Leminősítette Magyarországot az S&P

Vágólapra másolva!
Egy fokozattal tovább rontotta a Standard & Poor's Magyarország hitelbesorolását, ezzel elsőként lépett a három nagy minősítő közül. A forint gyengüléssel reagált, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig sajátos hangvételű válaszában komolytalannak és a spekulánsok lobby intézményének titulálja az S&P-t.
Vágólapra másolva!

Egy fokozattal, "BB+"-ról "BB"-ra rontotta a hosszú távú magyar devizaadósság besorolását a Standard & Poor's, a besorolás kilátásai stabilak. Ez két fokozattal van a befektetésre ajánlott kategóriától, és hazánk ezzel az S&P skáláján Törökországgal és Macedóniával került egy szintre.

A forint azonnali határozott gyengüléssel reagált, az euró jegyzések 280-ról 282 fölé ugrottak.

EURHUF (1 perces)

Ezt teszi az unortodox politika

Az S&P ezzel elsőként lépett a három nagy hitelminősítő közül a tavaly év végi leminősítési hullám után. A lépés fontos üzenet a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban, a hitelminősítő indoklása szeirnt ugyanis a leminősítés hátterében az áll, hogy a kormány "unortodox" gazdaságpolitikai intézkedések középtávon súlyosan erodálják a növekedési kilátásokat.

Az S&P közleménye szerint az elmúlt hónapok gazdaságpolitikai lépései a költségvetési kiigazítás terheit fontos szolgáltatószektorokra helyezi, ami egyfelől korlátozza a bankok hitelezési képességét, másfelől pedig erősen visszafogja a vállalati beruházásokat. Mindez végeredményben alááshatja a kormány adósságcsökkentési törekvéseit is a hitelminősítő szerint.

"Habár arra számítunk, hogy a kormány képes lesz teljesíteni a rövid távú hiánycélokat, hosszabb távon ez egyre nagyobb nehézségekbe fog ütközni, mivel arra számítunk, hogy a növekedés továbbra is fojtott lesz" - írja közleményében a Standard & Poor's.

Nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket Matolcsy minisztériuma szerint

A Nemzetgazdasági Minisztérium megint furcsa hangvételű közleményben reagált a hitelminősítésre, amit az alábbiakban szó szerint idézünk:

"Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket. Mára gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. Nem maradt már senki, ezért ez a helyzet már csak a hitelminősítőket minősíti. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminősítők ezért a múlt részei. A jövő nem róluk, nem a spekulánsokról, hanem az országokról és a termelésről fog szólni. Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működő tőkét hoztak Magyarországra, úgy mint például a Daimler, az Audi, a Knorr-Bremse, az Alcoa vagy a Coca Cola. Közlemény.
A hitelminősítő lépésének komolytanságát mutatja, hogy miközben elismeri a magyar gazdaság teljesítményét, megpróbálja leminősíteni.

A Standard & Poor's is elismeri, hogy a magyar költségvetés hiánya 2011 óta 3% alatt van és 2012-13-ban is ez alatt marad (ami példa nélküli a magyar költségvetések történelmében).

Azt is elismeri, hogy 2013-ra +0,8 százalékos, ezt követően pedig +1,7 százalékos (egy főre jutó) reál GDP növekedést jelez előre, amiben nem sok válságban lévő euroövezeti ország reménykedhet.

A Standard & Poor's közleményében azt mondja ki, hogy fenntartható az államadósság, mert csökken.

Az államadósság fenntarthatósága szempontjából a harmadik kulcsfontosságú tényezőről, a folyó fizetési mérleg egyenlegéről is megállapítja, hogy az Magyarországon - a régióban irigylésre méltóan - aktívumot mutat és ez így is fog maradni.

Mindezek után a S&P komolytalanná vált, mert az általa is elismert eredmények ellenére megpróbálja a magyar gazdaságot olyan kategóriába sorolni, ahol nem található olyan ország, amelynek 3% alatt van a költségvetési hiánya, csökkenő pályán van az államadóssága és tartós aktívumot mutat a folyó fizetési mérlege. Mindezek alapján eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobby intézménye, a Standard&Poor's önmagát minősítse le." - zárja keresetlen sorait a minisztérium.

Fotó: Mudra László [origo]
Matolcsy György a parlamentben (Fotó: Mudra László [origo])

Már pletykálták

Egy leminősítésre szinte soha nem lehet pontosan számítani, de ezzel együtt sem tekinthető meglepőnek, hogy a nagy hitelminősítők egyike elszánta magát a lépésre. A piacon az elmúlt napokban, hetekben már pletykáltak róla, hogy hamarosan érkezik egy leminősítés, a kérdés csak az volt, melyik intézet jön ki először. A leminősítés főként az önkormányzatok adósságának átvállalása kapcsány került elő, de azt is lehetett sejteni, hogy a kormány nyíltan piac, illetve tőkeellenes politikája és konfrontatív kommunikációja előbb-utóbb leminősítéshez fog vezetni.

Úgy tűnik, Magyarországnak az év vége nem jó időszak, a karácsonyfa alá tavaly és 2010-ben is bekerült két leminősítés is. Szinte napra pontosan egy éve, 2011. november 24-én rontotta elsőként a Moody's hazánk besorolását a befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába, amit az S&P december 21-én, a Fitch pedig idén január 5-én követett.