Az ingatlanpiac fellendüléséből profitálna Norvégia

Vágólapra másolva!
11 milliárd dolláros befektetésre készül az amerikai ingatlanpiacon a norvég állami befektetési alap. A közlemény alapján a nagyjából 600 milliárd dollárt kezelő alap a rendelkezésre álló pénz 5 százalékát fordítja ingatlanpiaci befektetésekre, melynek egy része az észak-amerikai fellendülésből próbálna profitálni.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb állami befektetési alapjai között szerepel a norvég olajpénzeket kezelő alap. A befektetéseket a Norges Bank Investment Management gondozza, mely a hétvégén jelezte, hogy a portfólióját átrendezi és a vagyon 5 százalékának megfelelő összeget fektet az ingatlanpiac felfutásába. Régiós megoszlásban pedig az amerikai piac 1,7 százalékos súlyt kap, ami nagyjából 11 milliárd dolláros befektetésnek minősülhet.

Szeptember végén az alapban még csak 0,3 százalékos részesedést hasított ki az ingatlan.

A befektetések tekintetében konzervatívan állnak az ingatlanokhoz - nyilatkozta a Bloombergnek az alap vezetője Yngve Slyngstad. Elsősorban nagy irodakomplexumokat szemeltek ki világszerte a nagyobb városokban, például Londonban, Párizsban, Frankfurtban, Berlinben.

Az alap élete első svájci ingatlanpiaci befektetését is végrehajtotta november végén, amikor 1 milliárd svájci frankért megvásárolták a Credit Suisse zürichi irodáját. Sok esetben a bankok visszabérlik az ingatlanokat, így rövid távon nagyobb összeghez is hozzá tudnak jutni.