Aranyár robbanást jósol a nagybank

Vágólapra másolva!
Nagyot erősödhet az arany az év második felétől a UBS elemzői szerint. Prognózisukat a globális gazdasági növekedés lassulására és a Fed kötvényvásárlási programjának tartós fennmaradására alapozzák. Ezek a tényezők a kockázatos befektetésektől való eltávolodáshoz, és ezzel egy időben a menedéknek tekintett eszközök felértékelődéséhez vezethetnek.
Vágólapra másolva!

A UBS befektetési bank árupiaci szakértője, Julien Garran szerint komoly rally várható az arany piacán az év második felében. 2013 közepén jöhet el az a pillanat, amikor a befektetők eldöntik mit is várnak a Fed monetáris lazító intézkedései kapcsán.

Garran árupiaci kommentárjában kifejti, hogy az év hátralévő részére vonatkozó kilátások nagyban azon múlnak, hogy a Fed lép-e először és állítja le eszközvásárlási programját (quantitative easing, QE), vagy a globális gazdasági növekedés fog lelassulni és a Fed pedig folytatja pénznyomtatást,ezzel biztosítva a likviditást a piacokon. Garran szerint a második szcenáriónak van nagyobb valószínűsége, és ez okozhat egy nagyobb rally-t az aranypiacon a harmadik negyedévtől.

A svájci bankház magasabb olajárakat és emelkedő kötvényhozamokat valószínűsít az év közepére, melyek nyomást helyezhetnek az amerikai lakosság fogyasztásra is, ez pedig nem tenne jót a gazdasági növekedésnek.

Ahogyan Garran írja kommentrájában, a piacoknak lassuló növekedéssel és deflációs nyomással kell majd szembenézniük, ami miatt azt fogják gondolni a befektetők, hogy a Fed eszközvásárlási programjának bővülnie kell, és még tartósan fenn kell maradnia. Az arany árfolyama 2012 szeptembere óta egy nagyobbat korrigált, amiben az játszott szerepet, hogy az amerikai gazdaság javulása miatt kisebb mértékű eszközvásárlásokra volt szükség a jegybanktól. A harmadik negyedévben esetlegesen bekövetkező gazdasági lassulás azonban újból megemelheti a QE mértékét. Ez vezethet az arany árfolyamának emelkedéséhez és a kockázatosabb eszközök alulteljesítéséhez.

Garran elismeri, hogy a UBS bank túlzottan optimista volt az arannyal kapcsolatban a közelmúltban, és hogy mostani prognózisuk is nagyban függ azon feltételezésükön miszerint a Fed folytatja eszközvásárlási programját, a globális növekedésben pedig valószínűleg lassulás fog bekövetkezni az év második felében.

Az arany árfolyama a múlthét csütörtöki mélypontjáról már 60 dollárral emelkedett vissza, az elmúlt napok befektetői hangulatromlásának hatására. Az amerikai jegybankelnök szavai is jót tettek a nemesfémnek, miszerint a Fed nem tervezi a közeljövőben eszközvásárlási programjának csökkentését. A Goldman Sachs viszont éppen csökkentette aranyra vonatkozó célárát, szerintük idén véget érhet a több éve tartó emelkedő trend.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]