A zöld szemlélet vonzza a bérlőket

Vágólapra másolva!
Tavalyelőtti felújításához környezetbarát technológiát választott a Bank Center, a fővárosi pénzügyi negyed prémium irodaháza. Ezáltal tavaly minden üzemeltetési költsége 10, energiarezsije pedig 15 százalékkal csökkent.
Vágólapra másolva!

Sikerévet zárt 2013-ban a Bank Center: új bérlői révén 87 százalékos telítettséget ért el, miközben a budapesti átlag 80 százalékos. Azon kívül, hogy rendkívül kedvező elhelyezkedése önmagában megkönnyíti, hogy minél kevesebb üresjárattal üzemeljen, az irodaház üzemeltetője korszerű, környezetbarát szemléletű beruházás mellett döntött, ez pedig szintén remek adatokat hozott. „Törekvéseink nem a zöld divat követését jelentik, hanem valós megtakarítást kínálunk bérlőinknek, akik tapasztalataink szerint értékelik ezt” – mondja Éles Anett, a Bank Center bérbeadási vezetője. A 2012-ben lezajlott technikai felújítást követően 2013-ban 15 százalékos energia-megtakarítást ért el a Bank Center üzemeltetője, ezért engedhette meg magának az alacsonyabb karbantartási költségeket: 1396 forint helyett 1256 forint.

Tavaly a 9425 négyzetméteren történt tranzakció 51 százalékát új bérleti szerződések adták. Ez az éves belvárosi (CBD) irodabérleti tranzakciók 22 százalékát jelenti, jóllehet a Bank Center az összterület mindössze 11 százalékát foglalja el. A Bank Centernek 63 bérlője van, amelyek jelentős része multinacionális pénzügyi területen tevékenykedő vállalat és kormányzati szerv. Idén költözött az épületbe többek között az Ace European Group, a Booking.com, az EUCham és a Hays Hungary. Az idei év első felében nyitja meg új irodáját a Gano Excel, valamint tovább szélesedik a Bank Center szolgáltatási köre a Mr. Fruit nevű kulináris üzlettel.

Az épületben több kiemelt bérlő – így az ELC, a Finalyse Budapest Kft., a Falkenburg, a Rockspring Hungary Kft., a DHL és a Tichy Tisztító – meghosszabbította szerződését, és már januárban több mint 1500 négyzetméterre folytak előrehaladott tárgyalások. A továbbra is elkötelezett bérlők az irodaház menedzsmentje számára ugyanolyan fontosak, mint az új szerződések. Hogy maradnak, azt mutatja, hogy szeretnek a Bank Centerben dolgozni és méltányolják a tulajdonos erőfeszítéseit.

A zöld szemléletű felújítás révén a Bank Center megszerezte a nemzetközi elismerést jelentő BREEAM In-Use minősítést is. Az Asset Rating kategóriában „Good”, a Building Management kategóriában pedig „Very Good” eredményt ért el. „Egy 17 éves irodaépület esetében ez Magyarországon egyedülálló teljesítmény, ami igazolja a folyamatos tulajdonosi fejlesztések eredményét” – mondja Rézsó István, az ingatlan üzemeltetési vezetője.