A Microsoft végre lekattan a Windowsról

office ipad
Vágólapra másolva!
A cég rájött, hogy nem csak a Windows létezik a világon, ki is adták az Office-t iPadre.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön Satya Nadella, a Microsoft nemrég megválasztott új vezetője egy interneten közvetített, de nem különösebben nagyszabású rendezvényen mutatta be az Office irodai programcsomag iPad táblagépen futó változatát. Ez három különálló alkalmazást jelöl, a Wordöt, az Excelt és a Powerpointot.

Ingyen csak nézegethet, pénzért szerkeszthet is

Az ingyenes iOS-appok arra alkalmasak, hogy dokumentumokat, táblázatokat, prezentációkat nyissanak meg rajtuk úgy, hogy az eredeti fájl formázásából semmi sem veszik el. A tableten való szerkesztésre azonban csak a fizetős Office 365 szolgáltatás birtokában van mód, ami havi háromezer forintba vagy évi 30 ezer forintba kerül egy otthoni felhasználónak: ez azonban öt számítógépen és öt táblagépen teszi lehetővé a szerkesztésre is alkalmas Office használatát.


Az androidos táblagépek tulajdonosai egyelőre nem tudnak teljes értékű Office-t használni, mivel a Microsoft egyelőre csak az iPadre (és a ritkának számító windowsos táblákra) adta ki, Androidra csak az Office Mobile nevű okostelefonos kiadás érhető el. Bár az is alkalmas dokumentumok szerkesztésére, kezelőfelülete a kisebb képernyőkre van optimalizálva.

Végre ellátnak a Windowson túl is

Office-dokumentumokat kezelni képes irodai alkalmazások már Androidra és iOS-ra is léteztek, a Microsoft szerint azonban a saját Office-uk jobb ezeknél. Az iPades Office megjelenése a Microsoft szemléletváltását is jól érzékelteti: míg az előző vezető, Steve Ballmer a Windowsra alapozva akart a csúcsra törni, addig Satya Nadella belátta, hogy kizárt, hogy az Androidot és az iOS-t lenyomja a Microsoft, inkább elérhetővé teszik arra is szoftvereiket és szolgáltatásaikat.

Microsoft appok az iPadeken Forrás: Microsoft

Nadella szavai szerint jelenleg világszerte sokan állnak át a laptopoknál is vékonyabb, könnyebb és hosszabb üzemidejű táblagépekre, a Microsoftnak pedig az a legjobb, ha segíti ebben a felhasználókat, akár a rivális platformokon is. Más kérdés, hogy egy otthoni felhasználónak jóval kevesebb szüksége van egy Office-ra, mint régen, hiszen a felhőszolgáltatásokban ingyen elérhet alapfunkciókra jól használható megoldásokat akár szövegszerkesztéshez, akár prezentációk vagy táblázatok készítéséhez.

Ilyen az Excel az iPaden Forrás: Microsoft

Egy ilyen jövőkép mellett mi lesz a Windows sorsa? Ez a jövő héten fog kiderülni, a Microsoft akkor rendezi meg Build nevű konferenciáját, amelyen a Windows számítógépes és mobiltelefonos kiadásaival kapcsolatos újdonságokat is bemutatja.