A kis Bottyán összehozta a Házat - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A pedagógus-béremelés kiterjesztéséről tárgyal hétfőn az Országgyűlés, szeptembertől a pedagógiai szakszolgálatokban és intézetekben, valamint gyermekvédelmi intézményekben pedagógusi munkát végzőknek is nőhet a fizetésük. Kövér László PM-eseket is megbüntetett, de az Országgyűlés megemlékezett Gyarmati Dezső vízilabdázóról és Keresztes Sándorról, a KDNP egykori elnökéről. Az álmos nyári délutánt Novák Előd és Dúró Dóra kisgyerekének, Bottyánnak a sírása dobja fel kicsit, akit anyukája bevitt az ülésterembe, de a Jobbikból kizárt Lenhardt Balázs még zsidózott egyet, mielőtt szavaznának a béremelésről.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
14:33
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Emelnék a pedagógusok bérét

Kétnapos rendkívüli ülést tart hétfőn és kedden az országgyűlés, a pedagógus-béremelés kiterjesztéséről szóló előterjesztést vitatják meg. A képviselők várhatóan - a házszabálytól eltérően - összevont általános és részletes vitát folytatnak a köznevelési törvény módosításáról, kedden pedig várhatóan szavaznak az esetleges módosító javaslatokról, majd megtartják a zárószavazást. Hoffmann Rózsa korábban azt mondta, azért van szükség a rendkívüli ülésre, mert meg kell teremteni a pedagógusbérekkel kapcsolatos változások jogszabályi hátterét. Az államtitkár szerint a korábban elfogadott törvény szerint az iskolákban, óvodákban, kollégiumokban pedagógus munkakörben pedagógus végzettséggel dolgozók kaptak volna csak béremelést. A kormány viszont úgy döntött, hogy kiterjesztik a jogosultak körét, viszont kisebb lesz a béremelés mértéke. Ha a parlament elfogadja a módosítást, akkor a pedagógiai szakszolgálatokban és intézetekben, gyermekvédelmi intézményekben pedagógusi munkát végzők is kapnak béremelést. Ennek mértéke az eredetileg tervezett emelés összegének hatvan százaléka, majd minden év szeptemberében tíz százalék 2017-ig.
14:34
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

A DK nemmel szavaz

Az ülés előtt Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke tartott sajtótájékoztatót. A politikus elmondta, hogy a DK nem fogja megszavazni a törvényt, mert az szerintük valójában óraszámemelésről és így bércsökkenésről szól.

14:39
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Napirend előtt az IMF-ről

Közben befutottak a napirend előtti felszólalások címei is. Harrach Péter a KDNP tiszteletbeli elnökéről, Keresztes Sándorról emlékezik meg, Hiller István Vakáció végén címmel valószínűleg oktatási kérdésekről beszél, a jobbikos Szávay István a magyar diplomácia erdélyi politikájáról szól, míg Rogán Antal a visszafizetett IMF-hitel eredményét dícséri majd.

14:51
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Kövér büntet

Vita nélkül döntenek a házelnök előterjesztéséről, amelyben Kövér László a Párbeszéd Magyarországért két politikusa tiszteletdíjának 50-50 ezer forintos csökkentésére tesz javaslatot. Jávor Benedek és Szabó Tímea független képviselők korábban egy molinót tartottak fel az ülésteremben a miniszterelnöknek a Tavares-jelentéssel foglalkozó beszéde kezdetén: "Nem akarunk olyan Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével és a többség visszaél a hatalmával".
14:55
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Interpelláció

Az interpellációk között csak a jobbikos Dúró Dóra tesz fel a közoktatással kapcsolatos kérdést. Lényegre törő kérdésének címe: "Miért hazudtak a pedagógusoknak?". Az MSZP-ből Nemény András a fejlesztési minisztertől érdeklődik valószínűleg a GDP adatokról, míg a szintén MSZP-s Tóth Csaba a Nemzeti Kaszinókról kérdezi Németh Lászlónét.

15:04
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Alig vannak

Öt perccel a meghirdetett 13 órai kezdés után még sehol nincsenek a kormánypárti képviselők. Az MSZP-s, a DK-s és a LMP-s/PM-s képviselők többen vannak.

15:07
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Smúzoló Semjén

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes befordította a miniszteri bársonyszéket, és a bent ülő két KDNP-s politikus, Rubovszky György és Latorcai János felé fordította. Így beszélgetnek. Néha odasomfordált egy fideszes képviselő, és ő is bekapcsolódott a beszélgetésbe.

