Tagadják a tálibok a szellemi vezérük szívrohamáról szóló híreket

Vágólapra másolva!
Január elején szívrohamot kapott az afganisztáni tálibok Pakisztánban bujkáló szellemi vezetője, Omar molla, akit egy Karacsiban levő kórházba vittek a pakisztáni titkosszolgálat segítségével - állítja a Washington Post titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. A tálibok tagadják a hírt, szerintük Omar molla jól van, és semmi baj nincs a szívével.
Vágólapra másolva!

A The Washington Post értesülése szerint Omar mollát, az afganisztáni tálibok vezetőjét a pakisztáni Karacsi egyik kórházában kezelték. A kedden nyilvánosságra hozott értesülés szerint Omar mollát január 7-én szívroham érte. Ezt követően a pakisztáni titkosszolgálat (ISI) segítségével juttatták el a karacsi gyógyintézetbe, ahol megoperálták. A lábadozó tálib vezető jelenleg az ISI egyik vendégházában pihen - írta az amerikai újság hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A bejelentés után nem sokkal a tálib lázadók egyik szóvivője tagadta a szívrohamról szóló értesüléseket - írta a brit Telegraph. Zabiullah Mudzsahid a Daily Telegraphnak telefonon azt mondta, hogy a beszámoló nem igaz, csupán amerikai propaganda. "Omar molla egészséges, és nincsenek szívproblémái. Afganisztánban van. Ha az amerikaiak tudják, hogy hol van, mért nem tartóztatják le és zsebelik be a vérdíjat?" - kérdezte a szóvivő.

Huszain Hakkani, Pakisztán washingtoni nagykövete szintén azt állította, hogy az értesülés minden alapot nélkülöz.Pakisztánt gyakran éri az a vád, hogy bár hivatalosan a tálib-ellenes nemzetközi koalíció tagja, de titkosszolgálata olykor támogatását nyújt az afgán felkelőknek.

A múlt század kilencvenes éveiben, az afganisztáni polgárháború idején létrejött tálib mozgalmat vezető Omar molla már évek óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt. Feltételezhetően Pakisztánban bujkál, és továbbra is a szélsőségesek szellemi vezetőjének tekinthető. Legutóbb az Afganisztánban dolgozó külföldi civilek meggyilkolására szólította fel a tálibokat.