Vágólapra másolva!
Idén az újrahasznosított, a kézzel készített és a még szolidan giccses dekoráció is trendi, ezért érdemes otthon alaposan körülnézni, mielőtt beruházunk néhány új díszre és kiegészítőre. A nagymama csipketerítője, a kidobásra ítélt PET-palackok és egy kávékapszula is hasznos lehet.
Vágólapra másolva!

Az idén jól megfér egymás mellett a klasszikus és a lepattant, a régi és az új, a giccses csillogás és a saját kezűleg készített dekoráció is - mondja Mojzes Nóra enteriőrstylist. A skandináv stílus azonban továbbra is nagyon népszerű, a színeket és az anyagokat tekintve is inkább visszafogott stílust jelent, amelyet a natúr árnyalatok, a piros és a fehér színek jellemeznek.

Forrás: AFP

Nóra hozzáteszi, hogy a válság hatása természetesen a dekorációs trendeken is meglátszik. Az új tárgyak beszerzése helyett az újrahasznosítás és az ellentétek párosítása kerül inkább előtérbe. Éppen ezért az idén talán nem is beszélhetünk felkapott karácsonyi színekről és anyagokról, mint a korábbi években. Manapság már a tervezők is tisztában vannak azzal, hogy egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy új dekorációt vásároljanak külön erre az alkalomra.

Csináld magad a dekorációt!
A sok pénzért megvásárolt, vadonatúj dekoráció helyett egyre többen kutatnak az elfelejtett, régi családi kincsek között, vagy állnak neki saját maguk a girlandok, díszek elkészítéséhez, mondja Mojzes Nóra. Ráadásul amellett, hogy ma már sok helyen kevesebb jut erre a célra a családi a költségvetésből, az emberek ezért újra elkezdték értékelni a kézzel készített, egyedi dolgokat és az alkotás örömét.

Meg is értjük ezt, hiszen karácsonyi dekorációt tulajdonképpen szinte mindenből készíthetünk. Elég, ha levágjuk a PET palackok alját, így egy virágra vagy hópihére emlékeztető alakzatot kapunk, ami máris jó alap egy ablakdíszhez. Aztán ott van a nagymama csipketerítője, amiből hasonlóan izgalmas hópelyheket varázsolhatunk. Persze készülhet karácsonyfadísz a kidobásra ítélt kávékapszulákból, míg egy szétvágott kottapapír különleges girland formájában folytathatja a pályafutását.

Forrás: AFP

Az idén az ellentétek is előtérbe kerülnek. Egy-egy átgondolt koncepcióba például jól belefér még a giccs, de az össze nem illő anyagok párosítása is divatos lett. Ajándékcsomagolásra például tökéletes egy sima háztartási csomagolópapír, amit egy szép csipkeszalaggal kötünk át. Régen ez az ötlet valószínűleg jó néhány sértődött rokont és barátot eredményezett volna, ma pedig egyenesen trendinek számít.

Pink malacok és a giccs határa
Szintén nem a klasszikus vonalat követik az újabban megjelent giccses díszek, mint pl. a szárnyaló rózsaszín malacok vagy a pink dinoszauruszok. Ezeket nyilvánvalóan senki sem veszi komolyan, a szerepük inkább a giccs kifigurázása, maximum egyfajta gegként dobhatják fel az egyébként rendezett, stílusos karácsonyfát.

Az idén azonban különösen érvényes a 'kevesebb több' elve. Nem érdemes teleaggatni a fát giccses díszekkel, hacsak nem akarunk szándékosan valami egészen eklektikus végeredményt. Az enteriőrstylist jó tanácsa tehát: ügyeljünk az arányokra. Mindössze néhány extrém darab is elég lehet a kívánt hatás eléréséhez, és továbbra is fontos, hogy négy-öt színnél többet ne használjunk az ünnepi dekorációhoz.

Tucatdíszek vásárlása helyett tehát érdemes újrahasznosítani és alkotni, akinek pedig nincs ideje erre, de szereti az egyedi dekorációt, nézzen körül a kézműves vásárokon. Egyszerű karácsonyfadíszek készítéséhez itt és itt talál tippeket!