Korkedvezményes nyugdíj és devizahitelek - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Név szerint szavaznak a parlament hétfői ülésén a képviselők arról a fideszes alkotmánymódosító javaslatról, amely csökkenthetővé vagy szociális ellátássá alakíthatóvá tenné az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást. A szavazás több mint egy órát csúszott Orbán Viktor késése miatt. Az ellenzék a devizahitelesek miatt vitatkozott a kormánnyal, Orbán Viktor pedig azt mondta, az egészségügy reformja előtt rendbe kell tenni az államháztartást. Parlament percről percre. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés
13:30
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Bekerülhet az alkotmányba a korkedvezményes nyugdíj megváltoztatása

Alkotmánymódosításról szavaz hétfői ülésén a parlament: a fideszes javaslat kimondaná: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető. Emellett az indítvány lehetővé tenné, hogy már idén szeptembertől 15 tagú legyen az Alkotmánybíróság. A változtatáshoz a jelen lévő képviselők szavazatának kétharmada szükséges. Az MSZP kezdeményezésére név szerinti voksolás várható az alkotmánymódosításról.

Határozat születhet a cukorgyárak privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság, valamint a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság létrehozásáról, továbbá a parlament elfogadhatja a fideszes Szijjártó Péter és Ágh Péter javaslatát a parlamenti képviselői tisztséget is betöltő miniszterelnöki biztosok javadalmazásának csökkentéséről.

 A hétfői ülésen napirendre kerülő kérdésekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

13:35
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

A devizahitelesek, a fiatalok és a kékvércsék sorsa is téma lesz

A hétfői ülésre tervezett kérdések és interpellációk címei alapján az ülésen a kormány képviselőinek az elmúlt hetekhez hasonlóan most is válaszolniuk kell az ellenzéki képviselőknek arra, hogyan tervezik megmenteni a bajba került devizahiteleseket, illetve valódi megoldásnak tartják-e az elfogadott mentőcsomagot, valamint arra, hogyan tervezik segíteni, hogy a fiatalok itthon is boldoguljanak. Egy jobbikos képviselőt arra akar választ kapni a vidékfejlesztési minisztertől, hogy mit kíván tenni annak érdekében, hogy "megélhetési bűnözők ne vágják ki Európa legnagyobb kékvércse telepe alól a fákat?" Szó lesz még az iparűzési adóról, az LMP pedig egy "vasút-mutyival" kapcsolatos kérdéssel készül.

13:40
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Mádl Ferencre emlékezik a parlament

A hétfői ülés elején Mádl Ferencre emlékezik majd Kövér László házelnök. A volt köztársasági elnök múlt vasárnap 80 éves korában hunyt el, temetése június 7-én, kedden lesz a Fiumei úti temetőben.

14:11
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Új képviselő esküszik

Az ülés elején esküt tesz majd a Jobbik új képviselője, Jámbor Nándor, aki a parlamenti mandátumáról lemondott Samu Tamás Gergő helyére kerül. Samu Tamás Gergőt azért ítélte el a bíróság, mert 2008. március 15-én több emberrel együtt rátámadt a rendőrökre. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

15:10
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Késve kezdődik az ülés

A napirend szerint délután egy órakor kezdődött volna az ülés, de tíz perccel egy után még nincs a helyén Kövér László házelnök és a munkáját segítő jegyzők sem, és hiányzik a kormánytagok többsége is, a képviselők viszont már bent ülnek a teremben és beszélgetnek.

15:17
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Mádl Ferenc tanító volt

Negyed órás késéssel elkezdődött az ülés. Kövér László a múlt vasárnap elhunyt volt köztársasági elnökre emlékezik. "Végtelenül közvetlen és szerény ember volt, visszafogottságán átütött sajátos kisugárzása" - mondta Mádl Ferencről, akinek portréját egy csokor virággal együtt elhelyezték a parlament első sorában a köztársasági elnöknek fenntartott bársonyszék előtti padon. Kövér szerint Mádl tanító volt, aki igyekezett tiszteletben tartani a különböző álláspontokat. A parlament néma felállással adózik emléke előtt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:21
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Jámbor Nándor a parlament új képviselője

Az országgyűlés egyhangúlag igazolta Jámbor Nándor jobbikos képviselő mandátumát, aki ezek után esküt tesz az országgyűlés előtt. Jámobr láthatóan büszkén mondta el az eskü szövegét, amelyet az "Isten engem úgy segéljen!" fordulattal zárt.

