter magas. A gát alatti terület teljes kármentesítése megtörtént, valamennyi vörösiszappal szennyezett részt eltávolították. A gát teljesen szennyeződésmentes anyagból, főleg agyagból készül, amelyet kőborítás fed. A védvonalat a későbbiekben sem bontják el, "a település képébe illesztve kerékpárutat is építenek majd rá" - olvasható a vörösiszap-tragédiáról tájékoztató kormányzati honlapon. A teljes - a Kolontártól a 8-as főútig húzódó - védőgát szerdára készülhet el, mivel a munkákat nehezíti az iszapos talajszerkezet. Háromszáz munkagép dolgozik megfeszített erővel, a lakók a védőgát megépüléséig biztosan nem költözhetnek vissza Kolontárra.

23:36
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Nem tudtak a veszélyt jelző tanulmányról

Egy 1995-ös ellenőrzés megfelelőnek találta az ajkai vörösiszap-tároló gátjait - közölte a tározót üzemeltető Mal Zrt., miután kiderült, hogy egy szakértő 30 évvel korábbi vizsgálatai már jelezték a tározó gátjaiban rejlő veszélyt. A Mal Zrt. vezetői szerint ők nem tudtak a veszélyről, és senki nem figyelmeztette őket akkor sem, amikor a privatizáció során megvették a tározót (a tanulmányról és a Mal Zrt. reakciójáról itt olvashat részletesen).

23:42
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Kedden ismerteti a kolontári mintavétel eredményeit az MTA

Kedden hozzák nyilvánosságra az ajkai vörösiszapömlés területén pénteken vett minták vizsgálati eredményeit - közölte Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) tudományos tanácsának elnöke. Még rendszerezik az ellenőrzött eredményeket. Németh Tamás szerint ezekben nincs "semmi olyan, ami azonnali beavatkozást igényelne",az elemzések "nem egy azonnali lépéshez (...) kellenek, hanem a hosszú távú cselekvési terv megalapozásához". "Ez arra kell, hogy legyen kiindulási alapja a külföldi szakértőknek, azoknak a kormánybizottságoknak, amelyek különböző feladatokkal szerepelnek. A vizsgálati eredmények őket segítik majd" - közölte.

23:45
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Lakossági fórumot tartottak Devecserben

Toldi Tamás devecseri polgármester lakossági fórumot tartott szombat este a helyi művelődési házban. Azt mondta, elképzelhető, hogy ledózerolják a vörösiszap által elöntött devecseri házakat, ebben az esetben a kormány segítségével lakóparkokat építenek a lakhelyüket elvesztőknek a devecseri polgármester szerint. Toldi szerint ha elkészül a kolontári gát, egy újbóli gátszakadás után sem öntené el az iszap Devecsert. A fórumról ide kattintva olvashat bővebben.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva az összes fotónkat megnézheti az elöntött Devecserről és Kolontárról

23:50
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Jó esély van az újabb gátszakadás elkerülésére a helyszínen dolgozók szerint

Szakemberek szerint jó esély van a megsérült ajkai zagytározó újabb gátszakadásának elkerülésére, a falun keresztül ívelő védőgát biztonsági okokból épül - mondták a szakemberek az MTI helyszínen lévő tudósítójának az épülő védmű közelében.

Bár a hétfő délután beomlott gátszakasz északi oldalán péntek éjjelre újabb repedések keletkeztek, szakértők úgy vélik, "ha az időjárás is kegyes lesz", jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást, ugyanis a szombat délutáni mérések azt mutatták, a repedés sokkal kisebb mértékben nőtt, mint amekkorával számoltak.

A műszaki szakemberek este az MTI tudósítójak azt mondták: ha a zagytározón a sérülés továbbra is csak lassú mértékben növekszik, esetleg megáll, akkor egy "szarkofágot" építenek a tározó köré. Arra a kérdésre, hogy ez mennyi időt venne igénybe, illetve mennyibe kerülne, egyelőre nem tudtak válaszolni.

00:01
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Somlószőlősön tanulhatnak a devecseri gyerekek

Somlószőlősre járnak majd iskolába szerdától a devecseri gyerekek. Erről hétfőn este döntöttek a Gárdonyi Géza Általános Iskolában megtartott szülői értekezleten - közölte Eszterhainé Fatalin Ilona iskolaigazgató. Az értekezleten 150 szülő jelent meg. A devecseri tanulók Somlószőlős iskolaépületének üresen álló részébe járhatnak szerdától, ha a tisztiorvosi szolgálat is alkalmasnak minősíti a helyiségeket. A devecseri tanulókat - köztük a Pusztamiskéről és Borszörcsökről is oda járókat - buszokkal szállítják, teljes ellátást kapnak, majd délután hazaviszik őket. A diákok 2-3 hét múlva térhetnek vissza a devecseri iskolába.

