Olcsó benzint ígér a cégeknek Demján

Demján Sándor
Vágólapra másolva!
Autót egymillió forinttal olcsóbban, villanyt 5-10 százalékkal kedvezménnyel, benzint literenként 7,5 forinttal olcsóbban - ilyeneket ígér egy munkaadói szervezet azoknak a cégeknek, amelyek belépnek a frissen elindított közös beszerzési rendszerébe.
Vágólapra másolva!

Közös beszerzési rendszert indított a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ), hogy a tagjainak olcsóbban tudjon beszerezni terméket, szolgáltatásokat.

A rendszer lényege, hogy a belépők nagy száma olcsóbb beszerzést jelent, ez eddig többnyire csak a nagyvállalatok nagy mennyiségű beszerzéseinél működött. Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke azt mondta az első partnerekkel tartott aláírás előtt, hogy 150 ezer vállalkozást szeretnének a rendszerbe szervezni. A VOSZ-BESZ Zrt. által üzemeltett közös beszerzés csak a VOSZ-tagok számára elérhető.

A rendszerbe való regisztráció díjmentes, a nem VOSZ-tagoknak viszont a tagsági díjjal is számolniuk kell. Igaz, a VOSZ szerint a megtakarítás a tagsági díjnál jóval nagyobb. Az egyes termékek, szolgáltatások további díjat jelenthetnek, az üzemanyagkártya például 4000 forint + áfába kerül.

Üzemanyagot a Shelltől szereznek be a regisztráló cégek. A VOSZ-BESZ honlapja szerint az üzemanyag-kedvezmény benzinnél 5,9 forint + áfa literenként a listaárból, gázolajnál 7,9 forint + áfa. Olyan cég igényelheti, amely legalább két teljes éves mérleggel rendelkezik, és 3,5 tonnánál kisebb járművei vannak (mezőgazdasági vállalkozásoknál ez eltérhet). A cégek legfeljebb 4 kártyát igényelhetnek, kártyánként havonta 200 ezer forintos kerettel. Építőipari és fuvarozó cégek hitelképességi vizsgálat után kaphatnak. Amely cégek nem tartoznak ezen kritériumok alá, egyedi elbírálásban részesülnek.

Az elektromos energiát az MVM-től vásárolhatják a cégek 5-10 százalék kedvezménnyel - attól függően, hogy eddig milyen kedvezményeket érvényesítettek. A közös mobilszolgáltató a Vodafone cég, amely a honlapon nem tüntette fel, hogy milyen percdíjakat kínál, csak annyit, hogy "a Vodafone egyik legjobb percdíj csomagjának előnyeit".

Gépjárműveket több cégtől is megvásárolhatják a VOSZ-BESZ-tagok. A Porsche Hungária Kft. "akár egymillió forint feletti árengedményt" is ígér a tagoknak Volkswagen, Skoda vagy Volkswagen-haszongépjármű vásárlása esetén. Vásárolhatnak a Gablinitől is, amely akár egy autó esetén is akár 30 százalékos flottakedvezményt biztosít.

A VOSZ-BESZ honlapja szerint készülnek banki, biztosítói, gáz-szolgáltatások elindításával is, és tervben van a nyersanyagbeszerzés, illetve áruházláncok kínálata is.

Demján Sándor szerint összességében a beszerzési rendszer megfelelő működtetése esetén akár 100 milliárdos nagyságrendű gazdasági előnyt is lehet elérni a többi versenytárssal szemben.

Szűcs Péter, a VOSZ-BESZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: számításuk szerint 2013 végéig 60 ezer vállalkozás csatlakozik a beszerzési, vásárlói, fogyasztói összefogással megvalósuló rendszerhez, és 38 milliárd forintot takaríthatnak meg ez idő alatt a kedvezményeses áron történő beszerzés révén. Megjegyezte: a rendszerben versenyeztetéssel választják ki a beszállítókat.

A beszerzési rendszerről szóló megállapodást hétfőn írták alá a rendszer indításában résztvevők: Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke, Bally Attila, az MVM Parnert Zrt. igazgatóságának elnöke, Beck György, a Vodafone Magyarország Zrt. elnöke, Erényi Balázs, a Shell Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke, Eppel János, a Porsche Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója, Gablini Gábor, a Gablini cégcsoport vezérigazgatója és Szűcs Péter, a VOSZ-BESZ Zrt. vezérigazgatója.