Elegendő alvással kitolható a cukorbetegség

Vágólapra másolva!
Újabb kutatás erősítette meg, hogy a túl kevés alvás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával is összefüggésbe hozható. Jó hír azonban, hogy az inzulinérzékenység javul, amint többet alszik a páciens.
Vágólapra másolva!

A megfeszített munka és a felgyorsult életvitel sokak számára nem teszi lehetővé hét közben a napi legalább 7-9 órányi alvást, pedig elegendő mennyiségű alvással csökkenteni lehetne a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - számoltak be legújabb kutatásuk eredményeiről a Los Angeles-i BioMed Kutatóintézet szakemberei egy kedden lezárult tudományos konferencián.

Hétvégén ajánlott pótolni a kimaradt alvást

A tartós kialvatlanság egészségügyi kockázatairól korábban több tanulmány is megjelent, de a mostani kutatás újszerűsége abban rejlik, hogy olyan embereket vizsgáltak, akik csak hétköznap alszanak keveset, hétvégén viszont igyekeznek bepótolni az elmaradt pihenést.

A kutatók 19 férfit vontak be a vizsgálatba, akiknek átlagéletkora 28 és fél év volt, nem szenvedtek cukorbetegségben, és saját bevallásuk szerint 6 hónapnál hosszabb ideje (átlagosan több mint 5 éve) túl keveset (alig 6 órát) aludtak munkanapokon. Hétvégeken viszont igyekeztek bepótolni az elmaradt alvásidőt, és átlagosan 2,3 órával többet szunyókáltak. Az alvásidőket aktigráfiás eljárással ellenőrizték: a férfiak kis készüléket viseltek a csuklójukon, amely monitorozta az alvási és ébrenléti ciklusokat.

A résztvevők két külön hétvégén három-három napot alváslaborban töltöttek, ahol a hétköznapi és hétvégi alvást szimulálandó három csoportba sorolták őket: az egyik csoport csak 6 órát alhatott (ami a hétköznapi alvásmennyiségnek felelt meg), a második csapat 10 órát töltött alvással, míg a harmadik szintén 10 órát pihent, de zajok lejátszása révén nem engedték, hogy mély álomba merüljenek. Minden férfi a három csoportból kettőben vett részt, és a megfigyelési időszakban mindannyian azonos étrendet kaptak, hogy kizárják a tápanyag-bevitelből eredő hibalehetőséget.

A negyedik nap reggelén a kutatók megmérték a résztvevők vérében a vércukor és az inzulin szintjét: nem meglepő, hogy a 10 órát alvással töltő csoport esetében találták a kutatók a legjobbnak az inzulinérzékenységet, és az alvásidő növelésével az inzulin-rezisztencia vizsgálat eredménye is javult.

Már pár nap kialvatlanságtól romlik az inzulinválasz

A kutatás egyértelműen azt sugallja, hogy már pár nap kialvatlanság sem marad következmények nélkül, és a hétköznapi kevés alvás felboríthatja a szervezet belső egyensúlyát - hangzott el a konferencián.

Jó hír azonban, hogy több alvással javítani lehet az inzulinválaszt: már három pihentető alvással töltött éjjel elteltével jelentősen javul a tartós alváshiányos időszak következtében lecsökkent inzulin-érzékenység. A szervezet inzulin-felhasználásának javítása révén mérsékelhető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, amely betegség világszerte járványszerűen terjed, kezelése komoly terhet ró az egészségügyre és az államkasszákra, ráadásul a vezető halálozási okok között tartják számon.