Már az elnök kivégzését követelik a tüntetők Szíriában

SZíria, kormányellenes tüntetések, katonai konfliktus, Törökország, Isztambul, tüntető fojtogatja Bassár al-aszad szíriai elnök portréját
Vágólapra másolva!
A pénteki ima után több tízezren tüntettek a szíriai városokban, több helyen már az elnök kivégzését követelték. A biztonsági erők a legtöbb helyen szétverték a felvonulásokat.
Vágólapra másolva!

Folytatódtak pénteken a szíriai biztonsági erők akciói a lázadókkal szemben, és lelőttek legalább 11 civilt - közölték emberi jogi aktivisták. A pénteki ima után több tízezren tüntettek a hajthatatlannak mutatkozó rendszer ellen országszerte. Több városban már Bassár el-Aszad elnök kivégzését követelték az emberek. A jelszavak eldurvulása mutatja, milyen messzire jutott a tiltakozó mozgalom március óta, amikor még csak kisebb reformok szerepeltek az elképzelései között, de a rendszer teljes lecseréléséről még nem volt szó.

A biztonsági erők a legtöbb helyen szétverték a felvonulásokat, és ahol jónak látták, lőfegyvert használtak. Hamában, ahol a városközpontot megszállta a katonaság, a tüntetés a külvárosokban szerveződött újjá. "Minden 200 méteren katonai ellenőrző pontok vannak az utakon, és lista alapján keresik az embereket... a mecseteket körülzárták a katonák" - mondta el egy ellenzéki aktivista telefonon.

Csütörtökön legkevesebb 16 halottjuk volt a tiltakozó mozgalom elfojtására tett katonai erőfeszítéseknek Szíriában. A lázadás hulláma azonban nem csillapodik, naponta vannak felvonulások napnyugta kezdetével, s a Bassár el-Aszad elnök kormányával szemben álló erők a Facebook közösségi oldalon nagy megmozdulásokra hívtak péntekre, "Csak Istennek vetjük alá magunkat" jelszóval.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szakítsa meg a kapcsolatait Aszád rezsimjével. A március óta tartó tüntetéseken 1700 ember halt meg, és ezreket letartóztattak,