A szomszédos Dominikán is megjelent a Haitin pusztító kolera

Vágólapra másolva!
Egy beutazó haiti állampolgár hurcolta be a kolerát az országgal szomszédos Dominikára - jelentette be kedden a dominikai kormány. A karibi országban egyelőre ezt az egy megbetegedést regisztrálták, a férfit kórházba vitték.
Vágólapra másolva!

A Haitival szomszédos Dominikán is felütötte a fejét a kolera, amely már több mint tízezer beteget fertőzött meg a két országra osztott karibi szigeten. Bautista Rojas dominikai egészségügyi miniszter helyi idő szerint kedden bejelentette, hogy országában regisztrálták az első kolerás megbetegedést.

Az első dominikai beteg egy 32 éves férfi, akit Hiquey városában az ország keleti, Haititól távolabb fekvő végében szállítottak kórházba. A beteg haiti állampolgár, és nemrég érkezett Dominikába.

A dominikai hatóságok hetekkel ezelőtt szigorú óvintézkedéseket hoztak, hogy megakadályozzák az erősen fertőző betegség átterjedését az országba, korlátozták a haiti polgárok belépését és a kereskedelmet is a szomszédos országgal. A Dominikai Köztársasággal szomszédos Haitin keddi adatok szerint megközelíti a 17 ezret a kolerajárványban megfertőzöttek száma.

Akárcsak Haitin, Dominikán sem volt ismert a kolera egészen a közelmúltig. Haitin zavargások robbantak ki a járvány miatt, s a békefenntartókkal történt összecsapásokban két ember vesztette életét, és mintegy húszan sebesültek meg, köztük hat békefenntartó. Az ENSZ cáfolata ellenére sokan azt hiszik, hogy a nepáli kéksisakosok hurcolták be Ázsiából a kolerát.