Letartóztatták a pápa komornyikját

Vágólapra másolva!
Kiszivárgott pápai dokumentumok miatt tartóztattak le egy embert a Vatikánban. Az olasz média szerint a letartóztatott nem más, mint a pápa komornyikja.
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy embert a Vatikánban, akit azzal vádolnak, hogy információkat szivárogtatott ki a sajtónak - közölte a pápai hivatal. A BBC olasz sajtóinformációkra hivatkozva azt írta, állítólag a pápa személyes komornyikja a letartóztatott.

A kiszivárogtatott információk korrupcióra és belső konfliktusokra is rávilágítottak, így sok bosszússágot okoztak a Vatikán vezetőinek. A hivatal tájékoztatása szerint a letartóztatott férfit a Vatikán vezető tisztségviselői kérdezték ki. A hír egy nappal az után érkezett, hogy a Vatikáni Bank elnökét, Ettore Gotti Tedeschit eltávolította az igazgatótanács a bank éléről.

Állítólag őt is összefüggésbe hozták a dokumentumok kiszivárogtatásával. Ezek között voltak XVI. Benedek személyes leveleiből is. Az egyik ilyen kiszivárgott levelet a pápának írta a Vatikán washingtoni nagykövete, és korrupcióval, nepotizmussal (saját rokonoknak juttatott tisztségek) vádolta meg a vatikáni hivatalnokokat.

Az olasz sajtó szerint évszázadok óta ez az első alkalom, hogy a Vatikán területén elfogott személy nem rögtön olasz börtönbe került, ahogyan például 1981-ben a terrorista Ali Agcával történt. Az olasz újságok részletesen bemutatják az eddig csendben dolgozó és alig ismert, de annál jelentősebb munkát végző Gabrielét. 2006 óta volt XVI. Benedek személyi inasa: ő volt az, aki "még pizsamában is látta a pápát". Reggel elsőként köszöntötte, este utolsóként búcsúzott. A pápai lakosztály minden ajtajához, szekrényéhez, fiókjához volt kulcsa. Az ANSA olasz hírügynökség szerint XVI. Benedek fájdalommal fogadta a hírt. Gabriele gyóntatója szerint a komornyik soha nem árulta volna el az egyházfőt.