Hagyományok és helyi borászok ünnepei

Vágólapra másolva!
Két fesztivál is nyílik ma este: Pécsett a Pécsi Pezsgő Borfesztivál, Győrben a Magyar hagyományok és pálinka ünnepe gazdagítja a hétvégét.
Vágólapra másolva!

Pécs

A baranyai megyeszékhelyen mintegy hatvan kistermelő kap lehetőséget a bemutatkozásra az elkövetkező tíz napban, a szervezők 100 ezer ember részvételére számítanak. A város legnagyobb borfesztiválján az ország legtöbb borvidékét megtalálja a látogató, emellett számos törköly- és gyümölcspárlatot kínáló pálinkaházat. A tájjellegű konyhát vendéglősök képviselik. Idén először a Széchenyi téren felállítanak egy olyan halsütödét is, amely kifejezetten a csak magyar vizekben megtalálható fajtákból készít fogásokat. A fesztivál a hazai borászat fejlődését mutatja be évről évre. A tíz nap alatt mintegy negyven kultúrprogram között válogathatnak a bor, pálinka, pezsgő és magyar halak barátai. A zárónapon szüreti felvonulás lesz, tizenhetedjére rendezik meg az Európai Bordalfesztivált hat ország kétszáz férfi énekesének részvételével, és harmadjára várja vendégeit a Villányi Prémium Bormustra is, tizenkilenc borászat részvételével.

Győr

Szintén a város Széchenyi tere lesz a helyszíne az ünnepségnek. Itt a pálinkafőzdék vannak többségben, mellettük a pannonhalmi, a soproni és a tokaji borvidék termesztői várják a közönséget. A kóstolás és vásárlás mellett kirakodóvásár, koncertek és táncház színesítik a programot, a kicsiknek pedig alkohol helyett kézműves foglalkozásoktól kerekedhet fényes kedve. Vasárnap zárul a fesztivál, kora estig gyermekprogramokat kínál a rendezvény, fél hatkor pedig átadják a Győr Pálinkája 2013 és A fesztivál pálinkája 2013 díjakat.