15:10
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Lassan szállingóznak

Szépen lassan töltődnek fel a fideszes padsorok. A miniszterek közül Semjén Zsolton kívül eddig Hende Csabát látni a parlamenti patkóban.

15:15
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Fónagy magányos

Fónagy János, a fejlesztési minisztérium államtitkára nagyon magányosnak tűnik. Már percek óta egyedül üldögél, és csak néz busongva maga elé. A merengést Balog Zoltán, Fónagy padszomszédja szakította meg, amikor kezet fogtak.

15:20
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Hol a Kövér?

Jutott eszünkbe az egyik OVTV-s orbáni szólás, amikor a házelnök több mint húszperces késéssel megérkezett a pulpitusra. Mindjárt kezdődik a rendkívüli ülés.

15:25
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Kövér Gyarmati Dezsőt méltatja

Kövér László az ülést a rendkívüli üléssel összefüggő technikai adatok ismertetésével nyitja, majd Gyarmati Dezső ötszörös olimpiai bajnok, MDF-s, valamint Keresztes Sándor KDNP-s képviselőkről emlékezik meg. A parlament egyperces néma vigyázállással tiszteleg az egyikori képviselők emléke előtt.

15:27
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Keresztesnek a család és a közélet volt a fontos

A család és a közélet volt életének középpontjában - mondta Harrach Péter Keresztes Sándorról, akinek nyolc gyermeke volt. Három korszaka volt Harrach szerint Keresztes életének. Az első az egyetemi évek voltak, amikor különböző keresztény mozgalmakban dolgozott a reformokért. A második korszakában a Demokrata Néppártot alapította meg a háború utáni Magyarországon, de ez a Rákosi diktatúra miatt nem volt hosszú életű, míg a harmadik korszakában a KDNP-t szervezete újjá. "Egyéni életében a családszeretet, míg közéletében a társadalmi igazságosság állt a középpontban" - zárta felszólalását Harrach.

15:35
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Hiller: Túlzásba vitték az államosítást

A PSZ szerint ez a tanév még a korábbiakhoz képest is kevésbé van előidézve, ami a működést veszélyezteti - idézte Hiller a Pedagógusok Szakszervezetének véleményét a tanévnyitóról. A volt oktatási miniszter az igazgatóválasztások körüli kálváriát is megemlíti: 95 helyen nincs igazgató, ott csak az igazgató-helyettes vezeti az iskolát. "Nem világos, hogy egy budapesti irodából bárki jobban el tudja dönteni, hogy 300 kilométerre innen ki legyen az igazgazó, mint a helyiek" - mondta Hiller, aki a központosítást, az államosítást szidja, mert erre nincsen szakmai magyarázat.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

15:40
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Hoffmann: Növekszik az igazgazói pozíció presztízse

Hoffmann Rózsa szerint a PSZ-nek nincs igaza, mert ők már egy hónapja tudják, mi lesz a helyzet az oktatásban. "Nincs kevesebb probléma, mint az előző években, csupán a Klikkel a problémák országos szintre emelkedtek" - magyarázta a közoktatási államtitkár a szaporodó petíciókat és tiltakozásokat. "Ön központosításnak nevezi azt, amit mi az igazgatói pozíció presztízsnövekedésének" - mesélt az államtitkár a Szépművészeti Múzeumban történt miniszteri kinevezési ceremóniájáról. Hoffmann szerint nem voltak megfelelőek a pályázatok, azért nincs sok helyen igazgató. "A tanévkezdésnek semmi akadálya nincs" - zárta felszólalását az államtitkár.
15:47
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Szávay: Meghunyászkodó Martonyi

Szávay István a kormány román-magyar politikáját ekézi. Szerinte a magyar diplomácia a román kormány oldalára állt, amikor Vona Gábor erdélyi nyilatkozatára reagált, vagy amikor Tőkés Lászlót "megtámadták a románok". "Ön minden alkalommal úgy hunyászkodik meg a környező országokban, mint egy kommunista pártfőtitkár" - címezte a kritikát Martonyinak János külügyminiszternek címezve a jobbikos képviselő.

15:53
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Ne árts a magyarnak!

A magyar külpolitika alapját az alaptörvény D cikke adja - reagált Martonyi, majd parafrazeálta a szólást: "Ne bántsd a magyart és ne árts a magyarnak". A külügyminiszter ezután a Jobbik nemzetpolitikáját kritizálta, mert szerinte nem biztos, hogy a szélsőséges hangnem és a magyarellenes érzelmek szítása a magyarok érdeke. Martonyi szerint akkor sikeres egy ország nemzetpolitikája, ha egység van mögötte.

