A nappali új sztárja a görbe tévé

CES 2014, Samsung
Vágólapra másolva!
A legújabb csúcstévék már ultra-HD felbontásúak, és olyan nagyok, hogy meg be kell hajtani a széleiket.
Vágólapra másolva!

Már kétszázezer forint alatti áron vehetett magának ötvencolos tévét az erre vágyó magyar karácsonyra, így nem csoda, hogy a gyártók egyre nehezebben tudják elkápráztatni a vásárlókat.

Behajlik a tévé a szebb látványért

A Las Vegas-i kütyüexpó leglátványosabb szereplője a Samsung hajlékony tévéje, amelynek képességeit a tudósítónk által készített videó szemlélteti a leginkább. Az egyelőre csak prototípusként létező, LCD-készüléket egy több mint kétméteres átlójú képernyővel szerelték fel, amely a távirányító egyik gombjának megnyomására saját magától behajtja két szélét.

Így hajlik be a Samsung tévéje gombnyomásra

A hajlítást a tévébe szerelt motorok végzik, és attól a rugalmas kivitelű képernyőpanel egyáltalán nem sérül. A cég már megvásárolható csúcsmodellei között még csak olyan típusok találhatók, amelyek szélei kissé íveltek a jobb látványért, de ezek fixen be vannak hajlítva.

Ugyanerre képes az LG flexibilis tévéje, amely egy kicsivel kisebb méretű a Samsungénál, de nem LCD, hanem OLED képernyő dolgozik benne. Az LG tévéjén a képernyő görbületének mértékét is szabályozni lehet a távirányítóval az optimális látványnak megfelelően. a sokan ülik körbe a készüléket, a sík üzemmód lehet a jó választás, ha csak egy-két ember nézi, pontosan szemből a begörbített állás az optimális, mértékét pedig a nézési távolság alapján kell meghatározni - ha a néző túl távol ül, szintén nincs értelme a görbítésnek.

Minek kell behajlítani a tévét?

Nem csak prototípusok léteznek hajlított képernyővel, bár az idén már meg is vásárolható csúcsmodellek képernyői még fixen íveltek. A tévék görbülési ívét három-négy méteres távolságból való mozizásra optimalizálják. A Samsung szerint a görbített kivitel a filmek nézésekor jobb panorámahatást, mélységet kelt, akár az IMAX-mozik vásznai, emellett az íveléstől a tévé képe is nagyobbnak tűnik.

A gyártók szerint a görbe dizájn jobb látványt biztosít egy nagy tévénél Forrás: Samsung

Bár az nem egyértelmű, hogy ez a gyakorlatban mennyit képes javítani az élményen, az biztos, hogy a görbítésnek csak óriási képméret mellett van értelme, a magyar nappalikban használt harminc-negyvencolos típusoknál nem érdemes hasonló újításokra várni.

A Samsung és az LG mellett a Panasonic is előrukkolt ívelt OLED tévével, a Sony azonban csak a képminőséget javító algoritmusokra, a jó hangzásra és a villámgyors bekapcsolhatóságra koncentrál, mindegyik tévéje sík kivitelű - az csak később fog kiderülni, melyik cégé volt a helyes stratégia.

A tévé, ami már a mozinál is szebb

Az már nem újdonság, hogy a drágább tévék képernyőinek már szinte nincs is kávája, az idén azonban már több is megjelent az eddig elterjedt 16:9-esnél is szélesebb, 21:9-es képarányú tévéket is bemutatott mindkét gyártó. Az óriási, több mint két és fél méteres átlójú csúcstévék házimozis felhasználásra valók, egy átlagos otthonba be sem férnének.

