Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nagy veszteség a Raiffeisennél - Mi történt?

Vágólapra másolva!
Közzétette a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó előzetes eredményszámait a Raiffeisen. A bank hosszú idő után először szenvedett el veszteséget, azonban ez már nem okozhat meglepetést senkinek, hiszen a menedzsment január végén figyelmeztetett az elkeserítő számok érkezésére. Egyszeri tételek és a céltartalékképzés emelkedése miatt mutat lehangoló teljesítményt a bank, bár az éves elemzői várakozásokat még így is sikerült hoznia. Az árfolyam talán ezért sem mutat érdemi változást a veszteséges negyedév hatására, és persze az is segíthet, hogy a tavalyi 1,5 euró után idén 1,17 eurós részvényenkénti osztalék kifizetését jelentették be.
Vágólapra másolva!

Bár a Raiffeisen nettó kamatbevétele is (7 százalékos) visszaesést mutatott az év utolsó időszakában, a 875 millió eurós összegre alapvetően nem lehet panasz. Nagyságrendileg 2010-ben és 2008-ban is ekkora értéket tudott megtermelni a bank, a viszonyítási alapként használt 2011-es bázis pedig minden idők második legerősebb negyedéve volt.

A közel 120 millió eurós negyedéves veszteség alapvetően - legalábbis amit az előzetes számokból és közzétételekből kiszűrhetünk - nem a kamatbevételek elcsúszásának tudható be. Abban sokkal inkább játszik szerepet a céltartalékoláshoz kapcsolódó költségek emelkedése. A negyedik negyedévben ez a sor közel 400 millió euróval rontotta az eredményt, köszönhetően a magas magyar, lengyel és ukrán leánybankok utáni elszámolásnak.

A profit mélyrepülése ezeken túl egyszeri költségelemek megjelenésének is betudható volt. A Raiffeisen a negyedévben 30 millió eurós veszteséget szenvedett el derivatív pozíciók átértékelésén, míg az ukrán Aval bank goodwilljén 10 millió eurós leírást könyveltek el.

Bár a bank nagy vesztesége nem fest jól, a tavalyi egész év teljesítménye összességében nem okozhatott meglepetést az elemzők számára. A céltartalékolás ugyanis az év egészét tekintve megfelelt a 2011-es szinteknek (részben talán lehetett számítani a negyedik negyedéves felfutásra), a profitvárakozások pedig már a harmadik negyedéves gyorsjelentést követően elindultak lefele. A Bloomberg adatai szerint a piaci szereplők már a január végi profitfigyelmeztetés előtt is 720 millió euró körüli nettó eredményt vártak, melynek végül képes is volt megfelelni a bank.

A Raiffeisen árfolyama a mai kereskedésben már nem is mutat érdemi reakciót az előzetes negyedik negyedéves eredményszámokra. A befektetők már számíthattak a kedvezőtlen számokra, miközben a tavalyi 1,05 euróról 1,17 euróra emelt papíronkénti osztalék sokakat kellemes meglepetésként érhetett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről