A Siemens húzná ki a csávából a korrupt olaszokat

Vágólapra másolva!
1,3 milliárd dolláros kötelező érvényű felvásárlási ajánlatot tett a Siemens a Finmeccanica energiapiaci részlegére. A hatalmas adóssággal és korrupciós botránnyal kűzdő olasz vállalat régóta értékesíteni szeretné Ansaldo Energia részlegét, amire úgy néz ki, az olasz választások végéig még várnia kell. A légiipari cég ugyanis az olasz állam irányítási alatt áll, és a Siemens ajánlatának elfogadásában már az új kormánynak kell meghoznia a döntést. A hírre 2,6 százalékos emelkedéssel reagáltak a Finmeccanica részvényei.
Vágólapra másolva!

Befutott a Siemens 1,3 milliárd eurós kötelező érvényű felvásárlási ajánlata az olasz Finmeccanica energiapiaci részlegére. A német vállalat még tavaly nyilvánította ki vételi szándékát az olasz társaság Ansaldo Energia részlegére, bár októberben úgy tűnt, eláll az ügylettől. A döntésben valószínűleg komoly szerepet játszik, hogy időközben tovább mélyültek a Finmeccanica gondjai.

Az Ansaldo Energiában 55 százalékos részesedéssel rendelkezik a Finnmeccanica, a másik 45 százalékot az amerikai First Reserve Corp. birtokolja. Az erőmű-berendezéseket gyártó energiapiaci cég értékesítése része a Finmeccanica átstrukturálási törekvéseinek, melynek keretében az olasz vállalat legalább egymilliárd euró értékben kíván eszközöket eladni, hogy hatalmas adósságát csökkenteni tudja.

A hónapok óta a portfóliója megtisztításán fáradozó Finmeccanica ráadásul további gondokkal küzd, mivel múlt héten korrupciós vádak miatt előzetes letartóztatásba került és lemondott a cég vezére. A vádak szerint Silvio Berlusconi által kinevezett Giuseppe Orsi több tisztviselőt is megvesztegett egy 560 milllió eurós szerződés elnyeréséért, ami szenior indiai politikusok utazását biztosító helikopterek leszállításáról szólt.

A Finmeccaninca az olasz állam irányítása alatt áll, így nem valószínű, hogy a február végi olasz választások előtt döntenének a tranzakció kérdésében. Annak, hogy a kitűzött február végi határidőig sikerült vevőt találni a részlegre, megörültek a Finmeccanica befektetői, ugyanis a társaság részvényei 2,6 százalékos pluszba lendültek.

Finmeccanica árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]