15:58
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Azért van béremelés, mert megszabadultunk az IMF-től

Az IMF-hitel egy nagyon drága hitel, mert az IMF-nek követelései vannak - mondta Rogán Antal a hitel visszafizetésének apropóján, mert szerinte az IMF nem a kamatokkal, hanem például a privatizációval szedi be a pénzt. "A parlament négyhavi bért tud adni a pedagógusoknak, amit azért tehetünk meg, mert visszafizettük az IMF-hitelt" - érvelt Rogán, aki az MSZP-t és Bajnai Gordont is szidni tudja a rezsicsökkentést is felvonultató napirend előtti felszólalásban.
16:03
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Varga: Fontos gazdaságpolitikai lépés volt

Varga Mihály reagál Rogán felszólalására, aki csak tovább meséli a 2008-tól kezdődő IMF-es történtetet. Varga szerint ez egy fontos gazdaságpolitikai lépés volt, mert míg Görögország az IMF-útját követve a csőd felé száguld, addig Magyarország stabil növekedési pályára állhat.

16:05
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Remekelnek a gyorsíróink

Kövér László Karas Monika, az NMHH-elnöki kinevezéséhez, majd Nagy Andor tel-avivi nagyköveti kinevezéséhez gratuál. A házelnök ezután a parlament gyorsíróinak genti gyorsírási versenyen való jó szerepléséhez gratulál, amit a parlamenti képviselők is megtapsolnak.

16:11
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Elfoglalt mindent a Közgép

Az MSZP-s Nemény András az elrugaszkodás évét kéri számon Semjén Zsolton, ugyanis szerinte az NFÜ-t és a fejesztési minisztériumot elfoglalta a Közgép, miközben a becsületes magyar vállalkozóknak lehetetlen pályázati pénzhez jutni. "Ön szerint ki terhel a jogi és politikai felelősség a fejlesztések kudarcáért?" - kérdezte Nemény Semjéntől.

16:13
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Önök építettek 40 centis kilátót

Semjén szerint 2010-ben volt fejetlenség és pazarlás, mert 40 centis kilátót építettek és teniszpályát a munkanélküliséggel sújtott térségbe. A miniszterelnök-helyettes ezután számokat sorolt, hogy mennyivel jobb az Orbán-kormány pénzfelhasználása. Semjén szerint a közbeszerzési törvényt is jó irányba módosították, mert például a pályázó cégek tulajdonosi háttere is átláthatóvá vált. Az államtitkár válaszát Nemény András nem fogadta el, a parlament viszont igen.

16:19
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Dúró: Önök hazudtak

"Bizonytalanságban tartják a pedagógusokat, mert egy héttel a tanévkezdés előtt derül ki, hogy mi is lesz velük" - mondta Dúró Dóra, aki szerint többen járnak rosszul, mint jól. A jobbikos képviselő szerint a Fidesz és a kormány nem tartotta be a választási igéreteit. "A hazugság egyértelmű, becsapták az érintetteket, mert a pénz helyett a pluszmunkát viszont behajtják" - mondta Dúró.

16:22
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Hoffmann: Ötszámjegyű emelés lesz

"Körülbelül négyzren járnak rosszabbul, viszont a többi pedagógus ötszámjegyű emelésben részesül" - reagált Hoffmann, aki nagyon durvának tartja, hogy hazugnak nevezik. Szertine a tájékoztatás is megfelelő volt, mert már több mint egy hónapja tárgyaltak az érintettekkel. Az államtitkár a felszólalása végén azért gratulál a jobbikos képviselőnő babájának. Dúró Dóra nem, a parlament viszont elfogadta az államtitkári választ.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

16:28
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Öninterpelláció

A fideszes Hirt Ferenc és Soltész Miklós szociális államtitkár szópárbaját a gyermekétkeztetésről nem közvetítjük.

16:36
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Jönnek a Nemzeti Kaszinók?

"Elmaradt a játékadó-bevételek, mivel megszüntették a nyerőgépeket, plusz az adóbevételek is eltűntek a munkahelyek megszűnésével" - kezdte felszólalását az MSZP-s Tóth Csaba, aki a Nemzeti Kaszinókról kérdezi a gazdasági tárca képviselőjét. Tóth szerint ennek a politikának a három kiváltságos kaszinó lett a nyertese, és most újabb 10 vidéki kaszinónak terveznek tíz évre koncessziós jogot adni zárt körű pályázat keretében.

