Pixeles képeket küldött az androidos műhold

Vágólapra másolva!
A Google Nexus okostelefonokra épített nanoműholdak olcsók voltak, de nem is sikerült velük tökéletes űrfelvételeket rögzíteni a Földről.
Vágólapra másolva!

Bevetésük során nem vallottak kudarcot, de nem sikerült minden feladatot teljesen hibátlanul teljesíteni a PhoneSat műholdaknak, amelynek szívét egy-egy HTC Nexus One, illetve egy Samsung Nexus S okostelefon képezte.

Az áprilisban az űrbe juttatott, a boltban megvehető okostelefonokra épülő műholdakat a NASA mércéjével számítva bagóért, mindössze 3500 dollárból, vagyis nagyjából nyolcszázezer forintnak megfelelő összegből építették meg. Küldetésük csupán az volt, hogy használatuk során kiderüljön, beválik-e az űrben egy alapvetően otthoni használatra tervezett eszköz.

Forrás: NASA
A NASA honlapján nagy méretben is megnézheti a PhoneSat pixeles fotóit

Bár az előzetes terveknek megfelelően mindhárom PhoneSat műhold elégett az atmoszférába érve április 27-én, megsemmisülésük előtt még képesek voltak a Földre juttatni bolygónkról készült felvételeket.

Ezzel ugyan teljesítették a rájuk bízott feladatot, bár a kisebb adatcsomagokként a világ minden tájáról toborzott, önkéntes rádióamatőrök közreműködésével a Földre továbbított képek számos részlete homályos maradt. A felvételeket a földi személyzet illesztette össze több mint háromszáz darab kis részletből.