Emailekkel gyorsítja az adóbehajtást az APEH

Vágólapra másolva!
Új elektronikus információkérő rendszerrel gyorsítja fel a magánszemélyek adótartozásának behajtását az APEH - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az adóhivatal eddig papír alapú leveleken tudakolta a hazai bankoktól, hogy melyiküknél vezetnek számlákat az adósok, egy hónapja azonban áttért az emailes adatkérésre, hogy meggyorsítsa a felderítést és a pénzbeszedést.
Vágólapra másolva!

Új informatikai hálózatot fejlesztett ki az APEH, amelynek segítségével a jövőben gyorsabban szedheti be a köztartozást felhalmozó személyek bankszámláiról a be nem fizetett adót - írja a Magyar Nemzet. Az adóhivatal végrehajtási főosztályvezetője, Várszeghi György a lapnak azt mondta, hogy az új rendszer egy hónapja működik.

A rendszer arra szolgál, hogy az APEH rövidebb idő alatt megtudhassa, melyik banknál vezetnek folyószámlát az adótartozást felhalmozó állampolgárok. Miközben a cégek bankszámláit a bankok már évtizedek óta azonnal bejelentették az adóhivatalnak, a magánszemélyek banki információit korábban csak nehézkesen tudta megszerezni az APEH - magyarázta Várszeghi: az adóhatóságnak minden egyes banknál papír alapú levélben kellett rákérdeznie, hogy ott van-e számlája az állampolgárnak. Ez több tucat bankot, magas postaköltséget és többhetes folyamatot jelentett.

Miközben eddig előfordulhatott, hogy az APEH nem minden banknál kérdezett rá a számlára, és így nem is találja meg az állampolgár pénzeit, az új informatikai rendszer már elektronikus levélben kérdezi ki a bankokat a náluk vezetett számlákról. A bankok szintén emailben válaszolnak, amivel egy hétre rövidül az eljárás, és az APEH sokkal gyorsabban behajthatja a számlákról a pénzt.

Várszeghi a lapnak azt mondta, hogy magánszemélyek jelenleg 160 milliárd forinttal tartoznak az államnak. Az új rendszer, a főosztályvezető szerint azért is gyorsítja majd a pénzek behajtását, mert azzal könnyebben fel tudják deríteni az illetők összes számláját, és ha azokon egy fillér sincs, az APEH hamarabb dönthet más intézkedésekről, például az adós vagyontárgyainak lefoglalásáról. A főosztályvezető szerint ugyan nem állnak még elektronikus kapcsolatban minden hazai bankkal, de reményeik szerint hamarosan minden pénzintézet csatlakozik a rendszerhez.