Szép profitot hozott az AIG megmentése

Vágólapra másolva!
Az előzőleg tervezettnél jóval nagyobb AIG részesedést értékesített a pénzügyminisztérium, így 19 százalékra csökkent a biztosítóban fennálló részesedése. Az ügylet a tegnapi záróár alatt teljesült, de így is jelentős hasznot hozott eddig az AIG megmentés a kormánynak. Politikai szempontból, a választásokhoz közeledve ez mindenképp egy fontos szempont az Obama kormány számára, hogy védeni tudja a korábban sokat vitatott bankmentő akcióit.
Vágólapra másolva!

Hétfőn 19 százalékra csökkent az amerikai kormány részesedése az AIG biztosítóban, miután a pénzügyminisztérium 32,5 dolláros áron, 18 milliárd dollár értékben adott el részesedéséből. Ez lehet az USA történetének legnagyobb másodlagos értékesítése a Bank of America 2009 decemberi 19,3 milliárd dolláros részvényeladása óta. A jegyzőknek ráadásul opciójuk van további 2,7 milliárd dollárnyi részvény vételére, így az ügylet könnyen lehet, hogy minden idők legnagyobb SPO-ja lesz az Egyesült Államokban.

Politikailag védhető a bankmentő akció

Az AIG ügyleten 12,4 milliárd dolláros nyereséget ért az Obama kormány, ami a választási kampány kellős közepén igen jól jöhet a második győzelmére hajtó elnöknek. "Ez is azt mutatja, hogy a kormányzat mindent megtesz az adófizetők pénzének védelmében" - jegyezte meg egy fehérházi szóvivő a hétfői bejelentést követően. Jóllehet, a TARP program keretében kifizetett 411 milliárd dollárból idáig 342 milliárdot kapott vissza az állam, de még így is több mint 300 kisebb banknak kell visszafizetnie a segítségként kapott pénzeket.

Először pénteken láttak napvilágot a hírek a kormányzat értékesítési szándékáról, de akkor még csak az AIG 5 milliárd értékű sajátrészvény visszavásárlásáról esett szó, amivel 49 százalékra csökkent volna az állami tulajdonrész. Végül a pénteki záróárfolyamhoz képest 4 százalékos diszkonton, 32,5 dolláros áron történt meg a tranzakció, és a kormányzati részesedés is jóval nagyobb mértékben, 19 százalékra csökkent. Az AIG papírok árfolyama hétfőn 2 százalékos csökkenéssel végül 33,3 dolláron zárt.

A tranzakciót vélhetően segítette az is, hogy a FED a héten jelentheti be, miként próbál majd segíteni a gazdaság élénkítésében. A befektetők pozitív hangulata négy éve nem látott magasságokba repítette az S&P 500 Indexet, ezzel kedvező környezetet teremtve egy nagyobb méretű AIG értékesítésnek. Többek között a biztosító papírjai is 10 százalékot emelkedtek az utóbbi hónapban. Legutóbb még június elején volt 28,72 dollár alatt az árfolyam, vagyis olyan szinteken, ahol veszteségesen tudott volna kiszállni az állam.

Szabályozási változások

Az ügylet kapcsán a pénzügyminisztérium tulajdonrésze 50 százalék alá esett, ezért az AIG a Federal Reserve szabályozási fennhatósága alá kerül, mivel rendelkezik banki érdekeltséggel is. Ha nem is lenne az említett banki kapcsolat, a céget még akkor is "rendszer szinten meghatározó jelentőségű pénzügyi intézményként" kezelhetné a FED, így a szigorúbb szabályozás vélhetően így is vonatkozna rá. Ezentúl szigorúbb tőkemegfelelésnek és folytonos stressz teszteknek kell megfelelnie a biztosítónak, és egyes esetekben még osztalék és részvény visszavásárlási megszorítások is vonatkozhatnak rá.

AIG (NYSE)

Forrás: [origo]