Sípályák Ausztrián túl - az ismeretlen Bajor Alpok

símelléklet, Zugspitze
Vágólapra másolva!
Ár-érték arányban jók a német síterepek, de nem csak a híres Zugspitzén lehet a téli sportoknak hódolni. A Budapesttől 8 órányi autóútra fekvő Oberstaufent például az Alpok 50 legnépszerűbb síterületei közül egyenesen a legjobbnak választották. Lehet, hogy itt az ideje felfedezni a német sípályákat?
Vágólapra másolva!

Az árérzékeny magyar utazók általában szeretik újra és újra felkeresni a régi jól bevált nyaralóhelyeiket. Négyszer-ötször is visszatérnek ugyanabba az üdülőfaluba, ha jó az apartman, vagy ha minden szempontból megfelelő a szolgáltatás. Legalább ennyire hűségesek megszokott helyeikhez a síelők is. Örülnek, hogy van helyismeretük, a vendégházakban pedig már barátként fogadják őket. A síterületek azonban egymástól eltérően fejlődnek, a szolgáltatók pedig előfordulhat, hogy nem követik sem a trendeket, sem pedig az igényeket. Akik elégedetlenek lennének, most kipróbálhatnak valami mást.

Forrás: Flickr

Árverseny

Az öt alpesi síország (Ausztria, Franciaország, Németország, Olaszország, Svájc) mint tudjuk, ár tekintetében óriási eltéréseket mutat. A német autóklub, az ADAC legutóbbi felmérése szerint a németországi Allgäu síterületei kiemelkedően jók ebben a tekintetben.


Zugspitze

Az ADAC 15 tagú zsűrije az Alpok 50 legfrekventáltabb síterületét vizsgálta, s kiderült, hogy a pénztárcánk számára a németországi Oberstaufenben a legkedvezőbb a téli pihenés- írja a Német Turisztikai Hivatal közleménye. A második helyen szintén egy német síparadicsom, Lenggries végzett. Az ausztriai síelés elkötelezettjei számára akkor lehet érdekes egy német kiruccanás, ha kifejezetten új környezetben szeretnék eltölteni a téli vakáció heteit.

Akik Németországban töltik a téli szünetet, legtöbbször a Bajor Alpok sípályái közül választanak. A néhány kilométeres pályáktól a csúcskategóriáig mindenféle terep megtalálható itt, sőt ez a régió büszkélkedhet az ország legmagasabb hegycsúcsával. A dél-bajorországi területek az autópályáról jól megközelíthetők és a régió általában hosszú szezonnal csábít.


Garmisch Partenkirchen

Németországban sincs hiány a hegyi hüttékből, melyek az Ausztriából már jól ismert ételek mellett igazi bajor specialitásokat is kínálnak. A Zugspitze lejtőin például hat menedékház és hütte bújik meg a lankák között, közülük a Höllentalangerhütte (1381 méter) talán a legrégebbi. 1894-ben építették majd 1925-ben renoválták. A turisták májustól októberig ezt az ódon hangulatot élvezhetik. A Höllentalangerhüttében egyébként 80 fő számára szállást is biztosítanak.

Alpspizt csak a legbátrabbaknak: közel 1000 méteres szintkülönbség

Az Ausztriából érkezőket a Berchtesgadener Land területei fogadják. A Königsee körül fekvő kis pályák nem alkotnak rendszert, de mindegyiknek megvan a maga varázsa. Ezen a vidéken, télen nemcsak a síelők, hanem a sífutók és túrázók is otthon érzik magukat. Síelés után - vagy helyett - a helyi sóbánya és múzeum, a bobpálya és Berchtesgaden szórakozóhelyei tűnnek a legjobb választásnak.


Alpspitze

Németország legismertebb terepe azonban mégiscsak Garmisch-Partenkirchen, ahol már téli olimpiát is rendeztek. A Zugspitze mellett az Alpspitz (Osterfeld, Kreuzeck és Hausberg), Eckbauer és Wank lejtői is kedveltek. Itt akár 7 kilométeres csúszásra is van lehetőség. A Kandahar lejtőt azonban csak a legvakmerőbbeknek ajánlják, mert a 940 méteres szintkülönbséget a pálya csupán 3,7 kilométeres szakaszon hidalja át.

A Fekete-erdőben található hegyek legmagasabbika a Feldberg (1493 m), amely egyben a legjobb síközpont is ebben a régióban. Feldberg közelében található a leghosszabb németországi szánkópályáról is ismert családi síterep, Todtnauberg. A környező városok - Baden-Baden, Freiburg - és a Rustban épült Europark nevű óriás vidámpark az izomlázas esetleg macskajajos napokra lehet jó program.