Forrás: [origo]

15:25
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Vona a "belső Trianonról"

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője napirend előtti felszólalásra jelentkezett, felszólalásának címe "Belső Trianon". Vona szerint a kormány kijelentésével kapcsolatban június 4-e nem ünnepnap, ennek ellenére "egyesek még dáridót is rendeztek". A frakcióvezető nehezményezi, hogy a parlament nem emlékezett meg a napról, az EU-elnökség ideje alatt pedig nem merült fel az autonómia kérdése. "A Kovács Lászlói merjünk kicsik lenni gondolatát látom továbbélni ebben az ünneplésben" - mondta Vona.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:28
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Vona: a Nemzeti Színház vezetése politikai kérdés

Alföldi Róbert ügye nincs lezárva - mondta Vona, aki szerint a Jobbik nem Alföldi művészetét akarja megítélni, de a Nemzeti Színház vezetése politikai kérdés. "Önök ebbe a templomba beengedtek egy beteg lelkű, sebezett embert" - mondta Vona, aki szerint Alföldi saját lelkének "sötét zegzugait" viszi színpadra.

15:30
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Navracsics: nem a fideszesek szavaztak a kettős állampolgárság ellen

A kormánypártok nem önfeledten ünnepelték Trianont - válaszolta Vonának Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Június 4-én tömegesen tették le az állampolgári esküt magyarok - mondta Navracsics, aki szerint ez a fontos. Arra emlékeztette Vonát, hogy az előző ciklusokban a Fidesz volt az a párt, amely a parlamentben megpróbálta elérni, hogy méltón emlékezzenek Trianonra. "Nem a fideszes szavazók mondtak nemet a kettős állampolgárságra" - mondta.

Alföldviel kapcsolatban Navracsics annyit mondott: lehet, hogy Novák Előd jobbikos képviselő is ért a színházhoz, ő mégis inkább Blaskó Péternek hisz.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:35
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Kis gazdaságokkal mentené meg a vidéket az LMP

Szabó Rebeka, az LMP képviselője a vidék helyzetéről beszél napirend előtti felszólalásában. Szabó szerint a mezőgazdaság mellett többek között a közösségi közlekedéssel, a vidéki orvosi hálózattal, a környezetvédelmi hatóságokkal, a munkalehetőségekkel is gond van vidéken. Az LMP szerint a helyi közösségi gazdálkodásokat kellene a vidékfejlesztés középpontjába helyezni, nem a nagy gazdaságokat. Szabó felajánlotta segítségüket a kormánynak. Szabó szerint piacokra is szükség lenne - ezekhez nem elsősorban pénzre van szükség, hanem például mentorálásra.

15:39
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Egyetért a kormány az LMP-vel

Ángyán József államtitkár szerint a kormány vidékpolitikája éppen abba az irányba halad, amelyet Szabó számon kért rajtuk. Az államtitkár szociális földprogramokat ígér augusztus végére.

15:44
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Szijjártó a kormány Rambója Szekeres Imre szerint

Robin Hood, Rambo, Tulipános Fanfan és Rózsaszín Párduc - Szekeres Imre MSZP-s képviselő szerint ezzel a négy filmcímmel lehet leírni az Orbán-kormány első négy évét. A Robin Hood az adórendszer átalakítása miatt érvényes, a korány Rambója pedig Szijjártó Péter. Tuliános Fanfan a kormány, mert valójában fosztogat. Orbán és kormánya úgy viselkedik, mint az ügyetlen felügyelő a Rózsaszín Párducban: belekényszerül mindenbe, ami ellen nyolc évig hadakozott - mondja Szekeres.

Szekeres új költségvetést és új adótörvényeket szeretne látni.

15:52
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

A kormány elégedett

A kormány nevében Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszol, és pontokba szedve sorolja, milyen intézkedéseket hozott eddig a kormány: többek között az adóreform, az alkotmány, a Széll Kálmán-terv és az EU-elnökség kerül szóba.

15:55
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

"Gyarapodunk"

"Gyarapodunk. A nemzet újra egységes és egy lesz, összenő, ami összetartozik" - mondja napirend előtti felszólalásban a fideszes Varga István a vasárnap állampolgári esküt tett emberekről. Varga az Összetartozás napjának jelentőségét méltatja.

Hende Csaba honvédelmi miniszter válaszol Vargának, ő is az emléknap jelentőségéről beszél.

