Szlovéniát már nem ajánlják befektetésre

Vágólapra másolva!
Már nincs az "A" kategóriában Szlovénia adósosztályzata a Fitch Ratingsnél. A Moody's már áprilisban leminősítette Szlovéniát.
Vágólapra másolva!

Megvonta az elsőrendű "A" kategóriás adósosztályzatot Szlovéniától pénteken a Fitch Ratings, a romló makrogazdasági és költségvetési kilátásokkal indokolva a döntést. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, az eddigi "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontotta Szlovénia hosszú futamidejű hazai és külső államadósságának besorolását.

A "BBB" kategória is még befektetési ajánlású osztályzati sáv, de az elsőrendű "A" besorolási szintnél számottevően nagyobb adóskockázatokra hívja fel a befektetők figyelmét. A Fitch Ratings a rontott szlovén osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Április végén egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service a befektetési ajánlású osztályzatot is megvonta Szlovéniától, arra a véleményére hivatkozva, hogy markánsan romlik a szlovén kormány pénzügyi helyzete, amelyet várhatóan a bankrendszer kényszerű kisegítése tovább terhel majd, és növekszik a valószínűsége annak, hogy az ország végül külső pénzügyi segítségre szorul.