16:40
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Még nem döntöttek a Nemzeti Kaszinókról

Cséfalvay kerüli az érdemi választ, és a szerencsejátékra vonatkozó törvényeket sorolja. Az új kaszinókról szólva azt mondta, hogy minden játékost regisztrálnak, hogy ne tudjanak pénzt mosni. A kormány tervei szerint tíz új vidéki kaszinó nyílhat, ami 853 millió forint körüli bevételt jelenthet - mondta Cséfalvay, aki a kiválasztási elvekről még nem tudott semmit mondani, mert erről még nem döntött a kormány. Tóth Csaba nem, a parlament viszont elfogadta az államtitkári választ.

16:43
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Gyereksírás a Házban

A fülledt nyári délutánban ásítozó képviselők arcára néha egy kis mosolyt csal az, amikor felsír Dúró Dóra kisgyereke. A tavasszal született gyerek ugyanis bent van az ülésteremben a jobbikos képviselő mellett. El is terelte a figyelmet Szilágyi György interpellációjáról, aki a Kincsem Parkról kérdezte a fejlesztési államtitkárt.

16:48
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Novák Bottyán János zavarja az ülést!

Novák Bottyán Jánosnak hívják Novák Előd és Dúró Dóra gyerekét. A Wikipedia szerint a Bottyán régi magyar személynév, az eredete bizonytalan, talán a buzogány jelentésű bot szó kicsinyítőképzős származéka.

17:00
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

A nap zsidózása Lenhardté

"Aki magyar ember, annak örökké fáj Trianon" - mondta Lenhardt Balázs, a szakadár jobbikos, aki még további patetikus szélsőjobbos közhellyel tartkította felszólalását, amelynek a Barackfa című dalt szidása áll a középpontjában, mert szerinte az még viccnek is rossz. A képviselő ezután Fónagy Jánost is megszólítva azt mondja, hogy "nem tudom mit szólnának ahhoz zsidó honfitársaink ahhoz, ha a holokauszt megemlékezésen vidáman pöfögő vonatokról énekelnénk".

17:02
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Rétvári: Ez izléstelen volt

Rétvári Bence reagál a felszólalásra, aki izléstelennek nevezi a képviselő szövegét. "Ön emberek tucatjait sértette meg a felszólalásával" - mondta Rétvári, aki ezután a kormány határon túli magyarokat támogató politikáját dícséri. Lenhardt szerint Rétvári összevissza beszél, ezért nem fogadja el a választ, a parlament viszont igen.

17:10
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Kevesebb marad a PM-seknél

Most szavazták meg Jávor Benedek és Szabó Tímea tiszteletdíj-csökkentését. Azért csökkentették a pénzüket, mert a Tavares-jelentés vitája alatt egy molinót feszítettek ki, amelyen a következő volt olvasható: "Nem akarunk olyan Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével és a többség visszaél a hatalmával".

17:13
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Gőgös az árvízi gazdákért

Az MSZP-s Gőgös Zoltán azonnali kérdésében arra kiváncsi, hogy mikor kártalanítják a dunai árvíz idején kárt szenvedett gazdákat. Gőgös szerint Bakondi György az OKF vezetője még válaszra sem méltatta a gazdákat, holott Orbán Viktor megígérte a kártalanítást. Navracsics Tibor válaszában egy kicsit még Medgyessy Péterbe is belerúg, mert szerinte ő nem szakította meg a nyaralást a 2002-es árvíz idején. A miniszterelnök-helyettes ezután számokat sorol a kárenyhítési-rendszerről, amit Gőgös félrebeszélésnek nevezett. "Óriási hiba a miniszterelnöknek kell homokot lapátolni" - kritiázlta az árvíz kormányzati kezelését, amiért Navracsics kikért magának, és bocsánatkérésre szólította fel Gőgöst.

17:24
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Káros dolog a kárpótlás

A jobbikos Mirkóczki Ádám szerint káros döntést hozott a kormány azzal, hogy kárpótolni szeretné a cigánygyilkosságok áldozatainak rokonait. Mirkóczki szerint ez álságos, mert a kormány mindig azt mondja, hogy áldozat és áldozat között nincs különbség. Tállai András, a belügyminisztérium államtitkára viszont azt mondja, hogy azért kártalanítanak, mert az állam is hibázott, ezért felelőssége van. Mirkóczki erre azt kérdezi, hogy "hol vannak akkor a felelősök", és "hol van az állam felelőssége más gyilkosságoknál".

17:35
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Mikor csökkentik már az áfát?

