Lengyel leányát árverezi az UniCredit

Vágólapra másolva!
Tegnap délután jelentette be az olasz UniCredit, hogy eladja lengyel egységének 9,1 százalékos csomagját, a tranzakcióval természetesen továbbra is többségi tulajdonban tudhatná a Pekao Bankot. A hírre ma jelentős árfolyamzuhanás bontakozott ki a bankpapír piacán, ugyanakkor igen kapósnak ígérkezik az eladásra felkínált pakk.
Vágólapra másolva!

Továbbra is az UniCredit marad a meghatározó tulajdonos

A régió egyik meghatározó pénzintézete, az UniCredit értékesíteni kívánja lengyel leányának, a Bank Pekaonak a 9,1 százalékos csomagját. Az ügyletből mintegy 4 milliárd zlotys bevétele keletkezhet az olasz banknak a tegnapi záróárral számolva. A tranzakcióval a csoport tőkeellátottságát szeretné optimalizálni az eladó, továbbá a lépés az organikus növekedést is támogathatja a régióban.

Az UniCredit jelenleg 59,2 százalékos részesedéssel bír a Bank Pekaoban, melyben többségi tulajdonát a tranzakciót követően is megőrizheti, a tervek szerint 50,1 százalékos pakkja maradna.

Forrás: [origo]

Méretét tekintve a közép-kelet európai régió meghatározó bankjának számít a Bank Pekao. Kapitalizáció terén, amit a tegnapi záróárfolyam és a részvényszám szorzataként kaptunk meg a legnagyobb pénzintézetnek számít 10,4 milliárd euróval, megelőzve legnagyobb helyi versenytársát a PKO Bankot.

10 milliárd euró feletti kapitalizációjával olyan régiós nagyágyúkat is maga mögött tudhat, mint az osztrák Erste és a Raiffeisen. Továbbá Csehország és Magyarország legnagyobbját, a Komercni Bankát, illetve az OTP-t is jócskán megelőzi a Pekao.

Forrás: [origo]

Zuhan az árfolyam! Itt a beszálló?

Lengyelországban egyáltalán nem újkeletű esemény egy bank részvénycsomagjának értékesítése, a lengyel állam, illetve a tulajdonában lévő BGK bank az elmúlt héten 12,25 százalékos PKO Bank pakkot adott el. A részvényaukció igen jól sikerült ugyanis eredetileg 11,75 százalék eladása volt tervben sajtóértesülések szerint, azonban igen nagy volt a kereslet a bankpapír iránt. Vélhetően ez is közrejátszhat abban, hogy az UniCredit is éppen most rukkolt elő ajánlatával a kedvező piaci hangulat közepette.

A lengyel Trigon TFI alapkezelője szerint a piacot teljesen váratlanul érte a Pekao-csomag értékesítése, ugyankkor kifejtette, hogy igen nagy lehet a kereslet a bankpapír iránt. Ezt bizonyítja, hogy az intézményi könyvépítés már javában zajlik, és a Bloomberg értesülése szerint már a részvények több mint 75 százalékát lejegyezték.

A BPH TFI alapkezelője szerint 4-5 százalékos diszkonton alakulhat ki a vételár a tegnapi 166,5 zlotys záróárhoz képest, mindez nagyjából 158-160 zlotys árat eredményezhet. Várakozása hozzávetőleg be is igazolódott, hiszen a Pekao kurzusa jelenleg 158 zloty közelében mozog, 5,2 százalékkal lejjebb, mint tegnap piaczáráskor. A diszkont ár sem számít újdonságnak, a PKO csomagok értékesítése is a piaci árnál olcsóbban történt.

A Bank Pekao napi grafikonja (Varsó)

Forrás: [origo]