Már a svájciak sem szeretik annyira az aranyat

Vágólapra másolva!
Újabb elemzőház vágta vissza az arany árfolyamára megfogalmazott várakozásait, miután a Fed tegnapi bejelentése szerint idén csökkenhet az eszközvásárlási program. A hét elején még a francia SocGen mérsékelte markánsabb mértékben várakozását, míg ma a UBS hajtott végre kétszámjegyű csökkentést. A svájci elemzőház azonban még így is optimistának mondható az év végére várt 1440 dolláros aranyár prognózisukkal.
Vágólapra másolva!

Alacsonyabb aranyárral számol a UBS

Jelentős mértékben csökkentette az arany árfolyamára meghatározott célárát a UBS gyakorlatilag minden időtávra nézve. A svájci elemzőház legrövidebb távú előrejelzése egy hónapra szól, erre az időtávra 1250 dolláros várakozást fogalmazott meg, ami 12,3 százalékkal alacsonyabb, mint a korábbi becslés.

Bár a 2013 végi arany árfolyam előrejelzését is csökkentette a UBS, míg így is optimistának számít az 1440 dolláros célárral a jelenlegi szintekhez képest. Ezt követően azonban már hosszabb távon is az árfolyam lejtmenetére számítanak a svájciak, 2014 végére 1325 dolláros (korábban: 1625 USD), míg egy évre rá 1200 dolláros (korábban: 1500 USD) arany árat várnak.

A UBS azután vizsgálta felül előrejelzéseit, miután Ben Bernanke, a fed elnöke tegnap meglebegtette az eszközvásárlási program mérséklését. Ennek következtében az arany árfolyama 2010 szeptembere óta nem látott szintekre süllyedt vissza, benézve az 1300 dolláros szint alá.

A UBS-nél jóval pesszimistább képet festett a falra a Société Générale a hét elején megjelenő elemzésében, melyben 1200 dolláros arany árat vizionált az év végére. Az elemzőház az áprilisi drámai aranyeladásokkal és a Fed kötvényvásárlási programjának várható mérséklésével indokolta lépését, véleménye szerint a két tényező együttesen sok befektetőt távol tarthat az aranytól.

Az arany heti grafikonja (dollár/uncia)

Forrás: Origo