50 millió forintos fejlesztés valósul meg Balatonfenyvesen

Vágólapra másolva!
A Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület uniós támogatásból nyerte el az összeget programja megvalósításához, így májusban Fenyővirágzás Fesztivált rendeznek, nyáron újraindítják a település kertmoziját, jövő nyárra pedig túraútvonalakat jelölnek ki a Nagyberekben.
Vágólapra másolva!

A projekt egyik fő eleme Balatonfenyves önálló településsé válásának ünnepén, május 10-13. között a Fenyővirágzás Fesztivál megrendezése, amiből hagyományt kívánnak teremteni. Az évekkel ezelőtt bezárt kertmozit a nyárra felújítják egy új tetőszerkezet építésével, valamint új székek és a filmlejátszásokhoz szükséges technika beszerzésével.

Tóth József egyesületi elnök elmondta, a helyi TDM szervezet tavaly év végén nyert vissza nem térítendő támogatást az Új Széchenyi Terv Operatív programjának forrásaiból a programja megvalósítására, amelyhez a helyi önkormányzat biztosította a szükséges garanciát. Az elnyert keretből épül újjá a helyi turisztikai szervezet irodája is, amelyben helyet kap majd egy sporteszköz-kölcsönző. Itt a jövőben kölcsönözhető lesz a helyi vízi, jeges, biciklis sportok és gyalogtúrák többféle kelléke, köztük korcsolya, fakutya, kajak, kenu, nordic walking bot és az idősebb korosztály kedvéért elektromos kerékpár is. A település strandjain vandálbiztos információs pontokat helyeznek majd el.

A projekt része egy összesen 52,7 kilométernyi gyalogos, nordic walkingos és kerékpáros túraútvonal kijelölése is a Natura 2000-es minősítésű, vagyis védettnek számító Nagyberekben. A turista körutak úti céljai közt lesz Pálmajor, a Fehérvízi láp és Csisztafürdő is. A területen található hajdani mérlegházat és vízházat egész évben használható kulcsos-házakká fogják alakítani. A pályázati forrásból futja a projektmenedzser és a programszervező bérkeretének támogatására is a megvalósíts két éves, jövő év novemberéig tartó időszakára.