Lecsapott a NAV egy 430 milliót csaló bolthálózatra

Vágólapra másolva!
A NAV 130 nyomozóval csapott le egy külföldi árukkal kereskedő bolthálózatra. A cég hamis számlákkal érte el, hogy 25-30 százalékkal olcsóbban adja a termékeket. A lefoglalt áruk ellensúlyozzák a 430 milliós kárt, de voltak köztük lejárt szavatosságú szaloncukrok és állati ürüléket tartalmazó termékek is.
Vágólapra másolva!

Nem fizetett áfát egy nyolc megyében működő kereskedelmi láncolat, amely főként Nyugat-Európából származó mosó- és tisztítószereket, háztartási eszközöket és kávét forgalmazott – közölte a NAV.

A láncolat úgy tudott ígérni a piaci árnál 25-30 százalékkal alacsonyabb, "akciós" árat, hogy egyszerűen nem fizették be a 27 százalékos áfát. Így 430 millió forinttal rövidítették meg az államot, amely csalást végül úgy sikerült lebuktatni, hogy 130 pénzügyi nyomozó 75 helyszínen csapott le. A NAV szerint a lefoglalt pénz, a zárolt bankszámlák, vagyontárgyak a teljes kárt ellensúlyozzák.

A láncolat a külföldről beszerzett árukat valós gazdasági tevékenységet nem végző cégek által kiadott, már áfával növelt összegről szóló számlákkal igazolta. A hamis bizonylatok szerint megfizették az áfát, valójában viszont a számlázó cégeknek eszük ágában sem volt megfizetni a teljes adót. Horváth András volt NAV-ellenőr épp hasonló számlázási rendszerű csalásokról számolt be, amelyeket szerinte eddig az adóhatóság nem ellenőrzött kellőképp.

A házkutatások során 64 millió forintot, 19 ezer eurót, emellett USA dollárt, és 23 gépjárművet foglaltak le a pénzügyi nyomozók. 34 ingatlant és a gyanúsítottak, valamint a cégek 7 bankszámláját zárolták. Ezen túl leltárba vették és lefoglalták a cég teljes árukészletét, amelynek előzetes értékesítését indítványozzák.

A NAV azt is közölte, hogy a bolthálózat a higiéniára sem volt kényes: lejárt szavatosságú szaloncukrokat, átcímkézett bonbonokat és állati ürülékkel szennyezett termékeket is találtak.