Rossz idők várnak az aranyra

Vágólapra másolva!
Kimondottan nem szereti az aranyat a UBS svájci bankház. Egy hónapos célárukat 1180 dollárra, míg negyedéves prognózisukat 1100 dollárra csökkentették, ami a jelenlegi szintektől öt, illetve tíz százalékkal alacsonyabb.
Vágólapra másolva!

A svájci UBS bankház - az egyik legnagyobb szereplő az arany piacán - igencsak pesszimistán látja az arany jövőjét. A bank elemzői ugyanis egy hónapos célárukat 1180 dollárra vágták vissza (1450 dollárról), míg három hónapos időtávon 1100 dolláros árat céloznak meg (korábban 1375 dollárt vártak). A jelenlegi 1245 dollár körüli szintekről ez további 5, illetve 10 százalék körüli csökkenést jelentene.

November elején az Investor.hu hasábjain mi is amellett érveltünk, hogy árcsökkenés következhet. Azóta közel hét százalékot jött lejjebb az arany.

Idén az arany már több mint 25 százalékot veszített értékéből, és a UBS szakértői nem látnak támogató tényezőket az árfolyam emelkedés mellett. A Barclays elemzője szerint bár a fizikai aranyat továbbra is vásárolják, ezzel egy időben folyamatos a kiáramlás például az arany ETF-ekből.

Habár a Fed pénzpumpájának mérséklésével kapcsolatos félelmek egy időre megnövelte a keresletet az arany iránt, az áremelkedés csak átmenetinek bizonyult.

Az aranypiac két jelentősebb sokkot is kénytelen volt elviselni, mondta el a Wall Street Journalnek a Macquaire elemzője, Matthew Turner. Az egyik, hogy az idén közel 800 tonna arany áramlott ki az ETF-ekből, míg a legnagyobb aranyvásárlónak számító India kereslete a mesterséges korlátozások miatt nagyjából 200 tonnával kevesebb, mint az importvámok nélkül lenne.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Így összességében körülbelül 1000 tonnányi plusz arany lehet a piacon, amit fel kellene szívni. Ebből a legnagyobb részt Kína tudná befogadni, aki Turner szerint idén már több fizikai aranyat vásárolt, mint India. De a szakértő szerint a vásárlások azért korlátozottak lehetnek rövid távon, aminek a jelét már lehet is látni. Az alapforgatókönyv szerint 2014 sem az arany áremelkedéséről fog szólni, véli Turner.

Szintén a csökkenések mellett szól, hogy a központi bankok is kevesebb aranyat vásárolnak, mint a megelőző évben, habár igaz, hogy még továbbra is nettó vevők.

A Fed kötvényvásárlási programjának visszavágása azonban még okozhat az árfolyamban nagyobb kilengéseket. A Barclays elemzői például jövő márciusra várják a pénzpumpa lassítását, de ha ettől eltérne a Fed, az okozhatna meglepetést az arany piacán is. A brit bankház negyedik negyedéves arany célára 1325 dollár.

Az arany árfolyama (dollár/uncia) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES