Menekül a lakosság a szíriai hadsereg elől

Vágólapra másolva!
Harckocsik, milíciák és biztonsági ügynökök lepték el a közép-szíriai Homsz tartomány több városát, a tengerparti Latakiában harmadik napja tartanak a hadműveletek. Az elnök közben egymás után váltja le a városok kormányzóit.
Vágólapra másolva!

Harckocsik támogatásával bevonult a hadsereg a közép-szíriai Homsz tartomány több településére, köztük Hulába, ahonnan erőteljes tüzérségi tűz hangjait lehetett hallani. "Hula ostrom alatt van. (...) A hadsereg házkutatásokat tart, és őrizetbe vesz embereket erős tüzérségi tűz kíséretében" - írja közleményében az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A város bejáratait biztonsági ügynökök vették körül, és lövöldöznek, hogy megfélemlítsék a lakosságot. Harckocsikat telepítettek egyes körzetekbe, a rezsimhez hű milíciákat és biztonsági ügynököket küldtek minden útra, valamint a Hula körüli falvakba, hogy eltüntessék a rezsimellenes falfeliratokat.

Emberi jogi aktivisták és helyi lakosok beszámolói szerint ismét heves fegyverropogás hallatszott hajnalban a tengerparti Latakia város ar-Rámel negyedében és a környező lakónegyedekben. A hadműveletek harmadik napja tartanak, a lakosság menekül. Vasárnap 26 ember halt meg a kikötővárosban a kormányerők támadásában. Akkor hadihajókkal is támadták a várost. Egy szemtanú szerint a kormányerők az emberek házaiba is betörtek.

A SANA hivatalos hírügynökség közben azt jelentette, hogy Bassár el-Aszad elnök rendelettel új kormányzót nevezett ki Aleppóba Muaffak Hallúf személyében. Szíria második legnagyobb városa az utóbbi hetekben többször volt kormányellenes tüntetések színtere. Aszad korábban már leváltotta a kormányzót Homszban, az északi Hamában és a déli Deraában is. Utóbbi a március 15-én kezdődött kormányellenes mozgalom bölcsője volt.

Szíriára egyre nagyobb diplomáciai nyomás nehezedik, már nemcsak a nyugati államok, hanem a térség arab országai is felszólították Aszád elnököt, hogy vessen véget az erőszaknak.