16:11
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Balsai István mosolyog

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Balsai István Fideszes képviselő, a napirendre kerülő alkotmánymódosítás egyik benyújtója az ülés elején

16:12
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Nem lesz átlátható kampányfinanszírozás

A napirendi pontokról dönt az országgyűlés. A többség leszavazta, hogy napirendre kerüljön az LMP javaslatára az átlátható kampányfinanszírozásról szóló javaslat. Az MSZP javaslatára név szerinti szavazás lesz az alkotmánymódosításról.

16:16
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP szerint csúsznak a pályázati pénzek

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hatékonysága egyre romlik, elbocsájtottak több mint száz embert, és újakat vettek fel, ezért a pályázati rendszer lelassult - mondja Varju László MSZP-s képvsielő, aki szerint csak pár projektről született döntés az elmúlt hónapokban. A kifizetések is elmaradnak a képviselő szerint.

16:19
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Fónagy fokozná a tempót

Fónagy János államtitkár szerint a számok azt mutatják, hogy a támogatási rendszer megújítása sikeres volt, növekedett a támogatott projektek száma, és a lehívott pénzek összege is nőtt, hetente 179 szerződést támogatnak. Fél év alatt túlszárnyalta a kormány az előző kormány által Brüsszelből lehívott források összegét. Az államtitkár szerint azonban még így is fokozni kell a tempót, hogy ki tudjanak fizetni mindent. Válaszát Varju László nem, a parlamenti többség azonban elfogadta.

16:25
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Jobbik: Kövekkel nyakán löki vissza a devizahiteleseket a kormány az örvénybe

Egyszerre szakad majd az adósságcunami a devizahitelesek nyakába, ha lejár a kormány által kialkudott rögzített árfolyam időszaka - mondta Lenhardt Balázs, a Jobbik képviselője, aki szerint a devizahiteleseket mentő csomag nem megoldás. Most kirántják az adókoat a vízből, aztán kövekkel nyakukon löki vissza őket a kormány az örvénybe - mondta a képviselő. Szerinte  a kormány a Videotonra is többet költ, mint ennek a problémának a rendezésére.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:30
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint a bankok érdekeit nézi a kormány

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a kormány otthonteremtő programja megfelel azoknak az alapelveknek, amelyeket a parlament a devizahitelesek megsegítéséről rendezett parlamenti vitanapon fogadott el. Cséfalvay szerint az államháztartást és a nemzeti valutát is romba döntené, és technikailag is kivitelezhetetlen az a javaslat, amit a Jobbik tett, vagyis hogy a szerződéskötéskori árfolyamon forintosítsák a hitekeket.

Lenhardt szerint ez az egyetlen megoldás, de a kormány a bankok érdeketi nézi. Nem fogadta el az államtitkár válaszát, a parlament többsége azonban igen.

16:36
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Bánki Erik kosárlabdával érkezett

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:37
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Kósa Lajost nem érdekli a fideszes interpelláció

Ágh Péter fideszes képviselő arról kérdezi a honvédelmi minisztert, hogy megszűnt-e már a politikai korrupció a minisztériumban. Hende Csaba megnyugtatta, hogy igen. Az öninterpelláció az Ágh Péter előtt ülő Kósa Lajos figyelmét sem köti le, a közvetítés szerint Debrecen polgármestere fülhallgatóval a fülében számítógépezik párttársa felszólalása közben.

17:00
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Pótköltségvetést szeretne látni az MSZP-s Tukacs

A magánnyugdíjpénztári pénzek sorsáról akarok beszélni - kezdte felszólalását az MSZP-s Tukacs István, aki Pótköltségvetés vagy államháztartási törvénymódosítás? címmel interpellálja a nemzetgazdasági minisztert. Tukacs szerint az Európai Bizottság nem fogja megengedi, hogy a magánnyugdíjakból származó pénzt több év alatt számolja el a kormány, ezért pótköltségvetést kell majd készíteni. A képviselő azt szeretné tudni, készül-e már az új költségvetés, vagy mit kíván tenni a kormány.

17:05
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Államadósságra megy a nyugdíjpénz

A kormány már többször elmondta, hogy a magánnyugdíjakból befolyt pénzt az államadósság csökkentésére fogják költeni - válaszolta Cséfalvay Zoltán, aki szerint pótköltségvetés sem kell, mert nincs olyan uniós előírás, amely ezt előírná.

Válaszát az MSZP-s képviselő nem fogadta el, de a parlamenti többség igen.