00:25
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Somlóvásárhely mármegszabadult a vörösiszaptól

Az elöntött utat már gipsz borítja, és a kerteket elborító vörösiszapot is elhordták már a hétfői iszapömlés sújtotta Somlóvásárhelyen. A polgármester szerint az első napok után minden segítséget megkapnak, egy helyi lakos szerint pedig az összefogás miatt sikerült gyorsan eltakarítani az iszapot: itt olvashatja a riportunkat a vörösiszap által elöntött harmadik faluról.

00:26
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Ezer ember hagyta el Kolontárt és Devecsert szombaton

Közel ezer ember hagyta el otthonát a vörösiszap sújtotta ajkai térségben napközben. Kolontár teljes lakosságát kiürítették, de felkészültek Devecser kimenekítésére is, de arra egyelőre nincs szükség - mondta az MTI tudósítójának Dobson Tibor ezredes szombat este Ajkán.

A kárfelszámolás helyszíni szóvivője azt mondta: a Veszprém megyei Kolontárról 715 lakost telepítettek ki, de volt 24 olyan ember, aki nem tett eleget a hatósági felszólításnak, és saját felelősségére otthon maradt. Az ajkai Sportcsarnokban 90 ember vette igénybe a kialakított átmeneti szállást, a többiek rokonokhoz, ismerősökhöz mentek. "Devecserről spontán 456 ember települt ki, vagyis ideiglenesen elhagyta otthonát, de még ötezren maradtak a településen. Kitelepítésükre remélhetőleg nem lesz szükség" - mondta Dobson Tibor.

A szombati védekezésben mintegy 300 technikai eszköz, például 7 mentő, 8 vegyi felderítő, 33 teherautó 43 munkagép, 2 helikopter, 18 konténer 107 autóbusz, 114 teherautó, 20 tűzoltóautó és 896 ember vett részt. "A Rábán, és a Duna valamennyi szakaszán a folyó pH értéke 8,1 volt szombat este. Ez az élővilágra nem veszélyes" - mondta a szóvivő.

00:35
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Bedőlő hitelekről panaszkodnak a kolontáriak

Az ajkai sportcsarnokban berendezett átmeneti szálláson, ahova Kolontár lakosait telepítették ki, vasárnap éjszakára mindössze 14 ember igényelt férőhelyet - tájékoztatták az MTI-t a sportcsarnok dolgozói. A csarnokban több lakos arról panaszkodott, hogy mivel megsemmisült a háza, a bank jelzálog-hitelük felmondásával fenyegette meg őket, Mivel a fedezetérték megsemmisült, egy összegben kellene majd kifizetniük a tartozásukat - mondták. Egy nő arról panaszkodott, hogy mivel kedd óta nem tudott munkába állni, elveszítette munkahelyét.

00:55
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Hétfő estig készül el a Kolontárt védő gát

Hétfőn tudatják Kolontár kitelepült lakosságával, hogy mikor térhetnek vissza otthonaikba - közölte a veszprémi település polgármestere az ajkai sportcsarnokban, ahol a kitelepített emberek részvételével tartottak lakossági fórumot vasárnap este. Tili Károly kijelentette: hétfő estig elkészül a települést védő gát, amely egy esetleges újbóli vörösiszap-lavinától mentené meg a kis települést. A védelmi bizottság a munkálatok előrehaladásának ismeretében dönt arról, hogy a falut elhagyó 715 ember mikor térhet vissza üresen hagyott otthonaiba.

01:03
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Önkéntesek vigyáznak a kolontári állatokra

A rendőrök folyamatosan és nagy létszámban járőröznek az október 9-én hajnalban kiürített Kolontáron, hogy a kitelepítettek lakóházaira és értékeire vigyázzanak - olvasható a kormány vörösiszap-katasztrófáról szóló honlapján.

A honlap szerint az ott maradt háziállatokat öt fő önkéntes járőrözve felügyeli. A  regisztrált és magukat igazolni tudó kolontári lakosok naponta 2 alkalommal 30 perces időtartamra  beléphetnek saját ingatlanjukba az állataik etetése céljából.

01:06
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

Ketten továbbra is életveszélyes állapotban vannak

Az október 9-ei adatok szerint 46 fő áll kórházi ellátás alatt a vörösiszap tragédia miatt, közülük öt ember állapota súlyos és két emberé életveszélyes - olvasható a Vorosziszap.bm.hu-n. A sérültek között két ember súlyos, életveszélyes állapotban van.

01:49
október 09, 2010
Vágólapra másolva!

George Pataky gyűjti az amerikai adományokat

George Pataki, New York állam volt kormányzója irányítja az iszapömlés károsultjainak megsegítésére szervezett amerikai adománygyűjtést. Pataki - akit Orbán Viktor miniszterelnök személyesen kért fel erre - közölte, ez nagy megtiszteltetés számára. "Remélem, hogy az amerikaiak ugyanúgy megmozdulnak majd, mint a pakisztáni áradások, a haiti földrengés, vagy a délkelet-ázsiai cunami idején. Biztos vagyok benne, hogy az amerikaiak - nemcsak az magyar amerikaiak - akik megértik az a szenvedő embertáraink megsegítésének fontosságát, ebben az esetben is megmozdulnak majd" - mondta George Pataki.