A japánok taroltak, a Ford zuhant az autós megbízhatósági listán

Toyota Prius+
Vágólapra másolva!
A Consumer Reports című magazin idén is elkészítette az autómárkák megbízhatósági rangsorát. A lista elejét elfoglalták a japánok, a Ford a mezőny végére zuhant vissza.
Vágólapra másolva!

Minden évben elkészíti az autómárkák megbízhatósági rangsorát a világ talán legrangosabb fogyasztóvédelmi magazinja, a Consumer Reports. A lap az autótulajdonosok körében végzett átfogó, a vásárlástól számított utolsó három év tapasztalatait összegző felmérés eredményei alapján állítja össze a listát, amelyet rendszerint a japán márkák uralnak. Összesen 1,2 millió jármű adataiból áll össze a végeredmény.

Forrás: Toyota

Az idei rangsorban a dobogót Scion, Toyota, Lexus sorrendben a Toyota márkái foglalták el. Mazda, Subaru, Honda és Acura sorrendben taroltak tovább a japánok, a felmérésben vizsgált 90 modelljük közül 86 kapott "átlagosnál jobb" minősítést. Legjobb európai márkaként az Audi szerezte meg a nyolcadik helyet, ami jelentős javulás, mert egy éve még 26. volt a Volkswagen luxusdivíziója. Az idei top10-be az Infiniti és a Kia fért még be.

Látványos a Ford visszaesése: két évvel ezelőtt még az első tízben volt az amerikai márka, idén viszont a 28 vizsgált márka közül az utolsó előtti helyen zárt. Nem szerepelt jobban a Lincoln luxusmárka sem, a 26. helyet csípte el. A tapasztalatok alapján főleg a duplakuplungos PowerShift váltóval és a MyFord/Lincoln Touch szórakoztató-rendszerrel voltak problémák.