Ultra-HD felbontású tévét már tavaly is kipróbáltunk, de tavaly a gyártók még csak egy-két típust kínáltak a full-HD-nál négyszer részletesebb képet megjelenítési képes televíziókból, most már az összes cég jóval több ilyen készüléket kínál. Az LG még az ultra-HD felbontásnál (ez általában 3840x2160 képpontot jelent) is nagyobb, 5120x2160 pixeles tévét is bemutatott, ami elvileg már egy jobb mozinál is szebb képet képes előállítani, bár a gyakorlatban a felbontáson kívül egy sor egyéb tényező, például a színek és a kontraszt is befolyásolják a látványt.

A Sony még a sík képernyőre esküszik, tervezői a formatervvel játszanak Forrás: Sony

Az ultra-HD-s készülékek terjedését a full-HD-sokhoz képest magas ár mellett az is hátráltatja, hogy kevés az olyan kitűnő minőségű tartalom, amelyet ilyen minőségben lehet élvezni, a nagyobb felbontás nyújtotta szebb látvány pedig eleve csak egy ötvencolos tévén érzékelhető jól. Nem véletlen, hogy mindegyik cég továbbra is kínál még elég sok full-HD-s típust is.

Mindenesetre a Sony már bejelentette, hogy az USA-ban saját ultra-HD-s online tévécsatornát indít, míg a Google egy olyan tömörítési megoldással rukkolt elő, amellyel a YouTube-ról a megszokott módon lehet majd ilyen felbontású videókat letölteni, nem lesz szükség hosszú perceket várni a letöltésre. Az idén már Magyarországon is megkezdődik az ultra-HD tesztelése, a futball-vb-t a fővárosban és környékén a MinDig TV kísérleti, M4K nevű csatornáján lehet majd - arra alkalmas tévével - csúcsfelbontásban élvezni.

Ez lesz az új plazma

A korábban a legtöbb plazmatévét árusító Panasonic már tavaly bejelentette, hogy a csökkenő kereslet miatt leáll az ilyen típusú tévék gyártásával. A vállalat az idei CES-en már úgy reklámozza OLED-tévéit, hogy azok "a plazmához hasonló", természetes képminőséget biztosítanak, kiszolgálva az árgus szemű házimozizókat is. Ez a technológia egyébként valóban egyesíti az LCD-, és plazmatévék előnyeit: keveset fogyaszt, és nagyon élethűek a színei.

Hajlított és ultraszéles az új csúcstévé Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan


Az ultra-HD tévék belsejében már nagyteljesítményű hardver dolgozik, az ilyen részletgazdag videós tartalmak feldolgozásához ugyanis ez már elengedhetetlen. Ennek az is a hozadéka, hogy az okostévék tudása egyre bővül, hiszen fejlettebb hardveren sokkal összetettebb alkalmazások is futtathatók. A Panasonic a Firefox böngésző készítőinek egyelőre csak olcsó okostelefonokról ismert webalapú operációs rendszerét látná viszont a tévéin, az LG pedig a már rég megszűnt Palm cég PDA-iról ismert WebOS szoftvert juttatja okostévéire.

Jön a világ legjobb projektora

Karácsony előtt eldobtuk az agyunkat a Philips falra közvetlen közelről mozivászon méretben vetítő projektorától, a Sony viszont most bejelentette a sokkal drágább, de nagyságrendekkel fejlettebb kiadását. Míg az általunk próbált készülék 400 ezer forintba került, a Sony közel vetítő projektora 6-8 millió forintnak megfelelő áron várható. Miért a felár? Mert a leginkább bútorra hasonlító eszköz ultra-HD felbontásban képes vetíteni, kétezer lumenes fényerővel, egy lézeres diódával.

A legújabb projektorok már a fal mellől vetítenek Forrás: Sony

Extrája az, hogy közvetlenül a falhoz lehet helyezni, lencséje ugyanis felül található, és 3,8 centiméteres átlójú méretben is képes a vászonra vagy a falra vetíteni a filmet. A vetített film élességéről automatikus fókusz gondoskodik, de a lencse beépített zoommal is fel van szerelve a praktikus használat végett.