Lamperth Mónika az MSZP élelmiszerár-csökkentésére vonatkozó javaslatát promótálja. "Miért nem fogadják el az MSZP áfacsökkentési javaslatát? Mire várnak?" - kérdezi Lamperth Cséfalvayt, aki szerint olyan rendszert kell kitalálni, ami valóban a fogyasztóknál fog csökkenést okozni. Lamperth szerint már a kaposvári önkormányzat is az MSZP mellé állt, a kormány viszont nem reagált még Szita Károly, fideszes polgármester megkereséseire sem.

17:45
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Mit csináltak a devizahitelekkel?

"A kormányzat elvacakolta a nyarat a devizakárosultak ügyében" - kezdte ismét a devizahitelekkel foglalkozó felszólalását a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki nem érti mit csinált mostanáig a kormány. Cséfalvay Zoltán szerint végleges megoldást szeretnének, de a technikáját még tárgyalják.

17:50
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Oszlassák fel a Jobbikot!

Az MSZP-s Nyakó István a Magyar Gárda hatodik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekről kérdezi a BM államtitkárát. Nyakó azt javasolja a strasbourgi bíróság határozata alapján, hogy a Gárda gazdaszervezetét, a Jobbikot is oszlassák fel. Tállai András, a belügyiminsztérium államtitkára szerint a rendezvény jogszerűen volt megtartva, és idézi a felszólalókat miszerint "az ünnepelt jelen van, de a szülők és a nagyszülők nincsenek" utalva arra, hogy jobbikos politikusok nem voltak jelen a Gárda születésnapján.

18:00
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Jönnek a kérdések

Vége van az azonnali kérdéseknek.

18:09
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van Miskolctapolcával?

Az MSZP-s Varga László a kampány alatt ígérti miskolctapolcai fejlesztéseket kéri számon a kormányon. Semjén Zsolt szerint többszázmillió forintot kapott az Orbán-kormány alatt, ráadásul a híres strandot sem ápolták. Semjén Zsolt viszont elmondta, hogy hamarosan indul a strandfürdő fejlesztése, és pörög a belföldi turizmus is.

18:12
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

A kormány felkészült a Dunaferr-leépítésre

A jobbikos Bertha Szilvia a Dunaferr államosításáról kérdezi a kormány képviselőit. Cséfalvay Zoltán szerint a problémák nem most kezdődtek, ezért a kormány már korábban felvette a kapcsolatot a céggel, de a Dunaferr csak most mondta meg az elbocsátási szándékát. Az államtitkár szerint a munkaügyi hivatal felkészült a kiáramló munkások segítségére, de a vásárlásról még nem tud nyilatkozni, mert jelenleg is folynak a tárgyalások.

18:22
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

A magániskolák rendben lesznek

Sós Tamás az alapítványi és a magániskolák helyzetéről kérdezi a közoktatásért felelős államtitkárt, mert szerinte veszélyben van ezeknek az intézményeknek a finanszírozása. "Az alapítványi és magániskolák finanszírozása rendben van és rendben lesz" - mondta Hoffmann Rózsa, aki egyezetett a magániskolák szövetségének vezetőivel is erről.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

18:27
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

Illés majdnem esőtáncot járt

A jobbikos Magyar Zoltán az aszálykárokról kérdezi a vidékfejlesztési tárcát. A képviselő szerint a kormányzatnak lehetősége lett volna arra, hogy mérsékelje az aszálykárokat, de ehelyett nem csinált semmit. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár elmondta, hogy sokszázezer emberrel együtt imádkozott azért, hogy essen végre az eső, majd felsorolta, hogy a kormány mennyi mindent tett az aszálykárok enyhítéséért (pl.: biztosítások, támogatások előrehozása stb.).

18:33
augusztus 26, 2013
Vágólapra másolva!

A Microsoft nemzetbiztonsági veszély?

A Jobbik rendszergazdája, Németh Zsolt a Microsoft nemzetbiztonsági kockázatáról kérdezi a fejlesztési minisztert, mert szerinte az Edward Snowden által kiszivárogtatott iratok röviden azt bizonyították, hogy az amerikai titkosszolgálatok bármibe beleláttak, amin Microsoft-fejlesztés futott. A jobbikos képviselő ezért azt kérdezi, hogy felülvizsgálják-e a Microsofttal kötött stratégiai megállapodást. Fónagy felsorolta, hogy mennyire rendben van a magyar szabályozás, és hogy milyen biztonságosak a magyar államigazgatás által használt rendszerek, ezért nem vizsgálják felül a stratégiai megállapodást.