Kanalas orvosságok narancslé helyett

narancsleteszt
Vágólapra másolva!
Ha túl sok a dobozon a fehér, akkor biztos nem száz százalékos? A műanyag palackos rosszabb, vagy mindegyik ugyanolyan? Bejönnek a 100 százalékos narancslevekkel szemben táplált előítéleteink? Sárga, gyógyszerízű levek és a frissen facsart narancs vaktesztje.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A frissen facsart narancs színe annyival narancssárgább a boltiakhoz képest, hogy a vakteszt ennél az egy tételnél borul. De mindenképpen borult volna. Ha abból indulunk ki, hogy a gyerekek (és mi) szeretik a színeket, még örülhetünk is, hogy a legtermészetesebb ital a frissen facsart. A látványteszten tehát egyértelműen ez nyert, a többi mind hozta az egységesen sápadt, de szimpatikus napsárgát. Az ízteszt is minimális meglepetésekkel szolgált, sajnos csak azt tudtuk igazolni, amit eddig is tudtunk.

De mi is az a narancslé? Megtúrtuk a dobozok feliratáért felelős Magyar Élelmiszerkönyvet.:

A szabályozás megkülönböztet gyümölcslevet és koncentrátumból előállított gyümölcslevet (továbbá gyümölcs nektárt, gyümölcslé port, sűrített gyümölcslevet, de ezek most a mi szempontunkból nem érdekesek).

A gyümölcslé "Olyan nem erjesztett, de erjeszthető termék, amelyet egészséges, megfelelően érett, friss vagy hűtéssel tartósított, egy- vagy többfajta gyümölcsből nyernek, és az előállításhoz felhasznált gyümölcs(ök)re jellemző színe, illata, íze van." Most jön a csavar: "Olyan gyümölcsléhez, amelyből a gyártás során elválasztották az aromát, a velőt és a rostot, ezek visszaadagolhatók". Tehát még a legszázszázalékosabb gyümölcsléből is kivonhatóak, majd a gyártási folyamat egy pontján visszaadagolhatóak bizonyos alkotóelemek. A koncentrátumból előállított gyümölcslé esetében olyan termékről beszélünk, "melyet a gyümölcslé besűrítése során kivont vízmennyiség, valamint a gyártási folyamatban a léből elveszett, saját vagy azonos típusú aroma, - és ha szükséges - velő és rostok visszapótlásával állítanak elő." Reméljük figyelnek, aroma. A gyümölcslevek esetében mindig fel kell tüntetni, ha koncentrátumból vagy sűrítményből készült, azt jól láthatóan és olvashatóan a megnevezéshez közel kell elhelyezni. A sűrítmény esetében visszahígításkor nemcsak a gyártási folyamat során kinyert folyadék, de a "a léből elveszett, saját vagy azonos típusú aroma, - és ha szükséges - velő és rostok" is visszapótolható. Ha tehát egy gyümölcslé alapjául olyan sűrítmény szolgál, amely eredetileg 100%-ban tartalmazta az adott gyümölcsöt, akkor a terméket az után is elláthatják a 100%-os megkülönböztetéssel, hogy a sűrítményt ivóvízzel visszahígították, és esetleg vitaminokat, ásványi anyagokat adtak hozzá - az egyetlen megkötés, hogy a végeredménynek "olyan érzékszervi és analitikai jellegzetességeket kell mutatnia", mintha nem koncentrátumból előállított gyümölcsléről beszélnénk. Ráadásul a szabályozás szerint, a visszapótláshoz használt, "kizárólag ehhez a művelethez feltétlenül szükséges anyagokat, alkotóelemeket" nem kell feltüntetni a dobozon.

Sem az ivóvizet, sem az aromákat, sem a vitaminokat. Nem kell. Még egyszer, nem kell feltüntetni. A teszt végeredménye nem véletlenül lett siralmas, nem véletlenül gyószerízűek, természetellenes állagúak az agyonmagasztalt százszázalékosok.

Ha egy levet cukroznak, akkor "fel kell tüntetni az "édesített" szót, vagy a "hozzáadott cukorral készült" kifejezést, valamint meg kell adni a hozzáadott maximális cukormennyiséget is, szárazanyagként g/literben kifejezve".

Pure Fruits 100% Orange narancslé sűrítményből

Enyhén gyógyszerízű, kesernyés - talán a narancshéj miatt? - és savanyú. Természetellenes, túl homogén állagú narancslének, agyonturmixolt, selymes krémleves túlhigítva.

Sió narancs - 100 százalék gyümölcstartalom sűrítményből

Kevésbé savanyú mint az előző, de az intenzív narancsíz hiányzik kicsit, gyógyszeraroma maradt.

Happy day, 100 % orange - narancslé gyümölcshússal, pasztörizált

Rendes rostok vannak benne, de az előző kettő állagához hasonló, homogén és sűrű lében úsznak. Édes, nem túl savas, de a gyógyszes utóíz itt is lecsap.

Forrás: Táfelspicc

A furcsa rostok.

Cappy - 100% narancslé gyümölcshússal sűrítményből

Narancspüré rengeteg kicsi rosttal, már-már főzelékállaggal. A gyógyszeres szag mellet nincs narancsillat, és nagyon édes.

Hohes C - narancs gyümölcshússal, sűrítményből

Mind közül a legerősebb, pusztító gyógyszeríz, a nyelv hátulján feltapadt fehér porok esszenciája, a túl nagy Algopiryn karcos keserűsége, Anna rögtön felismeri, annyira karakteres, és a Kalmopiryn-életérzést a narancs kesernyéssége csak erősíti.

Spar Orange 100%

Kénes az illata, nagyon savanyú, de mégis jaffaszörpös karakterű. Nem is jutna eszünkbe róla a narancs, ha nem tudnánk, ezene a tesztenm csak azok szerepelnek.

Pure Fruits orange 100% közvetlenül préselt rostos narancslé

Az első, aminek nincs gyógyszeres mellékíze, ezt Iván ismeri fel, de mindenkinek nyilvánvaló, ez látványosan különbözik az eddigiektől, vakon kiszúrjuk, ez más, mert az is. Nem túl sok, apró rosttal, a gyógyszeripar poros keserűsége helyett ez a narancs friss keserűségével édes. Az egyetlen bolti lé, ami nem sűrítményből, hanem közvetlenül préselve készült. Érezzük, hogy jobb, örülünk is.

Forrás: Táfelspicc

A frissen facsart narancslénk rostjai.

A frissen facsart

Mintha két műfaj lenne a bolti és a friss narancsból készült lé, ezért az összehasonlítást majdhogynem lefújjuk. Fényévekkel édesebb, aromásabb bármelyik bolti terméknél, letaglózó gyümölcsízzel (naná). Az állaga nagy rostok nélkül is sűrű, narancsvízben úszó homogén püré. Sem állaga, sem íze nem mutat semmi közösséget a fenti narancslevekkel. Olyannyira nem, hogy felmerül a szabályozás helyességének megkérdőjelezése, mert ennél a körte és az alma is jobban hasonlítanak egymásra.

A reklámokban nem véletlenül a facsarás melós oldaláról közelítik meg a népszerűsítést, az áron és ezen kívül ugyanis nem tudja semmiben megelőzni a bolti narancslék egyike sem a frisset. A bolti dobozosok literenként 300-500 Forintba kerülnek, a frissből facsart 400-800 forintból jön ki (Tescós jelenlegi ár, két kiló naranccsal számolva). Eszerint, ha az olcsóbb narancsot vesszük, ugyanott tartunk árban, mint ha középkategóriás levet veszünk. Nem maradt más, ünnepeljük a friss narancsot.