Ilyen volt a szuperhold világszerte

szuperhold
TOPSHOTS The moon descends behind the statue of Christ the Redeemer -- lit with the colours of the Brazilian flag -- atop Corcovado hill in Rio de Janeiro, Brazil, on July 13, 2014, day in which Germany and Argentina play the final of the FIFA World Cup Brazil 2014. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
Vágólapra másolva!
Szombat este a telihold a szokásosnál is fényesebb és nagyobb volt. Fotók Magyarországról és külföldről.
Vágólapra másolva!
A Hold július 13-án, azaz már a telihold fázis után a riói Krisztus-szoborral. Kattintson ide további képekért! Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Holdfelkelte a salgói vár mögött, Somoskőújfalu közeléből fotózva július 12-én. Kattintson ide további képekért! Forrás: MTI/Komka Péter

A Hold ellipszispályán kering a Föld körül, átlagos földtávolsága 384 ezer kilométer. Földközelpontban (perigeumban) azonban 50 ezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, mint földtávolpontban (apogeumban).

Ez a távolságkülönbség a Hold látszó átmérőjében is megmutatkozik: földközelpontban nagyobbnak és akár 30%-kal fényesebbnek látszik:

2007-ben 12%-kal volt nagyobb a telihold látszó átmérője földközelpontban, mint földtávolpontban Forrás: Wikimedia Commons

Ha a földközelpont egybeesik a telihold fázissal, akkor beszélünk földközeli teliholdról, vagy a sajtóban elterjedt, nem hivatalos elnevezéssel szuperholdról.

A szuperhold nem ritka jelenség, átlagosan minden 14. hónapban előfordul. A legtöbbször azonban nem lehet észrevenni, mert a méretét nem lehet mihez viszonyítani az égbolton, a fényességét pedig gyakran pára, por és felhők csökkentik.

Egy kicsit más a helyzet, ha a Hold a látóhatár (horizont) közelében jár. Ilyenkor épületekhez, fákhoz látjuk közel, és jóval nagyobb méretűnek tűnik, mint magasan az égen. Egy szuperhold-fázis esetleg ezt a hatást erősítheti.

Legközelebb augusztus 10-én és szeptember 9-én láthatunk földközeli teliholdat. Augusztusban a Hold földközelsége és a telihold fázis egy órán belül lesz.