Sarkozynek és Obamának elege van Netanjahuból

Vágólapra másolva!
A francia államfő szerint javíthatatlan hazudozó az izraeli miniszterelnök, az amerikai elnök pedig nyűgnek tekinti, hogy mindennap tárgyalnia kell vele. Benjamin Netanjahuról egymás között beszélt Nicolas Sarkozy és Barack Obama a G20-as csúcstalálkozón, a mondataik azonban nyilvánosságra kerültek.
Vágólapra másolva!

Hazugnak nevezte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt Nicolas Sarkozy francia államfő, amikor november 3-án Cannes-ban magánbeszélgetést folytatott Barack Obamával.

"Látni se bírom többet, ez egy megrögzött hazudozó" - mondta az amerikai elnöknek Sarkozy a világ 19 legfejlettebb gazdaságát, valamint az Európai Uniót tömörítő országcsoport (G20) találkozóján. "Neked van eleged belőle? Nekem mindennap tárgyalnom kell vele!" - válaszolta Obama.

Bár Sarkozy és Obama szóváltása zárt ajtók mögött történt, egy technikai malőr következtében újságírók fülébe jutott. A magánbeszélgetésen Obama állítólag megrótta Sarkozyt, mert nem tájékoztatta arról: Franciaország igennel fog szavazni arra, hogy az UNESCO felvegye-e tagjai közé a Palesztin Hatóságot. Az Egyesült Államok határozottan ellenezte az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének lépését a szavazás megtartásáról.

Forrás: AFP/Jim Watson

Az Ynetnews című izraeli hírportál szerint a beszélgetésnél jelen lévő újságírókkal aláírattak egy megállapodást, amelynek értelmében nem szellőztetik meg a kínos párbeszédet. A Jerusalem Post című izraeli újság internetes oldala pedig más forrásból nem tudta megerősíteni a francia hírügynökség értesülését a Sarkozy és Obama között elhangzottakról.