Kerítéssel védekezne Görögország az illegális bevándorlók ellen

Vágólapra másolva!
A korábban tervezett 206 kilométer helyett egyelőre 12,5 kilométeres szakaszon építene kerítést Athén a Görögországot Törökországtól elválasztó Évrosz folyónál. Már az EU is aggódik, ugyanis Görögországon keresztül jut uniós területre az illegális bevándorlók több mint 80 százaléka.
Vágólapra másolva!

Egyelőre csak 12,5 kilométer hosszan tervezi felhúzni a három méter magas műszaki zárat Athén a természetes görög-török határnak számító Évrosz folyó "gyenge pontjainál", Oresztiada város térségében - közölte hétfőn a görög polgári védelmi minisztérium.

A tárca vezetője, Hrisztosz Papucisz szombaton nagy feltűnést keltett, amikor kilátásba helyezte, hogy a görög-török határ teljes hosszában, 206 kilométeren kiépítenék a határkerítést, az Egyesült Államok és Mexikó között létesített műszaki határzár mintájára. "A kerítés semmit sem fog megoldani" - kommentálta hétfőn az elképzelést az Eleftherotipia című athéni balliberális napilap.

Athén októberben az Európai Unió határőrizeti ügynökségének, a Frontexnek a segítségét kérte, jelezve, hogy egymaga képtelen megbirkózni a Törökország felől érkező illegális bevándorlók rendkívül hullámával. November óta a Frontex által küldött kétszáz határőr segíti a görög hatóságok munkáját, és azóta jelentősen csökkent az Évrosz folyón át görög területre lépő bevándorlók korábban napi 250-300 főre tett száma.

Az Európai Bizottság riasztónak tartja az Évrosz mentén kialakult helyzetet. Görögországon keresztül jut uniós területre az EU-tagállamokba érkező illegális bevándorlók több mint 80 százaléka, és ez Brüsszel értékelése szerint alaposan túlterheli Görögországot.

A városokban reményt vesztett bevándorlók ezrei koldulnak, a görög kikötőkben pedig folyamatosan százak próbálkoznak azzal, hogy felszökjenek az Olaszországba tartó kompokra. A hatóságok hétfőre virradó éjjel is több tucat ilyen menekültet vettek őrizetbe a nyugat-görögországi Pátra, illetve Igumenitsza kikötővárosok közelében.