17:09
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

"Kilakoltatások lesznek ezrével"

Újra a devizahitelesek megsegítésére szánt intézkedések a téma: az MSZP-s Józsa István interpellációja szerint nem a kormány, hanem a bankok győztek. "Kilakoltatások lesznek ezrével" a moratórium feloldása után a képviselő szerint. "Ez a segítség?" - kérdezi.

17:14
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

"A Bajnai-kormány által megtakarított 500 milliárdot nyomták el a MOL-ra"

"Csak csendben kérdezem: hol voltak önök az elmúlt években?" - kérdezett vissza az MSZP felé Cséfalvay Zoltán államtitkár. Szerinte az árfolyamingadozást sikerrel hidalja át az a megállapodást, amit a bankokkal kötöttek, ennek részleteit ismétli el újra. A kilakoltatási moratóriumot azért oldják fel, hogy a megállapodás elemei gond nélkül lépjenek életbe.

Van, amit tényszerűen el kell fogadjak a válaszából - mondta az MSZP-s képviselő, aki szerint Cséfalvay elismerte, hogy előbb oldják fel a moratóriumot, minthogy megoldanák azt, hova költözzenek az emberek. A képviselő azt mondta az államtitkárnak, hogy hazudott, mert "a Bajnai-kormány által megtakarított 500 milliárdot nyomták el a MOL-ra".

17:21
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

A Fidesz kérésére szünetet tart a parlament

Az ülést vezető Balczó Zoltán bejelentette, hogy lejárt az interpellációkra szánt idő, valamint hogy Lázár János Fidesz-frakcióvezető a házszabálynak megfelelően szünetet kért. Balczó ennek megfelelően 16.30-ig szünetet rendelt el. Az [origo] parlamentben tartózkodó tudósítója úgy hallotta a folyosón, hogy Orbán Viktor még nem ért vissza, ezért kért szünetet a Fidesz frakciója.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Rogán Antal a szünetben telefonál

18:06
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Orbánt várják

Azért várják Orbán Viktort, mert neki magának kell válaszolnia Gyenes Géza jobbikos képviselő kérdésére - mondták az [origo]-nak jobbikos képviselők. A házszabály szerint ha egy képviselő nem fogadja el valamelyik minisztert vagy államtitkárt, mint válaszadót, és magától a miniszterelnöktől várja a választ, akkor a kormányfőnek legkésőbb a harmadik ülésen személyesen kell válaszolnia. Ma van ez a harmadik ülés, így Orbánnak személyesen kell megjelennie, de állítólag még Gödöllőn van az EU-elnökség programja miatt.

18:34
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Hiller tudni szeretné, mikor lesz a téli szünet

Egyórás szünet után Hiller István (MSZP) azonnali kérdésével folytatódik az ülés. Hiller azt kérdezi Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól, miért nem hirdette meg az új tanév rendjét. Nem lehet még tudni például, mikor lesz a téli és a tavszi szünet.

18:39
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Kedden kiderül, mikor lesznek szünetek az iskolában

Hoffmann Rózsa megnyugtatta Hiller Istvánt, hogy kedden kihirdetik a tanév rendjét, és elnézést kért a késlekedésért. Hiller korrektnek nevezte az államtikár válaszát, de szerinte más ügyekben, például a felső- és közoktatási koncepciónál is jellemző a csúszás. "Ez így nem megy" - mondta a szocialista képviselő. Hoffmann Rózsa szerint az a késlekedés oka, hogy "igazán jó törvényeket" szeretne alkotni a tárca, a tanév rendjének meghirdetése pedig szerinte nem okozhatott problémát senkinek.

18:42
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint Szima Judit "politikai fogoly"

"Politikai foglyot csináltak Szima Juditból"  - kezdte azonnali kérdést Bertha Szilvia, Jobbikos képviselő, aki azt kérdezte, mi lesz a rendvédelmisek nyugdíjával, és az alkotmánymódosítással a kormány miért sérti a rendvédelmisek méltóságát és veszélyezteti a létbiztonságukat. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta, amit Orbán Viktor a hétvégén: a kormány végigviszi a programját, csökkenti az államadósságot és legyőzi a munkanélküliséget.

18:48
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Scheiring megvárná Matolcsyt

Meddig titkolja a Nemzetgazdasági Minisztérium a megszorítások részleteit? - ezt kérdezte volna Scheiring Gábor, LMP-s képviselő a nemzetgazdasági minisztertől. Matolcsy György nincs a teremben, Scheiring nem fogadta el az államtitkárt válaszadóként, inkább vár a miniszterre.

