Vágólapra másolva!
Ha fertőzés, kémiai hatás (pl. refluxos gyomorsav, orrból csorgó váladék) vagy sokkhatás (egy hideg korsó sör, hideg levegő) éri a torkot, amit nyálkahártya bélel, a szervezet nagymennyiségű vért irányít a területre, hogy az antitestek és a fehérvérsejtek is odajussanak. Egy kémiai anyag hatására az erek, és az őket körülvevő szövetek megduzzadnak, így ezek a szövetek találkoznak - kicsit gyakrabban és intenzívebben a szokásosnál - az őket körülvevő idegvégződésekkel: így alakul ki a  fájdalom.
Vágólapra másolva!

Azért működik olyan jól a sós vizes gargalizálás, mert a sós víz tömény, és a duzzadt sejtek ebben a közegben elkezdik a folyadékot leadni. Kisebb duzzanat ugyanis kisebb fájdalmat okoz. Az enyhe torokgyulladások nagy részére mást az orvos sem rendel, főleg, ha vírusos eredetű. A tünetek megjelenésekor érdemes kipróbálni a homeopátiás gyógyszereket. Mivel az immunrendszer támogatása a fő cél, a "szelíd gyógymód" hasznos segítség lehet.


Vegyük pontosan számba, hogy milyen a fájdalom: Kígyó van a torkomban? Vagy olyan, mintha bogár csípte volna meg? Vagy egy hajszáltól nem tudok nyelni? - ezek ugyanis kulcstünetek. Fontos az is, hogy a fájdalom, milyen ételre, gyógymódra enyhül, illetve fokozódik. Hideg italra, meleg teára, esetleg borogatásra?


Figyeljük meg, melyik oldal fájdalmas, mert ez is döntő tünet lehet! Súlyos mandulagyulladás esetén mindig orvoshoz kell fordulni.

Forrás: Boiron
Forrás: Boiron



Vállalkozó kedvűek a tüneteik alapján választhatnak szert. Példa a gyakori alapanyagokra:


Aconitum napellus: ha a betegség hirtelen lehűléstől alakul ki, a torok száraz, piros, a hang rekedt.


Atropa belladonna: jobb oldali panasz, nyeléskor erős fájdalom, piros málnanyelv, esetleg magas láz, izzadással. Fényérzékeny szem.


Apis mellifica: ami a méhecske, és a torok is úgy néz ki, mint egy duzzadt csípés. Rózsaszín, a fájdalom égő-szúró. Hideg borogatásra javul.


Hepar sulfur: ha a szálkaszerű fájdalom nyeléskor a fülbe sugárzik, és meleg italokra fokozódik. A torok gennyes.


Lachesis: amikor a fájdalom baloldali, és az üres nyelés kellemetlen, de a szilárd ételé nem. A torok liláspiros, a nyak érintésre érzékeny.


Mercurius solubilis: gyulladt, tüszős mandulánál. A nyelv petyhüdt, fehér színű, a fog lenyomata megmarad rajta. Bőséges, égető nyálfolyás, a párna vizes reggelre. Hagyományos kezelés mellé is alkalmazható.


Phytolacca: amikor bíborvörös a torok, és középen, a nyelvgyöknél fáj.


Ha nem találunk a tüneteknek teljesen megfelelő szert, használhatunk komplex homeopátiás készítményt is, amelynek összetevői alacsony potenciában tartalmazzák az adott betegség esetén leggyakrabban alkalmazott szereket.

További információt a homeopátiás készítményekről itt olvashat.