Az UniCredit-vezér Orbánnal barátkozott

Vágólapra másolva!
Federico Ghizzoni, az UniCredit bankcsoport vezérigazgatója szerint a bankoknak is ki kell venniük a méltányos részüket a teherviselésből, ugyanakkor bízik abban, hogy amikor beindul a növekedés, az adók is normalizálódnak - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Magyarországi látogatása során Federico Ghizzoni Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott. Megfogalmazása szerint "fontos, pozitív kicsengésű" megbeszélésen vannak túl, amelyben megismerhették egymás véleményét a magyar és a nemzetközi folyamatokról.

"Áttekintettük az UniCredit magyarországi szerepét, és kitértünk a bank jövőbeni szerepvállalására is. A célunk ugyanúgy a növekedés, mint a magyar gazdaságnak. Szót ejtettünk például arról, hogy az UniCredit miként vállalhat nagyobb szerepet a vállalkozások, különösen a kkv-k hitelezésében és az exportjuk növelésében. Megerősítettük, hogy Magyarországot a legfontosabb piacaink között tartjuk számon" - mondta.

A bankvezér beszélt arról is, hogy arra számítanak, az unió gazdasága ez év végén magához tér, és a korábbi GDP-csökkenéseket jövőre ismét a gazdasági növekedés követi majd. Ezt a kedvező irányt Magyarországra is érvényesnek tartják, itt is növekedést várnak 2014-ben.

A bankokat terhelő adókról azt mondta, hogy más országokban is találkozni lehet, ha nem is ugyanilyen, de hasonló törekvésekkel. "Az adóknak pedig mostanában mindenhol ugyanaz a céljuk: a költségvetési egyensúly megteremtésének segítése. Én egyetértek azzal a véleménnyel, hogy a bankoknak is ki kell venniük a méltányos részüket a teherviselésből. Ugyanakkor bízom abban, hogy amikor beindul a növekedés, és kisebb nyomás nehezedik a büdzsékre, az adók is normalizálódnak" - mondta.

A bankok a különadó mellett a tranzakciós illetéket is fizetik, amelyet a kormány épp megemelni készül, illetve az eddigi elmaradások miatt egy egyszeri plusz behajtást is terveznek.