18:50
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Ertsey Katalin mindig ugyanazt a választ kapja

Ertsey Katalin, LMP-s képviselő azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy mit tesz a kormány a nőkért, és mikor nevez ki kormánybiztost, aki női szemmel is nézi a munka és család összeegyeztethetőségét. A terembe megérkező miniszterelnök válaszában felsorolta a kormány eddigi családpolitikai intézkedéseit, például hogy januártól ismét három évig jár a gyes, és megígérte, hogy sarkalatos törvényt alkotnak a családok védelméről. Ertsey Katalin "mindig ugyanezt a választ kapja" Soltész Miklós szociális államtitkártól is, ezért most sem fogadta el a választ. Orbán Viktor emlékeztette a képviselőt, hogy ez nem interpelláció, hanem azonnali kérdés, így nem is kell elfogadni a választ. A miniszterlenök szerint a kormány tevékenységét a családpolitika területén "nem az abszolútummal, hanem elődeinkkel kell összevetni".

19:03
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Bajának megfelel az államtitkár

Baja Ferenc, MSZP-s képviselő nem várja meg kérdésével Matolcsy Györgyöt, neki megfelel Cséfalvay Zoltán államtitkár. Baja azt kérdezi, hogy az Országos Érdekegyzetető Tanács megszüntetése azt jelenti, hogy a kormány nem kíváncsi a szakszervezetek, vagyis a magyar munkavállalók véleményére. Cséfalvay Zoltán szerint nagyon fontos az érdekegyeztetés, de eddig "szerteágazó, diszfunkcionális" érdekegyeztetési rendszer volt, ennél jobbat hoz létre a kormány.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Cséfalvay Zoltán államtitkár

19:09
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán az egészségügyről

A miniszterelnök válaszára egy hónapig váró Gyenes Géza, Jobbikos képviselő az egészségügyről kérdezte Orbán Viktort. Szerinte a választások előtt az ígéretei miatt "minden tisztelet megillette Orbán Viktort", de a kormány egy év alatt sem emelte az egészségügyi dolgozók bérét, és "a megbetegedési és halálozási mutató sem javult." Orbán Viktor szerint csak a gazdasági fordulat után lehet egészségügyi fordulat, vagyis - ahogy a hétvégén is mondta - előbb "le kell győzni az államadósságot és a munkanélküliséget".

19:25
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tudta senki, hogy Esztergomról lesz szó

Nem gondolja a kormány, hogy túl későn határozza el magát a szükséges lépés megtételére? - ezt az azonnali kérdést nyújtotta be Vágó Sebestyén (Jobbik). Mivel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban senki nem tudta, mire vonatkozik a kérdés, ezért Szabó Erika államtitkárt jelölték ki válaszadásra. Vágó szerint "személyéből egyértelműen következik", hogy Esztergom a téma, a képviselő azt szeretné tudni, mikor oszlatják fel a testületet, és mikor lesz új választás Esztergomban. Szabó Erika felolvassa a törvényt, mi a kormányhivatal feladata. Vágó nem "jogi kioktatást", hanem konkrét választ vár, de Szabó Erika viszontválaszában sem tud mást mondani.

19:33
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Vége az azonnali kérdéseknek

Véget ért az azonnali kérdések órája, most a kérdések következnek. Utána, nagyjából hat-negyed hét körül tartják Lázár János és Balsai István alkotmánymódosításának név szerinti zárószavazását.

19:46
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Vasútmutyit sejt az LMP

Vágó Gábor (LMP) szerint "mutyi" állhat a Szajol-Püspökladány vasútvonal felújítása mögött: "az immár 2,5 milliárd Ft/km környékére tornászott költségek a hasonló horvát felújítás tízszeresére rúgnak" - mondta a képviselő. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a kormány is "gátat szeretne szabni a mutyizásnak", ezért minden dokumentum nyilvános, és ebbe a képviselő is betekinthet.

20:00
június 06, 2011
Vágólapra másolva!

Hamarosan szavaznak a nyugdíjról

Véget értek a kérdések, a parlament most rövid szünetet tart, majd 18 óra 10 perckor a határozathozatallal folytatódik az ülés. Néhány napirendi jellegű határozathozatal után fog dönteni a parlament a korkedvezényes nyugdíj szabályait is megváltoztató alkotmánymódosításról. A képviselők név szerint fognak szavazni. Az eredményről az [origo]-n beszámolunk, percről percre közvetítésünk ezzel véget ér.