A rezsicsökkentés hatása: a rossz minőségű szén marad nekünk

Vágólapra másolva!
A szénre és a tűzifára is érvényesítendő tízszázalékos rezsicsökkentéssel magyar kiscégeknek ártana a kormány, ráadásul a gyengébb minőségű hazai lignittel kéne fűtenünk, írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Kemény fába vágta a fejszéjét a kormány, amikor döntött arról, hogy a rezsicsökkentést a fatüzelőre és a szénre is kiterjeszti. Most a Fidesz munkacsoportja és az energiahivatal dolgozik azon, hogyan lehet ezt kivitelezni, hogy közben ne roppanjon össze a fával, szénnel kereskedő ágazat.

A bökkenő itt az, hogy a szektor javarészt - szemben az áram- és gázágazatban domináns multinacionális cégekkel - magyar kis- és középvállalkozásokból áll, ők forgalmazzák a fát és a szenet. Egy fogyasztóiár-csökkentés ezért nekik okoz kárt, világít rá a Világgazdaság.

A másik probléma, hogy a szén egy nagy része külföldről származik, az árat a világpiaci ár alakítja, erre rakódik a kereskedő árrése. Ha ezt az árrést lenullázza a rezsicsökkentés (10 százalékos csökkentésben gondolkodik a kabinet), akkor vagy tönkremegy a kereskedő, vagy a beszállítójától megpróbál árengedményt kérni (ennek kicsi az esélye), vagy pedig átvált hazai szénre. Az importszén kiesésével a legjobb minőségű orosz, cseh, lengyel, német szénről kellene lemondaniuk a magyar embereknek, és át kellene állniuk az importnál olcsóbb, de gyengébb minőségű és környezetszennyezőbb hazai lignitre.